Istoric Colt Single Action Army
Revolverul Colt Single Action Army, uneori numit si Peacemaker, este una din cele mai faimoase si mai usor de recunoscut arme din istorie, fiind arma cowboy-ilor din majoritatea filmelor western. A fost popularizat in special in filmele anilor 50 de catre legendarul actor John Wayne.
Revolverul Colt model 1873, care este denumirea oficiala, este primul revolver cu cartus metalic cu percutie centrala produs de Colt. Nu este primul revolver cu cartus metalic, aceasta distictie apartinand companiei Smith & Wesson care a produs revolverul “Model 1” pana cand patentul corespunzator cartusului metalic a expirat in 1869. Au trebuit sa mai treaca 3 ani pana cand compania Colt a scos pe piata primul lor produs cu acest sistem, timp petrecut cu folos, pentru ca modelul 1873 a fost si este unul din cele mai de succes arme de foc din istorie. Este considerat, impreuna cu pusca cu repetitie Winchester, arma care a cucerit Vestul. A fost adoptat de armata americana ca arma secundara oficiala pana in 1892. Iar productia, care a inceput in 1873, continua si in prezent, cu doar o pauza in timpul celui de al doilea razboi mondial.
Calibrul original al revolverului este .45, acesta fiind calibrul uzual al armatei americane la acea vreme. Dar a fost produs si in numeroase alte calibre de-a lungul timpului. Una din diferentele majore fata de modelele anterioare Colt, este ca frame-ul este inchis si deasupra. Acest fapt confera o rigiditate superioara fata de modelele 1851 (despre acesta mai multe detalii aici) si 1860, numite “open top revolvers” si totodata a permis design-ului sa supravietuiasca trecerii de la pulberea neagra la pulberea fara fum.
Incarcarea se face prin poarta de incarcare de pe laterala butoiului. Spre diferenta de modele ulterioare de revolvere (cu care lumea e familiara din filme), butoiul nu se scoate in laterala (asa numitele hand-ejectors). Dar inainte de a incarca cartusele noi, trebuie scoase cele folosite cu ajutorul extractorului cu arc care nu se afla direct sub teava ci usor intro parte pentru a putea impinge tuburile afara prin poarta de incarcare. Abea apoi putem introduce cartusele, si dupa ce se introduc toate 6 putem incepe tragerea. Aceasta este, dupa cum sugereaza si numele revolverului, in sistem single action (simpla actiune), cand cocosul se armeaza manual pentru fiecare foc.
Replica Umarex
Arma din imagine e o replica airsoft produsa de Umarex. Ea poate fi procurata de oricine de la magazinele specializare in replici airsoft (online sau brick&mortar) cu singura conditie sa aveti impliniti 18 ani. Foloseste ca proiectil, bile de plastic de calibru 6mm si ca actionare foloseste butelii de 12g de dioxin de carbon.
Scurta paranteza, aceste bile de airsoft sunt biodegradabile, dar sa nu va asteptati ca dupa ce se uda odata sa se topeasca si sa dispara. Nu. Ele sunt “mai” biodegradabile decat cele standard, in sensul ca nu trebuie 10 de ani ca sa dispara ci doar aproximativ 2-4, si asta in conditii de compostare (adica in umezeala si caldura/presiune).
Bilele se introduc in cartuse pe la spate, iar apoi cartusele se introduc in butoi prin poarta de incarcare asa. Ca sa se poata roti butoiul, cocosul trebuie sa fie la pozitia half-cock. Butelia de CO2 se pune in maner, care se desface asa, se pune butelia si apoi se strange surubul cu ajutorul cheii inbus din capac – foarte util ca sa nu trebuiasca carata o cheie inbus separata. Unii experti sfatuiesc ca sa se puna o picatura de ulei siliconic pe varful buteliei de CO2 pentru a oferi un pic de lubrifiere mecanismelor. De asemenea, nu este bine ca butelia sa fie lasata un timp mai indelungat in pistol (de exemplu de pe o zi pe alta). Se recomanda ca butelia sa fie consumata intr-o singura sesiune, care inseamna aproximativ 100 de focuri, si apoi scoasa.
Calitatea replicii Umarex, care se numeste Legends Western Cowboy, este foarte buna, fiind una din cele mai apreciate replici de airsoft in momentul actual. Umarex e unul din cei mai mari producatori europeni de arme, in special replici airsoft si cu aer comprimat, dar care fabrica si arme reale. Greutatea e foarte apropiata de original la 973g fata de 1.04 kg, iar manerul este din plastic in loc de lemn.
Alta diferenta fata de arma reala e ca replica nu e demontabila, cel putin nu usor, iar butoiul nu se poate scoate tragand de cuiul central. De la distanta se poate deosebi de original prin faptul ca cocosul, in pozitia inchis, nu sta lipit complet pe cadru. Exista aceasta distanta, care reprezinta defapt cursa valvei care da drumul la gaz.
Materialul constructiv e un metal neferos dupa cum arata magnetul. Dar in rest se comporta la fel ca si originalul: butoiul se invarte liber doar la half-cock, desi ceva mai greu din cauza graniturii de etanseizare. Cocosul se armeaza cu clic-uri precise iar tragaciul e usor si scurt desi nu foarte precis. Catarea e destul de mica si greu de folosit, fiind acest mic santz, dar e autentica din punct de vedere istoric.
Puterea maxima a replicii e de 2J, care inseamna circa 140 m/s cu o bila de 0.20g. Pentru o arma airsoft, este relativ puternica, mai ales ca nu are sistem blowback care sa consume din energie. Iar teava lunga de 7 inchi jumatate face ca sa fie mai precisa decat alte replici. Totusi, capacitatea de doar 6 lovituri nu o face prea practica pentru meciuri de airsoft.
In concluzie, replica airsoft de la Umarex a Colt Single Action Army este un produs deosebit, dar orientat in special pentru colectionari si pasionati de arme vechi, si nu spre practicantii sportului airsoft. Cei ce vor sa se joace de-a cowboy-ul in curte si sa traga dupa niste conserve, nu pot gasi o replica mai buna.
Din aceeasi categorie:
– Revolverul Griswold & Gunnison (replica Denix)
– Colt 1851 Navy: istoric si descriere
– Replici revolvere: Denix vs. Pietta
– Istoria armelor de foc
– Cum devin “Colectionar de Arme”
Leave a Reply