Pasii pentru achizitia primei arme

Primul pas in procurarea primei arme este pasiunea pentru arme. Din cauza legilor din Romania, procurarea si detinerea unei arme este un proces lung, costisitor si uneori frustrant. De aceea, fara o pasiune pentru arme, va veți descuraja repede si veti abandona procesul.

In acest material se prezinta pasii pentru procurarea primei arme care este o arma neletala de autoaparare. Aceasta e cea mai accesibila categorie de arma pentru publicul larg si necesita cele mai putine formalitati. Prezint cursul evenimentelor pe care eu l-am urmat, dar in alte parti, alte situatii sau alte momente din timp, pasii s-ar putea sa difere.


Odata hotararea luata de a incepe procesul de achizitie a unei arme, urmatorul pas este cautarea unei societatii autorizate care ofera pentru public efectuarea cursului pe linie de arme si munitii, cat mai aproape de casa. Pentru inscriere la curs e nevoie de buletin si extras cazier, certificat medical si cel psihologic.

In general costul unui curs este in jur de 700 pana la 1000 lei si durata e de 80 de ore. Aceste ore se intind pe parcursul a 4 saptamani (4 ore pe zi, 5 zile pe saptamana). La sfarsitul cursului se da un examen teoretic scris din materia predata, care pe langa legislatie mai cuprinde elemente de descriere a armelor, balistica si prim ajutor.

Daca examenul teoretic e trecut, se trece la proba practica de tragere cu arma in poligon. In mod normal ar trebui sa se traga 5 focuri la o tinta de 1 metru aflata la o distana de 10 metri dar in practica se foloseste ce este disponibil in poligon. Daca ati trecut si de proba aceasta veti primi in scurt timp certificatul de absolvire a cursului. Acest certificat e valabil pe viata.


Urmatorul pas este vizita medicala la un centru medical autorizat – daca nu l-ati facut deja pentru curs. De aici se primesc avizul medical si avizul psihologic. Pentru avizul medical veti fi examinat de mai multi medici pentru a determina daca sunteti apt in 6 categorii: psihiatrie, oftamologie, neurologie, ORL, medicina interna si ortopedie/traumatologie. Daca totul e in regula, veti primi o hartie cu 6 parafe. Totul dureaza cam o ora si costa cam 100 lei.

Pentru avizul psihologic, se face un test de logica si se raspunde la cateva intrebari. Dureaza cam jumatate de ora si costa cam 50 lei. Si avizul medical si cel psihologic sunt valabile 6 luni.


Urmatorul pas e plata taxei pentru autorizatie la trezorerie in contul politiei. Cuantumul este de 100 lei. Se plateste fizic la trezorerie, dar inteleg ca se poate si prin banca daca ai contul exact unde trebuie sa platesti.


Odata ce aveti aceste hartii, se poate merge la politie, serviciul arme, explozibili si substante periculoase. Exista un astfel de serviciu in fiecare judet la inspectoratul de politie judetean si bineinteles in Bucuresti la inspectoratul general.

De la lucratorii de politie de la acest serviciu se ia formularul de cerere autorizare arma neletala. Poza acestui formular va fi disponibila pe pagina de facebook a canalului.

Formularul se completeaza cu datele personale si cu tipul de arma solicitat. Atentie la adresa de domicilui si resedinta. Ele pot sa difere daca aveti buletinul pe o adresa, dar locuiti in alta parte. Va trebui sa va faceti flotant pe adresa de resedinta unde locuiti si unde vor fi pastrate armele.

Pe langa formularul completat, mai aveti nevoie de: buletin in original si copie, avizul medical in original si copie, avizul psihologic in original si copie, certificatul de absolvire a cursului in original si copie, 2 poze tip pasaport, chitanta de la trezorerie cu taxa de 100 lei. Cazierul nu se mai cere la politie.


Urmeaza o perioada de asteptare de 45 zile conform legii. Aceasta perioada poate si mai scurta sau mai lunga in functie de volumul de munca a lucratorilor de la serviciul arme. In unele judete este personal insuficient pentru cantitatea de dosare in lucru.

In aceasta perioada veti fi contactat de agentul de politie din zona in care locuiti pentru a face vizita la domiciliu. In cadrul acestei vizite va trebui sa demonstrati ca aveti pregatit locul de pastrare a armelor, adica un seif metalic care are si un spatiu interior separat inchis pentru munitie. In practica este de ajuns un seif simplu luat de la Dedeman sau Bricostore si o cutie metalica cu cheie pentru lucruri de valoare care se pastreaza in interiorul seifului.


Dupa cele 45 de zile, puteti merge din nou la serviciul arme unde sau primiti autorizatia de procurare arma sau va informeaza cand sa veniti dupa ea in caz ca nu e gata.

Odata obtinuta autorizatia, puteti incepe procesul de achizitionare efectiva a armei. Autorizatia are o valabilitate de 90 zile, care mai poate fi prelungita la cerere pentru inca 90. Daca in cele 180 zile nu reusiti sa gasiti arma potrivita, va trebui sa reluati procedura de autorizare de la inceput (ATENTIE: avizul psihologic si cel medical expira in 6 luni, deci trebuie refacute).

 O arma de foc neletala pentru autoaparare se poate achizitiona doar de la armurieri sau magazine autorizate. Pe piata sunt arme de autoaparare puternice, cum ar fi Grand Power sau Fort, la un pret de cam 2000 lei, sau arme mai slabe in calibru 10x22T la pret mai mic. Daca luati o arma second hand, o puteti gasi cam in jur de 500 lei.

In momentul achizitiei, armurierul completeaza pe spatele autorizatiei datele lui si ale armei si va inmaneaza factura de achizitie. E bine sa faceti o copie a acestei facturi si sa pastrati originalul.


In termen de 3 zile lucratoare de la momentul achizitiei trebuie sa va prezentati la serviciul arme cu arma nou achizitionata, autorizatia completata , factura si copia facturii. Lucratorul va va inmana o cerere de autorizare pe care o completati pe loc cu datele personale si seria armei.

Arma si hartiile rămân la politie pentru cam o săptămână pana se completeaza formalitatile. Dupa acest termen se poate ridica arma si noul permis de arma tip B.

Pentru o a doua arma, formalitatile sunt aproape la fel, diferenta fiind termenul de asteptare de doar 30 zile si taxa de doar 50 lei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: