In acest material voi incerca sa prezint tipul revolverului precum si tot echipamentul ajutator ce este necesar pentru a putea participa la proba Stock Service Revolver din cadrul competitiei PPC/WA1500 (descrisa aici). Fac acest lucru pentru ca sunt fan revolvere si pentru ca dupa ce mi-am luat categoria I participand in cadrul probei SSA, mi-am dorit sa particip si la SSR, dar nu prea am gasit informatii si nici prea multi tragatori nu existau la aceasta proba ca sa imi ofere informatii.
Revolverul
Am cautat atat pe internet, youtube, diferite forumuri, dar am si intrebat pe grupul PPC [ro] care este echivalentul la revolvere al lui CZ Shadow 1 (arma buna atat pentru incepatori cat si pentru avansati, raport bun calitate-pret) in cadrul probei de SSR. Raspunsul a fost aproape unanim: Smith & Wesson 686.
Dar de ce Smith & Wesson si de ce modelul 686 (sau model 586, este practic acelasi revolver, dar de culoare neagra) cu cilindru de 6 cartuse, nu modelul PLUS care are cilindrul cu 7 cartuse? De ce? Pentru ca:
- ai nevoie de un revolver standard cat mai greu, iar platforma L (descrisa aici) de la S&W este una destul de grea, mai ales modelele 686 si 586 pentru ca au protectia tijei ejectoare pana sub gura tevii (full underlug) adaugand greutate in partea din fata a armei.
- are catarea fata de tip rampa, cu insertie rosu/portocaliu si inaltatorul reglabil pe orizontala si verticala, negru in contrast cu cuiul catare colorat, foarte usor de aliniat. De evitat inaltatorul de tip “jgheab” cum au modelele SW 10, SW 581/681 care nu este optim pt PPC.
- se gaseste destul de usor pe egun.de si sunt cel putin doua entitati din Romania care aduc arme de acolo (House of Guns din Bucuresti si ArmeVanatoare.ro din Reghin).
- exista suport aftermarket pentru acest model pentru toate echipamentele adiacente necesare (vezi mai jos partea a doua a materialului).
- Exista variante de S&W 686 si in 2.5 inch si varianta in 6 inch, asa ca daca vrei sa participi si la problele SR2.75″ (48 focuri), DP (60 focuri) si R1500 (150 focuri) o poti face cu arme de la acelasi producator, pe aceeasi platforma, la care se potriveste tot echipamentul adiacent necesar si care au in principiu acelasi tragaci.
- este capabil sa sustina foc indelungat cu .357 Magnum, si deci prin urmare si focul indelungat cu .38 Special, nu se va uza asa de usor.
- Atentie!!! Exista si S&W 686 PLUS, care are capacitate de 7 cartuse. Regulamentul PPC il permite, dar nu este optim. Este mai complicat de folosit la PPC pt ca ai voie sa incarci maxim 6 cartuse, vei avea aleator un dry fire in mijlocul probei, defapt cate un dry fire la fiecare serie de 6 cartuse trase. In plus necesita si alt model de speedloadere.
Pretul unui S&W 686 in 4 inch adus in Romania este undeva intre 700 si 1300 euro.



Alte variante de revolver in 4 inch optime pentru PPC:
- Ruger GP 100 – la fel de greu, catari similare, dar suport aftermarket mai scazut (in Europa cel putin). Mai ieftin decat SW 686 cu aproximativ 2-300 euro. Se poate folosi acelasi holster, aceleasi speedloadere cu cele de la S&W 686. Probabil cea mai buna alternativa.
- modelele noi au teava de 4.2 inch, prea lunga pt PPC proba SR4 inainte de anul 2023. Doar unele dintre modelel mai vechi au teava de 4 inch – detalii wikipedia. Din anul 2023, noul regulament permite revolvere cu teava de 4.25 inch, proba numindu-se SR4.25 (nu SR4 cum era pana acum).
- Colt Python – la fel de greu, catari similare, dar suport aftermarket si mai scazut. Mai scump ca SW 686 cu 2-300 euro. Daca ai bani si timp sa cauti echipamente care se potrivesc, probabil ca este o varianta chiar mai buna decat S&W.
- Update 2022 – la Huntershop Oradea se aduc arme Colt, problema este ca noua varianta de Python are teava de 4.25 inch in loc de 4.00 inch, prea lunga pentru PPC, SR4 conform regulamentului aplicabil in 2022 (vezi limitarile in acest articol).
- Update 2023 –… incepand cu anul 2023, noul regulament permite teava de 4.25 inch
- Taurus 689 – aceleasi tipuri de catari, mai usor, aftermarket mai scazut. Mai ieftin, cam la jumatate de pretul lui S&W, undeva pe la 4-500 euro, copia braziliana de la Taurus a revolverelor S&W. Daca pretul este foarte important pt. tine, merita investigata aceasta optiune.
- Smith & Wesson modelele 19 sau 66 – revolvere pe platforma K (descrisa aici, si poze modele), sunt mai usoare mai ales in partea din fata datorita lipsei protectiei tijei ejectoare in partea din fata a tevii, si duc mai putine cartuse .357 Magnum. Au aceleasi tipuri de catari. Cam la acelasi pret cu Ruger GP 100. Necesar alta marime de speedloadere si speedloader holder (cilindrul K frame este putin diferit fata de L frame).
.
.
sursa Shooters Association
Echipament ajutator
Pe langa revolver mai ai nevoie si de cateva piese de echipament fara de care nu poti realiza proba. Voi pune mai jos o lista completa de echipamente, dar nu toate piesele sunt obligatorii, unele sunt optionale, iar unele sunt comune cu cele pe care le folosesti la probele de pistol (cureaua de exemplu). Atentie, la aceste preturi mai trebuie adaugata taxa de transport.
- curea – poate sa fie aceesi cu cea pe care o folosesti si la pistol. Cel putin pentru inceput nici macar nu ai nevoie neaparat de o curea speciala pt sport, poti folosi o curea normala pe care o ai acasa. Totusi, o curea dubla gasesti la progear.ro cu 45 euro.
- holster – special pt revolver, si mai exact pt. acest tip de revolver. Aici vei avea ceva mici probleme pentru ca nu prea gasesti in Romania. Poti incerca pe egun.de (eu am luat de la userul acesta) sau pe ebay.com. Eu am avut noroc si mi-am luat toc de PPC de pe egun si de IDPA de pe ebay, dar de la un vanzator din Germania. Un toc te va costa cam 50 euro. Depinde de modelul revolverului, s-ar putea ca anumite tocuri de la magazinele de airsoft sa se potriveasca, dar eu nu am gasit pt SW686 pt ca are acel full underlug. S-ar putea ca pentru modelele cu partial underlug sa fie ok tocurile de airsoft (20 euro).
- speedloadere (echivalentul incarcatoarelor de la pistol) – obligatoriu ai nevoie de speedloadere, si de minim doua. Atentie sunt mai multi producatori, mai multe modele (sport, conceal carry) si pt. diferite calibre si pe diferite dimensiuni (K frame, L frame, N frame, pt Colt, etc). Atentie mare, ca speedloaderele sa se potriveasca cu modelul revolverului. De la Safariland recomand Safariland comp III, acestea au arc si imping cartusele in cilindru, pe cand Comp I si Comp II sunt fara arc. Pret bucata 20 euro. Voi face un material separat despre modele speedloadere si cum se folosesc.
- speedloader holder (echivalentul portincarcatoarelor de la pistol) – ai nevoie de un holder de 3 pozitii sau de minim doua de cate o pozitie. Si aici trebuie avuta grija ca marimea gaurii de prindere pe curea sa se potriveasca cu latimea curelei, si marimea holderului sa se potriveasca pt modelul de speedloader (L frame, K frame). Pentru SW 686 si Ruger GP 100 se potriveste modelul Safariland Holder 333-3-2-175. Pret aproximativ SH de pe egun.de 50 euro, dar se gaseste foarte rar, alternativa fiind ebay.
- sac/pouch – cartusele .38 special sunt mai mari si mai grele decat cele 9×19 mm si s-ar putea ca in timpul probei sa nu iti fie suficiente buzunarele. Un sac prins de curea sau o galeata/cutie in care sa iti transporti pe linia de tragere munitia si restul echipamentului este bine-venita. La Progear un puch nou este intre 25 si 30 euro in functie de mariem (mic, mare).
- tavita suport incarcare speedloadere (optional) – exista tavite pe care sa iti pui cartusele pentru ca sa castigi timp la reincarcarea speedloaderelor. Eu nu am momentan, m-am descurcat pana acum si fara (am 8 speedloadere). O tavita mare am gasit la 63 euro pe egun, dar sunt si mai mici pe la 40-50 euro.
- gripul revolverului (optional) – in functie de cum iti vine revolverul s-ar putea sa ai nevoie de alt grip (maner). De exemplu de la hogue.com (exemplu pt. SW 686) gasiti la 30 dolari maner pentru aproape orice revolver cunoscut.
- snap caps .38 Special (optional). In caz ca vrei sa faci mult dryfire si vrei sa iti protejezi cuiul percutor, o sa ai nevoie de snap caps. Am gasit pe ebay 12 bucati la 40 euro (transport inclus).



Vor mai urma materiale legate de PPC si de revolvere, asa ca ramaneti aproape. Pana data viitoare… spor la antrenamente!
Din aceeasi categorie:
– PPC: particularitati proba 48 focuri cu revolverul (proba SSR)
– Competitia PPC/WA1500: descriere, arme folosite, tipuri de meciuri
– Competitia PPC: calcule pt. punctaj Sportiv Categoria I
– PPC: se poate face punctajul pentru Sportiv Categoria I cu pistol compact?
– Cum devin “Sportiv Categoria I”
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
Leave a Reply