Revolver vs. pistol semi-automat: avantaje si dezavantaje

Armele scurte sunt împărțite in doua mari categorii: revolverele si pistoalele semi-automate. Revolverele au apărut primele, pe când pistoalele semi-automate au întârziat pana la apariția cartușului metalic. Unii se întreabă de ce se mai fabrică si se mai folosesc in ziua de astăzi revolverele, când ele par a fi tehnologie învechită.

Pentru început, sa înțelegem de ce armele semi-automate sau automate au trebuit sa aștepte apariția cartușului metalic. Prin conceptul de automat la o arma, se înțelege idea că acea armă se auto încarcă, adică după efectuarea unui foc, următoarea muniție ajunge automat in camera de explozie. Deci, atâta timp cat muniția nu a fost închegată într-un singur obiect dur care să poată fi manipulat mecanic, idea de încărcare automata a părților separate ale muniției: proiectil, capsa si pulbere, nu era posibila.

O altă piedică a armelor automate a fost pulberea neagră. Arderea ei producea foarte multă funingine care se depunea pe țeavă, micșorându-i diametrul. Deci si dacă cineva ar fi inventat un sistem de încărcare automata, arma tot nu ar fi putut funcționa mai mult de câteva zeci de lovituri pana ar fi trebuit desfăcută si curățată.


Astfel, începând din 1847 când a apărut modelul Colt Walker, revolverul a fost singura tehnologie de a avea mai multe focuri disponibile intr-o arma de foc. Asta din cauza ca revolverul are mai multe camere de explozie, care se încarcă separat.

Inventarea cartușului metalic in a doua jumătate a secolului XIX a început o revoluție in industria armelor. Prima armă automată poate fi considerată Gatling gun-ul din 1862. Chiar si prima mitraliera a fost dezvoltata pe vremea pulberii negre in 1886 de Maxim.


Pulberea fără fum a fost inventata in 1884 in Franta dar a fost ținută secret câțiva ani. Astfel primul pistol semi-automat a apărut in 1892 in Austria, iar in jurul anului 1900 deja existau numeroase pistoale semi-automate performante.

Pistoalele semi-automate faimoase ca Luger P08 apărut in 1908 si Colt M1911 din anul 1911 au acaparat piața militara, si in scurt timp toate armatele lumii au adoptat pistoale semi-automate. Revolverul părea tehnologie învechită… dar totuși a supraviețuit. Sa vedem de ce.

Dezavantaje pistol

Una din principalele probleme ale pistoalelor (mai ales la cele din secolul XX) semi-automate este fiabilitatea. Dat fiind că in ele există multe piese in mișcare, care trebuie sa introducă cartușul pe țeavă, iar după explozie sa ejecteze tubul si sa armeze arma, orice problema apărută in mecanica armei face ca pistolul sa se blocheze.

Fie ca nu ejectează tubul complet (stove pipe) sau ca tubul gol nu este extras din camera de explozie, fie ca mansonul (slide-ul) nu culisează destul in spate, fie ca arcul încărcătorului nu împinge in sus următorul cartuș, fie ca următorul cartuș nu intra corect sau complet in camera de explozie… toate acestea duc la același efect: trăgătorul apasă pe trăgaci așteptând ca glonțul sa plece, dar nu se întâmplă nimic. Efect care poate avea rezultate dezastruoase in situații limita.

Pistoalele semi-automate sunt un mecanism complex care trebuie sa funcționeze perfect – si cele mai multe chiar funcționează perfect in ziua de azi (finalul secolului XX si mai ales cele din secolul curent), dar a durat mult pana s-a ajuns la fiabilitatea pistoalelor din ziua de azi.

Revolverul are un sistem mecanic mult mai simplist care il face sa fie mult mai fiabil.

Alta problema cu pistoalele semi-automate e dependența de muniție. Adică anumite pistoale pur si simplu nu funcționează cu anumite tipuri de muniție de la anumiți fabricanți. Unele sisteme depind de forța exploziei pentru a împinge in spate slide-ul. Dacă explozia nu e suficient de puternica, atunci slide-ul nu se duce suficient de mult in spate si nu se încarcă următorul cartuș. Sau dacă explozia e prea puternica, piesele nu se mai mișcă corect. Revolverul nu are aceasta problema, acționarea fiind operată de muschii trăgătorului.

Alt avantaj al revolverului e ca e mai ușor de învățat si mai simplu de operat. Doar se introduc cartusele in cilindru si se apasa trăgaciul. Nu trebuie armat slide-ul, nu trebuie operată piedica de siguranță sau nu trebuie tinut minte dacă este cartuș pe țeavă sau nu. In situatii de stres, simplitatea poate face diferenta.

Revolverele sunt mai puțin sensibile la întreținere. Un pistol semi-automat se poate gripa/bloca dacă intra praf sau nisip in acțiune, sau dacă nu a fost curățat de mult timp.

Teoretic revolverele sunt mai precise pentru ca manerul, cătarea si țeava fac parte din aceeași piesa. La semi-automate, cătarea este pe manson, iar țeava e o piesa independentă care se mișcă la fiecare foc (mai ales la modelele cu tilting barrel). In timp, cu uzură, poate apărea joc intre piese, si aceasta poate duce la o precizie mai slabă.

Avantaje pistol

Totuși, pistoalele semi-automate au trei mari avantaje peste revolvere:

  1. capacitatea mai mare încărcătorului – majoritatea pot duce un număr dublu sau chiar triplu de cartușe fată de un revolver,
  2. operația de reîncărcare mult mai rapida – se schimba doar încărcătorul, fata de procesul de a introduce in cilindru cartuș cu cartuș,
  3. viteza de tragere mai mare – trăgaciul double-action la un revolver e foarte greu si reculul revolverului e mai mare, ceea ce face ca viteza de tragere sa fie mai mică decât la un semi-automat.

Din aceste considerente, pistoalele semi-automate sunt cele mai populare la ora actuală, dar revolverele rămân si ele pe piață mai ales ca armă de back-up sau auto-apărare. O armă pe care nu o folosești in mod curent, dar ști ca atunci când pui mana pe ea, funcționează simplu si fără probleme.


Din aceeasi categorie:
Intro Revolver |1 – Partile componente ale unui revolver
Intro Pistol | 2 – Cum functioneaza un pistol semiautomat
Prezentare pistol neletal cu bile de cauciuc: Walther PP 10x22T
Prezentare pistol: Luger / Parabellum / P.08
Prezentare revolver: Colt 1851 Navy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: