In acest material vom vorbi despre tocul pistolului Parabellum, zis si Luger sau P08. Spre diferenta de ziua de azi, cand exista o piata dezvoltata de piese si accesorii pentru arme, in prima jumatate a secolului 20, cam orice arma, si in special cele din contracte militare, venea ca un kit complet. Adica pe langa arma propriu zisa, producatorul oferea si un toc, si incarcatoare si unealta de mentenanta/dezasamblare, vergea pentru curatare sau alte accesorii in functie de model. Acestea erau uneori inseriate, si intrau in dotarea militarului sau politistului ca un tot unitar.
In cazului P08, care este denumirea sub care a fost adoptat in armata germana, pistolul venea cu un toc, 2 incarcatoare si o unealta de dezansamblare.
Acesta este toc-ul pe care l-am achizitionat pentru pistolul meu. Este bineinteles o reproducere moderna, tocurile originale fiind foarte rare pentru ca pielea nu rezista in conditii bune in cei peste 100 de ani de la fabricare. Se doreste a fi o reproducere a unui toc de politie din perioada primului razboi mondial sau perioada interbelica.
Dupa cum se poate vedea, este confectionat dintr-o piele foarte teapana, exact cum erau fabricate si tocurile originale. Pistolul se introduce pe sus iar apoi clapeta se asigura cu aceasta curelusa care se prinde in acest stift. Pentru scoaterea pistolului, se elibereaza curelusa si apoi se trage de aceasta alta curelusa care impinge pistolul in sus pentru a putea fi apucat.
In laterala se poate observa locasul separat pentru al doilea incarcator.
Iar pe partea interioara a clapetei, este un mic buzunar pentru unealta de dezasamblare.
Aceasta unealta este special conceputa pentru Luger si are doua folosinte. Odata, partea de jos este o surubelnita. Ea se potriveste perfect cu cele 3 suruburi aflate in pistol. Cele 2 cu care e sunt prinse cele doua parti ale grip-ului, iar al 3-lea e pentru scoaterea cuiului percutor.
Cealalta folosinta este acest umar, care impreuna cu gaura din mijloc, formeaza o unealta care ajuta la introducerea cartuselor in incarcator. Arcul din incarcator este destul de puternic, iar metoda oficiala pentru incarcare presupune tragerea in jos a follower-ului cu degetul prin acest mic buton – nu prin apasare ca la incarcatoarele moderne – lucru care poate fi destul de dificil pentru ultimele cartuse.
Unealta ajuta la incarcare prin introducerea butonului intra in aceasta gaura care apoi permite apasarea in jos a arcului incarcatorului mai usoara folosind acest umar.
Tocul se fixeaza de curea cu ajutorul acestor doua bretele de pe spate. Pozitionarea tocului era pe partea stanga a corpului si, dupa cum se vede din alinierea bretelelor, era putin inclinat inainte. Posesorul pistolului trebuia sa opereze tocul cu mana stanga – adica sa dezasigure si sa deschida clapeta si sa traga de curelusa – iar cu mana dreapta sa scoata pistolul din toc in stil cross-draw – adica de peste corp.
In acea perioada nu se punea accentul pe rapiditatea scoaterii armei ci pe asigurarea ei in timpul activitatii de zi cu zi. Pistolul era o arma secundara, iar Luger-ul era oricum doar in dotarea ofiterilor, care se presupunea ca aveau in preajma subordonati care sa-i apere in caz de probleme aparute brusc.
Dupa cum am spus, acest toc este modelul de politie. Mai exista alte doua modele: modelul de armata – care este aproape identic cu cel de politie cu singura diferenta fiind curelusa de fixare a clapetei – in loc de stift, are o catarama si nu se prinde de jos in sus, ci de sus in laterala jos. Aceasta face ca pistolul sa fie si mai greu de scos din tocul model armata.
Celalalt model este tocul pentru Lugerul de artilerie. Acesta era un pistol cu o teava mult mai lunga, si astfel tocul este si el mai lung, dar in plus are si un pat detasabil din lemn in partea din spate. Acest model nu se purta la curea ci cu o bretea pe dupa umar. Curelusa de fixare e identica cu modelul de politie.
De asemenea tocurile se gasesc in doua culori: maro si negru. Din cate am observat, in primul razboi mondial era preferata culoarea maro si in al doilea culoarea neagra, dar nu e o regula precisa.
Tocul pistolului Parabellum a fost potrivit pentru perioada cand a fost folosit si n-am gasit rapoarte negative asupra lui, chiar daca in ziua de azi pare foarte greoi si ineficient in folosire. Este o relicva a istoriei armelor si trebuie tratat ca atare.
Leave a Reply