Platformele revolverelor Smith & Wesson (J, K, L, N)

Revolverele Smith & Wesson sunt construite pe baza a catorva platforme standard (eng: “frames“) pentru corpul/cadrul revolverului. Pentru revolverele moderne, tip hand ejector la care cilindrul basculeaza in partea stanga, iar tuburile goale se ejecteaza prin actionarea manuala a tijei de ejectare, platformele principale sunt J, K, L, N, dar mai exista pe langa acestea si doua mai mici M, I, si doua mai mari X, Z. Aici nu ne intereseaza lungimea tevii, daca cuiul catare sau inaltatorul sunt reglabili (adjustable sights) sau nu (fixed sights), sau daca partea de jos a manerului este de forma patrata (square but) sau rotunjita (round but) sau daca cocosul este ascuns sau nu (shrouded/exposed hammer). Tot ce ne intereseaza este marimea cadrului (frame size). Informatiile prezentate sunt sintetizate din mai multe surse (vezi bibliografie), dar cea mai importanta este a IV-a editie a cartii Standard Catalog of Smith & Wesson.

In mare, putem sa facem urmatoarea asociere intre platforma si cartusele principale pentru care a fost dezvoltata initial acea platforma:

  • M – .22 Long (7 cartuse)
  • I  – .32 Long (6 cartuse)
  • – .38 Special, si ulterior .357 Magnum (5 cartuse)
  • K – .38 Special, si ulterior .357 Magnum (6 cartuse)
  • L .357 Magnum (6 cartuse si mai nou 7 cartuse)
  • N – .44 Special, .44 Magnum si .45 ACP (6 cartuse)
  • X – .460 Magnum, si .500 Magnum (5 cartuse)
  • Z – .410 shot shell, 45 ACP si 45 Colt (6 cartuse)

“M” frame (extra small)

M frame este cea mai mica platforma de tip hand ejector de la Smith & Wesson si a fost folosita incepand cu 1902, dar doar pana in 1921 pentru iteratiile revolverului Ladysmith. Este un revolver cu 7 cartuse in calibrul .22 Long (nu Long Rifle, ci Long, un cartus care contrar numelui este chiar mai mic si mai slab de cat .22 Long Rifle). Modelele mai noi din gama Ladysmith se noteaza cu “S” mare, LadySmith, si sunt produse pe J frame si nu prea au legatura cu modelele vechi.

Singurul exemplu de revolver construit pe M frame este Ladysmith (1902-1921).

“I” frame & “Improved I” frame (small)

I frame a fost dezvoltat pentru a avea 6 cartuse in calibrul .32 S&W Long si a fost introdus in 1896 la primul revolver la care cilindrul bascula pe o parte pentru a scoate manual cartusele trase folosind tija de ejectare (numit Hand Ejector). Modelele de pana atunci erau de tipul “top break” in care cartusele erau ejectate automat cand se “rupea” pistolul in doua, sau “tip-up” unde tuburile goale se ejectau manual dupa “ruperea” revolverului. Are arcul principal de tip lamela (leaf mainspring). Ulterior pe platforma I s-au realizat si revolvere in .38 S&W cu 5 cartuse (.38 S&W este mai slab decat .38 Special).

Improved I frame (I frame imbunatatit):
Este tot o platforma mica, dar care are fereastra unde este pozitionat cilindrul, usor mai mare decat la I frame. Diferenta majora este ca are arcul principal in forma elicoidala (coil mainspring) si are doar 4 suruburi de prindere a cadrului. Unele modele au fost realizate de-a lungul anilor la inceput pe I frame, ulterior pe Improved I frame si la final pe J frame. Platformele I nu sunt destul de mari pentru a acomoda cartusul .38 Special, care este mai lung, mai nou si mai puternic decat .32 S&W Long si decat .38 S&W.

Revolverele pe I frame sunt: SW model 30 (in .32 S&W Long), SW Terrier (in 38 S&W), SW model 34 (in .22 LR).

“J” frame & “J Magnum” frame (small)

J frame a fost dezvoltat pentru a putea folosi cartusul .38 Special intr-un revolver notabil mai mic decat K frame, iar cum I frame / Improved I frame nu faceau fata caracteristicilor calibrului .38 Special, Smith & Wesson a dezvoltat platforma J frame, aparuta impreuna cu revolverul Chief Special in 1950 (mai tarziu denumit Model 36). Ulterior, incepand cu 1995 ca imbunatatire la J frame s-a realizat J Magnum frame pentru a acomoda si lungimea cartusului .357 Magnum care este cu ~4 mm mai lung decat 38 Special. J Magnum are si fereastra putin mai inalta nu doar ca este mai lunga. Modelele produse dupa anul 1997 sunt defapt in J Magnum indiferent ca sunt in .357 Magnum, in .38 Special sau chiar si in familia de calibre .32.

Astazi J frame / J magnum frame (pe scurt J frame) pare sa fie cea mai raspandita platforma in productie. Daca filtram pe site-ul oficial modelele de revolver dupa aceasta platforma gasim peste 60 de modele, majoritatea cu teava de 2 inch sau sub 2 inch, si aproximativ 10 modele cu teava intre 2 si 3 inch. Platforma se evidentiaza printr-o capacitate de 5 cartuse (38 Special / 357 Magnum). O alta caracteristica este ca manerul este de obicei destul de mic si incap doar doua degete pentru a-l cuprinde. Exista totusi si manere mai mari pentru a-l putea cuprinde cu toate cele trei degete, “full grip“. Revolverele J frame sunt foarte populare pentru concealed carry atat ca arma principala, dar si ca arma secundara. Sunt atat de mici incat se pot purta IWB (inside the waist band – tocul sub centura) sau chiar si in buzunar sau pe glezna. In competitiile de tip IDPA exista chiar si o (sub)divizie speciala BUG-R (Back-up Gun – Revolver) unde J frame este foarte popular.

Doua modele populare in J frame sunt: SW model 36 (1950) si SW model 60 (1965). 

“K” frame (medium)

K frame a fost introdus in 1899 impreuna cu revolverul .38 Military and Police, Model 1899, sau Hand Ejector cum s-a numit la acea vreme (ulterior in evoluatia lui a fost denumit Model 10). Revolverul in 38 Special cu 6 cartuse este cel mai popular revolver al tuturor timpurilor, s-au vandut peste 6 milioane de exemplare. Folosit de numeroase departamente de politie pentru aproape un secol, K frame are o dimensiune medie, si este potrivit pentru majoritatea persoanelor de talie medie. Cand zici K frame, te gandesti automat la teava de 4 inch, dar au fost realizate modele si cu alte lungimi ale tevii: 2, 2.5, 3, 5 sau 6 inch. Diferenta intre un K frame in 2 inch si un J frame in 2 inch este numarul de cartuse: 6 cartuse la K frame vs. 5 cartuse la J frame, si evident tot ce contribuie la aceasta diferenta: diametrul cilindrului si dimensiunile ferestrei cadrului unde se pozitioneaza cilindrul.

Datorita lui Bill Jordan K frame a ajunst sa fie adaptat si pentru 357 Magnum, tot cu 6 cartuse, pentru ca revolverele pe platforma N frame cu care erau dotate fortele de politie erau prea mari si prea grele pentru a fi purtate zi de zi. Aveau nevoie de ceva mai practic, dar totusi care sa duca puternicul calibru .357 Magnum, si asa a fost realizat si adoptat K frame. La K frame este recomandat sa se foloseasca de obicei 38 Special, sau 38 Special +P si doar ocazional .357 Magnum, altfel este posibil sa se crape conul de fortare. Aceasta problema avea nevoie de o alta solutie … si acea solutie a venit de la L frame.

Modele populare in K frame: SW model 10 (1899), SW model 15 (1949), SW model 19 (1957).

“L” frame (medium-large)

Problema cu K frame era ca nu se putea trage o cantintate mare de cartuse .357 Magnum pentru ca exista posibilitatea de a se crapa conul de fortare. Datorita acestei probleme a fost dezvoltata platforma L frame, care a rezolvat cu succes acest neajuns. Diferenta dintre conurile de fortare de la L frame si K frame atat la grosimea lor cat si la faptul ca doar la L frame grosimea este constanta, iar la K are o taietura in partea de jos se poate vedea in aceasta imagine. Grosimea peretilor conului de fortare la L frame este mai mare decat la K frame mai ales daca comparam cu modelele mai vechi construite pe K frame. De asemenea nu mai exista acea taietura in partea de jos unde la K frame era si mai subtire decat in restul conului. De asemenea peretii cilindrului sunt mai grosi. Toate aceste elemente fac din L frame o platforma mult mai solida si care poate sa faca fata la trageri exclusive cu .357 Magnum, fara ca dimensiunea generala a revolverului sa se modifice esential fara de K frame.

Initial L frame a venit cu 6 cartuse de .357 Magnum/.38 Special, dar dupa un timp au inceput sa apara si versiunile plus, care au 7 cartuse. Un alt element distinctiv fata de K frame este protectia tijei de ejectare, amplasata sub teava: la L frame de regula protectia continua pana sub gura tevii indiferent de lungimea tevii, pe cand la K frame se opreste dupa ~3 inch. De asemenea numarul modelelor in L frame au trei cifre (ex: SW model 686) fata de K frame unde au doua cifre (eg: SW model 13).

Cateva exemple de revolvere in L frame: SW model 686 (1981) si SW model 620 (2005).

“N” frame (large)

N frame si-a facut debutul in anul 1908 impreuna cu revolverul Smith & Wesson Triple lock in calibrul .44 Special si a fost cea mai mare platforma de la S&W pana in anul 2002 cand a aparut X frame. A fost pentru o perioada buna de timp platforma principala pt S&W pentru full size service revovlers. Un alt revolver realizat in 1955 pe N frame este S&W model 29 in calibrul .44 Magnum, facut faimos de personajul Dirty Harry interpretat de Clint Eastwood in filmul cu acelasi nume in anul 1971 (video aici). La momentul aparitiei modelului 29 in .44 Magnum, acesta era cel mai puternic revolver, defapt cea mai puternica arma scurta din lume. Revolverele N frame au o capacitate de 6 cartuse in .44 Special sau in .44 Magnum, dar s-au realizat revolvere si in calibre mai mici:

Modelul 28 Highway Patrolman in .357 Magnum cu 6 cartuse, o copie mai putin rafinata si mai ieftina a Modelului 27, a fost folosit de numeroase departamente de politie ca arma principala pentru aproximativ doua decenii.

De asemenea exista revolvere N frame in 357 Magnum cu 7 cartuse si chiar cu 8 cartuse (SW model 327).

“X” frame (extra large)

X frame a fost realizat pentru a putea face fata la un cartus de calibrul .500 (jumatate de inch in diametru, 12,7 milimetri). Astfel s-a nascut in 2002 revolverul Smith & Wesson Model 500 cu 5 cartuse in calibrul .500 S&W Magnum. Pentru o perioada de timp acesta a fost cel mai puternic revolver din lume.

Ulterior s-a realizat al doilea revolver pe platforma X frame, si anume Smith & Wesson Model 460 cu 5 cartuse in calibrul .460 S&W Magnum. Ambele revolvere se pot folosi la vanatoare de vanat mare, chiar si ursi, dar si vanat mare in Africa sau Alaska.

“Z” frame (governor)

Pentru a concura cu revolverul Judge produs de Taurus, Smith & Wesson a dezvoltat in 2011 platforma Z frame impreuna cu revolverul Governor. Particularitatea platformei Z este ca are cilindrul foarte lung. Aceasta dimensiune atipica permite folosirea la acelasi revolver pe langa cartusele .45 Colt, a cartuselor .45 ACP (pe care l-am prezentat in detaliu aici) si a cartuselor .410 de 2 inch si jumatate. Aceste cartuse sunt de obicei folosite la armele de vanatoare lise, dar se pot folosi si la Governor datorita cilindrului foarte lung. Capacitatea revolverului, indiferent de munitia folosita este de 6 cartuse.

Z frame este defapt un N frame alungit pentru a acomoda cilindrul mai lung, si care are un maner de la K frame.

Momentan singurul revolver dezvoltat pe Z frame este modelul Governor (2011).

Bibliografie:
Smith & Wesson weapons catalog 4th edition
Smith & Wesson – Wikipedia
Claude Werner (aka Tactical professor) – SW revolver frame sizes part I & part II
– Capturi ecran din acest videoclip de la Austin B: Smith and Wesson Revolver Frame Size Comparison (J vs K vs L vs N)

Articole similare:
– Ghid numerotare modele revolvere Smith & Wesson
Smith & Wesson: ghid modele K frame
Colt: Evolutia revolverelor cu percutie, de la Paterson 1836 la Navy 1861
Revolvere Ruger in Single Action: Blackhawk, Vaquero, Old Army, Single-Six, Bearcat, Wrangler
– Revolver vs. pistol semi-automat: avantaje si dezavantaje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: