Informatiile de mai jos reprezinta rezultatul investigatiilor pe care le-am facut in online, pe forumuri, in chaturi/grupuri de detinatori de arme, dar si discutand direct cu diversi detinatori de arme cu glont si/sau de autoaparare cu bila de cauciuc si la cateva magazine ce vand astfel de produse. Sper sa iti fie de folos ca si punct de plecare pt. investigatiile tale si nu o lua ca pe o concluzie finala.
10x28T / 10x28mmT
10x28T (mai ales de la producatorul AKBC) pare impreuna cu 45 rubber sa fie cel mai puternic cartus de pe piata romaneasca. Singura arma in acest calibru pe care am gasit-o pe piata romaneasca este Grand Power T12M (pistol produs in Slovacia, 5 ani garantie). Greutatea pistolului cu incarcatorul gol este de 820 grame. Din pacate munitia producatorului AKBC (AKBC este numele producatorului, la fel cum avem la glont Sellier & Bellot, Geco, Fiocchi, Federal, etc) in calibrul 10x28T nu mai apare pe site la importator. Am sunat sa intreb de munitie si se vinde doar cu un pistol nou cumparat care vine cu 10 bucati cartuse 10x28T AKBC. Pana nu se ridica embargoul cu Federatia Rusa nu cred ca se va schimba ceva cu privire la 10x28T. Pe forumuri se zvonea ca doar la inceput s-a adus munitie AKBC (foarte puternica) dupa care s-a adus alta de la alt producator, mai moderata. Dar acum la telefon cu cei de la GP mi-au zis ca au doar AKBC, 10 cartuse la arma noua cumparata. Daca sunteti din Bucuresti mergeti si discutati acolo, este cel mai simplu. In aceasta postare se mentioneaza viteze intre 400m/s si 500m/s, deci energie la gura tevii intre 140 si 220 Joules dar si faptul ca munitia testata initial si cea care se aduce acum sunt diferite (cea de acum ar fi mai slaba. Aceasta prezentare a armei T12 spune acelasi lucru, 500m/s si bila de 1,8 grame, de unde rezulta o energie de 225 Jouli. De asemenea pe forumuri se vorbea de faptul ca GP este mai precisa si la peste 10 metri, pe cand la FORT acuratetea lasa de dorit dupa 10 metri. Desi autoapararea in principiu o faci la mai putin de 10 metri, diferenta de acuratete (daca este adevarata) spune ceva despre cele doua platforme/calibre.
De asemenea exista un studiu realizat la Academia Tehnica Militara, Bucuresti (vezi aici intreg studiul) unde printre altele se realizeaza si niste teste cu 10x28T, 45 rubber si 9mm P.A. cu arme Grand Power si Fort. Rezultatele masurate la 3,36 metri de la gura tevii sunt urmatoarele: energia 10x28T AKBC si 45 rubber OPT-T par sa fie ambele pe la 250 Jouli, pe cand cea de 9mm AKBC este pe la 160 Jouli. In studiu se mentioneaza ca limita de letalitate este de 80 Jouli, si de asemenea mai conteaza si distributia energiei (ultima coloana, toate peste valoarea de 200 Jouli/cm^2) unde toate trei par sa fie similare si au o valoare mult peste ceea ce este considerat letal, adica 24 J/cm^2.


Un video in limba romana in care se trage cu Grand Power si cu Fort 17R .45 Rubber intr-o scandura de lemn gasiti aici. Pretul unui pistol GP nou este de 4.800 ron.

.45 Rubber
Momentan dintre magazinele mari, se gaseste la MLD Guns (importator FORT) si la toti distribuitorii lor in tara, de exemplu in Cluj Napoca la Squad Store. La MLD pretul este de 5 ron, iar la distribuitori incepe de la 5 ron, dar poate sa ajunga si pe la 7-8 ron bucata. Ca si energie vedeti mai sus la 10x28T studiul mentionat, studiul da tot 250 Jouli la 3,36m de la gura tevii.
Totusi aici intervine o confuzie, si asta datorita si datelor prezentate pe site-ul producatorului FORT. Aici vedem niste valori clare pt masa si viteza, calculul energiei fiind realizat de mine dupa formula E = (m*v*v)/2, dar rezultatele nu coincid cu cele de mai sus. Pe site la FORT gasim: greutatea bilei de 1,42 grame, o viteza la gura tevii de 257 m/s (deci jumatate din ce se regaseste in studiu), de unde rezulta o energie la gura tevii de ~47 Jouli. Este o diferenta enorma intre 250 Jouli la 3,3 metri din studiul academiei si cei 50 Jouli la gura tevii dati de producator. Ceva nu bate… sau vorbim de alta munitie, cu alta cantitate de praf de pusca.
Arme in acest calibru gasim in gama FORT la MLD Guns sau la distribuitorii lor din tara (gasiti pe site lista distribuitorilor), cu preturi la armele noi de la 3.100 – 3.600 Ron sau second-hand pe siteurile earme.ro sau carabina.ro pe la 2.000 ron (apropo, magazinele cu prezenta online le-am prezentat aici, puteti sa cautati pe aceste site-uri armele dorite). Modelul 12R este integral din otel deci este mai greu (830 grame), dar are profilul tevii mai ingust, pe cand modelul 17R are corpul din polimer, deci este mai usor (680 grame), dar are profilul tevii putin mai lat datorita railului de sub teava. De asemenea de vazut si FORT 18R, are teava mai lunga, deci teoretic viteza bilei va fi usor mai mare, dar si mai greu de purtat. Intreaga gama FORT este prezentata in acest clip (rusa/ucraineana). Pe scurt FORT 12R este prezentat in clipul acesta, pe cand FORT 17R este prezentat pe scurt in clipul acesta. Capacitatea incarcatoarelor la cele trei modele este de 8 cartuse 45 rubber. Site-ul oficial al producatorului ucrainean FORT il gasiti aici.
De asemenea mai sunt si alte arme second hand, imitatie Makarov PM adica Baikal similar cu acesta, dar in calibrul 45 Rubber, cu preturi pe la 1.000 Ron (video prezentare arma). Aceste arme se gasesc rar, si capacitatea incarcatorului este de 6 cartuse fata de 8 cat este la Fort. Aici un clip in limba ucraineana/rusa in care este folosit un astfel de pistol cu trei feluri de munitie. Nu cred ca gasim in Romania munitie de acest fel, dar valorile munitiei prezentate sunt: 1.73 grame – 80 Jouli; 1.51 grame – 60 Jouli; 1.71 grame – 83 Jouli. In acest clip in limba engleza se prezinta trei variante ale acestei arme. De asemenea in acest clip se testeaza 45 rubber dintr-un Baikal pe un pui decongelat.


9mm Rubber / 9x22mm Rubber / 9mm P.A. Rubber
Munitia in 9mm se pare ca se gaseste (cel putin in acest moment) mai usor. Apare atat pe site la Grand Power, cat si la MLD Guns (importator FORT), dar si la Arrow (confirmat chiar azi telefonic ca exista pe stoc la Arrow si la MLD; la GP nu am intrebat), si confirmat de asemenea ca au pe stoc si la Suceava la carabina.ro. De asemenea in 9mm se gaseste munitie Libra si la Oradea la huntershop.ro.
Din nou studiul academiei militare mentioneaza la distanta 3.36 metri de la gura tevii o energie de 160 Jouli. Dar aceeasi confuzie intervine ca si la 45 rubber datorita datelor de pe site-ul FORT (surprinse in tabelul de mai sus). Energia calculata este mica. La o masa a bilei de 0.7 grame, aruncata la o viteza de 290 m/s rezulta o energie la gura tevii de ~30 Jouli. Un alt tip de munitie gasite pe site la carabina.ro ar avea 50 Jouli, dar telefonic nu mi s-a putut confirma valoarea, adica spunea domnul ca nu scrie nimic pe cutie.
Arme in calibrul 9mm Rubber gasim tot la MLD Guns gama FORT, aceleasi trei modele ca si la 45 Rubber (12R, 17R si 18R), dar si alte modele, doua de dimensiune mare, similar cu 18R si anume 14R si 19R si doua modele subcompacte: 9R si 10R. Modelele mai mari sunt la pretul 2.800 – 3.200 Ron, iar cele doua modele mai mici se gasesc la pretul de 2.700 – 2.850 Ron. Capacitatea incarcatoarelor la modelele mari este de 16 cartuse, pe cand la cele mici este de 7, respectiv 6 cartuse. Modelele mici desi cu mai putine cartuse, au avantajul ca sunt mici si usoare (450 grame pt cel din polimer si 6 cartuse si 520 grame pt cel din otel cu 7 cartuse).
De la Grand Power avem in 9mm pistolul Grand Power T910 la pretul de 3.000 Ron la (845 grame), dar la telefon mi s-a spus ca nu exista pe stoc.
Arme second hand in 9mm Rubber avem urmatoarele modele, dar nu se prea gasesc: CZ-83 (se gaseau noi la huntershop.ro pana acum 3-4 ani), Baikal (imitatie Makarov) si am gasit in Cluj la magazinul Cozdro un pistol turcesc Stalker Zoraki M906 (500 grame).
In 9mm rubber gasim si revolvere. Avantajele si dezavantajele unui revolver vs. pistol au fost deja explicate in acest material, nu le mai reiau. Pe site-ul unde gasim Grand Power, gasim si patru modele de revolvere, fiecare in doua culori, argintiu si negru. Modelul cel mai potrivit pentru purtat este cel cu teava mica, de 2 inchi (snubnose revolver), dar merge si cel cu teava de 3 inchi. Probabil ca pentru anumite persoane in anumite cazuri ar merge si cel cu teava de 4 inchi, iar cel cu 6 inchi probabil ca este bun doar la home defence, este destul de greu de purtat (totusi nu imposibil). Preturile sunt de la 2.000 la 2650 ron.


10x22T
Pistoalele si munitia de 10x22T au reputatia de a fi cele mai slabe exceptand poate revolverele 380 Gum. Pistoalele sunt majoritatea facute din zamac si plastic/polimer (mai putin partile esentiale: teava, extractor, tragaci). Aici avem cateva modele, care in principiu se gasesc second hand la orice magazin de arme, pe la suma de doar 500 – 700 ron: Walther PP, Rohm RG88, Mauser HSC 90, Record COP, Walther P99, Streamer. O descriere amanuntita in limba romana (video) a pistolului Walther PP in calibrul 10x22T gasiti in materialul acesta. De asemenea trageri in poligon si verificare acuratete la diferite distante gasiti in materialul acesta.
Totusi daca ne uitam la specificatiile munitiei sarbesti Pobjeda scrie ca are 50 Jouli tras din pistol cu teava de 4 inch. Pistoalele prezentate mai sus au teava cam de 90-92mm, deci cam 3,5 inch, rezultand probabil o energie pe la 40-45 Jouli. Acest lucru pare sa nu confirme reputatia ca este cea mai proasta munitie de pe piata daca o comparam cu valorile de pe site-ul producatorului FORT unde 9mm pare sa aiba conform datelor de pe site 30 Jouli, iar cea 45 rubber sa aiba 47 Jouli. Totusi daca o comparam cu valorile din studiul academiei militare, da, energia de 50 vs. 250 sau vs. 160 este net inferioara.
De asemenea in acest moment (inca de pe acum 7-8 luni) munitia 10x22T nu se mai gaseste DELOC. Singura munitie ce se mai gaseste sunt pe alocuri cate 10-15 bucati dar care se vand doar impreuna cu o arma cumparata (ca la Grand Power). Cu cine am vorbit la Arrow si de la carabina.ro nu au stiut sa imi explice de ce nu se mai importa 10x22T.



380 ME Gum
Calibrul 380 ME Gum se foloseste la revolvere (se vede in poza de mai sus, dreapta) ca la baza cartusului exista un rimm/rozeta. Dupa cum se poate compara in imaginile de mai sus, 380 Gum are 25 Jouli, iar de la acelasi producator cartusul 10x22T are 50 Jouli. Deci la revolver ai potential de putere injumatatit, plus ca aici nu stiu daca este luat in calcul si pierderea de gaze pe care o sufera toate revolverele intre butoias si conul de fortare. Un exemplu de revolver in acest calibru se poate observa in poza de mai sus (coltul dreapta-jos al pozei).
Munitie se gaseste si pe carabina.ro pe si la Arrow, dar personal am gasit si la un magazin mai mic din Cluj Napoca, erau singurele cartuse cu bile de cauciuc pe care le mai aveau spre vanzare (Romtravel, str. Craiova pe langa Gara).


In loc de concluzii
Calibrul pare sa conteze, dar mai ales munitia, energia dezvoltata. La noi nu prea ai de unde sa alegi, la un calibru ai maxim 1-2 variante de munitie (sau chiar deloc), in tarile din est din ce am sesizat paleta de optiuni este mult mai mare. Ideal ar trebui puse pe un cronograf si vazute vitezele dezvoltate de diferite platforme (GP 10x28T, Fort 45 rubber si Fort 9mm), cantarit proiectilele de cauciuc si calculata energia dezvoltata.
Importul de munitie este incert. Indiferent care sunt cauzele (embargou Rusia, pauza Covid-19, intentia autoritatilor, intentia importatorilor sau pur si simplu pentru ca merge greu birocratia la import sau importatorilor “nu li se merita bataia de cap”) cert este ca sunt mari probleme cu aprovizionarea cu munitie atat la 10x22T cat si la 10x28T, dar pe moment la 9mm si 45 inca pare sa fie decenta situatia. Fara munitie nu te poti antrena, nu poti sa iti testezi arma cum ar trebui. Daca ai doar 10-20 de cartuse pe care le toti plimbi cu tine 1-2-3 ani, oare alea mai sunt bune daca chiar ai nevoie sa tragi (cam toti specialistii spun ca munitia ce o porti zi de zi trebuie schimbata la maxim 6 luni)? Aici se observa ca in Rusia nu exista problema cu munitia.
Dimensiunea si greutatea armei conteaza, daca o iei pentru port. O arma mare, solida, cu munitie puternica, dar care sta acasa in seif pentru ca este incomod de purtat este degeaba comparativ cu o arma mai proasta, cu munitie mai slaba, dar care este la purtator.
Calitatea armei si fiabilitatea (reliability): pe un forum rusesc (merge bine google translate) pe acest thread sunt prezentate poze cu arme distruse/explodate. Posibil ca in Rusia/Ucraina sa fie mai lejera legea (sau aplicarea ei) si poate ca au folosit munitie mai performanta decat a specificat producatorul. Totusi, putem observa ca anumite modele apar mai des in aceste poze decat altele.
Cireasa de pe tort: legislatia este incerta, politia pare sa interpreteze articolul 70, alineaul 6^1 din legea 295/2004 ca aplicandu-se si la persoane fizice, nu doar la personalul firmelor de paza, deci nu poti sa il porti “în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacol și adunări publice, precum și în alte locuri în care folosirea acestor arme este interzisă prin lege;“. De aici clar pica transportul in comun (deci nu te poti deplasa decat pe jos sau cu masina), pica cinematograful de la mall, mallul in sine, si oare ce se intampla daca te trezesti ca trotuarul pe unde te deplasezi devine aglomerat?
Update: am gasit definitia de mai jos in comentariile unei discutii de pe FB:

Alte articole din aceeasi categorie:
– Intro Pistol | 1 – Partile componente ale unui pistol semiautomat
– Intro Pistol | 2 – Cum functioneaza un pistol semiautomat
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
– Calibre si cartuse (introducere)
– Masuratori cronograf: 10x22T (bile cauciuc) vs. 9x19mm & .357 Magnum
Am întrebat și eu la importator de ce pe site-ul Fort apar pentru muniția .45 date tehnice care, matematic, nu pot duce la rezultatele prezentate de Academia Tehnica Militară. Răspunsul a fost că “în Ukraina sunt alte reglementări care nu permit o muniție atât de puternică precum cea adusă în Ro”. Bineînțeles că afirmația e greu de verificat…
LikeLike
Buna ziua. Intr-adevar, confuzia legata de energia munititei de la Fort este justificata si dorim sa o clarificam. Pe site-ul producatorului sunt specificate caracteristicile munitiei disponibile pe piata ucrainiana, unde munitia de acest fel este limitata conform legislatiei respective. Pe de alta parte, in Romania nu exista astfel de limitari iar toata munitia livrata pe piata romaneasca, este produsa conform specifiicatiilor cerute de noi, de aceea apar aceste diferente.
LikeLike
In caz ca veti realiza un material video pe aceasta tema il vom include in materialul de mai sus pentru clarificare. Sau daca aveti acum niste date concrete despre munitia importata in Romania (poze, greutatea proiectilului, viteza, etc), le vom introduce in articol. Puteti trimite informatii la adresa de mail: arme.vechi@gmail.com
LikeLike