Walther PP 10x22T – pistol neletal cu bile de cauciuc

Walther PP este un pistol semiautomat dezvoltat de compania Carl Walther in Germania in anul 1929. PP vine de la PolizeiPistole, adica pistol de politie, si chiar a fost folosit de mai multe forte politienesti din europa in anii 30.  A continuat sa doteze politia germana si chiar parti are armatei germane pana, si in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

In 1930 a fost lansata o versiune mai mica numita PPK, Polizei Pistole Kriminal Model, adica pistol de politie criminalistica. Acesta era destinat politistilor in civil. A fost popularizat in filme, fiind pistolul preferat de James Bond.

Foarte multe pistoale au copiat sau au fost influentate de Walter PP. Printre ele cunoscutele pistoale Carpati si Makarov care sunt copii aproape identice, dar si alte pistoale din Ungaria (FEG PA-63), Polonia (P64), Cehia (CZ 82/83), Argentina (Bersa Thunder), Turcia (Kirikkale) si America.

Sistemul de actionare a PP este simple blowback (reculul liber al inchizatorului) cu teava fixata de cadru. Cocosul este extern si poate fi actionat si manual – el este actionat automat de slide (manson) dupa fiecare foc. Tragaciul este double action / single action – sistem inventat de Walther pentru modelul PP, sistem care e astazi folosit in multe pistoale semiautomante.

Double action/Single action inseamna ca tragaciul poate fi folosit sau in mod double action, adica daca pistolul nu este armat, prin apasarea lui se face si armarea cocosului si declansarea cocosului. In acest mod apasarea tragaciului e grea si are cursa lunga. Sau in mod single action, adica dupa ce cocosul e armat (automat de slide sau manual), apasarea tragaciului doar declanseaza cocosul. In acest mod apasarea tragaciului e usoara si are o cursa scurta.

Original, cartusul folosit este 7.65×17 (care mai poarta denumirea de .32 ACP in america) si intrau 8 cartuse in incarcator. Dar a fost produs si in alte calibre dea lungul timpului. Modelul de fata foloseste cartusul 10x22T, adica cartus cu bila de cauciuc. In incarcator intra 7 cartuse. Unele incarcatoare, au la baza o mica piesa de plastic care serveste ca rezemator pentru degetul mic.

Operarea este la fel ca orice pistol semi-automat. Se introduce incarcatorul cu cartuse in manerul pistolului. Se introduce un cartus in camera de explozie prin tragerea mansonului in spate si dat drumu – atentie sa nu impingeti cu mana. Trebuie ca miscarea in fata sa fie brusca, facuta de actiunea arcului. Acum arma e pregatita de tragere in sistem single action.

Daca tragerea nu se efectueaza imediat, se pune piedica de sigurata si arma se dezarmaza prin lasarea cocosului. Siguranta este un bloc de metal care se ridica si impiedica cocosul sa atinga capatul din spate a cuiului percutor. Mai tarziu, cand se doreste efectuarea tragerii, dupa ridicarea piedicii de siguranta , utilizatorul are posibilitatea de a o efectua in mod double action, sau in mod single action prin armarea manuala – tragerea cocosului in spate cu degetul mare.

Acest pistol este fabricat din ceva metal neferos, probabil zamac, dupa cum arata magnetul, dar teava, gheara extractoare, ejectorul si alte componente sunt fabricate din otel. Arma cantareste 590 grame. Calibrul tevii este de 6,4 mm, desi munitia se numeste 10×22 din care si am fi tentati sa credem ca calibrul ar fi de 10mm. Defapt 10mm este diametrul exterior al tubului cartusului (si nici acela fix 10 ci doar 9.6). Se poate vedea camera de explozie e mai mare decat diametrul tevii. Lungimea tubului este de 22mm.

Cateva din caracteristicile armei originale, nu au ajuns la acest model: Nu are indicator de camera incarcata (ar fi trebui sa fie aici deasupra cocosului un mic cui metalic care iese un pic inafara daca exista cartus pe teava);  siguranta nu functioneaza si ca sistem de dezarmare (eng: decocker, la actionarea sigurantei, cocosul cadea automat); si, desi slide-ul ramane deschis dupa ce s-a tras ultimul cartus, acesta de opreste in follower-ul (impingatorul) din incarcator si nu exista un opritor al slide-ului separat. Pentru a da drumu la slide, trebuie scos incarcatorul.

Dezasamblare

Dezansamblarea se face tragand garda tragaciului in jos cu o mana si cu cealalta tragand slide-ul in spate la maxim si apoi ridicand in sus.

Si alte componente interne sunt usor diferite fata de varianta originala, dar in general manuirea e la fel. Cea mai mare diferenta este totusi faptul ca teava nu este ghintuita. Acest model fiind o arma neletala, are teava lisa si in plus are un opritor – adica o bucata de metal undeva pe teava care face ca arma sa nu poata fi folosita cu gloante din metal.

La pistolul de fata, opritorul este doar o mica bucata de metal in partea de sus a tevii, undeva pe la mijloc. Dar exista alte pistoale care au doua opritoare la gura tevii, sau chiar toata teava e in “S”, ca o sicana.

Acest opritor face ca bila de cauciuc sa se dezmembreze partial si astfel sa se rupa mai usor la impactul cu tinta si sa nu penetreze. Alt efect este ca precizia e destul de proasta – cam 5-10 metri. La mai mult de 15 metri sa nu sperati sa nimeriti ceva de marimea unui om.

Asamblare

Puterea cartusului e destul de mica, fiind putina praf de pusca in tub. Aceasta, plus greutatea mica a proiectilului, face ca reculul sa fie ca inexistent – facand arma usor de manuit. Acest gen de pistol este ideal pentru port, fiind mic, usor si facil de ascuns sub haine – legea romana permite doar “concelead carry” adica arma sa nu se vada pe sub haine. Pentru asta, se pot folosi tocuri pe centura ca acesta (care totusi e destul de mare si s-ar putea observa mai usor sub un tricou) sau tocuri sub centura (inside the waist band) ca acesta (care nu se vede deloc, dar poate jena in anumite pozitii).

O problema observata cu acest pistol este legata de cartusele din incarcator. Dat fiind ca varful bilei de cauciuc iese un pic inafara, el se freaca de interiorul incarcatorului si asta face ca uneori arcul sa nu impinga urmatorul cartus in sus. Astfel, in timpul tragerii, dupa un foc tras, urmatorul cartus poate sa nu se incarce automat pe teava.

Pentru un pistol de autoaparare, nu este foarte puternic, dar face destul zgomot cat sa sperie un eventual agresor. Exista alte modele de pistoale de autoaparare mai puternice si bineinteles mai scumpe. Dar un Walther PP second hand, cum este aceasta, se gaseste destul de usor si la preturi mici (in jur de 500 lei). Iar , spre diferenta de modelele mai puternice, se gaseste usor munitie de cumparat, cam la 4 lei bucata. In plus are si o valoare istorica, fiind o arma veche.

Alte articole similare:
CZ 83 cal. 9 mm P.A. Rubber – pistol neletal cu bile de cauciuc
Calibre si Arme cu bile de cauciuc (arme cu potential letal, autoaparare)

– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Libra 10x22T: partial incompatibila cu pistoalele Mauser, Rohm, Walther PP

4 thoughts on “Walther PP 10x22T – pistol neletal cu bile de cauciuc

Add yours

  1. no, you cannot. You cannot close the chamber, and if somehow you could manage to close it and try to fire it, the gun will blow up in your face, as it is constructed INTENTIONALLY from a “low quality material” so that it cannot be used with “real”/lethal ammunition. So don’t even try.

   Like

  2. thinking about it… I can find even more reasons why this would not work…

   1) I’ve already mentioned the low quality material of the gun – which is done like this by design
   2) The gun is a simple Blow Back gun, with the slide weight and recoil spring designed to handle the 10×22 cartridge with is a very low powered one compared with 9×19. The gun would still blow out in your face, even if the material resists the pressure and the chamber does not explode… the slide will still hit you in the face as the pressure of the 9×19 is to much for the Blow Back design of this gun (this is not a Hi Point)
   3) barrel has the caliber smaller than 9mm, probably somewhre around 6-7mm, because the 10×22 rubber cartridge uses a RUBBER bullet that is squeezed via the smaller barrel. You cannot do that with a led 9×19 led bullet, it will not fit in the barrel
   4) additionally the barrel has an obstructer in it, blocking additionally the bullet

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: