Una din cele mai importante caracteristici ale unei arme, dacă nu cea mai importanta, este calibrul. Toată lumea a auzit de calibru, dar noțiunea e un pic mai complicata decât înțelegerea populara. Calibrul armei este o noțiune diferita fata de calibrul țevii, dar despre asta in partea a doua a materialului.
In primul rând trebuie sa denumim cele doua mari categorii de arme si implicit calibrele lor: arme lise (smoothbore in engleza) si ghintuite (rifled in engleza). Fiecare din aceste doua tipuri au o terminologie diferita din punct de vedere a calibrului.
Armele ghintuite au dea lungul tevii niște șanțuri care merg in spirala. Aceste șanțuri fac ca glonțului sa i se imprime o mișcare de rotație in timpul deplasării prin țeavă, iar aceasta mișcare de rotație stabilizează glonțul in zbor. Calibrul unei tevi ghintuite este diametrul intre doua creste diametral opuse. Astfel, un calibru de 10 mm este superior unui calibru de 9 mm.
Armele lise au teava complet neteda pe interior, iar calibrul pentru ele este un pic complicat. El se exprima in gauge si reprezinta numărul de bile cu diametrul egal cu țeava puștii care se pot turna dintr-o livră (453 g) de plumb. Acest lucru înseamnă că în acest caz calibrul armei nu este intuitiv: calibrul 12 este superior calibrului 20.
Acum ca am stabilit ce înseamnă calibru, sa vedem ce înseamnă un cartuș: Cartușul e muniția folosita in armele de foc. Si aici avem doua tipuri de cartușe, pentru țeava ghintuita și pentru țeava lisa. Începem cu cartușul pentru țeava lisa pentru ca e mai simplu. Acesta se compune din proiectil, capsa, pulbere, bura, dulie sau rozeta, tub și rondela.
Cartușul pt. teava lisa
Tubul la cartușul pentru arma lisa este partea de sus si este fabricat din carton sau plastic. El este închis in partea de sus de rondela, care poate fi din carton presat sau sertizaj de plastic. Dulia este partea de jos a cartușului si este fabricata din alama.
Pulberea sau praf de pușcă e substanța exploziva care prin ardere degaja o cantitate mare de gaze foarte repede. Capsa e un tub mic dintr-un material moale care conține o substanță care se aprinde când este lovita. Pulberea si capsa se afla in dulie.
Bura este un dop de pâsla sau plastic care se așează pe pulbere si sub proiectil. Ea ajuta la împingerea proiectilului pe țeava, funcționând ca un piston.
Proiectilul pentru cartușul arma lisa poate fi de mai multe feluri. Cel mai comun sunt alicele. Acestea sunt bile mici din plumb sau otel de diferite mărimi – in funcție de utilizare. Alicele mai mici se folosesc la talere sau vanat mic. Alicele mai mari la vânat mediu sau aparare. Alt proiectil pentru armele lise este breneke sau “slug” in engleza. Acesta este un proiectil unic masiv care e folosit la vânat mare. Proiectilul si bura se afla in tub.
Cartușul pt. teava ghintuita
Cartușul pentru țeava ghintuita se compune din glonț, tub, pulbere si capsa. Pulberea si capsa sunt la fel ca la lisa. Glonțul este proiectilul care este aruncat afara prin țeavă. Tubul este fabricat din alama si conține capsa, pulberea si parțial glonțul.
Mod de functionare
Modul de funcționare a ambelor muniții e simplu: cuiul percutor al armei lovește capsa care se deformează si substanța dinauntru explodează. Aceasta mica explozie aprinde pulberea care arde repede cu degajare mare de gaze. Aceste gaze împing proiectilul pe țeavă.
Cartușele ghintuite sunt impartite si ele in mai multe subcategorii. Prima este după locul unde lovește cuiul percutor: rimfire (percutie pe rama) si center fire (percutie centrala). La rimfire, cuiul lovește marginea tubului pe când la centerfire cuiul lovește in centrul cartusului. Alta împărțire e după bavura cartusului: rimmed sau rimmless. Cartusele rimmed se folosesc de obicei la revolvere pe când cele rimless se folosesc in armele semiautomate si automate.
Alta categorizare este după tipul glonțului: full metal jacket – când glonțul de plumb e învelit complet intr-o cămașa subțire de alama sau alt metal. Hollow point – când glontul are in loc de varf o adâncitura. Soft point – când glonțul are cămașa doar parțial iar vârful rămâne plumb neacoperit. Mai sunt și altele iar despre ce face fiecare, într-un material viitor.
Acestea fiind zise, discuția despre calibre și cartușe pentru armele ghintuite nu este totuși terminata. Calibrul unei arme din denumirea comerciala, nu este defapt calibrul țevii. In general calibrul armei este dat de denumirea comerciala a tipului de cartuș folosit.
In primul rând trebuie precizat ca calibrul este exprimat in măsuri diferite: cea europeana in milimetri, si cea americana in zecimi de inci, dar ca dimensiune ele sunt egale. De exemplu, cartușul de Carpati, se numeste 7,65mm in europa si .32 ACP in america.
In alte instante numele cartușului e doar o aproximare a dimensiunii reale. De exemplu, cartușul pustii germane Kar98 folosita si in primul si in al doilea război mondial se numește 8mm Mauser, dar dimensiunea reala e 7,92mm.
Alta caracteristica importanta a unui cartuș e lungimea sa. Multe cartușe diferentiindu-se doar prin lungime. De exemplu, popularul cartuș de pistol 9mm, care se mai numește si 9mm Luger sau 9mm Parabelum, dar dimensiunea de 9x19mm. Mai exista un alt cartuș de 9mm folosit în pistoalele sovietice Makarov, care are dimensiunea 9x18mm (defapt diametrul glonțului la 9×18 este de 9,2mm). Si bineînțeles ca diferenta intre cele doua nu este doar 1mm din lungime. Si forma e diferita, si caracteristicile balistice si cantitatea de pulbere – care da presiunea maxima dezvoltata.
Ca tot vorbim de 9mm, si cartușul .38 special, si si cartușul .357 Magnum au tot diametrul de 9mm. 38 si 357 sunt însa cartușe rimmed pentru revolvere create in america pe cand 9mm a fost creat in europa pentru pistolul semi-automat Luger P08.
Daca ne uitam la mărimea tubului, am zice ca 9mm e cel mai slab dintre ele. Dar .38 e un cartuș foarte vechi, creat in 1898 pe vremea pulberii negre. Astfel, desi are un volum mare, specificația lui indica o presiune mica, cam o treime din presiunea specificata pentru 9mm. Iar 357 este practic un 38 umplut cu cata pulbere încape, având o presiune cu 50% mai mare decât 9mm. Numele de 357 și lungimea un pic mai mare a fost o alegere a producătorului ca nu cumva cineva sa introducă un cartuș 357 într-un revolver creat pentru specificația lui 38 și sa explodeze.
Si mai evidenta este diferența dintre aceste doua cartușe. 22LR – un cartus rimfire foarte slab, folosit aproape numai pentru tir si 5,56 – cartușul pentru M16, arma armatei americane. Am zice ca este o diferență uriașă intre ele, dar defapt au exact același calibru. 5.56 se mai numește și .223 Remington – deci are calibrul 22. Diferența e doar tubul si cantitatea de pulbere care împinge glonțul pe țeavă, nu calibrul. Si glontul de 5.56 e mai mare si are o forma mai alungita și ascuțită, care da performante mai bune la penetrare.
O alta familie de cartușe e .30 care se numește in europa 7,6mm. In acest calibru sunt cartușe de pistol – cum e 7,65×17 pentru Carpati, cartușe militare – cum e 7,62×39 pentru Kalasnikov, 7,62x54R pentru Moisin-Nagant, PSL sau Dragunov, 7,62×51 NATO pentru AWM, Galil, FAL sau HK G3, 30-06 pentru M1 Garand, si cartușe de vânătoare – cum e .300 winchester magnum. Toate au același calibru dar tuburi de forme si mărimi diferite care le face complet incompatibile unele cu altele.
Cred ca acuma e mai clara idea despre ce înseamnă calibrul unei arme si cum este legat mai mult de forma și funcția cartușului decât de diametrul țevii. In general se construiește o arma pentru un cartuș, și nu invers, un cartuș pentru o arma.
Articole similare:
– Cartușe pistol | 1 – 22 LR, 25 ACP, 32 ACP (partea I – Grupa mica)
– Cartușe pistol | 2 – 9×17 Short, 9×18 Mak, 9×19 Lug, 9×21 IMI (part II – Nouarii)
– Cartușe pistol | 3 – 40 S&W, 10 mm Auto, 45 ACP (part III – Grăsanii)
– Cartușe pistol | 4 – 7,62×25 Tokarev si .357 Sig (part IV – Ciudații)
– Cartușe revolver| 1 – 22 LR si 22 WMR (part I: Piticii)
– Calibre si Arme cu bile de cauciuc (arme cu potential letal, autoaparare)
Serii similare:
– Intro Pistol – articole si materiale video introductive despre pistoale
– Pistol Extra – articole si materiale video mai avansate despre pistoale
– Intro Revolver – articole si materiale video introductive despre revolvere
– Intro cartuse si calibre – articole si materiale video despre cartuse si despre calibre
Leave a Reply