Competitia PPC: calcule pt. punctaj Sportiv Categoria I

Intr-un material anterior a fost prezentata competitia Precision Pistol Competition (Pistol Precizie Competitional) si anume istoricul ei, tipurile de meciuri acceptate, tipuri de arme folosite, clasamente, etc. In acest material voi prezenta in detaliu meciurile de 48 de focuri, cel mai accesibile incepatorilor si in care se poate obtine cel mai usor calitatea de “sportiv categoria I” asa cum este ea definita in Legea 295/2004. Obtinerea categoriei I permite sportivului achizitionarea armelor cu glont incadrate la “tir sportiv”. In paralel cu prezentarea stagiilor voi prezenta cateva calcule/estimari/strategie de punctaj pentru fiecare dintre cele patru stagii ale meciului pentru a realiza cumulat minimul de 441 puncte necesare pentru categoria I.

Meciurile de 48 focuri (SSA si SSR):

Meciurile de 48 de focuri sunt de mai multe feluri, dar toate se desfasoare la fel si au exact aceleasi reguli: SSA (Stock Service Pistol, A-ul vine de la semi-Automatic), SSR (Stock Service Revolver), SSR 2.75 (Stock Service Revolver cu revolver backup, cu teava de maxim 2.75 inch) si ODP (Off Duty Pistol, pistoale cu teava pana in 3.65 inch).

  • Stagiul 1: distanta: 3 metri, timp: 8 secunde, # focuri: 6, pozitie: in picioare fara suport – o singura mana!
  • Stagiul 2: distanta: 7 metri, timp: 20 secunde, # focuri: 12, pozitie: in picioare fara suport, o reincarcare
  • Stagiul 3: distanta: 15 metri, timp: 20 secunde, # focuri: 12, pozitie: in picioare fara suport, o reincarcare
  • Stagiul 4: distanta: 25 metri, timp: 90 secunde, # focuri: 18, 2 reincarcari
    • Pozitia 1: in genunchi, cu suport in dreapta baricadei, # focuri: 6
    • Pozitia 2: in picioare cu suport in stanga baricadei, mana stanga, # focuri: 6
    • Pozitia 3: in picioare cu suport in dreapta baricadei, mana dreapta # focuri: 6

Cele patru stagii se desfasoare legat una dupa cealalta. Timpul total cu tot cu pregatire, alimentare incarcatoare, dryfire, etc este de aproximativ 10-15 minute. Pentru acest meci sunt necesare 2 tinte. Ele se schimba dupa stagiul al doilea, deci vom avea pe prima tinta (M1) stagiile 1+2 (18 focuri, maxim 180 puncte), si pe cea de-a doua (M2) stagiile 3+4 (30 focuri, maxim 300 puncte).

Punctajul maxim total este de 480 puncte (toate cele 48 focuri in cercul de 10). Punctajul pentru categoria 1 este de minim 441 puncte (inclusiv), deci se pot pierde maxim 39 de puncte fata de maximum de 480.
Update: domnul Eugen Dima spune ca trebuie 440 puncte.


Timp de pregatire la fiecare stagiu:

Inainte de fiecare stagiu sportivii au aproximativ 2 minute pentru a-si alimenta incarcatorul/incarcatoarele cu munitie (cate 6 cartuse per incarcator) si de a face dryfire. La final se alimenteaza pistolul cu incarcatorul cu munitie, se pune in toc si nu se mai scoate din toc decat in timpul stagiului. La revolver (SSR) pasii sunt exact la fel, doar ca avem alta terminologie: speedloader in loc de incarcator. Celelalte doua meciuri sunt si ele la fel, doar ca armele folosite au teava mai scurta.

Unde tintesc la fiecare stagiu?

Chiar daca mai nou sunt permise armele cu inaltator reglabil (adjustable rear sight) acesta nu se poate modifica in timpul competitiei. El se regleaza la un anumit nivel INAINTE de inceperea stagiului 1 si nu se mai poate schimba, practic el devinind “fix” pe parcursul competitiei. In acest caz si in cazul armelor cu inaltator fix din fabrica trebuie tinut cont de distanta stagiului si tintit mai sus, mai jos, sau chiar in centrul tintei pentru a lovi in cercul X sau cel de 10.

Stagiul 1:

Distanta: 3 metri, timp: 8 secunde, # focuri: 6, pozitie: in picioare fara suport – o singura mana!

Particularitatea stagiului 1 este faptul ca se trage cu o singura mana (one hand only). De asemenea faptul ca avem la dispozitie doar 8 secunde pentru a scoate pistolul din toc, a-l arma, a alinia catarile cu tinta si ulterior de a trage cu o singura mana 6 focuri face ca stagiul sa nu fie asa de simplu precum pare initial cand aflam ca se desfasoara la “doar 3 metri“.

De notat pentru stagiul 1:

  • pozitia corpului (unii aleg sa stea cu picioarele paralel cu tinta, altii la un unghi de aproximativ 30-45 grade fata de tinta, si altii pe la 60 grade)
  • pozitia mainii de suport (mana ce nu contribuie activ la acest stagiu) – de obicei sta cu pumnul strans la piept)
  • grip-ul armei, si mai ales a degetului mare
  • managementul reculului cu o singura mana
  • revenirea pe tinta dupa fiecare foc

Personal am facut si fac destul de des dryfire acasa (este suficienta o replica airsoft pana la un anumit nivel) pentru a sedimenta biomecanica (muscle memory) scoaterii armei din toc, a armarii ei si a tragerii cu o singura mana. Evident managementul reculului si revenirea pe tinta dupa fiecare foc se pot antrena doar in poligon. Cu destul de mult dryfire chiar si doar cu replica airsoft facut CORECT (degeaba faci mult, dar incorect – este chiar contraproductiv) si cu numar de focuri relativ mic trase in poligon, am ajuns ca la toate cele sapte antrenamente meci complet PPC si la cele trei etape oficiale in cadrul campionatului national 2020 la care am participat sa nu ies din cercul de 10 puncte, ba mai mult majoritatea loviturilor sunt in X (“X” se puncteza tot cu 10 puncte). Dar am vazut si la antrenamente si la competitii puncte pierdute si la aceasta etapa, asa ca trebuie luata in serios ca si celelalte etape.

Totusi pentru calculul de atingere a pragului categoriei 1 am estimat 5 lovituri in 10 si o lovitura in 9 => pierdut 1 punct, deci total stagiu = 59 puncte din 60 maxim posibile.

Stagiul 2:

Distanta: 7 metri, timp: 20 secunde, # focuri: 12, pozitie: in picioare fara suport, o reincarcare

La stagiul doi spre deosebire de primul, se trage cu doua maini si avem si o schimbare de incarcator.

De notat pentru stagiul 2:

  • pozitia corpului la tragerea cu doua maini
  • schimbarea incarcatorului (eliberarea celui gol, introducerea celui plin, culisarea mansonului in fata) in cel mai scurt timp posibil
  • realinierea catarii dupa schimbarea incarcatorului fara a grabi primul foc
  • cadenta potrivita a focurilor pentru incadrare in 20 secunde fara a le trage prea repede si imprecis

Cu dryfire se pot fixa din nou cateva elemente de baza: scoaterea armei din toc, armarea ei, alinierea catarilor cu tinta si schimbarea incarcatorului. Toate acestea se pot realiza cu o replica airsoft, acasa cu 5-10 minute pe zi (sau la doua zile) pana ce se fixeaza bine de tot. Unde trebuie poligon, este la managementul recului, luarea tintei dupa focul precedent si apasarea usoara a tragaciului pentru a nu il smuci. Daca va cumparati replica de airsoft dupa ce cititi acest material si chiar vreti sa va apucati de PPC, va recomand sa va luati replica exacta a armei cu care veti trage in poligon: adica sa va luati replica CZ 75 Shadow daca veti trage cu asa ceva in poligon (cea mai folosita arma la PPC), sau daca trageti cu platforma Glock (desi foarte bune in general, la PPC nu sunt cele mai folosite si nici cele mai potrivite) atunci sa va luati o replica Glock. Va spun din experienta ca Glock si CZ 75 (sau 1911) nu prea se impaca datorita unghiului diferit dintre manson si maner. Cei experimentati se pot adapta (mai) usor cand trec de la o platforma la alta, dar pentru incepatori este mult mai usor daca fac dryfire pe aceeasi platforma cu cea cu care trag in poligon.

Inainte de a incepe antrenamentele PPC, estimarile mele pentru acest stagiu erau erau de 114-115 puncte, adica o pierdere de 5-6 puncte. Dupa ce am tras cateva stagii de antrenament am observat ca eram prea drastic in estimari si ca in realitate pierdeam doar 3 puncte, ceea ce m-a facut sa ajustez estimarea rezultatului stagiului la 117 puncte. Asta ar insemna trei focuri scapate in 9, iar restul in cercul de 10.

Asta duce punctajul total estimat pentru tinta 1 (M1) la 59 + 117= 176 puncte, cu 4 puncte pierdute fata de maximul de 180. Un calcul simplu ne spune ca ne mai raman 35 de puncte de pierdut pentru stagiul 3 si 4 impreuna.

Stagiul 3:

Distanta: 15 metri, timp: 20 secunde, # focuri: 12, pozitie: in picioare fara suport, o reincarcare

Stagiul trei este identic cu stagiul 2, mai putin faptul ca distanta este mai mare, 15 metri in loc de 7 metri. Si … se simte la punctaj. Faptul ca timpul este acelasi face ca orice deviatie mica la 7m sa devina una considerabil mai mare la 15 metri => puncte pierdute.

De notat pentru stagiul 3:

  • Aici va conta si mai mult disciplina de a trage la o candenta potrivita, si anume: destul de mare incat sa te incadrezi in 20 secunde, dar nu prea mare pentru a-ti rezerva destul timp incat sa aliniezi corect catarile si sa apesi USOR tragaciul, sa nu il smucesti. Cel putin la inceput probabil ca vei avea instinctul sa te grabesti si vei smuci tragaciul. Se mai pot castiga 1-2 secunde la o schimbare rapida a incarcatorului si la scoaterea armei din toc plus armare.
  • Alt element important este alternarea vitezei marite de reactie la scoaterea armei din toc, armare si alinierea aproximativa a catarilor, inainte de primul foc cu incetinirea actiunilor pentru a-ti lua destul timp pentru a finaliza alinierea catarii si pentru a apasa usor tragaciul.
  • De asemenea accelerarea actiunilor dupa focul numarul 6 pentru a schimba incarcatorul, dupa care din nou incetinirea actiunilor pentru o precizie maxima.

Daca la stagiul 2 la 7 metri estimam o pierdere de 3 puncte, la 15 metri vom avea o pierdere de aproximativ 7-10 puncte. Asta ar duce punctajul pe stagiu 3 pe la 110-113 puncte. Cele 7 puncte ar putea insemna 1 foc scapat in cercul de 8 si 5 focuri scapate in 9, restul de 6 focuri fiind in cercul de 10 puncte. Sau cele 10 puncte ar insemna de exemplu: 2 lovituri in 8 si 6 lovituri in 9, sau 3 lovituri in 8 si 4 lovituri in 9 si restul in 10. Vezi diferite variante in tabelele din imaginea de mai jos.

Stagiul 4:

Distanta: 25 metri, timp: 90 secunde, # focuri: 18, 2 reincarcari

    • Pozitia 1: in genunchi, cu suport in dreapta baricadei, # focuri: 6
    • Pozitia 2: in picioare cu suport in stanga baricadei, mana stanga, # focuri: 6
    • Pozitia 3: in picioare cu suport in dreapta baricadei, mana dreapta # focuri: 6

Stagiul patru este alaturi de stagiul trei cel mai complicat si locul unde se pot pierde (si de obicei se si pierd) cele mai multe puncte. Particularitatea lui este ca avem tragere si cu mana slaba, cu stanga pentru dreptaci. De asemenea la 25 metri cuiul catarii acopera destul de mult din tinta.

De notat pentru stagiul 4:

  • tragerea din genunchi nu este mai complicata decat cea din picioare, dar trebuie avut atentie ca sa nu se depaseasca linia (imaginara) de demarcatie din dreptul stalpului – altfel vei fi depunctat
  • tragerea cu mana slaba este locul unde se poate da in afara cercului de 7 puncte (si deci sa nu aduni nici un punct) cel mai usor. Pentru cei care trag aici cu mana stanga, se poate observa cum loviturile se duc in dreapta tintei, in cercul de 8 sau de 7, daca nu chiar in afara lui (la stangaci – vor avea probleme la tragerea cu mana dreapta, iar loviturile vor merge in stanga jos).
  • timpul, desi pare ca este destul de mare, 90 de secunde in total, aproximativ cate 30 pentru fiecare dintre cele trei pozitii se poate folosi gresit: tragatorii au impresia ca trece mai repede si se panicheaza ca nu le ajunge timpul si trag mai repede, astfel nu se folosesc de tot timpul acordat pentru a alinia catarea perfect si pentru a apasa usor tragaciul. Am vazut tragatori ce au terminat in 55-65 secunde si spuneau ca au crezut ca vor depasit timpul. De aceea un ceas pe mana slaba este crucial, pierzi o secunda la inceput pentru a-l porni, dar face “toti banii”.

In total pe cele trei pozitii ar trebui sa pierdem mai putin de 25 de puncte. Le putem imparti in urmatorul fel: 10 puncte la tragerea cu mana slaba, si cate 7 puncte si respectiv 8 puncte pentru tragerea cu mana dominanta si la tragerea din genunchi. Cele 10 puncte la tragerea cu mana slaba ar insemna doua lovituri in cercul de 7, o lovitura in cel de 8, doua in cel de 9, si una in 10 (sau doua in 7, doua in 8 si doua in 10). Nu este imposibil, dar nici asa de usor precum pare pe hartie.

Mai jos cateva exemple de calcule/estimari pe care le-am realizat in trecut. Primele doua scenarii sunt pur teoretice (din burta), le-am realizat inainte sa incep sa trag PPC, iar celelalte patru din prima poza sunt dupa ce am tras la 7m, la 15 si 25 (din genunchi), la 25 metri cu mana stanga, si ultimul dupa ce am tras toate cele trei pozitii de la 25 metri. In a doua poza pe langa alte doua scenarii, mai sunt si patru trageri, meci complet de 48 focuri. De ce nu se tine cont in aceste scenarii/simulari, este de emotiile pe care le are tragatorul intr-o etapa oficiala, emotii care pot sa ii scada media punctajului de la antrenament cu 10-15 puncte.

De aici puteti descarca fisierul excel cu Template-ul din pozele de mai sus.
Mai jos un exemplu de tragere meci 48 focuri, daca nu gresesc deja aveam peste trei luni de antrenamente PPC saptamanale cand am realizat acest scor.

Pentru mai multe detalii despre regulile PPC, puteti consulta rulebook-ul WA1500 la link-ul de aici.

Sper ca ai gasit folositoare informatiile prezentate aici, si nu uita ca scopul lor este doar ca sa te introduca in lumea PPC, sa te ajute aditional sfaturilor antrenorilor si instructorilor SPECIALIZATI din poligoane, si nu IN LOCUL lor. Daca vrei sa faci antrenamente PPC te rog adreseaza-te lor (pentru Cluj aveti detalii aici).

Spor la antrenamente!


Din aceeasi categorie:
PPC: se poate face punctajul pentru Sportiv Categoria I cu pistol compact?
PPC: arma si echipamentul necesar pentru proba revolver 48 focuri (SSR)
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
Cum devin “Sportiv Categoria I”
– Pasi legitimare la Federatia Romana de Tir Sportiv (FRTS)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: