Nova Modul CTS9

Nova Modul CTS9 este o carabina in calibru de pistol, sau Pistol Caliber Carabine PCC in engleza. In cazul de fata este vorba de o arma lunga dupa legea romana, dar exista si carabine arma scurta pentru ca au lungimea totala sub 60 cm. Carabina este o arma de umar, adica are element de sprijin in urmar pentru o stabilitate mai mare a armei.

Conceptul PCC

Dar sa vedem ce este defapt conceptul de PCC si de unde a aparut. El este rezultatul confluentei a doua idei de arme aparute la inceputul secolului 20:

Prima idee e cea a pistolului mitraliera. Istoric, primele arme care se reincarcau singure si trageau, fie in sistem semi-automat sau complet-automat, au fost pistoalele. Intrucat cartusele de pistol dezvolta o putere mai mica, mecanismele necesare reincarcarii nu trebuie sa fie foarte robuste. 

Cam tot pe atunci au aparut armele automate grele, mitralierele, care erau in calibru de pusca cu un recul puternic si trageau la distante mari. Dar pentru lupta in transee din WW1, era suficienta o arma care sa fie eficienta la 50-100 metri dar automata, pentru volum mare de foc in timp scurt.

Pentru foc automat, oricat de slab e cartusul si usor reculul, tot e aproape imposibil de controlat cu o mana sau doua. Trebuie sprijinita in umar. Astfel ca in primul razboi mondial, germanii au inventat prima arma automata care tragea cu cartusul de pistol din dotare: MP18 in calibru 9mm Luger. MP vine de la Maschinenpistole – adica pistol mitraliera in romana. 

Acest concept a fost dezvoltat apoi de toate armatele lumii. In engleza a primit numele de submachine gun, sau SMG. In perioada interbelica, SMGurile erau construite solid, frumos si scump. Exemple avem in Tommy gun, Beretta 38 MAB, MP35 si altele. 

La inceputul celui de al doilea razboi mondial s-a trecut la SMGuri mai ieftine din tabla ambutisata: MP40, PPD40 si altele. 

Iar pe finalul razboiului s-a trecut la arme simpliste, nerafinate si ieftine: Sten, M3 grease gun, PPS.

A doua idee e cea a pistolului cu pat. Inca de la revolverele cu pulbere neagra Colt intalnim modalitati de a fixa un pat la arma de mana pentru a imbunatati stabilitatea si deci precizia la distanta. Primele pistoale semiautomate, cum ar fi Mauser C96 si Luger, aveau intergrate piesele necesare pentru fixarea patului. Ba chiar la C96 patul detasabil servea ca si toc. 

Pistoalele cu pat au fost folosite mai ales in primul razboi mondial si perioada interbelica, dar in al doilea razboi mondial au cam disparut de pe campul de lupta. Totusi idea a ramas in mintea multora si sisteme de pat detasabil au tot aparut din cand in cand. In ziua de azi, sistemul de pat detasabil ramane viu prin kiturile de conversie gen Roni-Kit. 

Pistoalele mitraliera in schimb au avut parte de o bifurcatie. La finalul razboiului a aparut cartusul intermediar: mai puternic decat un cartus de pistol – si deci o raza mai mare si o putere de penetrare mai mare , dar mai slab decat un cartus de pusca – si deci un recul mai mic. Acest prim cartus intermediar a fost 8mm Kurz pentru arma Sturmgewehr STG44. 

Idea cartusului intermediar a prins imediat in blocul estic care a adoptat 7.62×39 in noua arma AK47. In blocul vestic a durat ceva vreme pana a fost adoptat cartusul 5,56 NATO in arma M16 pe platforma AR15.

Deci pistoalele mitraliera din razboi au devenit pustile de asalt in calibru intermediar – in rol militar, dar si SMGurile moderne, gen HK MP5, Uzi, MAC-10, CZ Scorpion – in rol civil. Acestea sunt folosite de fortele de ordine la paza obiectivelor sau demnitarilor.

Si acuma revenim la PCC. Acest acronim e relativ nou, dar, cum am vazut, conceptul e foarte vechi. Un PCC e o arma semi-automata de umar in calibru de pistol ca si pistoalele cu pat, dar care arata si functioneaza ca un pistol mitraliera sau pusca de asalt.

Azi pe piata sunt doua tipuri de PCCuri: cele derivate dintr-o platforma de pusca de asalt – AR15 sau AK47, si cele care sunt variante semi-auto a SMGurilor moderne – HK MP5 sau CZ Scoprion – arme care au fost construite direct sa foloseasca doar cartuse de pistol.

Un PCC e in primul rand o arma de tir. Pentru aparare personala, e prea mare si voluminoasa si deci un pistol in acelasi calibru e o solutie mai buna; pentru apararea domiciliului e cam mare si mai dificil de manevrat in spatii stramte; pentru vanatoare calibrul nu are destula energie; iar pentru aplicatii militare cartusul nu are suficienta putere de penetrare pentru ziua de azi cand protectia balistica a proliferat.

Ramane deci doar tirul. Fie tir sportiv, pentru civili in cadrul unor competitii dedicate, fie tir de antrenament pentru militari, ca sa foloseasca aceeasi platforma ca arma principala din dotare dar cu costuri mai mici.

Prezentare CTS9

Arma din aceasta prezentare se numeste CTS9, care vine de la Competition and Tactical Shooting, calibrul 9mm – deci se vede din nume deja dedicarea pentru tir.

Ea este fabricata de Nova Modul- o companie privata din Cugir, judetul Hunedoara. Singura companie privata producatoare de armament din Romania. 

Nova Modul s-a infiintat in 1994 in Cugir, orasul unde deja exista cea mai veche fabrica de arme din Romania. A inceput cu productia de piese metalice, piese de arme si apoi a trecut la productia de arme complete. Exporta de mai multi ani arme in Statele Unite, dar recent a inceput sa vanda si pe piata autohtona. Productia se axeaza, pana in acest moment, pe arme in platforma AKM.

CTS9 este cel mai nou design al firmei, introdus la inceputul anului 2023. Este un PCC, pe platforma AKM, in calibru 9×19 care foloseste incarcatoare de CZ Scorpion.

Lungimea este de aproximativ 730mm – in functie de patul extensibil. A mea, cu pat extins la maxim si cu frana de gura are 81cm. Greutatea este de 3.06kg in varianta cu mobilier de lemn, 3.2kg cu mobilier de plastic. Dar in varianta mea, cu mobilier de plastic de la FAB Defense si cu capacul de optica grea, care e din otel, ajunge la 4kg. Cu luneta, 4,5kg.

Teava are lungimea de 11 inchi sau 283mm. Are un pas al ghinturilor de 1 in 250mm, adica 1 in 10 inchi.

La gura tevii este filet pentru montarea accesoriilor de gura (muzzle devices). Acest filet este de tip 1/2×28 TPI (UNEF), ca la platforma AR15, si nu cel standard M14 LH de AK.

Din fabrica vine cu compensatorul tip ac de siringa tipic AK. Eu am montat un compensator Matt Competition V3, proiectat pentru platforma AR15. Pe acea platforma, prinderea se face cu saibe de strangere (crush washers), dar CTSul are pin-ul standard AK, asa ca eu am frezat un sant in compensator ca sa poata agata pin-ul si nu mai am nevoie de saibe. Mai multe despre frane de gura intr-un material viitor.

Pe arma se poate monta mobilier standard AKM. Cand am cumparat-o, era in varianta CTS9C, adica clasic –  cu mobilier de lemn. Am achizitionat separat mobilier de AKM de la FAB Defense pentru ca am vrut alta culoare si s-a potrivit perfect. Exista si modelul CTS9T care vine dotat cu mobiler din polimer negru.

O problema a platformei AK este montarea dispozitivelor optice. Pe majoritatea armelor din platforma, se poate monta o sina pe partea stanga a cutiei mecanismelor. Dar la CTS aceasta optiune nu este posibila datorita butonului de eliberare a inchizatorului. Asadar, din fabrica vine cu o sina picatinny pe capacul cutiei mecanismelor.  Dar se stie ca acest capac nu e foarte solid, si deci se recomanda doar montarea dispozitivelor optice usoare gen red-dot.

Pentru dispozitive optice grele, se poate achizitiona separat un capac special proiectat pentru ele. Este confectionat din otel calit si isi face treaba insa pretul capabilizarii oricarui Kalashnikov pentru a mentine zero cu dispozitive optice mai grele este o masa mai mare. Eu il am deja montat pe arma. Iar pe el e montat o luneta tip LPVO. Mai multe despre lunete intr-un material viitor.

O functionalitate specifica modelului CTS este ramanerea inchizatorului in pozitie deschisa dupa ce s-a tras ultimul cartus – last round hold open. Aceasta functionalitate este permisa de incarcatorul CZ Scorpion care a fost proiectat special pentru PCCuri. El are in partea din spate o limba care ridica piesa in care se opreste inchizatorul. 

Inchizatorul poate fi eliberat cu acest buton de pe partea stanga, foarte util pentru reincarcarile dinamice. Desi arata ca un buton – e mai degraba parghie. Trebuie apasata in jos pentru a elibera inchizatorul.

Cum am zis, CTS foloseste incarcatoare de CZ Scorpion. Din fabrica vine cu un incarcator de 10 cartuse. Se mai pot achizitiona altele direct de la CZ. Exista si incarcatoare de 20, 30 sau 35 cartuse.

Si parghia de siguranta e modificata fata de standardul AKM. Are o a doua pedala mai in spate care primite actionarea sigurantei cu degetul aratator din pozitia de tragere fara ca mana sa mai plece de pe manerul pistolet, ca la un AKM clasic, si se castiga astfel zecimi de secunda care unori pot fi decisive. In plus, parghia are o fanta care permite asigurarea armei si cand inchizatorul e in pozitia deschis.

Tragaciul e standard AK. Detanta sau greutatea tragaciului este simtitor mai mare decat la un AKM clasic insa producatorul a intentionat arma si pentru unele aplicatii tactice, acolo unde este preferabil ca tragaciul sa-i lase operatorului sansa de a se razgandi la schimbari rapide ale scenariului.

Manerul inchizatorlui este cilindric pentru o mai buna manevrare.  Pe versiunile mai noi este chiar si randalinat.

Locul de introducere a incarcatorului este extins inafara pentru a permite o introducere rapida a incarcatorului la reincarcarile dinamice. De asemenea, paleta de eliberare a incarcatorului a fost marita. Ea seamana cu cea de la AK, si este amidextra.

Demontarea se face la ca orice AK. Se desface surubul de fixare si se apasa butonul din spatele capacului. Se ridica capacul – la CTS acesta e prins intr-o balama in partea din fata. Si se scoate arcul recuperator.

Aici se observa diferentele interne fata de un AK in 7.62. Ca sa scoatem inchizatorul, mai intai trebuie scoasa aceasta piesa din plastic care actioneaza ca buffer si limiteaza cursa inchizatorului.

Apoi se scoate inchizatorul. Nu e port inchizator si inchizator. E doar o singura piesa. In locul pistonului de gaze e doar o greutate din metal. 

Ca principiu de functionare, aceasta arma functioneaza dupa principiul simple blowback – adica inchizatorul nu e inzavorat. Doar inertia datorata greutatii inchizatorului si puterea arcului tin inchizatorul pe pozitie destul timp incat glontul sa paraseasca teava inainte ca acesta sa inceapa sa se miste inapoi.

Daca ne uitam la rampa de incarcare a cartuselor in camera, observam un pinten la mijloc. Acesta e pentru ca incarcatorul este double-stack, double-feed. Adica cartusele intra alternativ din partea stanga si partea dreapta.

La inchidere, se tranteste capacu cu nadejde, se verifica ca butonul de deschidere nu are joc, si apoi se strange surubul de fixare. Daca luneta nu e pe sina, se poate strange cu o moneda. Daca luneta a ramas pe sina, se poate strange introducand un cui sau o surubelnita subtire intr-una din gaurile laterale. Eu am facut marcajele astea pentru a ma asigura ca capacul a revenit in pozitia initiala.

Precizie

Fiind o arma pentru competitii sportive, unde conteaza precizia, am testat CTSul in poligon. Competitia pentru care am pregatit arma, este proba Rifle 1500 din cadrul competitiei PPC – WA1500. Gasiti pe canal detalii despre competitie.

Se mai poate folosi in diviziile PCC de la IDPA si IPSC. Acolo se trage la distante mai mici si deci ajunge un red-dot.

La PPC se trage de la distante de 7, 15, 25 si 50 yarzi intr-o tinta de 63x30cm, cu cercul de 10 de 7,5x5cm si cercul de 7 de 30x20cm. Destul de mica….

Am testat precizia la 50 yarzi – 46 metri cu mai multe tipuri de munitie. Precizia a fost intre aproximativ 9 MOA cu munitie ieftina Winchester si Blazer si sub 5 MOA cu munitie scumpa Seller&Bellot si Geco. E important sa gasesti munitia potrivita pentru arma ta.

Aici se vede dimensiunea cercului de 10 de pe tinta si un grupaj de 4,8 MOA. 

Am testat si capacul pentru optica grea. Mi-a facut ceva figuri la inceput, pentru ca trebuie gasita pozitia de inchidere in care sta fix. De cateva ori s-a inchis intr-o pozitie gresita si avea joc.

Dar dupa ce am gasit pozitia buna, am facut cateva marcaje de aliniere ca sa fiu sigur ca revine intotdeauna in acceeasi pozitie. Apoi am facut un test de tragere, am dat jos luneta, am deschis capacul, apoi l-am inchis avand grija la marcaje, am montat luneta si am tras un nou grupaj de test.

Acesta este grupajul de dupa – perfect centrat. Grupajul a avut aceeasi dimensiune si pozitie ca inainte de deschidere. Deci capacul, daca e inchis corect, revine in zero.

O precizie de 5 MOA e standardul pentru munitia comerciala de 9×19 FMJ. Am testat un HK SP5 si a rezultat aceeasi precizie. Pe net am gasit relativ putine date concrete de precizie PCC, dar ce am gasit tot in jurul acestei valori se invarteau. Deci 4 – 5 MOA e bine, 3 – 3.5 MOA e exceptional cu munitie speciala sau reincarcata manual, si sub 3MOA e de domeniul fantasticului.

Concluzii

CTS9 este o arma foarte interesanta. Produsa in Romania, se poate achizitiona de catre orice posesor de permis la un pret decent. Mai mic decat orice alt PCC disponibil pe piata la ora actuala. N-am tras foarte multe focuri cu ea, cam 300, dar n-am avut probleme de functionare. A incarcat, a declansat, a ejectat de fiecare data si inchizatorul a ramas in spate la fiecare incarcator gol.

Dar are si un dezavantaj – greutatea mare. La 4 kilograme e foarte grea. Un PCC pe platforma AR15 sau un CZ Scorpion e mai usor cu cel putin 1 kilogram. 

Pentru competitiile de tir dinamic gen IDPA unde trebuie sa fugi cu arma de la o tinta la alta, o arma usoara e un mare avantaj. Deci sina de optica grea se poate da jos si se castiga un 1kg.

Pe de alta parte, greutatea data de constructia completa din metal, face ca sa arma sa fie foarte solida si deci foarte fiabila. Prototipul CTS a trecut in teste de peste 10.000 de cartuse fara curatare si nu a avut nici o defectiune.

Per total, imi place CTS9 de la Nova Modul. E o arma foarte interesanta care merita incercata. 

Plus ca e produsa local, in Romania. Nova Modul ofera garantie si poate repara arma in caz de nevoie la fabrica, repede si cu piese originale – un mare avantaj fata de orice alta arma de pe piata romaneasca.

4 thoughts on “Nova Modul CTS9

Add yours

  1. salut. o prima intrebare (de la un viitor posesor de cts9). elementul de care se prinde pistol grip-ul (Baza mâner pistolet compatibila AK) este deja prezent, sau montarea pistol grip-ului standard se face altfel, si pentru a-l schimba trebuie achizitionat unul separat?

    si a doua intrebare: dupa ceva timp de folosire ati observat vreo uzura in tamponul inchizator? nu stiu exact ce la ce forte este supus, si sunt curios daca este totul ok acolo

    multumesc
    vlad

    Like

      1. multumesc mult pentru informatii. si ultima intrebare: buffer tube-ul este commercial spec sau mil spec?

        Vlad

        Like

Leave a comment

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑