Revolvere Ruger in Simpla Actiune: Blackhawk, Vaquero, Old Army, Single-Six, Bearcat, Wrangler

Scurta incursiune in lumea revolverelor Single Action produse de catre RUGER. Acestea se pot imparti in doua grupuri, si anume modele in calibre mici (Single-Six, Bearcat si Wrangler) si modele in calibre mari (Blackhawk, Vaquero si Super Blackhawk), si revolverul de tip cap & ball Ruger Old Army. Le voi prezenta in ordinea aparitiei lor cronologice, dar daca vreti sa sariti la cele mai cunoscute, incepeti cu Blackhawk, Vaquero si Single-Six. La preturile de pe E-gun.de trebuie adaugat ~200 euro costul de import in tara (arme de pe e-gun.de aduc cei din Reghin, ii gasiti la armevanatoare.ro).

Ruger Single-Six

Ruger Single-Six (wiki, engeste un revolver single action (SA) introdus in anul 1953 care foloseste cartuse cu percutie pe rama. Calibrele folosite pentru acest revolver sunt .22 Long Rifle, 22 WMR si .17 HMR, iar lungimea tevii este intre 4.62 inch si 9.5 inch. Ulterior a fost introdus si calibrul .327 Federal Magnum.

Modelele Single-Six se impart in doua perioade: cea de dinainte de 1973 (old model) si cea de dupa 1973 (new model). In 1973 a fost introdus mecanismul de siguranta transfer bar, ce a facut ca revolverele acestea sa poata fi purtate cu toate camerele cilindrului incarcate cu munitie. Modelele de dinainte de 1973 trebuie purtate ca orice alt model vechi de revolver SA, cu prima camera goala (empty chamber) pentru ca cocosul sa nu cada accidendal la manipulare (de exemplu la o cazatura de pe cal).

New Model este inca in productie si are multe variante, in functie de cate cartuse incap in cilindru: Single-Ten, Single-Nine, Single-seven si clasicul Single-Six. Modelele Convertible vin cu doi cilindri (in .22 LR si .22 WMR). Toate modelele din aceasta familie se gasesc aici pe site-ul Ruger. Pe Egun.de se gasesc cam la jumatate din pretul unui Blackhawk.

Nota: a nu se confunda cu revolverele din familia Security-Six / Service-Six / Speed-Six care sunt double action si sunt marchetate pentru piata de self-defence.

Ruger Blackhawk

Ruger Blackhawk (wiki, engeste un revolver single action produs din 1955 pana in prezent. Acesta a fost dezvoltat ca primul model single action cu cartuse cu percutie centrala si a fost dezvoltat ca urmare a succesului lui Single Six. Ruger a dezvoltat de-a lungul anilor foarte multe versiuni in diferite calibre (~18 calibre), dar primul dintre ele a fost .357 Magnum.

Au fost produse mai multe versiuni, iar cele pana in anul 1973 sunt mai apropiate ca mod de functionare cu clasicele Colt Single Action Army (SAA), si anume ca este recomandat sa il porti “fara cartuse pe teava”. Modelele produse dupa 1973, si anume New Model Blackhawk nu mai au aceasta problema, ele avand un mecanism de protectie numit transfer bar ce proteja ca cocosul sa nu loveasca cuiul percutor decat daca tragaciul era actionat. Lungimea tevii este de la 4.62 inch la 7.5 inch.

Blackhawk are si o varianta numita Convertible unde arma se poate achizitiona impreuna cu cilindri pentru alte cartuse din acelasi calibru (ex: cilindrul original in .357 Magnum si .38 Special, iar cilindrul al doilea in 9x19mm) si astfel utilizatorul poate sa traga cu mai multe tipuri de cartuse cu aceeasi arma/teava, evident atata timp cat diametrul cartuselor este similar. De asemenea mai exista varianta Bisley care defapt inseamna ca are unghiul gripului usor diferit, iar cocoasa de deasupra gripului este usor diferita. Varianta Bisley o mai gasim si la alte modele, de exemplu la Bearcat si la Vaquero.

Pe E-gun.de se gasesc incepand de pe la 400 euro. Noi, pe site-ul producatorului Ruger le gasiti aici.

New Model Super Blackhawk este o varianta a lui Blackhawk realizata pe aceeasi platforma, dar este dezvoltata cu gandul la calibre mai mari: .44 Magnum, .454 Casull sau chiar 480 Ruger. De aceea are gripul mai mare si gasim tevi cu lungimea de 7.5 inch sau chiar 10 inch. De asemenea se poate monta o luneta, arma fiind folosita in principal pentru vanatoare in SUA si Germania (in Romania este interzisa vanatoarea cu arme scurte).

Pe E-gun.de se gasesc incepand de pe la 400 euro. Noi, pe site-ul producatorului Ruger le gasiti aici.

Ruger Bearcat

Ruger Bearcat (wiki, engeste un revolver single action introdus in 1958 in calibrul .22 Long Rifle si .22 WMR. Este construit pe platforma compacta a revolverelor Remington din a doua jumatate a secolului XIX. Pe aceasta platform la Ruger predomina modelele cu teava scurta de la 3.75 inch pana la 4.2 inch.

Exista trei iteratii: Bearcat produs intre anii 1958 si 1971, Improved Bearcat produs intre 1971 si 1975 si New Bearcat produs incepand cu 1993. Din anul 2015 exista si o versiune cu catari ajustabile. Similar cu celelalte modele si Bearcat are incepand cu anul 1973 acel transfer bar care protejeaza impotriva incidentelor nedorite si se poate purta cu toate camerele cilindrului incarcate cu munitie.

Modelele New Bearcat sunt inca in productie si se pot vedea aici pe site-ul Ruger. Momentan pe E-gun.de nu exista nici o licitatie de Bearcat.

Ruger Old Army

Ruger Old Army (wiki, engeste un revolver single action cu percutie si pulbere neagra introdus in anul 1972 si este bazat pe cadrul modelului Blackhawk. Ce este interesant la acel revolver cu percutie (percussion revolver) este ca spre deosibire de competitorii sai moderni (replicile Pietta si Uberti ale revolverelor Colt – Colt Navy de exemplu), acesta nu este o copie a unui model Ruger mai vechi din secolul XIX, ci este un design nou. Desi produs din 1972 pana in 2008 el reproduce modelul de tragere single action cu pulbere neagra (cap & ball, deci nu cu cartus complet) din a doua jumatate a secolului XIX. A se observa sub teava maneta de incarcare a bilelor sau gloantelor de plumb si spatele cilindrului unde se puneau capsele de aprindere a pulberei negre din camerele cilindrului. Lungimea tevii este de 5.5 inch sau 7.5 inch.

Desi bazat pe cadrul lui Blackhawk, functional el copiaza defapt revolverul Remington Model 1858 cu care se si aseamana oarecum vizual. Dezvoltat in calibrul .44, revolverul de percutie foloseste bile de plumb de diametrul .457 inch sau gloante conice de .454 inch.

Pe E-gun.de am gasit licitatie la 300 euro. In acest moment pe site-ul Ruger acest model nu mai exista.

Ruger Vaquero

Ruger Vaguero (wiki, eng) este un revolver single action produs din 1993 si pana in prezent folosit in competiti si evenimente de tip cowboy action shooting. Se gaseste in calibrul .357 Magnum/.38 Special, dar si in alte calibre mai putin poluare in Romania (44-40 Win, .44 Magnum si .45 Colt). Construit pe platforma lui Blackhawk, practic Vaquero este un Blackhawk cu catarile fixe.

In principiu sunt doua modele, primul produs intre 1993 si 2005 care este putin mai mare decat originalul Colt Single Action Army 1873 (SAA – prezentat deja aici). Varianta a doua produsa dupa 2005 (New Model Vaquero) este mai apropiata ca dimensiune cu originalul Colt SAA si este bazat pe patforma XR-3 de la Ruger. Spre deosebire de vechiul Colt, modelele Ruger New Vaquero produse dupa 1973 au mecanismele interne moderne, ceea ce face ca aceasta arma sa poata fi purtata cu toate camerele cilindrului incarcate fara a exista pericolul de percutie accidentala datorita barii de transfer (transfer bar). Lungimea tevii este intre 3.75 inch si 7.5 inch.

Pe E-gun.de am gasit varianta in .357 Magnum nou la 700 euro, dar si second hand la licitatii ce incep de la 200-300 euro.

Versiunile curente de Ruger Vaquero oferite spre vanzare de catre Ruger, le gasiti aici.

Ruger Wrangler

Ruger Wrangler (wiki, engeste un revolver single action produs incepand cu anul 2019 in calibrul .22 Long Rifle. Este un model oarecum asemanator cu Single-Six si Bearcat, dar este mult mai ieftin, undeva pe la jumatate din pretul acestora. Acest lucru se datoreaza modului de productie de tip casting (turnare) si a materialelor din care estea realizat corpul revolverului si anume: aluminiu si zinc, iar componentele sunt de tip MIM (molded injected metal). De asemenea datorita acestor diferente de productie culorile finisajului sunt mai numeroase ca la celelalte modele.

Modelele Wrangler sunt in productie si se pot vedea aici pe site-ul Ruger. Momentan pe E-gun.de nu exista nici o licitatie de Wrangler.

Linkuri catre paginile dedicate de la Wikipedia (english):

De notat ca in Romania pe lista armelor acceptate sa fie detinute de catre colectionari (pe colectie) prin Ordinul 144 / 2018 (Lista armelor de foc scurte proiectate până în anul 1945 inclusiv) de la Ruger sunt acceptate urmatoarele revolvere:

  • 171. Sturm, Ruger & Co., “Bearcat” și Ruger “Vaquero” (SAA)
  • 172. Sturm, Ruger & Co., “Single-six
  • 173. Sturm, Ruger & Co., “Blackhawk si Redhawk
  • 174. Sturm, Ruger & Co., GA-34


Articole similare:

Revolvere Ruger in Dubla Actiune: Security Six, Service Six, Speed Six
Colt: Evolutia revolverelor cu percutie, de la Paterson 1836 la Navy 1861
Colt 1851 Navy: istoric si descriere
Replici revolvere: Denix vs. Pietta

Istoria armelor de foc
Cum devin “Colectionar de Arme”
Platformele revolverelor Smith & Wesson (m, i, J, K, L, N, x, z)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: