MantisX: prezentare sistem antrenament, analiza si diagnoza dry fire & live fire

Ce este MantisX?

MantisX este un senzor ce se ataseaza pe o arma, inregistreaza miscarile armei inainte, in timpul si dupa executarea focului sau a percutiei la rece. Senzorul, care cel mai probabil inglobeaza giroscoape si accelerometre, inregistreaza in timp miscarea pe cele trei axe spatiale si le trimite in timp real telefonului sau tabletei la care este conectat. Astfel utilizatorul vede in timp real analiza datelor din timpul executiei percutiei si cateva sugestii pentru a-si imbunatati modul de executare a tragerii. Un foarte scurt clip de prezentare in limba engleza (1,5 minute) gasiti aici.

Cum se foloseste?

 • Senzorul se ataseaza pe sinele armei (rails) daca arma are asa ceva. Daca nu are, exista posibilitatea de a se atasa la baza incarcatorului pistolului cu un adaptor vandut separat, sau cu ajutorul altui suport pe teava revolverului sau a carabinei (adaptoare aici). Mai exista si optiunea de a se atasa pe un suport ce se fixeaza in interiorul tevii (deci se poate folosi doar la dry fire) si unul pentru atasarea pe pistoale de competitie cu aer comprimat, dar nu le detin, deci nu le pot prezenta.
 • Se instaleaza aplicatia MantisX gratis pe telefon sau tableta.
 • Senzorul se conecteaza prin bluetooth la telefon/tableta (atentie, trebuie pornita si localizarea pe telefon, altfel nu se conecteaza).
 • Se realizeaza trageri la rece (dry fire) sau la cald, trageri in poligon (in functie de ce versiune ai) 
 • Aplicatia colecteaza in timp real datele prin bluetooth si le afiseaza pe telefon/tableta
 • Analizezi datele si realizezi un diagnostic al tragerii, aplicatia iti si da unele posibile cauze ale tragerii imperfecte si cum sa o corectezi
 • Inainte de instalare va recomand sa vizionati acest clip de 4 minute.

Cum iti prezinta datele?

Datele sunt prezentate in trei moduri:

 1. Primul ecran: datele unei percutii sunt prezentate ca si punctaj si toate tragerile din sesiune sunt afisate pe un spider chart. Aici sunt prezentate deviatile, adica in ce directie ti-a deviat arma in cele 200 milisecunde de dinainte de declansare si iti si ofera cateva posibile cauze si cum sa le repari. O prezentare a acestui ecran de pe canalul oficial gasiti aici. In exemplul de mai sus media punctajului pentru sesiunea de 70 de repetitii a fost de 95.1 si putem vedea cu rosu in ce parte a deviat teava in ultimele milisecunde inainte de a percuta (deci in ce directie s-ar fi dus glontul fata de centru). Cu cat sunt mai multe linii pe o directie, cu atat mai multe percutari au fost deviate spre aceeasi directie. Pentru ca liniile sunt subtiri, si scorul mare, deviatiile individuale au fost foarte mici.
 2. In ecranul al doilea sunt prezentate doua grafice in care se sumarizeaza evolutia fiecarei declansari. In primul grafic se prezinta evolutia punctajului, iar in al doilea miscarea in cei doi timpi masurati: pentru hold (tintire) cu albastru si cele 200 milisecunde de dinainte de declansare (shot break) cu galben. Cu cat vedem mai putina culoare galbena si albastra cu atat mai bine. Clipul oficial de prezentare al acestui ecran il gasiti aici.
 3. Al treilea ecran prezinta evolutia in timp a miscarii gurii tevii, pe aceleasi doua dimensiuni hold si shot break. Aici se poate vedea actionand butonul de play si evolutia miscarii in timp. Prezentarea de pe canalul oficial o gasiti aici.

Pe langa aceste trei ecrane mai sunt si alte functionalitati de agregare a datelor, de a prezenta istoricul antrenamentelor, si una de filtrare pentru a-ti prezenta doar anumite tipuri de antrenamente (mana dreapta/stanga, arma lunga/scurta, tip antrenament benchmark/open/SHO/WHO/etc, dupa arma folosita in caz ca ai mai multe arme, etc). 

De asemenea exista si un website (https://train.mantisx.com/), care prezinta aceste date pentru userul logat.

Versiuni, preturi si echipamente conexe

Pentru pistol, revolver si carabina (rifle) sunt trei versiuni:

 • X2 – versiunea doar pentru dry fire analysis (doar percutie la rece)
 • X3 – versiunea pentru dry fire + live fire analysis
 • X10 – versiunea dry fire + live fire + holster draw analysis + recoil analysis + inglobeaza si functionalitatile lui X7 si X8.

Mai exista inca doua versiuni, X7 pentru pusca (lise, shotgun) si X8 pentru arc. Scurta sumarizare a versiunilor in engleza gasiti aici.

Pretul este de aproximativ 100 dolari pt X2, 170 dolari pentru X3 si 250 dolari pentru X10. La acestea se mai adauga ~30 dolari transportul pana in Romania + TVA de 19% ce trebuie platit la vama. Din ce inteleg daca gasiti pe cineva in SUA care sa vi-l aduca personal sau sa vi-l trimita prin posta ca si “cadou” scapati de plata TVA.

De asemenea in afara de adaptorul pentru sinele de sub teava (rails) restul adaptoarelor nu sunt incluse si trebuie comandate separat la 15-25 dolari bucata (adaptoarele aici). De asemenea va recomand si produsul Tap Rack la 9 dolari

Site-ul oficial este https://mantisx.com/.


Opinie personala… “se merita“?

Pe scurt… pentru mine… un DA hotarat.

Pe lung, in functie de scopul si destinatia pentru care vrei sa il folosesti, de la un DA moderat la un DA hotarat. Singurul dezavantaj pe care il vad este pretul, mai ales daca vrei sa il folosesti si la analiza reculului si a scoaterii armei din toc si deci ai nevoie de versiunea X10, deci pretul trece de 300 dolari. Dar sa vedem avantajele pentru fiecare categorie de detinatori de arme cum sunt ele definite de legea 295/2004:

 • tir sportiv – aici cred ca aduce cea mai mare valoare, dpmdv acest sistem sau unul similar este obligatoriu de la un anumit nivel in sus
 • aparare si paza – pentru cei ce au dreptul de asa zisul concealed carry, probabil ca este crucial sa nimeresti ce tintesti, si sa o faci in cel mai scurt timp posibil, deci si aici vad un avantaj enorm in a folosi un astfel de sistem la antrenamente
 • autoaparare – similar cu aparare si paza, poate si mai important pentru ca aici costul munitiei este mult mai mare si disponibiltatea munitiei este spre zero (si deci rezulta o lipsa a antrenamentelor in poligon).
 • vanatoare – nu practic si cunosc domeniul spre deloc, dar as putea sa vad avantaj in a efectua o tragere perfecta cu carabina si a lovi vanatul. De asemenea versiunile X8 si X10 se pot folosi si cu pusti lise (shotguns), deci si aici ar putea sa fie de folos.
 • colectie – strict pe colectie nu are nici un avantaj, dar daca o persoana are calitatea unica de colectionar, dar doreste sa isi imbunatateasca acuratetea tragerilor – aici ar aduce valoare si pentru colectionari. De asemenea cum iesitul in poligon pentru colectionari este destul de greu datorita birocratiei, un astfel de sistem poate sa suplineasca iesirile (mai) rare in poligon.

Alte articole din aceeasi categorie:
Electronic trainer: Trace
Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
Competitia PPC: calcule pt. punctaj Sportiv Categoria I

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: