Denumirea oficiala a acestei arme este Pistole Parabellum, dar este cunoscut mai ales sub denumirea Luger, sau P.08. Luger este numele designerul pistolului, iar P.08 este denumirea cu care a fost adoptat de catre armata germana. In continuare va fi denumit Luger pentru ca este cea mai populara denumire si cea mai scurta.
Istoric
Lugerul (wiki) este o arma foarte importanta in istoria pistoalelor semi-automate si este arma pentru care a fost dezvoltat cartusul 9mm, cel mai popular si folosit cartus din zilele noastre. Istoria lui incepe cu pistolul C93 dezvoltat in 1893 de catre Hugo Borchard. Acesta a preluat idea de toggle action (inchizator articulat tip biela) de la mitraliera lui Hiram Maxim si l-a adaptat pentru o arma scurta. Desi avea idei revolutionare (incarcator in manerul armei, cartus mic dar puternic) si s-a dovedit a fi rezistent si fiabil, pistolul C93 per ansamblu nu avea elementele necesare pentru a deveni o arma populara (greoi si foarte lung, crosa la 90 de grade, o piesa mare in spatele mainii, recul puternic).
Georg Luger, care era inginerul sef al companiei Ludwig Lowe – ulterior DWM – unde Borchardt a dezvoltat pistolul C93, a fost insarcinat cu rafinarea modelului in urma plangerilor primite la prezentari. Astfel in 1898 apare prima varianta a pistolului, si Luger incepe o noua serie de prezentari in diferite state pentru a il vinde. Dat fiind ca se dorea obtinerea de contracte cu diferitele armate ale vremii, Luger a denumit pistolul Parabellum de la zicerea in latina “Si vis pacem, para bellum” care inseamna “daca doresti pace, pregateste-te de razboi”. Practic, prin parafrazare, Pistole Parabellum inseamna Pistol pentru razboi.
Lugerul are crosa inclinata la 55 grade, nu mai are partea din spate, are arcul recuperator in maner, e mai usor, are mai multe imbunatatiri la extractor, siguranta si parghia de armare, si este foarte bine echilibrat pentru o tragere instinctiva – cu o singura mana, cum era practica la vremea respectiva. Ca si pistolul Borchardt, noul pistol Parabellum avea calibrul de 7,65mm, desi cartusul nu era identic.
Prima comanda a venit de la armata elvetiana in 1900, urmate de alte contracte mai mici in Bulgaria si alte tari. Totusi, armatele tarilor importante au facut observatia ca puterea cartusului de 7,65 este cam slaba. Astfel Luger a dezvoltat un nou cartus in calibrul 9mm si a refacut proiectul pistolului pentru acesta in 1902. In tot acest timp, pe langa contractele militare, DWM a produs pistoale si pentru piata comerciala.
Noul model de Luger a fost adoptat de marina germana in 1904 cu denumirea P.04. Pana la sfarsitul lui 1906, modelul era produs pentru armatele din Brazilia, Bulgaria, Olanda, Portugalia si Rusia plus pietele comerciale din america, franta si anglia.
In 1908 armata germana a adoptat in sfarsit Lugerul sub denumirea de P.08 si a devenit arma scurta oficiala pana in 1938 cand a fost inlocuit de Walther P.38 – dar a continuat sa fie produs pana la sfarsitul celui de al doilea razboi modial in 1945.
Pistolul Luger a fost produs in numar de peste 3 milioane de exemplare de mai multe fabrici, in mai multe perioade.
- Prima perioada este perioada imperiala, cand pistolul este produs de DWM (Deutsche Waffen und Munitionsfabriken) pentru pietele comeriale si militare. Dupa adoptarea ca arma oficiala germana, productia a inceput si la arsenalul armatei din Erfurt.
- A doua perioada este perioada interbelica, sau perioada Weimar. Dupa terminarea primului razboi mondial arsenalul de la Erfurt a fost desfintat, iar DWM a rezistat pana in 1930 cand a fost absorbit de compania Mauser. Astfel in aceasta perioada, Lugerul e fabricat de DWM si Mauser dar si de alte fabrici subcontractante ca Vickers, arsenalul din Berna si Simson & Co din Suhl.
- A treia si ultima perioada e perioada nazista. In aceasta perioada Lugerul e fabricat in principal de Mauser, dar si de mica companie Krieghoff care a cumparat firma Simson & Co.
Luger / Parabellum / P.08 Luger / Parabellum / P.08
In zilele noastre Lugerul este una din cele mai colectionate arme din intreaga lume. Numarul mare de producatori, perioada foarte lunga de fabricatie, diferitele modele fabricate si oprirea completa a fabricatiei dupa al doilea razboi mondial, a facut din Luger arma ideala pentru colectie. Era trofeul cel mai ravnit de catre soldatii aliati si in primul razboi mondial si in al doilea.
Colectionarea lui e si mai interesanta datorita diferitelor modele, care pe langa cele doua de baza, mai exista modelul cu teava mai lunga pentru marina P.04 sau modelul cu teava si mai lunga pentru artilerie.
In plus marcajele de pe Luger sunt extensive, fiecare piesa , inclusiv incarcatoarele, avand stantat numarul de serie al armei, ceea ce face ca o arma care are toate piesele cu acelasi numar sa fie si mai valoroasa.
Tot la capitolul marcaje, trebuie precizat ca fiecare contract pentru o armata a unui stat avea propriile marcaje, astfel ca putem intalni Lugere cu marcaje in alfabetul chirilic sau arab.
Toate aceste particularitati a pistolului Luger fac ca sa existe o gama pentru colectie foarte larga – pentru ca s-au fabricat foarte multe bucati – dar si foarte variata, existand pistoale comune intr-o conditie proasta cu rugina sau piese disparate care se vand la un pret relativ mic (400-500$) pana la pistoale exceptionale din serii limitate si in conditie excelenta cu toate piesele originale care pot ajunge la preturi de sute de mii de dolari.
Detalii tehnice
Pistolul Luger este un pistol striker fired (deci fara cocos) cu recul scurt, care are ca sistem de actionare un inchizator articulat tip biela. Dupa ce proiectilul paraseste arma, reculul face a teava si inchizatorul sa se miste inapoi o distanta foarte scurta pana cand cele doua cercuri de prindere lovesc rampa din partea din spate care le forteaza in sus. Aceasta miscare in sus frange incheietura inchizatorului care se strange ca un genunchi si continua miscarea in spate extragand tubul cartusului. Apoi miscarea se inverseaza si inchizatorul preia un nou cartus din incarcator si il introduce in camera de explozie.
Cand un cartus este in camera de explozie, extractorul iese un pic inafara armei si apare acest inscris “Geladen” care inseamna incarcat. Astfel utilizatorul isi poate da seama usor daca are cartus pe teava.
Are o greutate de 871g si o lungime de 23 cm. Teava are 4 inch, adica 10 cm. Desi nu pare, este un pistol relativ mare. Aici comparat cu Walther PP, si aici cu un Glock 17 (replica airsoft):
Luger vs. Walther PP Luger vs. Glock 17 (airsoft)
Ce m-a surpins pe mine cand l-am luat prima data in mana e odata faptul ca toata greutatea e deasupra maini – nu simti greutate pe teava deloc – si cat de lat e tragaciul – am o mana de marime medie/mare si degetul imi ajunte abea la jumatatea tragaciului.
Dezasamblare
Dezasamblarea este relativ usoara. Primul pas este de a impinge teava in ceva si de a invarti micul levier. Apoi se da jos placa laterala dupa care intreg ansamblul de teava si inchizator se poate scoate.
Pentru a separa teava de inchizator, se extrage acest pin din spate, dupa care se poate scoate intregul inchizator articulat.
Pistolul de fata este un fabricat de DWM in perioada primului razboi mondial. Dupa marcaje se poate determina doar perioada aproximativa. Candva dupa sfarsitul razboiului, ca sa se evite sanctiunile impuse prin tratatul de la Versailles, a fost stearsa data de fabricare de pe teava pentru a il face sa para un model comercial.
Ulterior pare ca a ruginit, iar cineva l-a refinisat prin slefuire – ceea ce face ca marcajele sa nu fie asa de pronuntate – iar apoi a fost refinisat si rebrunat.
Piesele sunt aproape toate acelasi numar de serie inafara de tragaci.
Luger a fost primul pistol semi-automat de succes din lume, model compact, rezistent, fiabil, usor de incarcat si de folosit. Totusi, a fost un pistol scump de fabricat, costul de productie fiind ridicat din cauza sutelor de prelucrari necesare si a tolerantelor foarte mici. Din aceasta cauza, sistemul toggle action nu a mai fost folosit in nici o alta arma dupa aceea.
Ramane o arma de referinta in istoria armelor si o piesa de baza in orice colectie de arme, chiar daca a fost un dead-end din punct de vedere a dezvoltarii tehnologiei armelor.
Cea mai importata mostenire a pistolului Parabellum este insa cartusul de 9x19mm care este denumit 9mm Para sau 9mm Luger in memoria acestui pistol legendar.
Resurse:
https://www.anca.com.ro/pistolul-luger-%e2%80%93-parabellum-de-vili-stancu/
https://www.amazon.com/Standard-Catalog-Luger-Aarron-Davis/dp/0896894118
https://en.wikipedia.org/wiki/Luger_pistol
Din aceeasi categorie:
– Prezentare pistol: Walther PP 10x22T – pistol neletal cu bile de cauciuc
– Prezentare pistol: CZ 83 9mm Rubber – pistol neletal cu bile de cauciuc
– Prezentare revolver: Colt Detective Special (model 1973)
– Prezentare revolver: Colt 1851 Navy
Leave a Reply