Una din categoriile de cetateni romani care au dreptul de a detine arme de foc letale sunt sportivi de categoria I. Acestia au dreptul de detinere , port si folosire atat pentru arme letale scurte si pentru arme letale lungi.
Dar definirea exacta a ce inseamna sportiv de catogoria 1 si modalitatea de a ajunge sa ai aceasta calitate, lipseste din lege. Acest material va incerca sa aduca putina lumina in aceasta privinta.
In primul rand trebuie precizat de la inceput ca singura autoritate competenta de a acorda categori sportive de tir este federatia sportiva de specialitate, adica Federatia Romana de Tir Sportiv (FRTS). Si ca orice federatie sportiva, ea are afilitate cluburi sportive din toata tara. Pe site-ul federatiei se gaseste lista “structurilor afilitate FRTS” in sectiunea “organizare”. Lista contine, in momentul filmarii, 70 de asociatii sportive si cluburi sportive din 22 de judete ale tarii. Ea este actualizata anual, deci s-ar putea ca noi cluburi sa mai fi aparut intre timp.
Pentru ca o persoana sa ajunga sa aiba calitatea de sportiv de tir categoria 1, trebuie mai intai sa se inscrie la un club de tir si sa se legitimeze la federatie prin intermediul clubului. Am facut deja un material video (aici) despre care sunt pasii pentru a face acest lucru.
Din pacate, desi sunt 70 de organizatii afiliate la federatie, cluburi active sunt foarte putine. Nu stiu ce fel de activitate au, dar la competitiile organizate de federatie nu participa mai mult de 15-20 cluburi, si toate din orasele mari. Pentru cine este dintr-o localitate in care nu activeaza nici un club, va fi destul de dificila legitimarea la federatie.
Dupa inscrierea la club si legitimare, urmeaza partea cea mai distractiva: antrenamentul la proba aleasta. Sunt 5 categorii pentru care se poate lua categoria 1:
- Pusca ISSF
- Pistol ISSF
- Talere ISSF
- Talere FITASC
- Pistol PPC (competitia PPC am prezentat-o aici)
Fiecare categorie are mai multe probe separate. De exemplu, Pistol ISSF are probele: aer comprimat, viteza, liber, sport si calibru mare.
Bineinteles, antrenamentele se desfasoara in poligoane autorizate si comporta costuri – pentru unele probe chiar costuri substantiale. Din nou, nu toate poligoanele suporta toate probele, deci alegerea este limitata la ce e disponibil la poligonul clubului.
Odata pregatirea sportivului efectuata suficient si cu o cunoastere adecvata a probei, cu ajutorul antrenorului de la clubul de unde faceti parte, trebuie sa va inscrieti si sa participati la competitii FRTS de tir. Am facut deja un material video despre programul campionatului national de tir (aici).
Rezultatul obtinut la competitii este folosit pentru incadrarea sportivului in categoriile sportive 3, 2 si 1. Mai jos este tabelul cu baremele FRTS pentru toate categoriile si toate probele – impartit pe sex (masculin si feminin) si categorie de varsta (seniori si juniori). Scopul sportivului de tir este ca intr-o competitie sa traga un punctaj egal sau peste baremul categoriei 1. Nu exista limita in numarul de incarcari.

Odata rezultatele validate, ceea ce dureaza o zi sau doua, se poate cere de la federatie adeverinta de detinere a categoriei 1. In video gasiti un model. De notat ca nu se precizeaza categoria de arma si proba la care a fost obtinuta categoria 1. Obtinerea categoriilor se noteaza de asemenea in legitimatia de sportiv de tir.
Cat sunteti la federatie la Bucuresti, aveti grija ca legitimatia de sportiv sa fie vizata pe anul curent.
Urmatorul pas este un drum la clubul de tir la care sunteti inscris si sa cereti o adeverinta prin care clubul isi da acordul ca sa folositi arma personala in cadrul antrenamentelor si competitiilor oficiale.
Cu aceste acte: adeverinta de categoria 1 de la federatie, adeverinta de la club si legitimatia de sportiv vizata pe anul in curs, puteti merge la politie sa faceti cererea pentru autorizatie achizitie arma. Mai trebuie bineinteles taxa de autorizatie si formularul standard – se foloseste cel pentru arma letala unde se bifeaza categoria tir sportiv. Urmeaza apoi perioada de 30 zile pentru eliberearea autorizatiei si apoi va puteti achitiona o arma letala de tir sportiv, cu drept de port si folosire. Cititi anexa legii 295 pentru a vedea ce categorii de arme se incadreaza la tir sportiv – din cate stiu eu, majoritatea categoriei B.
Detinerea pe o perioada mai indelungata a unei arme letale pe tir sportiv ca si sportiv de categoria 1 nu este totusi o treaba simpla. Nu stiu, in momentul de fata, daca categoria 1 sportiv de tir expira. Pe adeverinta si pe legitimatie nu apare o data de expirare. Daca cineva are mai multe informatii, sa lase un coment la acest film. Si eu o sa fac la fel daca am sa aflu alte detalii.
Totusi, la reinoirea permisului de arma din 5 in 5 ani, trebuie sa prezentati din nou toate documentele care va dau dreptul la armele detinute. Deci trebuie sa fiti in continuare cel putin sportiv legitimat la un club sportiv si cu legitimatia vizata de federatie pe anul curent. Daca trebuie sa trageti din nou baremul de categoria 1, treaba se complica….
Din aceeasi categorie:
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
– Cum devin “Colectionar de Arme”
– Competitia PPC/WA1500: descriere, arme folosite, tipuri de meciuri
– Pasi legitimare la Federatia Romana de Tir Sportiv (FRTS)
Conform legii: “sportiv de tir categoria I – sportivul care îndeplinește în fiecare an baremele cifrice stabilite și aprobate de federațiile sportive de specialitate;” deci catogoria trebuie obtinuta in fiecare an!
LikeLike
Ce costuri ai avut ? Daca poti sa ne zici.
Totalul de la ziua “1” pana când ai putut “zice” ca e gata
LikeLike
n-am stat sa calculez. cateva mii de lei…
LikeLike