Masuratori cronograf: 10x22T (bile cauciuc) vs. 9x19mm & .357 Magnum

Cu ocazia descoperirii pe piata si achizitiei a 25 de cartuse 10x22T (munitie cu bile de cauciuc pentru autoaparare – da, se gaseste Libra la Ultra Armory in Brasov) am dorit sa testam viteza de deplasare a bilei de cauciuc la diferite distante de la gura tevii pentru a putea calcula energia reala la acele distante. Nu stiu daca toate cronografele sunt asa, dar din pacate cronograful detinut nu masoara prea bine bilele de cauciuc mai ales la lumina artificiala intermitenta din interiorul poligonului. Pentru a calibra si testa cronograul in conditiile de iluminare din poligon am testat si cateva variante de 9x19mm (FMJ). Tragerile s-au realizat la Poligonul Cluj Sooting Center, de pe Calea Baciului nr. 179B, Cluj Napoca, iar pentru masuratori s-a folosit cronograful Caldwell (prezentat aici).

10x22T

Din pacate din primele 8 trageri cu bile de cauciuc cronograful a masurat doar doua dintre ele, ambele de la 3 metri distanta, prima tragere avand  269 metri pe secunda. La a doua tragere masuratoarea a fost de 294 m/s, cele doua trageri avand o medie de 281 m/s. Pentru tragerile cu munitie cu bile de cauciuc s-a folosit pistolul Walther PP in 10x22T (prezentat aici). Aveam in plan sa testam si un Mauser Hsc 90 T cu munitie Libra, dar am renuntat cand am vazut ca aparatul de masurat nu coopereaza. Oricum munitia Libra nu se prea potriveste la cele doua pistoale, desi teoretic calibrul armei si a munitiei este acelasi – dar despre acest subiect poate cu alta ocazie. Munitia testata acum in poligon este de la Pobjeda Technology din Serbia.

Pe site-ul Pobjeda apare ca munitia ar dezvolta o energie de E(0) = 50J la gura tevii. Calculand cu viteza medie de 281 m/s, cu o greutate de 0.73 grame rezulta o energie reala la distanta de 3 metri de aproximativ E(3) = 29J

Walther PP (10x22T)

9x19mm FMJ & .357 Magnum FMJ

Vazand ca bilele de cauciuc nu coopereaza, sau mai bine zis cronograful nu coopereaza cu bilele de cauciuc, am schimbat planul si am tras 9x19mm si .357 Magnum cu tot ce am gasit in poligon. Luati masuratorile cu un drob mare de sare pentru ca am tras doar cate un cartus din fiecare arma, urmand ca poate pe viitor sa facem niste teste mai amanuntite.

Pentru trageri s-a folosit munitie 9x19mm FMJ (7.5 grame) si .357 Magnum FMJ, ambele de la Sellier & Bellot.

Rezultatele masuratorilor au fost urmatoarele:

  • Sig Sauer P210 Target – 374 m/s
  • H&K USP – 373 m/s
  • CZ 75 SP-01 Shadow – 362 m/s
  • H&K SFP (VP9) – 357 m/s
  • Glock 19 – 355 m/s
  • Ruger Police Service Six (3 inch) – 326 m/s

Cu aceste arme (exceptand Sig Sauer), dar si cu IWI Jericho 941 si cu Beretta PX4 (arma cu care este dotata mai nou si Politia Romana) se poate trage in Poligonul Cluj Sooting Center din Cluj Napoca. Multumim cu aceasta ocazie de suportul oferit si amabilitatea cu care suntem primiti acolo de fiecare data.

Calcule viteza (D = 3m)

Din aceeasi categorie:
Masuratori cronograf: .38 Special FMJ si WC de la Geco si de la Sellier & Bellot
Walther PP 10x22T – pistol cu bile de cauciuc
Calibre si Arme cu bile de cauciuc (arme cu potential letal, autoaparare)
Tragere in poligon cu arma neletala
Testare greutae peleti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: