PPC: se poate face punctajul pentru Sportiv Categoria I cu pistol compact?

In acest material voi prezenta experienta mea in a incerca sa realizez punctajul minim pentru Sportiv Categoria I cu un pistol compact. Mentionez ca inainte de acest test am tras doar 150 cartuse cu acest pistol compact, dar anterior am tras 6 luni cu pistol full size (CZ Shadow 1) si faceam in medie ~455 puncte la proba de 48 focuri (minim necesar = 440 puncte, vezi articolul Competitia PPC: calcule pt. punctaj Sportiv Categoria I).

Diferente compact vs. full size/tir

Pistolul compact este mai mic decat cel full size, sau cel de tir. Acestea doua din urma au teava de aproximativ 5 inch, si anume de 114mm-120mm chiar si de 125mm, sunt realizate integral din otel si sunt foarte grele (~1180 grame). De asemenea au sistemele de ochire special concepute pentru tir (de obicei cu inaltatorul negru si fanta ingusta, prin care se vede catarea ingusta care este de obicei din fibra optica). Toate aceste caracteristici ajuta la o precizie foarte buna la distante mai mari (15m si 25m) si revenirea dupa recul la pozitia initiala mult mai rapida. Pentru proba de PPC de 48 de focuri (sau SSA cum se numeste oficial) la noi din ce am observat la etape, de obicei se trage cu CZ Shadow, cu pistoale pe platforma M1911 sau chiar cu pistoale si mai performante, gen CZ Shadow 2 sau CZ Tactical Sport sau cu variantele lor Orange (factory build with semi-custom performance).

Pistoalele compacte (ex. Glock 19) au teava de aproximativ 4 inch sau chiar mai scurta, de 95mm cum are pistolul CZ P07. De asemenea greutatea este de doar ~800 grame, de unde rezulta un recul perceput mai mare si deci un timp mai lung de realiniere dupa un foc tras, deci o graba mai mare in a te incadra in timpul necesar. Catarile sunt de tip “combat”, de tipul 3 dots cu fanta inaltatorului mai lata de unde rezulta o precizie nu neaparat mai scazuta, dar mai greu de atins (datorata marjelor de eroare mai mari la aliniere).

Pregatire

Nu m-am pregatit special pentru acest test (el a si venit mai mult dintr-o gluma, dintr-o provocare personala), dar m-a ajutat foarte mult faptul ca in ultimele doua saptamani de dinainte de test am executat acasa sesiuni zilnice de dryfire de aproximativ 80 percutari per sesiune. Sesiunile le-am executat asistat de sistemul de analiza si diagnoza MantisX, sistem prezentat in materialul precedent (pe scurt: este un senzor ce se ataseaza pe arma si masoara devierea tevii in timpul executiei percutiei si iti sugereaza cum sa iti imbunatatesti gripul si percutia). 

PPC 48 focuri cu pistol compact CZ P07:

Asadar inarmat cu experienta de 6 luni cu Shadow 1, 150 de cartuse trase cu P07 dintre care 50 la PPC si doua saptamani de dryfire intens, am tras un meci PPC de 48 de focuri, iar rezultatele sunt urmatoarele:

 • Stagiul 1: 3 metri, o singura mana, minus 0 puncte. Aici era cam de anticipat ca nu voi pierde puncte deoarece dezavantajele unui pistol compact nu influenteaza rezultatul la distante mici. Totusi ce era sub semnul intrebarii era faptul ca datorita recului perceput mai mare din cauza greutatii mai mici a pistolului si a tevii mai mici, sa imi arunce mana prea tare de pe traiectorie si sa pierd prea mult timp pentru realiniere. Astfel exista o sansa sa nu ma incadrez in timp sau sa grabesc prea tare urmatoarele focuri si sa pierd puncte. Din fericire nu s-a intamplat asta.
 • Stagiul 2: 7 metri, doua maini, o schimbare, minus 1 punct. Dupa cum se vede in prima poza de mai sus grupajul a fost putin deplasat spre stanga, iar unul dintre focuri a scapat in 9. Singurul avantaj, cel putin pentru mine, la pistolul compact este ca pot sa accesez butonul de eliberare a incarcatorului cu degetul mare al mainii principale, si astfel castig cam o secunda la schimbarea incarcatorului (sau mai bine zis, nu mai pierd o secunda in plus cum o faceam cu Shadow datorita faptului ca trebuia sa apas butonul cu mana stanga). Fun fact: in gaura mare din cercul X sunt defapt restul de 9 cartuse trase la stagiul 1 si stagiul 2.
 • Stagiul 3: 15 metri, doua maini, o schimbare, minus 11 puncte. Aici am avut cele mai mari probleme, cum de obicei am. Trei cartuse s-au dus tare in stanga jos, doua dintre ele in 8, iar unul chiar in 7. Pe langa aceastea inca 5 s-au dus in 9. Probabil cu mai mult antrenament concentrat pe stagiul de la 15m pot sa am si aici rezultate comparabile cu celelalte stagii si sa scad de la minus 11 pe la minus 5-6 puncte.
 • Stagiul 3: 25 metri, trei pozitii, doua schimbari, minus 9 puncte. Cred ca aici m-a ajutat cel mai tare dryfire-ul de acasa, atat pentru mana dreapta cat si pentru mana stanga. Din 18 focuri cat are stagiul, noua s-au dus in 9, iar restul de noua focuri au fost in 10. Un rezultat excelent (pentru mine), mai ales ca a fost obinut cu o arma suboptima pentru acest fel de competitie. Se observa un grupaj in dreapta-sus, acolo a fost greseala mea, dupa cateva focuri mi-am dat seama ca tinteam prea sus si am corectat. Deci, cel putin teoretic si aici exista loc (realistic) de imbunatatire.
 • Rezultat final 459 puncte din 480 posibile (necesar pentru obtinere categorie I: 440 puncte)

Evident ca acest exercitiu a fost realizat doar ca si o provocare personala, pentru cei care va antrenati sa obtineri categoria I faceti-o cu o arma adecvata pentru aceasta proba si evident in prezenta unui instructor specializat (pentru Cluj aveti detalii aici).
Pana data viitoare, spor la antrenamente !!!

Din aceeasi categorie:
Competitia PPC: calcule pt. punctaj Sportiv Categoria I
Competitia PPC/WA1500: descriere, arme folosite, tipuri de meciuri
Cum devin “Sportiv Categoria I”
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
Pasi legitimare la Federatia Romana de Tir Sportiv (FRTS)
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC


3 thoughts on “PPC: se poate face punctajul pentru Sportiv Categoria I cu pistol compact?

Add yours

 1. Bună ziua!

  Am câteva întrebări:
  Câte meciuri are o competiție de PPC 48 pe an ?
  Ele se desfășoară întotdeauna la date fixe ?
  Ce dimensiuni are X-ul și cercul de 10 al țintei de PPC ?
  Dacă în orașul unde locuiești există doar poligon, fără condiții de competiție pt. PPC 48 poți participa la competiție în alt oraș, care are o astfel de posibilitate ?
  Vă mulțumesc,
  A.Faur

  Like

 2. Sunt 6 etape in fiecare an (cel putin pana acum si anul acesta asa a fost).
  Nu sunt date fixe, calendarul se realizeaza la inceputul anului, dupa care ramane in principiu fix (se mai poate ajusta mai ales din cauza restrictiilor Covid). Ieri si azi s-a desfasurat Etapa I-a. In principiu urmatoarele sunt cam la 4 saptamani distanta (orientativ). Etapa a doua este in weekendul cu 24 Aprilie.

  Pentru dimensiunile tintei, vedeti materialul “Competitia PPC/WA1500: descriere, arme folosite, tipuri de meciuri”. Daca doar tintele va lipesec puteti sa vorbiti la un poligon care are sa cumparati cateva bucati (cred ca e 5 sau 10 lei bucata) si dupa aceea sa va realizati din carton, sau printat pe foate A4 sau A3 partea centrala.

  Da, poti participa indiferent de orasul resedinta, doar sa va primeasca la inscriere un club care are divizie de PPC.

  Daca nu aveti poligon “adecvat” va recomand sa luati legatura cu un antrenor dintr-un judet/localitate vecina care va poate indruma. De exemplu la Cluj Napoca era cineva care venea in fiecare saptamana de la Satu Mare (dar e de inteles ca nu toti isi permit ca si timp si bani sa faca asa ceva).

  Sper ca cele de mai sus sa va fie de ajutor. Succes.

  Like

 3. X – inaltime = 7.5 cm
  X – latime = 5 cm
  10 – inaltime = 15 cm
  10 – latime = 10 cm
  9 – inaltime = 30 cm
  9 – latime – aproximativ 20-21 cm (am acasa doar o tinta taiata, nu pot masura) – probabil 20 (dedus din celelalte valori)
  8 – inaltime = 45 cm

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: