Prezentare pistol: Feinwerkbau 100

Feinwerkbau 100 este un pistol cu aer comprimat de competitie. El a fost fabricat intre anii 1988 si 1997 in Germania de firma Feinwerkbau Westinger & Altenburger. Aceasta este o firma de traditie in armele de competitie, fabricand prima pusca cu aer de competitie la inceputul anilor 60 si primul pistol cu aer de competitie in 1965.

Modelul Feinwerkbau 65 si succesori lui, modelele 80 si 90, au dominat piata pistoalelor de competitie pentru multi ani. Totusi, aceste modele foloseau un arc pentru a actiona pistonul cu aer. In 1988, a fost introdus primul model cu aer comprimat, modelul 100. Aceste comprima aerul cu ajutorul unui levier. Astfel nu mai existau piese in miscare care sa produca vibratii sau recul. De aceea acest gen de pistol se mai numeste SSP – single stroke pneumatic.

Pistoalele SSP au avut o viata destul de scurta pe scena competitionala. Desi erau mai usoare si mai simple decat pistoalele cu arc, tot trebuia actionat levierul la fiecare foc, care presupune un oarecare efort. Apoi au fost introduse pistoalele cu CO2, dar si ele aveau unele dezavantaje, cum ar fi ca dioxidul de carbon nu ofera presiune constanta, asa ca nici ele nu au rezistat prea mult, facand loc pistoalelor moderne PCP – pre compressed air.

Pistoalele PCP folosesc o mica butelie cu aer comprimat la 200 bari sau mai mult. Cu o butelie plina se pot trage 150 pana la 300 focuri (depinde de model), si fiecare foc se face cu aceasi presiune din cauza regulatorului cu care e echipat fiecare pistol.

Totusi, si acestea au un dezavantaj. Ca sa umpli butelia cu 200 bari de aer e nevoie de echipament special. 200 bari e o presiune foarte mare. O pompa de masina abea ajunge la 10-15 bari. Exista pompe speciale care pot ajunge la 200 bari, dar costa mult (cam 200-300 euro) si necesita efort serios (cam jumatate de ora de dat la pompa). Alta alternativa e un compresor performant, care costa in jur de 800-1000 euro. Sau un tub SCUBA de scafandru care se umple la un centru de scufundari si din care se umple mica butelie a pistolului de vreo 20 ori – asta daca exista un centru de scufundari SCUBA in localitate.

Cum la mine in oras nu exista asa ceva, compresorul e prea scump si n-am chef sa dau atata la pompa, am ales sa achizitionez un pistol mai vechi SSP pentru tir. Asta pentru ca in ziua de azi nu se mai fabrica pistoale de competitie SSP. Singurul produs azi, cat de cat performant, este modelul Baikal MP-46M fabricat in Rusia, care e ok, dar nu se ridica la nivelul Feinwerkbau.

Principiul de functionare este foarte simplu. Levierul, la deschiderea maxima, lasa aer sa intre in rezervor. Tot aerul din rezervor este comprimat intr-o incapere mica. Iar la apasarea tragaciului, un bloc de metal loveste o valva care da drumul aerului comprimat printr-un canal direct in teava, in spatele peletului.

Levierul comprima aerul din rezervor (dreptunghiul verde) cu ajutorul unui piston. Tot acest volum de aer e comprimat intr-o zona mica si la o presiune mare. Striker-ul, afisat in pozitie armata, este declansat de tragaci. El loveste un cui metalic care serveste drept valva. Acesta se misca in spate pentru putin timp, suficient cat aerul comprimat sa iasa pe langa el. Aerul apoi urca printr-un canal care iese in teava, prin pistonasul de impingere a peletului. Astfel peletul e impins direct de la spate si paraseste teava cu viteza.

Viteza optima a proiectilului la iesirea din gura tevii este de 150 m/s, dar ea se poate ajusta intre anumite limite cu ajutorul unui surub.

La dechiderea maxima a levierului, clapeta de incarcare se deschide singura. Peletul aseaza pe acest canal, iar apoi se inchide clapeta. Prin aceasta miscare, micul piston impinge peletul pe teava.

Pistolul are calibrul 4,5mm si foloseste ca munitie peleti de plumb. Acesta este singurul calibru acceptat in competitiile cu aer comprimat. Pentru tir se folosesc peleti wadcutter, adica cu varf plat, pentru a face gauri clare in tinta.

Ce deosebeste un pistol de competitie de unul normal, sunt sistemul de ochire, tragaciul si grip-ul. Toate sunt de o calitate net superioara si toate sunt foarte reglabile.

Tragaciul este mecanic, in 2 stagii, adica in primul stagiu are o cursa scurta dar care necesita un pic de forta, iar stagiul doi nu are nici un pic de cursa si necesita foarte putina forta pentru declansare.  Acest sistem cu doua stagii este foarte util pentru a avea un tragaci foarte sensibil dar in acelasi timp sa fie totusi safe. Tragaciul unui pistol de competitie trebuie sa aiba minim 500g, astfel stagiul unu are 300-400g iar stagiul doi doar 100-200g care face ca focul sa fie declansat foarte usor cand pistolul e aliniat perfect cu tinta.

Bineinteles exista mai multe reglaje disponibile pentru acest tragaci astfel incat fiecare sa il poata personaliza dupa preferinte. Se poate regla pozitia inainte inapoi, sus jos, si rotire stanga dreapta. Se poate regla punctul de declansare, greutatea, pozitia de oprire, si distanta cursei in stagiul unu, fiecare printr-un surub dedicat.

De asemenea se poate muta arma in mod dry fire, cand tragaciul functioneaza normal, dar nu ajunge pana la valva si astfel nu se elibereaza aerul comprimat. Acest mecanism de dry fire este foarte important pentru antrenament.

Sistemul de ochire este de asemenea reglabil. In primul rand, cuiul catarii se poate schimba,  producatorul oferind mai multe variante de cui in diferite grosimi. Pe arma este un cui de 3 mm si mai am aici un cui de 3,8mm.

Catarea este si ea reglabila cu ajutorul unor suruburi manuale. Invartind de aici se regleaza pe orizontala (de exemplu, daca grupul e prea in dreapta, se invarte un click spre R), si de aici pe verticala (daca grupul e prea sus, se invarte un click spre H). Pozitia grupului si indicatiile de corectie se pot afla foarte usor cu aplicatia TargetScan. Mai este reglabila deschiderea catarii cu acest surub longitudinal. Nu se misca foarte mult, doar intre 3 si 3,8 mm, dar producatorul vinde si alte module de catare cu alte deschideri.

Al treilea element important este grip-ul. Acesta este din lemn de nuc si este anatomic. Adica este facut sa se muleze perfect cu mana, are suport pentru degetul mare, are loc de sprijin pentru degetul mijlociu, si are suport pentru palma reglabil pe inaltime. La acest pistol gripul se poate regla doar inante inapoi pe un arc de 10 grade. Din pacate, daca celelalte doua sisteme (tragaciul si catarea) sunt la nivel actual, grip-ul este cam invechit. Este acelasi design de pe modelul din 1965. Este compus din doua bucati care se prind cu aceste doua suruburi si nu are adancituri pentru degete. Din aceasta cauza, mie cel putin, nu imi vine perfect. Un grip modern este compus dintr-o singura bucata de lemn, si se poate ajusta in toate directiile.

Dupa cum se vede, Feinwerkbau 100 este un pistol masiv. Are o lungime de 42 centimetrii, care este limita maxima admisa in competitii. Greutatea este de 1120g, sub limita maxim admisa de 1500g, dar totusi peste greutatea normala a unui pistol modern, care este intre 900 si 1000g.

Un alt element introdus de acest model si apoi adoptat de toate pistoalele de competitie, este compensatorul de la gura tevii. Acesta are rolul de a directiona aerul care iese din teava in urma peletului inspre laterala, astfel ca sa nu se creeze turbulente in urma acestuia, care poate duce la deviatii de traiectorie. Bineinteles, pistoalele moderne au dezvoltat idea si compenstorul lor e ceva mai complicat, si probabil mai eficient.

Pentru o arma veche de 25 de ani, acest pistol se comporta deosebit de bine. Singurele piese care trebuie inlocuite din cand in cand sunt 4 garnituri care costa 11 euro, iar procedura de inlocurire nu e foarte complicata. In rest nu necesita intretinere, curatare sau lubrifiere.

La vremea lui Feinwerkbau 100, si succesori sai, modelele 102 si 103, au fost folositi cu succes in campionate mondiale de tir si olimpiada. Astazi este pistolul preferat al amatorilor de tir care nu vor sa investeasca 2000 de euro intr-un PCP plus infrastructura aferenta si este inca folosit in campionate regionale, mai ales in Germania.

Articole similare:
Prezentare pistol: Feinwerkbau P8X
– Prezentare pistol: Artemis CP1-M (part 1)
– Cum devin “Sportiv Tir Categoria I”
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: