Intro Pistol | 1 – Partile componente ale unui pistol semiautomat

Acest material este primul dintr-o serie de aproximativ zece articole dedicate prezentarii componentelor si explicarii modului de functionare a pistoalelor semiautomate, serie ce se adreseaza in special incepatorilor, dar nu numai. Puteti apasa aici pentru a vedea toate articolele din seria Intro Pistol, serie ce momentan arata cam asa:

  1. Partile componente ale unui pistol semiautomat (acest material)
  2. Cum functioneaza un pistol semiautomat
  3. Diferenta dintre reincarcare manuala, cu repetitie, semiautomata si automata
  4. Diferenta dintre Straigh Blowback vs. Locked Breech
  5. Diferenta dintre incarcatoare Single Stack si Double Stack
  6. Diferenta dintre Manual Safety, Decocker si Safety Decocker
  7. Diferenta dintre Extractor si Ejector
  8. Tragaci in Simpla Actiune vs. Dubla Actiune (SA/DA)
  9. Ghid marimi standard (ex: modelele Glock)

Principalele componente sunt urmatoarele (+ termeni in engleza):

Corpul pistolului (include si manerul) / Frame

Este piesa principala, de baza, de obicei cea mai mare, pe care sunt fixate celelalte componente. Manerul (grip) face de obicei parte comuna cu el. Este realizat de obicei din otel, aliaj sau polimer (plastic).

Mansonul (cu inchizator) / Slide

Este partea de sus a pistolului, culisează inainte si inapoi, si inglobează in constructia ei inchizatorul (bolt). Este intotdeauna o piesa metalica, chiar si la pistoalele cu corpul din polimer cum ar fi pistoalele Glock.

Parghia de blocare a mansonului / Slide lock

Este parghia care daca se impinge in sus cand mansonul este in pozitia cea mai din spate se poate bloca mansonul in pozitia in spate sau deschis. De asemenea cand mansonul este blocat in pozitia in spate/deschis ea poate fi folosita prin apasarea ei in jos, pentru a elibera mansonul. Acesta sub presiunea arcului recuperator va culisa in fata.

Teava / Barrel

Este piesa din otel de forma cilindrica si goala in interior, cu lungimea mai mare in raport cu diametrul ei exterior, prin care iese glontul si care imprima acestuia directia de miscare. Partea interioară a tevii poarta denumirea de canalul tevii. Teava poate sa fie neteda pe interior, cum este la armele de autoaparare si la pustile lise sau cu ghinturi (canaluri) cum este la pistoalele cu glont sau la majoritatea armelor lungi. La un capat al ei gasit gura tevii, iar la celalt gasim camera de ardere/explozie.

Arcul recuperator / Recoil spring

Este arcul asezat de obicei in jurul tevii sau sub teava si are rolul de a impinge in fata mansonul dupa ce acesta a ajuns datorita reculului in pozitia din spate. Spus altfel, arcul recupereaza mansonul lasat in urma, si il aduce din nou in pozitia initiala.

Tragaciul / Trigger

Este o parghie pe care tragatorul o actioneaza cu degetul (de obicei cu aratatorul) si care odata actionata ea va elibera cocosul sau strikerul, ceea ce va duce la detonarea cartusului si plecarea glontului pe teava.

Garda tragaciului / Trigger guard

Este o piesa care inconjoara tragaciul pentru ca acesta sa nu fie actionat din gresala in cursul manevrarii armei sau la scoaterea sau introducerea ei in toc.

Sistemul de ochire: catare + inaltator / Front & Rear sight

Sistemul de ochire este format din doua piese: in partea din fata a mansonului gasim cuiul catare sau catarea (front sight), care vazut de tragator in plan arata ca litera “I”. In partea din spate a mansonului gasim inaltatorul (telul) care de obicei vazut dinspre tragator este in forma de “U”. Tintirea se realizeaza prin pozitionarea “I”-ului in partea goala din mijlocul lui “U”.

Cocos / Hammer

Este mecanismul de dare a focului prin care piesa metalica este trasa in spate (intr-o mișcare pivotanta) contra unui arc si oprita cu o piedica, apoi la ridicarea piedicii, revine cu viteza inainte. Percutorul (Striker) este similar cu cocosul, doar ca nu se vede, este ascuns in interiorul mansonului, iar miscarea lui este longitudinala nu pivotanta.

Cui percutor / Firing pin

Dupa cum sugereaza si numele, e o componenta in forma de cui, care este lovita de cocos/hammer (hammer = ciocan) sau de catre percutor (striker) si care loveste capsa cartusului, astfel detonand incarcatura azvarlitoare.

Parghia/piedica de siguranta / Safety

Piedica de siguranta este o componenta care prin activarea sa va bloca activarea tragaciului (sau alternativ tragaciul se va misca in gol) si astfel este blocata indirect detonarea cartusului. In caz ca este activata (safety = on) piedica trebuie dezactivata pentru a putea folosi pistolul.

Incarcator (magazie) / Magazine

Este piesa unde sunt stocate cartusele inainte ca acestea sa intre pe rand in camera de explozie pentru a fi trase. La pistoale de obicei incarcatorul se afla in interiorul manerului.

Buton de eliberare a magaziei / Magazine release 

Este un buton (sau doua, cate unul pe fiecare parte) care odata activat va elibera incarcatorul, care va iesi/cadea din interiorul manerului. 

Liftul magaziei / Follower

Este piesa din interiorul incarcatorului peste care sunt asezate cartusele si sub care se afla arcul incarcatorului, cel care impinge in sus cartusele pentru a fi preluate si introduse in camera de explozie.


Din aceeasi serie:
Intro Pistol | 2 – Cum functioneaza un pistol semiautomat
– Intro Pistol | 3 – Diferenta dintre reincarcare manuala, cu repetitie si (semi-)automata
– Intro Pistol | 4 – Principii functionare: Straight Blowback vs. Short Recoil
– Intro Pistol | 5 – Incarcatoare pistol Single Stack vs. Double Stack
Intro Pistol | 6 – Diferenta dintre Manual Safety, Decocker Only si Safety Decocker

Articole similare:
Calibre si cartuse (introducere)
Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: