Revolvere Ruger in Dubla Actiune: Security Six, Service Six, Speed Six

Ca un aperitiv la prezentarea noii achizitii, a unui revolver Ruger GP100, voi prezenta in acest material seria Security-Six de la Ruger, modelele premergatoare lui Ruger GP100. De asemenea la finalul materialului gasiti detalii despre poligonul unde puteti trage cu un astfel de revolver.

Dupa ce Ruger era deja o marca consacrata pe piata de revolvere in simpla actiune, la inceputul anilor ’70 a decis sa intre si pe piata revolverelor in dubla actiune si deci, sa concureze pentru contractele diferitelor departamente de politie din SUA. Astfel a dezvoltat linia Security-Six cu cele trei modele: Security Six, (Police) Service Six si Speed Six. Totusi concurenta pe piata revolverelor de dimensiune medie era una considerabila, revolverele Smith & Wesson Model 19 si Colt Trooper, ambele in puternicul calibru .357 Magnum acaparant aproape toata piata. In acea perioada majoritatea politistilor din SUA aveau la sold un revolver in .357 Magnum.

Inainte de a incepe trebuie mentionat ca este important sa nu se confunde aceasta linie de revolvere in dubla actiune cu revolverul Ruger Single Six care este un revolver in simpla actiune (Single Six -> Single Action -> Simpla Actiune). Despre acesta am scris deja in acest articol.


Revolverul a fost proiectat sa fie o arma de serviciu, o arma solida. Ca atare Ruger l-a proiectat intr-un mod diferit fata de revolverele Colt si cele Smith & Wesson care au o portiune laterala ce se demonteaza pentru a avea acces la componentele interne. Revolverele Security Six au corpul realizat dintr-o singura bucata si deci cel putin teoretic sunt mai solide. Accesul la componentele interne se realizeaza scotand tot subansamblul ce se desprinde impreuna cu tragaciul si cu garda tragaciului (video dezasamblare-reasamblare). 

Capacitatea revolverului Ruger este de sase cartuse, iar calibrul lui este de asemenea puternicul .357 Magnum pentru a concura cu celebrele modele de la S&W si Colt cu care erau deja dotate o parte din departamentele de politie din SUA. Variantele cu catari fixe veneau cu teava de 2.75 inch, 3 sau 4 inch pe cand cele cu catari ajustabile veneau de obicei cu tevi mai lungi, de 4 inch sau 6 inch desi nu lipseau nici cele cu tevi mai mici, de 2.75 si 3 inch.

Cele trei variante sunt aproape identice, ele avand doar mici diferente:

  • Security Six – este modelul original, si are catarile ajustabile
  • Police Service Six (sau mai simplu Service Six) – este in mare parte identic cu originalul Security, doar ca are catarile fixe
  • Speed Six – are catarile fixe, dar are capatul manerului rotunjit, pentru a-l face mai usor de ascuns sub haine si de a-l scoate de acolo fara a se agata de ele

In total in perioada 1972 – 1988 s-au produs in jurul a 1.3 – 1.5 milioane de exemplare, deci aceasta linie de revolvere a fost una de succes pentru Ruger.

Un alt element interesant este bara de transfer (transfer bar), ce se interpune intre cocos si cuiul percutor, acesta aflandu-se in interiorul cadrului. Datorita unor incidente cu modelul mai vechi in simpla actiune Single Six, pe care unii proprietari l-au purtat cu cocosul lasat pe o camera cu cartus (in loc sa il poarte pe o camera goala, cum se face cu astfel de arme) si s-au impuscat singuri in picior, Ruger a vrut sa elimine potentialele probleme si astfel a realizat modelul nou cu acest sistem de protectie. Daca tragaciul nu este in pozitia lui cea mai din spate cocosul nu loveste cuiul percutor, deci nu se poate trage accidental decat daca efectiv tragi de tragaci pana in capat. Sistemul rezolva aceeasi problema pe care o rezolva si sistemul positive safety lock pe care il are revolverul Colt Detective Special (pe care l-am prezentat in acest material video).

Ultimul element constructiv interesant pe care mai vreau sa il mentionez este faptul ca arcul principal (cel care ofera energie cocosului si il ajuta sa cada cu putere) este un arc elicoidal, nu unul lamelar cum au revolverele Smith & Wesson sau cele Colt.

Succesul acestui revolver a venit nu doar datorita alementelor constructive, ci si datorita pretului care era cu 16% mai mic decat S&W Model 19 si cu 25% mai mic decat cel al lui Colt Trooper.

Ruger Security Six are aproximativ aceeasi marime cu modelele K-Frame de la Smith & Wesson (am prezentat revolverele K-Frame aici), posibil usor mai solide decat acestea, dar nu cu mult. Totusi ele sunt mai putin solide decat revolverele L-Frame de la Smith & Wesson (dezvoltate de S&W in anii ’80), si in principiu nu pot sa traga un numar nelimitat de .357 Magnum. La inceputul anilor ’80 Ruger a dezvoltat un model mai solid, mai puternic ce poate sa reziste la nenumarate trageri doar cu cartuse .357 Magnum, ceva echivalent cu L-Frame, si anume revolverul Ruger GP100. Dar despre acest model cu alta ocazie.


Cu Ruger Police Security Six puteti sa trageti cu cartuse .357 Magnum la poligonul Cluj Shooting Center din Cluj Napoca, Calea Baciului nr. 179B.

Surse:
Wikipedia, American Riflemen magazine, Youtube: hickok45, The Gun Bench.

Articole similare:
Revolvere Ruger in SA: Blackhawk, Vaquero, Old Army, Single-Six, Bearcat, Wrangler
– Colt: Evolutia revolverelor cu percutie, de la Paterson 1836 la Navy 1861
Intro Revolver |1 – Partile componente ale unui revolver
PPC: arma si echipamentul necesar pentru proba revolver 48 focuri (SSR)
Platformele revolverelor Smith & Wesson (J, K, L, N)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: