Artemis CP1-M (part 1)

Artemis CP1-M este o arma neletală denumita popular “cu aer comprimat” destinată tirului sportiv. Doar ca nu folosește aer comprimat pentru propulsie, ci dioxid de carbon lichefiat. Oficial se numește “Arma scurta (cu aer comprimat) care pentru aruncarea proiectilului metalic folosește forța de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune aflate într-un recipient și care nu dezvoltă o viteză a proiectilului mai mare de 220 m/s” .

In aceasta categorie intra toate armele care arunca proiectile metalice cu ajutorul unor gaze. Pe de alta parte, replicile de airsoft, care au același principiul de funcționare dar folosesc proiectile de plastic nu sunt considerate arme cu aer comprimat.

Armele cu gaze, care in engleza sunt numite airguns, sunt de mai multe feluri: cu aer comprimat sau cu CO2. Cele cu aer comprimat se mai împart in: arme PCP (pre compressed air) care folosesc aer comprimat intr-o mică butelie la peste 200 bari sau arme pneumatice care au un piston care trebuie comprimat manual.

Proiectilul pentru armele cu aer comprimat se numește “peletă diabolo” si are o forma special conceputa pentru a fi cat mai stabilă în aer. Ele pot fi de mai multe calibre, cele mai populare fiind: 4,5 milimetri numit si 177, 5,5 milimetri numit si 22 si 6,35 milimetrii numit si 25. Armele care folosesc pelete au țeava ghintuita.

O peletă poate avea mai multe forme. Acestea sunt de tip wadcutter cu vârf plat concepute special pentru tir, ca sa lase o gaura cat mai clară in ținta de hârtie. Dar mai exista si alte forme, cu vârf ascuțit, destinate vânătorii care sunt proiectate pentru penetrare cat mai mare.

Mai exista arme cu aer comprimat care folosesc bile de metal de calibru 4,5mm care se numesc steel BBs. Armele care folosesc bile au țeava lisă.


Arma de față folosește patroane de CO2 de 12 grame, la fel ca si multe replici airsoft, iar ca si proiectil folosește pelete de plumb de 4,5 mm.  Patronul de CO2 se introduce in acest tub de sub țeavă si se strânge cu acest capac. Functionarea armei este extrem de simpla. Trăgaciul împinge o bara care tine in spate strikerul care la randul lui tine comprimat arcul principal. Când stikerul e eliberat acesta lovește cu putere valva care da drumul la gaz direct in țeava si împinge peleta spre țintă.

Un lucru de care trebuie avut grija cu peletele de plumb, este ca plumbul este un material toxic. Este indicat ca dupa manuirea lor sa va spalati pe mâini bine. Un alt lucru care se observa in mânuirea peletelor de plumb e ca pe mâini rămâne un reziduu gri. Acesta nu este praf de plumb ci praf de grafit, pus pe peletele de plumb de producător ca sa nu se oxideze.

Peleta intră in teava pe aici. Arma are doua sisteme de încărcare. Sau alimentare una cate una si atunci se folosește aceasta tăvița. Sau cate 9 deodată cu ajutorul acestui încărcător.

Introducerea peletelor in încărcător e un pic mai cu dichis. Prima peletă se introduce din spate iar apoi celelalte din fata.

Odată pregătită peleta pentru tras, se acționează boltul pentru a o introduce efectiv pe țeava. Apoi totul e gata pentru executarea tirului.

Arma are țeava ghintuita după cum se poate vedea si este mult mai precisa decât replicile de airsoft.

Puterea dezvoltata de arma este de 8 Jouli ceea ce face ca peletele de 0.50 grame sa aibă la gura tevii cam 150 m/s. Bineînțeles cu pelete mai usoare, viteza va fi mai mare, iar cu pelete mai grele, mai mica.

O alta caracteristica a armei este ca in partea de sus exista o șină de tip dovetail 11 milimetrii pe care se pot monta echipamente standard de ochire, de tip red dot sau scope.


CP1 este o arma destinata primilor pași în tirul sportiv cu aer comprimat la 10 metrii. Aceasta este o disciplina olimpica de tradiție si cea mai populara dintre toate disciplinele de tir. In tarile cu o cultura a armelor mai dezvoltata si o lege a armelor mai relaxată, oamenii de rând pot sa meargă la cluburi de tir locale si sa exerseze tirul. Aceste cluburi sunt numeroase in Europa de vest, statele unite si india, si sunt frecventate de femei si bărbați, tineri si bătrâni pentru relaxare.

CP1 este potrivita pentru începătorii tirului in primul rând pentru ca este ieftina (cam 100 euro). E cea mai ieftina arma de tir de pe piață. Mai este potrivita pentru ca seamănă destul de mult cu o armă de competiție: are un sistem de încărcare foc cu foc, are mânerul de lemn, are țeava lunga si libera (nu este prinsa decât intr-un singur punct), are un sistem de ochire standard – adică cu cătare liberă, are cam aceeași putere si deci cam același recul, are o lungime de 40 centimetrii, si are greutatea asemănătoare cu a unei arme de competiție (839 grame).

Totuși, la un asemenea preț, nu putem sa ne așteptăm la miracole, când o arma de competiție costa peste 1500 euro. Mânerul nu e ergonomic, trăgaciul are o cursa lunga si relativ grea – dar care are un șurub de reglare pe care încă nu l-am încercat, iar cătarea se poate regla pe înălțime si laterala, dar nu si deschizătura care e cam mica.

Pentru o arma fabricata in China, calitatea materialelor e chiar surprinzătoare. Țeava este din otel, mânerul e din lemn si toate piesele se potrivesc si nu zornăie nimic.

Pentru cine vrea sa vadă cum e sa tragi la țintă la 10 metri pentru prima data, o recomand cu căldură. Iar partea cea mai buna este ca poate fi folosita acasă: in curte sau chiar înauntru dacă spațiul vă permite. Atenție doar la condițiile de siguranță, pentru ca, deși este o arma neletală, poate provoca răni grave in părțile mai moi are corpului.

Cred ca partea cea mai negativa a acestei arme e că, după doar câteva sesiuni de tragere, face ca pasiunea pentru tir sa pună stăpânire si sa iti dorești din ce in ce mai mult.

Partea a doua o puteti vedea aici.


 

Articole similare:
Prezentare pistol: Artemis CP1-M (part 2)
Prezentare pistol: Feinwerkbau P8X
– Prezentare pistol: Feinwerkbau 100

Cum devin “Sportiv Tir Categoria I”
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: