Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania

Legea 295/2004 privind regimul armelor, componentelor esentiale si al munițiilor este, ca multe alte legi, una destul de greu de deslusit pentru cetateanul de rand, mai ales daca nu a urmat un curs specializat pentru studiul specific al acestei legi (ultima varianta a legii). 

Pentru persoanele care sunt interesate de domeniul armelor de foc, dar care inca nu au studiat legislatia romaneasca, si anume ce se poate si ce nu se poate in Romania, acest material vrea sa fie un punct de sprijin intr-un potential drum spre a detine prima arma de foc.

Legea defineste mai multe categorii de persoane, ce arme si munitie pot sa detina acele categorii de persoane si in ce circumstante le pot folosi. Exista deja un material generic pe aceasta tema, aici doar sintetizez informatiile cele mai importante pentru armele de foc.

(Apasa pe poza pt. a o deschide la calitate maxima)

Atentie… faptul ca o persoana apartine uneia dintre urmatoarele categorii nu inseamna automat ca are dreptul la anumite arme, ci pe langa acel filtru mai trebuie sa treaca peste niste pasi necesari comuni (aviz psihologic, aviz medical, finalizarea unui curs de arme si munitii, sa nu fie condamnat penal, etc – acesti pasi sunt prezentati in acest material).

Aparare, Ordine si Securitate

Aici sunt incluse toate fortele de securitate aflate in timpul exercitarii autoritatii. Personalul acestor institusii are dreptul sa poarte si sa foloseasca arme interise (interzise pt. restul, nu pt. ei, evident) sau altfel spus arme militare si anume arme automate, arme cu proiectile perforante sau arme cu proiectile incendiare, etc. Aceste arme sunt detinute de catre institutii (Armata, Jandarmerie, SRI, SPP, etc), iar personalul doar foloseste aceste arme. De exemplu un ofiter anti-tero are dreptul sa poarte si sa foloseasca arma automata (full-auto) din dotare in timpul unei misiuni oficiale anti-tero sau in timpul antrenamentelor.

“Supercetatean”

Evident legea nu ii denumeste asa, ci doar ii enumera (militari, politisti, demnitari, magistrati, diplomati, persoane in exercitiul autoritatii publice, martori sub protectie). Acestia au dreptul in timpul lor liber, in afara serviciului, la armele de aparare si paza, adica arme scurte (pistol sau revolver) ce se pot purta pe corp ascunse vederii (eng: Concealed Carry, sau Carrying a Concealed Weapon – CCW). Au dreptul la maxim doua arme cu 100 cartuse pt. fiecare arma plus 50 de cartuse oarbe pt. fiecare arma. De exemplu acelasi ofiter anti-tero in timpul liber nu mai are dreptul sa detina o arma full auto, dar are dreptul la maxim doua arme de aparare de paza.

Am gasit o lista de functii de demnitate publica, posibil ca “demnitarii” de mai sus sa fie acestia (lista aici).

Persoane in exercitiul autoritatii publice – aici lucrurile sunt mai neclare, nu am gasit informatii clare ce inseamna aceasta formulare. Auzisem de la un instructor de poligon ca aici ar intra paznic pe fondul de vanatoare, consilier local si consilier judetean, dar doar cat sunt in functie publica.

Simplu cetatean

Simpli cetateni care au deja 18 ani impliniti pot detine si purta arme neletale de autoaparare, arme cu potential letal. Acestea sunt arme cu bile de cauciuc sau gaze iritante. Este permisa detinerea a maxim doua arme de acest fel si “25 cartuse pentru o singura arma“. Adica 25 cartuse de un singur calibru – daca ai doua arme neletale de calibre diferite poti avea cate 25 cartuse pentru fiecare. Armele trebuie purtate in acelasi mod ca si cele de aparare si paza, in toc, nearmate si ascunse vederii.

Colectionar

Colectionarii sunt persoane care au dreptul sa detina arme de colectie. Acestea sunt, in mare, arme scurte proiectate inainte de 1945 si aproape orice arma lunga mai putin cele interzise. Colectionarii au dreptul sa detina un numar nelimitat de astfel de arme si maxim 10 cartuse de fiecare calibru detinut. Pentru a putea merge cu aceste arme in poligon sau la manifestari culturale este nevoie de acceptul politiei (autorizatie stampilata de catre politie). Transportul de acasa la poligon se realizeaza cu aceasta autorizatie, pe traseul stabilit, fara munitie in arma, iar arma este asigurata in husa sau cutie. Pe langa aceste arme mai este o categorie pe care doar colectionarii o pot detine, si anume “armele vechi“, si anume arme fara cartus metalic proiectate inainte de 1899. Procesul prin care un simplu cetatean devine colectionar de arme a fost explicat in acest material.

Vanator

Vanatorii sunt persoane care au dreptul sa detina un numar nelimitat de arme de vanatoare. Trebuie sa recunosc ca nu prea cunosc procedura, dar am gasit un canal youtube in limba romana in care se explica si procedura de a deveni vanator (video aici). Armele de vanatoare sunt arme lungi cu repetitie sau semiautomate. La cele semiautomate magazia este limitata la maxim 2 cartuse + cel de pe teava, in total la trei cartuse. Modificarea acesteia reprezinta contraventie sau chiar infractiune. Vanatorii au dreptul sa detina maxim 500 de cartuse per calibru detinut. Transportul armelor se face in trusa sau husa, neincarcate. Portul se poate realiza doar la locul de desfasurare al activitatii de vanatoare.

Sportiv categoria I / Instructor / Antrenor

Sportivii de categoria intai, instructorii si antrenorii de tir au dreptul sa detina un numar nelimitat de arme de tir (letale). Pentru fiecare arma au dreptul sa detina 1000 (da, o mie) de cartuse. Transportul catre poligon se realizeaza cu arma neincarcata cu munitie, in husa sau cutie. Arma se poate purta in toc, la vedere doar in poligon atata timp cat sunt indeplinite regulile interne ale poligonului. Ce inseamna si cum devin Sportiv Categoria Intai a fost prezentat in acest material. De asemenea va urma un material despre cum se poate obtine categoria I facand baremul impus de FRTS la competitia PPC.

Cam acestea sunt categoriile principale. Pentru mai multe detalii puteti verifica meterialele din categoria legislatie.

Definitii din legea 295/2004, articolul 2, capitolul III:

  1. arme militare – arme destinate uzului militar;
  2. arme de apărare şi pază – arme de foc scurte, recunoscute în condiţiile prevăzute de lege, destinate să asigure apărarea vieţii, integrităţii şi libertăţii persoanelor fizicei precum şi a bunurilor aparţinând persoanelor fizice sau juridice;
  3. arme de autoapărare – arme scurte, cu potenţial letal, special confecţionate pentru a împrăştia gaze nocive, iritante, de neutralizare sau proiectile din cauciuc, în scop de autoapărare;
  4. arme de tir – arme destinate practicării tirului sportiv, recunoscute în condiţiile prevăzute de lege;
  5. arme de vânătoare – arme destinate practicării vânătorii, cu una sau mai multe ţevi, care folosesc muniţie cu glonţ sau/şi cu alice, recunoscute în condiţiile prevăzute de lege;

 14. arme de colecţie – armele destinate a fi piese de muzeu, precum şi armele, aflate sau nu în stare de funcţionare, care constituie rarităţi sau care au valoare istorică, artistică, ştiinţifică ori documentară;

  1. arme vechi – arme letale produse până în anul 1899 inclusiv sau reproduceri ale acestora, destinate să fie păstrate în colecţii;


Textul legii il puteti gasi pe pagina de “linkuri utile“.

Din aceeasi categorie:
Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
Cum devin “Colectionar de Arme”

Cum devin “Sportiv Categoria I”
Intro Pistol | 1 – Partile componente ale unui pistol semiautomat
Intro Pistol | 2 – Cum functioneaza un pistol semiautomat

Serii articole:
– Intro Pistol – articole si materiale video introductive despre pistoale
– Pistol Extra – articole si materiale video mai avansate despre pistoale
– Intro Revolver – articole si materiale video introductive despre revolvere

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: