10M Pistol Aer Comprimat

Istorie:

Tirul sportiv este unul din cele mai vechi sporturi, fiind sportul practicat de  Pierre de Coubertin, fondatorul olimpiadelor moderne. Astfel tir-ul a fost unul din cele 9 sporturi incluse in prima editie a olimpiadei din 1896.

Proba de 10 metri pistol aer comprimat este cea mai accesibila si mai populara proba din tir-ul sportiv in momentul de fata. Impreuna cu proba 10 metri pusca aer comprimat, reprezinta poarta de intrare in tir-ul competitiv.

Desi pistoale cu aer comprimat au existat de mult timp, ele au devenit suficient de performate abea in jurul anului 1965, odata cu aparitia modelelor de la firma Diana si apoi Feinwerkbau. Proba de pistol aer comprimat a fost adoptata ca si competitie oficiala majora la campionatul modial din anul 1970 si este sport olimpic din anul 1988. Astazi, proba de 10m pistol aer comprimat barbati este cea mai populara proba de tir (ca si numar de participanti inscrisi la start) urmata de proba 10m pusca aer comprimat femei.

ISSF, Campionatul mondial, Cupa mondiala, Olimpiada:

Tirul sportiv este guvernat de ISSF – International Shooting Sport Federation. ISSF stabileste regulile tuturor competitiilor de tir si organizeaza majoritatea competitiilor internationale. De asemenea organizeaza probele de tir din cadrul olimpiadelor.

Probele de tir se impart in 4 categorii: pistol, pusca, shotgun si tinta alergatoare.

De asemenea, probele de tir sunt impartite in doua grupe: cele olimpice si cele neolimpice. Din pacate, datorita scaderii popularitatii tirului la nivel mondial, numarul de probe olimpice a fost redus de mai multe ori.

Probe olimpice sunt: pistol aer comprimat 10m, pistol 25m, pusca aer comprimat 10m, pusca 50m 3 pozitii, shotgun skeet si shotgun trap. In general fiecare proba este trasa separat de femei si barbati, plus probe pe echipe.

Competitiile organizate de ISSF inafara olimpiadei se impart in 2 tipuri:

  • cupa mondiala – care se organizeaza de 4 ori pe an plus o finala de cupa mondiala cu castigatorii de la editiile normale. Aceste competitii de cupa mondiala se organizeaza doar pentru probele olimpice si servesc ca si calificari pentru olimpiada. La fiecare cupa se pun la bataie un numar de locuri olimpice (olympic quota).
  • Celalalt tip de competitie ISSF sunt campionatele mondiale si continentale. Mondialele se organizeaza din 4 in 4 ani iar cele continentale, cum ar fi europene, se organizeaza in general din 2 in 2 ani. In campionatele mondiale si continentale se trag toate probele de tir, olimpice si neolimpice, dar finale se trag doar pentru probele olimpice.

Competitia:

Proba de tir 10 metri pistol aer comprimat, numita AP60 in jargon ISSF este, asa dupa cum se deduce din nume, o proba de tir in care se trage cu un pistol cu aer comprimat intr-o tinta aflata la 10 metri.

Pistolul cu aer comprimat are greutatea maximă de 1.5 kg, trebuie tinut cu o singura mana iar ochirea se face prin sistem deschis cu catare si inaltator. Tragaciul pistolului trebuie sa aiba o greutate de tragere de minim 500 grame. Grip-ul pistolului nu are voie sa imbrace mana sau sa atinga incheietura plus alte cateva reguli. Marimea pistolului este de maxim 42x20x5 cm.

Calibrul pistolului trebuie sa fie de 4,5 mm si sa se poata incarca cu un singur proiectil odata.

Munitia trebuie sa fie facuta din plumb moale.

Tinta poate fi de carton sau electronica. Dimensiunea tintei este de 17 pe 17 centimetrii. Cercul exterior de 1 punct are 155.5 mm diametru, iar cercul interior de 10 puncte are 11.5 mm. In cercul de 10 exista un alt cerc mai mic de 5 mm care se numeste 10 interior. Cercurile de la 1 pana la 6 sunt albe, iar cercurile de la 7 la 10 sunt negre.

Tinta de carton este un carton pe care peletul il gaureste iar apoi arbitrii stabilesc scorul vizual. Tinta electronica are un tambur de hartie care este gaurita de pelet iar cu ajutorul unor senzori acustici se stabileste exact locul gaurii si afiseaza scorul imediat pe un ecran.

Competitia de pistol aer comprimat are doua faze:

  • prima faza este calificarea sau meciul propriuzis si consta in 60 de focuri trase in 75 minute (daca exista tinta electronica) sau 90 minute daca nu. Inainte de cele 60 de focuri oficiale, pe parcursul a 15 minute se pot trage oricate focuri de test.

In faza calificarii se puncteaza numere intregi. Daca gaura lasata de proiectil atinge linia, se considera valoarea mai mare. Astfel, punctajul maxim in calificari este de 600 puncte. Daca 2 sportivi au acelasi punctaj, se califica sportivul cu numarul de 10 interiori mai mare.

  • A doua faza este finala in care se califica primi 8 sportivi cu cel mai bun punctaj. Dupa 5 minute de focuri de test, toti cei 8 sportivi trag 2 serii de 5 focuri (250 secunde per serie). Apoi urmeaza serii de cate 2 focuri individuale (50 secunde per foc). Dupa fiecare serie de 2 focuri sportivul cu cel mai mic punctaj este eliminat. Astfel, cel care a luat locul 8 a tras 12 focuri, iar cei de pe locul 1 si 2 au tras 24 focuri.

In finala se puncteaza cu zecimale, cel mai mare punctaj fiind 10,9. In caz ca 2 sporitivi au acelasi punctaj, se face un shoot-off intre cei 2 – adica fiecare mai trage cate un foc si cel cu scorul mai mic este eliminat din competitie.

O finala se poate trage doar pe tinte electronice. Nu toate competitiile organizeaza si finale.

Standul de tragere are minim 1 metru latime iar masa de tragere are maxim 1 metru inaltime. Tinta se afla la 1,4 metri desupra solului si trebuie sa fie luminata foarte bine. Cei 10 metrii se calculeaza de la linia de trage pana la planul tintei. Picioarele sportivului trebuie sa fie in spatele liniei, dar mana si pistolul pot sa o depaseasca.

Pe langa pistol, mai sunt permise si alte accesorii de tragere, care sunt si ele reglemetate.

Sunt permise aparate de vedere sau ochelari care pot sa acopere un ochi si sa imbunatateasca oricat vedea in celalalt. Elementul care acopera ochiul nu poate avea mai mult de 3 cm in latime. Nu sunt permise aparatori opace laterale.

Alt accesoriul reglementat sunt pantofii. Ei trebuie sa aiba talpa flexibila (lucru care se testeaza cu un aparat special) si nu trebuie sa atinga osul gleznei.

Inainte de competitie, toate echipamentele sportivului sunt verificate de catre arbitrii.


In general, tirul cu pistol cu aer comprimat se poate practica incepand cu varsta de 12 ani – cu acordul parintilor, bineinteles. Nu exista varsta maxima, iar tir-ul este unul din putinele sporturi care poate fi practicat si la varste mai inaintate. Au fost cazuri de sportivi care au ajuns pana intr-o finala de cupa mondiala la varste de peste 50 de ani. Pe langa asta este practicat in egala masura si de femei si de barbati cu aceleasi reguli iar de curand s-a introdus o proba mixta. Tirul cu aer comprimat este practicat chiar si de catre persoane cu dizabilitati, ceea ce face ca acest sport sa fie unul dintre, daca nu cel mai inclusiv sport existent.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: