Prezentare revolver: Colt 1851 Navy

Revolverul Colt 1851 Navy a fost conceput de Samuel Colt in 1850 si fabricat din 1851 pana in 1873 in statele unite. Oficial se numeste Colt model 1851 dar a primit supranumele de Navy dupa scena gravata pe cilindru care reprezinta batalia navala de la Campeche a marinei Texane din 16 mai 1843. Colt a gravat aceasta scena drept multumire pentru ca marina statului Texas a cumparat modelul anterior Paterson. A fost primul succes comercial adevarat a companiei Colt, fiind produse aproximativ 250.000 unitati.

Colt nu a inventat revolverul, existand incercari si prototipuri cu mult timp inainte, dar el a perfectionat mecanismul si a produs primele revolvere de succes. Inainte de revolvere lui existau doar pusti si pistoale cu un singur foc care se incarcau pe la gura tevii, cu una sau doua tevi.

A obtinut patentul pentru butoiul cu 5 sau 6 gloante si mecanismul de invartire si armare in 1836. O alta mare contributie a fost conceptul de piese interschimbabile, adica o piesa de la o arma sa se potriveasca la alta arma, si fabricare in sistem linie de ansamblare. Pana in acel moment fiecare arma era fabricata individual, cu piese facute manual sa se potriveasca.

1836 Paterson

Primul model de revolver Colt a fost modelul Paterson in calibrele de .28, .31 si .36, avea 5 incarcaturi in cilindru, si a fost fabricat intre anii 1836 si 1842 in prima fabrica a lui Colt din orasul Paterson, New Jersey. Au fost fabricate circa 2850 de arme cu diferite lungimi de teava. Dar aceasta prima companie a lui Colt a dat faliment in 1842 si revolverul nu a fost un succes comercial. Totusi a ajuns, in numar limitat, la unele unitati ale armatei americane si a avut aprecieri pozitive.

1847 Walker

In 1847, capitanul Samuel Walker din Texas Rangers s-a intalnit cu Colt si a plasat un ordin pentru 1000 de revolvere, dar facut dupa specificatiile lui Walker – adica calibru suficient de mare cat sa omoare un cal si 6 incarcaturi in butoi. Aceasta comanda a permis lui Colt sa fondeze a doua companie a lui, in orasul Hartford, Connecticut.

Modelul rezultat este revolverul Colt Walker in calibru .44 care a fost fabricat in 2000 de unitati.

1848 Dragoon

In noua fabrica, incepand cu 1848, Colt a inceput sa fabrice modelul Dragoon care avea o serie de imbunatatiri fata de modelul Walker. Au fost 3 generatii distincte de Dragoon, fabricate intre 1848 si 1860, tot in calibrul .44, in numar de circa 18.500 unitati in total. In paralel a fost fabricat si modelul Baby Dragoon, in calibru .31.

1851 Navy

Pe baza Baby Dragoon a fost proiectat urmatorul model, Colt 1851 Navy in calibru .36. Acesta a fost adoptat de armata statelor unite ca arma oficiala si a devenit foarte popular si printre civilii de la frontiera de vest. Asa de popular a fost acest pistol ca virgula calibrul .36 a fost cunoscut ulterior ca si calibrul Navy, desi acest pistol nu a fost adoptat de marina americana. Calibrul .44 a fost cunoscut ca si calibrul Army. Revolverul 1851 a fost copiat de foarte multi armurieri, mai ales in sud in timpul razboiului de secesiune. Una dintre cele mai bune copii este cea a lui Griswold and Gunnison. Detalii despre Griswold and Gunnison aici.

1860 Army

Au urmat modelele 1860 Army in calibru .44 – o imbunatarile a modelului 1851.

1873 Single Action Army

In 1873 modelul Single Action Army, zis si Peacemaker, primul model a lui Colt cu cartus metalic. Mai multe detalii despre Peacemaker in articolul acesta.

Mecanic, modelul 1851 Navy este un revolver single-action – adica tragaciul face o singura actiune, aceea de a declansa focul. Armarea se face manual prin tragerea spre inapoi a cocosului.

Conceptual, modelul 1851 este un revolver cu percutie care foloseste pulbere neagra. Adica munita folosita este compusa din parti separate: proiectil – o bila de plumb, încărcătură de azvârlire – pulberea neagra si detonator – o capsa metalica cu fulminat de mercur in interior.

In cilindru incap 6 incarcaturi, adica pulbere si proiectil. Pulberea se toarna pe aici, apoi se aseaza bila si se preseaza cu ajutorul levierului de incarcare. Capsele se pun in spatele cilindrului, pe nippels.

Cocosul are doua pozitii: la jumatate – cilindrul se invarte liber si e folosit pentru incarcare, si la complet – cand cilindrul e blocat si aliniat cu teava iar pistolul e gata de tragere.

Design-ul revolverului e “open frame” adica cadrul nu invaluie complet cilindrul, ci doar partea de jos. Aceasta face ca arma sa nu para foarte butucanoasa, dar are dezavantajul ca e mai slab din punct de vedere a rezistentei.

Teava este octogonala si are o lungime de 7 inci jumate, adica 19 cm. Este ghintuita pe dinauntru ceea ce da o acuratete mare chiar si cu bile de plumb.

Lungimea totala a pistolului este de 34 cm si greutatea este de 1.2 kg.

Sistemul de ochire este destul de minimalist, cuiul catarii fiind doar acest mic con de alama, iar catarea este doar o fanta in varful cocosului. De notat ca sistemul de ochire poate fi folosit doar cand cocosul este armat.

Sistemul de constructie a armei este simplu, cu doar 11 piese principale, ceea ce a facut ca sa fie foarte robust si usor de intretinut in salbaticia frontierei americane – the Wild West.

Colt 1851 a fost folosit de nume celebre ca Doc Holiday, Wild Bill Hickok si generalul Robert E Lee. Desi eminamente american, a fost folosit si in Europa mai ales in Marea Britanie – unde a existat o fabrica Colt care a produs peste 20.000 unitati, dar si in Polonia, Prussia, Austro-Ungaria si Rusia. A fost folosit si de armata turca in razboiul de independenta din 1877.


Arma de față este o reproducere destul de fidela, produsa de Pietta in Italia. Calitatea este foarte buna – singura problema este wedge-ul (pana) care este foarte puternic introdus – ceea ce face ca pana in acest moment eu să nu fi putut desface revolverul si astfel nu va pot arata cum se face. Poate intr-un material viitor.

In rest, cadrul este din otel cu o finisare case hardening, garda tragaciului si cadrul manerului sunt din alama, iar treava si cilindrul sunt din otel brunat. Manerul este din lemn, o singura bucata, si este frumos finisat.

Ce face aceasta replica sa nu fie o copie exacta este scrisul de pe lateralele tevii, de pe o parte numele producatorului si pe cealalta parte atentionarea de a se folosi doar cu pulbere neagra.

Tot in viitor sper sa pot sa trag cu aceasta arma intr-un poligon, dar in momentul de fata, achizitionarea pulberei negre in Romania este foarte problematica.


Din aceeasi categorie:
Colt: Evolutia revolverelor cu percutie, de la Paterson 1836 la Navy 1861
Revolverul Colt Single Action Aarmy 1873
Curatarea revolverului: Colt 1851 Navy
Prezentare revolver: Colt Detective Special (model 1973)
Revolvere Ruger in Single Action: Blackhawk, Vaquero, Old Army, Single-Six, Bearcat, Wrangler

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: