Revolverul Griswold & Gunnison (replica Denix)

Istoric revolver Griswold and Gunnison

Revolverul Griswold and Gunnison a fost produs in timpul razboiului de secesiune (razboiul civil american) pentru armata confederata (armata statelor din sud). Statele sudiste aveau o mare problema cu aprovizionarea cu arme, in special cu pistoale, si astfel au aparut multe manufactorii care au produs in numar limitat, armament. Griswold a fost printre cei mai de succes, producand intre 1862 si 1864 aproximativ 3700 revolvere. Desi e un numar relativ mic, a fost cel produs revolver in armata sudista.

Revolverul Griswold and Gunnison este o copie a revolverului Colt 1851 Navy (pe care l-am prezentat aici), calibrul .36, adica aproximativ 9mm. Diferentele intre Griswold si Colt sunt odata ca teava este rotunda si nu octogonala si apoi ca frame-ul a fost facut din alama in loc de otel. Alama fiind mai ieftina, mai usor de prelucrat si mai usor de obtinut in timpul razboiului de catre statele confederate.

Acest gen de arma se numeste percussion revolver, si folosea ca munitie pulberea neagra, bile de plumb si capse. Pulberea se introducea in butoi prin partea din fata a lui, apoi se aseza bila de plumb si se folosea levierul de sub teava pentru a impinge bila in butoi si pentru a comprima pulberea. Apoi se puneau capsele pe nipples in partea din spate a cilindrului. Dupa aceasta procedura laborioasa, care dura destul de mult timp, revolverul este gata de tragere.

Tragerea se face in sistem simpla actiune (single action), adica tragaciul face o singura actiune, aceea de a declansa cocosul. Acesta trebuie armat manual, revolverele care se armeaza singure prin tragerea mai lunga a tragaciului (double action) au fost inventate doar sper finalul secolului 19.


Replica non-functionala

Arma din imagine este o replica non-functionala produsa de Denix in Spania. Se poate achizitiona de oricine si se poate expune in casa pentru ca nu este o arma de foc, si nu poate fi modificata ca sa devina functionala. Teava si nipples sunt obturate. Eventual poate fi folosit ca pistol cu capse de jucarie ca sa faca zgomot.

Calitatea acestei replici Denix este medie. Cantareste 1 kg, fata de 1,2 kg arma reala. Are manerul din lemn, dar nu foarte bine finisat. Materialul constructiv nu e metal ci ceva aliaj neferos. In rest se comporta aproximativ la fel cu arma reala: butoiul se invarte la armarea cocosului. Se invarte liber la pozitia half-cock. Tragaciul declanseaza cocosul la pozitia full-cock. Levierul de incarcare functioneaza ca si pe original.

Totusi, sunt si lucruri care nu sunt la fel ca la arma reala: butoiul se invarte si cand cocosul e jos, tragaciul poate declansa cocosul si din pozitia half-cock, butoiul are un pic de joc. De asemenea pana de fixare a tevii nu poate fi scoasa si astfel replica nu poate fi dezansamblata.

Per total, revolverul Griswold and Gunnison de la Denix e o replica buna, de calitate multumitoare care, in lipsa de altceva, poate satisface placerea de a simti greutatea un pistol in mana.


Articole similare:
– Colt 1851 Navy: istoric si descriere
– Replici revolvere: Denix vs. Pietta

– Istoria armelor de foc
– Cum devin “Colectionar de Arme”
Colt: Evolutia revolverelor cu percutie, de la Paterson 1836 la Navy 1861

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: