Intro Pistol | 6 – Diferenta dintre Manual Safety, Decocker Only si Safety Decocker

Continuam seria Intro Pistol cu episodul sase, si anume prezentarea diferentelor dintre Manual Safety, Decocker si Safety Decocker. In caz ca v-au scapat episoadele precedente aveti linkuri aici: 

Intro Pistol | 1 – Partile componente ale unui pistol semiautomat
– Intro Pistol | 2 – Cum functioneaza un pistol semiautomat
– Intro Pistol | 3 – Diferenta dintre reincarcare manuala, cu repetitie si (semi-)automata
– Intro Pistol | 4 – Principii functionare: Straight Blowback vs. Short Recoil
Intro Pistol | 5 – Incarcatoare pistol Single Stack vs. Double Stack

Aceste sisteme sunt menite sa ofere un nivel de protectie impotriva activarii din greseala a tragaciului si practic eliberarea cocosului fara ca tragatorul sa isi doreasca acest lucru, adica fara sa isi doreasca sa execute un foc. Cele trei sisteme au avantaje si dezavantaje si nici unul dintre ele nu poate sa impiedice eroarea umana, ci doar sa elimine un procent mai mic sau mai mare de incidente nedorite. Tocmai de aceea sistemele trebuie intelese de catre utilizatorii armelor pentru ca acestia sa le poate folosi la potentialul lor maxim.

De ce siguranta pe armele scurte?

Dar mai intai sa spunem cateva cuvinte despre necesitatea sigurantei, adica de ce este nevoie de ea. Armele scurte sunt arme de aparare si sunt gandite sa fie purtate dar nu folosite decat in caz de nevoie. Pentru a face purtarea mai putin stresanta, inca de la primele modele de pistoale s-au motant sigurante care sa impiedice declansarea accidentala.

Aceasta declansare accidentala poate aparea mai ales in momentele de manipulare a armei, adica sa scoaterea si introducerea ei in toc. In acele momente, mai ales in conditii de stres, poate aparea o apasare involuntara pe tragaci.
Similar, pentru purtarea asunsa, tragaciul poate sa se aghete in parti ale imbracamintei.

Un alt caz in care se doreste siguranta sporita, este atunc cand arma este indreptata spre cineva cu scopul de amenintare – de exemplu cand politia incearca sa determine un suspect sa se predea. In acest caz plin de stres, este de dorit ca focul sa fie mai greu de declansat pentru ca nu cumva o tresarire sau o distragere de atentie sa produca un accident nedorit.

O alta mentiune ce trebuie facuta cu privire la siguranta este ca atat siguranta manuala cat si decockerul, sunt aplicabile doar pentru situatia in care arma scurta este purtata armata, adica cu cartus pe teava. acest gen de port este folosit in toata lumea pentru a face folosirea armei mai rapida in caz de necesitate. Cum in Romania legea interzice acest gen de port, atat siguranta manuala cat si decockerul sunt mai mult o piedica, daca nu chiar inutile.

O minima aplicabilitate in Romania ar fi cea pomenita de Nic Ababei (Spartan Warrior Tactics), cum ca angajarea sigurantei manuale ar face ca in cazul in care pistolul este sustras de catre un infractor, el ar avea mai multe probleme in al folosi pentru ca nu ar sti sa dezangajeze siguranta.

Manual Safety

Manual Safety, sau piedica manuala de siguranta este o piesa care odata activata, ea blocheaza fizic apasarea tragaciului sau alternativ care rupe temporar legatura dintre tragaci si cocos, facand apasarea tragaciului inutila, el practic miscandu-se in gol fara sa aiba nici un efect asupra cocosului.

Ca si particularitate, piedica manuala de siguranta nu schimba starea cocosului. Cocosul ramane tot in pozitia initiala, doar ca el nu mai poate fi actionat de catre tragaci. Avem doua variante de a realiza acest lucru:

 1. Prin blocarea efectiva a tragaciului
 2. Prin dezangajarea tragaciului din restul mecanismului de dare a focului, tragaciul ramanand “in gol

Avantajul piedicii manuale de siguranta este ca daca este activata, atunci nu se poate executa foc oricat de tare se apasa pe tragaci. 

Dezavantajul piedicii manuale este ca daca uiti sa o dezangajezi in caz de nevoie urgenta (autoaparare) nu vei putea executa foc in cel mai scurt timp – mitigare: antrenament intens pt. dezangajarea sigurantei. Alt dezavantaj este ca daca folosesti un toc inadecvat sau daca piedica este uzata s-ar putea ca piedica sa fie dezangajata fara voie prin frecarea armei de corpul purtatorului sau de haine sau chiar de toc – mitigare: piedica armei si tocul sa fie de calitate si in conditii perfecte de utilizare.

Exemple:

Despre siguranta manuala exista o discutie principiala de lunga durata: siguranta manuala este foarte buna pentru a preveni focul accidental, dar poate deveni un pericol foarte mare daca se doreste executarea de foc rapid. Fie se pierde timp pretios in situatii critice pentru dezangajarea sigurantei, fie – un caz mult mai grav – din cauza stresului se uita ca siguranta e angajata si focul nu pleaca atunci cand s-a intentionat. de aceea, la multe pistoale de-a lungul timpului, s-a renuntat complet la siguranta. In cazul actiunii duble exista o alta discutie, si anume ca asupra declansarii tragaciului exista doua cerinte opuse:

 • prima: pentru ca focul sa fie mai precis si rapid, se doreste ca forta de apasare sa fie cat mai mica.
 • a doua: pentru ca focul sa nu se declanseze accidental, se doreste ca forta de apasare sa fie cat mai mare.
  Din aceasta cauza, siguranta data de actiunea dubla (double action) va fi intotdeauna un compromis.

Decoker only

Decoker, sau maneta de dezarmare a cocosului este o piesa care dezarmeaza cocosul, il ajuta sa cada fara sa il lase sa loveasca cuiul percutor. De obicei, daca nu chiar intotdeauna, dupa activare maneta sare singura in pozitia initiala.

Ca si particularitate Decokerul schimba starea cocosului de la armat la dezarmat (de unde si numele in engleza – decocker). Dupa activarea lui, pentru a executa un foc, trebuie tras in actiune dubla (double action), siguranta la activare involuntara venind defapt de la actiunea dubla, lunga si grea a tragaciului.

Avantajul decockerului este ca la o situatie de autoaparare nu ai nici o maneta/buton de apasat pentru a putea folosi arma, ci doar trebuie sa apesi tragaciul in dubla actiune.

Dezavantajul decockerului este ca nu blocheaza tragaciul, ci doar il duce in dubla actiune – mitigare: atentie la introducerea pistolului in toc sa nu se agate tragaciul de haine sau alte obiecte. Alt dezavantaj este ca tragerea in dubla actiune este diferita de cea in simpla actiune – mitigare: antrenament intens pentru a trage atat in SA cat si in DA, dar si trecerea de la DA la SA.

Exemple:

 • CZ P-07
 • CZ P-01 & CZ PCR
 • Sig Sauer 229/226 (defapt cam toata seria 220)
 • Beretta 92G

Decockerul este clar un mecanism care se gaseste in principiu doar la pistoalele cu cocos (hammer fired – aparent exista totusi cel putin o exceptie, Walther P99AS). Siguranta manuala se intalneste in schimb si la pistoalele cu cocos, cat si la cele cu striker (striker fired), desi exista multe modele de pistoale striker fara siguranta manuala, cele mai populare fiind modelele Glock.

Pentru pistoale cu striker care au siguranta manuala, se poate vedea in video: Siguranta este actionata cu un levier, care ridica aceasta mica bara de metal care blocheaza parghia tragaciului. La acest model, daca siguranta e pusa, nu se poate actiona nici inchizatorul. La modelele de dupa primul razboi mondial, aceasta bucata de metal a fost scurtata pentru a se putea actiona inchizatorul cu siguranta pusa.


Safety Decocker

Exista varianta combinata, care imbina cele doua principii: la activarea manetei se intampla ambele lucruri, atat dezarmarea cocosului cat si asigurarea lui:

 • cocosul va fi dezarmat, cade fara sa loveasca cuiul percutor, iar pentru activarea lui trebuie tras in dubla actiune
 • activarea tragaciului este blocata, sau tragaciul se misca in gol fara sa activeze cocosul, iar pentru a-l putea refolosi trebuie ridicata piedica de siguranta

De obicei, daca nu chiar intotdeauna dupa activare maneta ramane in pozitia noua (safe/sigur).

Avantajul safety decockerului este ca aduce ambele nivele de siguranta: siguranta fizica (tragaci inert pana la dezangajarea sigurantei) si ulterior dezangajarii sigurantei o dubla actiune a tragaciului.

Dezavantajul safety decockerului este ca inca pastreaza dezavantajele de la piedica de siguranta manuala: probleme la dezangajare in momente dificile de autoaparare – mitigare: antrenament intens pt. dezangajarea sigurantei. Ca si dezavantaj secundar avem tragerea in dubla actiune care este mai greu de stapanit decat cea in simpla actiune – mitigare: antrenamente serioasa DA/SA.

Exemple:

 • Mauser HSc 90 (bile cauciuc)
 • Beretta 92FS si M9A1 – imaginile cu Beretta 92 FS din video ne-au fost trimise de catre un coleg colectionar, tot din Romania (ii multumim pe aceasta cale)
 • Walther PPK

Un alt subiect de discutie este locul de amplasare a siguratei sau a decockerului. La 1911, Shadow2, CZ83 si Beretta 92x Performance siguranta este pe cadru. In schimb la Beretta 92FS si la Walther PP, siguranta e pe manson – si pozitia e inversata:  jos e safe si sus e fire.

Amplasarea pe manson poate fi o problema, pentru ca ea poate fi angajata din gresala in momentul armarii prin tragerea in spate a mansonului. Cu 92FS au fost mai multe rapoarte a politiei americane cand cineva avea pistolul dezasigurat, a armat (rack the slide) si apoi cand a apasat pe tragaci nu s-a declansat focul din cauza ca la armare s-a pus piedica din gresala.

Alte resurse:
Lucky Gunner (video)
Usacarry.com (text)


Din aceeasi serie:
– Intro Pistol | 1 – Partile componente ale unui pistol semiautomat
– Intro Pistol | 2 – Cum functioneaza un pistol semiautomat
– Intro Pistol | 3 – Diferenta dintre reincarcare manuala, cu repetitie si (semi-)automata
– Intro Pistol | 4 – Principii functionare: Straight Blowback vs. Short Recoil
– Intro Pistol | 5 – Incarcatoare pistol Single Stack vs. Double Stack

Articole similare:
Calibre si cartuse (introducere)
Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: