Acesta este primul dintr-o serie de materiale dedicate cartuselor folosite la pistoalele semiautomate si a cartuselor folosite la revolvere. Voi insista pe cele ce se gasesc si in magazinele de la noi din Romania, dar voi mentiona si altele ce sunt populare in SUA. In total estimez aproximativ 11-12 materiale, ultimul dintre ele fiind o sinteza a tuturor informatiilor prezentate in aceasta serie de articole. In acest moment planul arata cam asa:
- Pistol partea I: Grupa mica (22 LR, 25 ACP, 32 ACP) – acest material
- Pistol partea a II-a: Nouarii (9×17 Short, 9×18 Makarov, 9×19 Luger, 9×21 IMI)
- Pistol partea a III-a: Grasanii (40 S&W, 10 mm, 45 ACP)
- Pistol partea a IV-a: Ciudatii (7.62 Tokarev, 357 Sig)
- Pistol partea a V-a: Sinteza cartuse pistol
- Revolver partea I: Piticii (22 LR, 22 WMG)
- Revolver partea a II-a: Grupa mijlocie (32 Long, 32 HR, 327 Fed Mag)
- Revolver partea a III-a: Popularii (38 Special, 357 Magnum)
- Revolver partea a IV-a: Supraponderalii (44 Special, 44 Magnum)
- Revolver partea a V-a: Sinteza cartuse revolver
- Pistol si revolver partea a VI-a: Extraterestrii (50 Action Express, 500 S&W Magnum)
- Pistol si revolver partea a VII-a: Sinteza toate cartusele pistol si revolver

Dar sa lasam planurile de viitor si sa incepem cu inceputul si anume cu cele trei cartuse: 22 LR, 25 ACP si 32 ACP. In imagine se vad dimensiunile relative. Observam in partea dreapta a imaginii cartusul clasic 9×19 mm Luger (cel mai folosit in lume, inclusiv si in Romania). Daca aveti nevoie de o reimprospatare a memoriei cu informatiile de baza despre calibre si cartuse puteti sa revedeti/recititi materialul introductiv de aici.
22 LR / 22 Long Rifle / 5.6×15mmR
22 LR / 22 Long Rifle / 6.5x15mmR este cel mai mic, dar si cel mai diferit dintre toate cartusele pentru pistoale prezentate in aceasta serie de articole. In primul rand este un cartus ce nu a fost proiectat pentru, si nu este folosit special (doar) de catre pistoale. Cartusul este folosit si la pistoale, si la revolvere, si la arme lungi cu repetitie, dar si la arme lungi semiautomate. Printre caracteristicile diferite regasim: percutie pe rama, faptul ca este cu rama (rimed, de acolo vine acel “R” de la 5.6x15mmR) si faptul ca diametrul glontului este exact acelasi cu diametrul tubului (partea glontului ce intra in tub, calcaiul, are diametrul mai mic). In poza de mai sus se vede ca diametrul rimm-ului (in partea de jos) este mai mare, fapt ce il face ideal si pentru revolvere (nu cade prin gaura cilindrului).
Cartusul a fost dezvoltat la finalul anilor 1880 si de-a lungul anilor foarte multe pistoale mici au fost proiectate in jurul acestui cartus (ex: Beretta 21A Bobcat si mai modernul LifeCard 22lr). De asemenea foarte multi producatori au realizat kituri de conversie in 22 LR a armelor de calibre mai mari (9x19mm, 45 ACP) si astfel gasim si pistoale de dimensiuni mari, dar care folosesc acest calibru. De exemplu gasim si clasicul Colt Model 1911 in calibrul 22 LR, dar acelasi lucru il gasim si la Glock si la CZ. Cu un exemplu de Model 1911 in 22 LR putem trage in Bucuresti la Gun Pro sau cu o Beretta 84 in Cluj Napoca la Squadstore.
Reculul este unul foarte mic si cartusul este ideal pentru incepatori (in SUA trag si copiii de sub 10 ani), dar el este folosit si de catre sportivii profesionisti in competitii sportive gen biatlon. Pistoalele 22 LR sunt foarte populare, mai ales in SUA unde conform statisticilor ATF ocupa locul al patrulea ca si popularitate la pistoale dupa cele in 9x19mm, 380 ACP si 45 ACP. Si la noi se poate observa ca in lista de optiuni de la magazinul Arrow, gasim 11 tipuri de cartuse 22 LR, iar la 9x19mm gasim doar 9 tipuri.
Pretul este foarte mic, atat in SUA cat si in Romania. In SUA in ianuarie 2020 se gasea chiar si la 5 centi dar acum cu nebunia cu COVID-19 si protestele BLM a urcat pretul la 20 centi. In Romania gasim incepand cu 0.41 Ron bucata. Pretul mic impreuna cu reculul redus il fac ideal pentru antrenamentele indelungate.
Dimensiuni*:
- diametrul glontului este de 5.6 milimetri (aproximativ 0.22 inch)
- greutatea glontului este in jurul a 2.6 grame
- viteza dezvoltata la pistol este pe undeva pe la 295 m/s (exemplu)
- energia dezvoltata la pistol este aproximativ de 115 Jouli
- presiunea maxima SAAMI: 21.000 psi
*) Diametrul si presiunea maxima sunt aceleasi indiferent de marca si tipul cartusului 22 LR. In schimb greutatea, viteza si deci prin urmare si energia dezvoltata difera de la un tip la altul. Valorile prezentate aici sunt unele tipice/medii de la Geco sau Sellier & Bellot.
In magazinele din Romania cateva exemple de arme puse spre vanzare in 22 LR sunt urmatoarele: Walther P22, Erma EP 552S, Beretta.
Autoaparare* / self defence: cartusul nu este indicat pentru autoaparare, efectele balistice fiind mediocre. Totusi cartusul 22 LR are capacitatea de a omora o persoana. In tabelul de mai jos (Lucky Gunner citeaza un studiu al lui Greg Ellifritz) se observa ca in 31% din cele 158 de cazuri inregistrate in care aparatorul a folosit arma 22 LR, acesta nu a reusit sa-l opreasca pe atacator. De asemenea cartusul 25 ACP nu a functionat in 35% din cazuri. Interesant este ca pentru 32 ACP rata a fost si mai proasta, de 40%. DAR … la 32 ACP s-au inregistrat doar 25 de cazuri si s-ar putea ca nr. mic de incidente sa faca rezultatele irelevante dpdv statistic (de aceea nici nu au fost trecute in prezentarea Lucky Gunner). Comparativ cu celelalte cartuse procentele la cele trei cartuse sunt (foarte) mari, deci mai proaste. De asemenea datorita problemelor de incredere (reliability) prezente la munitia cu percutie pe rama (rimm fire) in pistoale automate mici si datorita problemelor de asezare a cartuselor in incarcator datorate rimmului rezulta ca folosirea lui 22 LR in pistoale semiautomate pentru autoaparare devine problematica (unreliable).
*) Termenul de autoaparare este folosit in aceasta serie de articole la modul general (self defense), nu la modul definit de legea 295/2004, si anume arme neletale cu potential letal, cu gloante din bile de cauciuc.
Teste balistice pt 22 LR realizate de Lucky Gunner gasiti aici.
Extras video Lucky Gunner citand studiul lui Greg Ellifritz 22 LR vs 9×19 mm
25 ACP / 25 Auto / 6.35×16mm SR / 6.35mm Browning
25 ACP / 25 Auto / 6.35×16mmSR / 6.35mm Browning este tot un cartus cu peretele drept, dar care de aceasta data are o semi-rama, semi-rimmed (SR), nu cu rama/rimed (R) cum era 22 LR. El are o rama, dar mai mica, aproape imperceptibila. O alta diferenta, de aceasta data majora este ca are percutie centrala (center fire). Cartusul a fost dezvoltat de John Browning in anul 1905 impreuna cu pistolul FN M1905, un pistol mic de tip blowback. Cu acest cartus Browning a incercat sa reproduca caracteristicile balistice ale lui 22 LR tras printr-o teava de ~5 cm si in acelasi timp sa evite problemeler de incredere pe care le au cartusele cu percutie pe rama.
Desi a avut un oarecare succes la inceputul secolului XX, azi marii producatori de arme nu mai prea produc arme in acest calibru. Unele arme mai noi sunt CZ 92 produs dupa 2005 si Jimenez J25 produs dupa 2004. In Bucuresti la House of Guns se poate achizitiona clasicul FN Baby (1927).
Pretul in SUA pentru FMJ inainte de COVID-19 era de ~30 centi bucata. Acum este ~34 centi, o diferenta mica, cel mai probabil pentru ca cererea pt 25 ACP nu a crescut cum a crescut la 22 LR (unde a determinat o crestere a pretului la 22LR de 400%). Lasand la o parte Covidul, fiind cu percutie centrala, este putin mai complicat de realizat si de aceea este mai scump decat 22 LR (4 centi vs 30 centi). Se pare totusi ca exista o piata in SUA si pentru acest calibru pentru ca toti producatorii mari de munitie il produc. In Romania am gasit doar la un magazin din Sibiu, dar nu are pretul afisat.
Dimensiuni*:
- diametrul glontului este de 6.35 milimetri (~0.25 inch)
- greutatea glontului este in jurul a 3.3 grame
- viteza dezvoltata este pe undeva pe la 220 m/s
- energia dezvoltata este aproximativ de 80 Jouli
- presiunea maxima SAAMI: 25.000 psi
*) Diametrul si presiunea maxima sunt aceleasi indiferent de marca si tipul cartusului 25 ACP. In schimb greutatea, viteza si deci prin urmare si energia dezvoltata difera de la un tip la altul. Valorile prezentate aici sunt unele tipice/medii pt. full metal jacket (FMJ) de la Geco sau Sellier & Bellot.
Autoaparare / self defence: balistic vorbind 25 ACP este in aceeasi clasa cu 22 LR. Totusi este considerat a fi putin mai de incredere (reliable) datorita percutiei centrale, dar totusi nu este indicat pentru autoaparare. In tabelul din imaginea de mai sus procentul de esec a fost de 35%, usor mai mare decat cel al lui 22 LR (31%). Totusi numarul mai mic de incidente (68 vs 158) sugereaza faptul ca este folosit mai rar decat 22 LR pentru autoaparare (home defense, concealed carry, truck gun). Singurul avantaj pe care cele doua cartuse il au este ca se pot folosi in pistoale foarte-foarte mici, si deci se pot ascunde foarte usor vederii (deep conceal) si este destul de usor incat poate fi purtat si la jogging sau la alte activitati fizice.
Teste balistice pt 25 ACP realizate de Lucky Gunner gasiti aici.
sursa: Lucky Gunner sursa: guns.com
32 ACP / 32 Auto / 7.65×17mm SR / 7.65mm Browning Short
32 ACP / 32 Auto / 7.65×17mm SR / 7.65mm Browning Short a fost dezvoltat tot de John Browning in 1899 si este similar cu 25 ACP: este semi-rimmed, cu peretele drept si are percutia centrala. Datorita rimmului se poate folosi si la revolvere, desi inteleg ca nu prea este indicat. De obicei il gasim la pistoale de tip blow back de mici dimensiuni. A fost foarte popular in prima jumatate a secolului XX, mai ales in Europa. In Romania inca este folosit mai ales pentru ca pistolul Carpati model 74 (cel cu corpul argintiu cu care era si inca mai este dotata parte din Politia Romana) este in calibrul 32 ACP.
Popularitatea mare din secolul trecut a scazut treptat odata cu imbunatatirea procesului de fabricare a armelor in calibru mai mare decat 32 ACP, dar pastrand aceeasi dimensiune a armei. In ultimele decade locul lui 32 ACP a fost luat de 380 ACP.
Exemple de arme clasice 32 ACP cu corpul din otel sau aliaje metalice gasim la House of Guns (Walther PPK) si la Amis Instinct (Carpati 74). Arme mai noi, inca in productie gasim la Beretta (3032 Tomcat) si la Keltec (P32 cu corpul din polimer).
Pretul in SUA pentru FMJ inainte de Covid era 35 centi bucata, acum este 36 centi, practic nu s-a schimbat. In Romania gasim la 1.42 ron.
Dimensiuni*:
- diametrul glontului este de 7.65 milimetri (~0.32 inch)
- greutatea glontului este in jurul a 4.75 grame
- viteza dezvoltata este pe undeva pe la 300 m/s
- energia dezvoltata este aproximativ de 220 Jouli
- presiunea maxima SAAMI: 20.500 psi
*) Diametrul si presiunea maxima sunt aceleasi indiferent de marca si tipul cartusului 32 ACP. In schimb greutatea, viteza si deci prin urmare si energia dezvoltata difera de la un tip la altul. Valorile prezentate aici sunt unele tipice/medii pt. full metal jacket (FMJ) de la Geco sau Sellier & Bellot.
Autoaparare / self defense: tras de la cativa cm, 32 ACP are puterea de a penetra craniul unui cal sau taur matur. De-a lungul secolului trecut fortele armate ale multori tari, precum si departamente de politie l-au avut in dotare, deci nu putem spune ca nu se poate folosi pt autoaparare, mai ales ca are recult foarte mic si pistoalele moderne sunt foarte mici, usoare, usor de purtat. Totusi diferenta de lungime a tevii de ~2.5 inch la pistoalele moderne vs. ~3.5 inch la cele mai vechi aduce o scadere a performantelor balistice (scade viteza si deci scade energia). Iar daca ai vrea sa folosesti unul mai mare (~3.5 inch) sau chiar unul intermediar cum este cu teava de 2.75-3 inch, ajungi la dimensiuni similare cu pistoalele in 380 ACP (exemplu Ruger LCP cu teava de 2.75 inch). Cam acesta pare sa fie trendul, se poate observa statistic ca pistoalele produse in 32 ACP scad de la an la an, pe cand cele in 380 ACP cresc de la an la an. Cu 380 ACP vom incepe articolul urmator din serie.
Teste balistice pt 32 ACP realizate de Lucky Gunner gasiti aici.

Sursa: carabina.ro Adaptat dupa Lucky Gunner sursa: rentarm.ro
Bibliografie:
– Shooter’s Bible: Guide to cartridges book (by Todd Woodard, eng)
– Lucky Gunner website (eng)
– Genitron.com – gun & caliber database (eng)
– Wikipedia – caliber page (eng)
– ATF – Bureau of Alcohol, Tabacco and Firearms and Explosives (eng)
– Sellier & Bellot amnunition
– Geco anmunition
Articole similare:
– Calibre si cartuse (introducere)
– Cartușe pistol | 2 – 9×17 Short, 9×18 Mak, 9×19 Lug, 9×21 IMI (part II – Nouarii)
– Cartușe pistol | 3 – 40 S&W, 10 mm Auto, 45 ACP (part III – Grăsanii)
– Cartușe pistol | 4 – 7,62×25 Tokarev si .357 Sig (part IV – Ciudații)
– Cartușe revolver| 1 – 22 LR si 22 WMR (part I: Piticii)
Leave a Reply