Intro Pistol & Revolver | 3 – Diferenta dintre reincarcare manuala, cu repetitie, semi-automata si automata

Continuam seria intro pistol dedicata incepatorilor, cu prezentarea diferentei intre reincarcarea manuala a fiecarui cartus adica arme cu o singura lovitura, reincarcare cu repetitie, reincarcare semi-automata si reincarcare automata. Vom exemplifica pe cateva pistoale si revolvere, dar principiul este similar si la armele lungi. Daca nu ai parcurs materialele #1| partile componente ale unui pistol si #2| cum functioneaza un pistol, iti sugerez sa o faci inainte de a parcurge acest material.

Reincarcare manuala (pistol cu o singura lovitura)

Cele mai simple si totodata si cele mai vechi tipuri de pistoale (si in general de arme de foc) sunt cele cu o singura lovitura, si anume acele pistoale pe care trebuie sa le incarci manual dupa fiecare tragere introducand cu mana cartusul in arma. Astazi arme scurte de acest fel (pistoale cu o singura lovitura) se mai folosesc aproape exclusiv doar la competitii de tir, de exemplu la 50m pistol liber (freepistol). Totusi, se pare ca exista si un model de la Altor pentru self defence la 129 dolari.

Aceste arme sunt foarte simple, in ideea ca nu exista tot felul de mecanisme interne de a depozita munitia si de a o reincarca prin repetitie sau (semi)automat dupa o tragere. La acestea dupa tragere, trebuie deschisa culata, scos tubul gol, si introdus cu mana direct in camera de explozie urmatorul cartus, dupa care se inchide culata. 

Avantaje: foarte simplu si ieftin de produs. De exemplu in al doilea razboi mondial americanii au produs pistoale Liberator pe care le-au parasutat pe teritoriul Frantei ocupate pentru a-i ajuta pe cei din rezistenta franceza. Costul de productie era de doar 2.10 dolari. Prin comparatie un Luger 08 costa 13 dolari, iar un M1911 costa 15 dolari.

Dezavantaje: frecventa de tragere foarte mica

Reincarcare cu repetitie

Daca vorbim de incarcare cu repetitie pentru arme scurte atunci vorbim clar despre revolvere. Principiul de functionare la revolvere este ca sunt mai multe camere de explozie (uzual cu 5-6-7 camere, dar la calibrele mai mici sunt si cu 8, 9 sau chiar 10). Fiecare cartus se introduce intr-o camera de explozie separata, iar prin activarea tragaciului in actiune dubla (double action) cilindrul cu camerele de explozie se roteste si astfel se pozitioneaza un cartus nou pentru tragere. Acelasi lucru se realizeaza prin actionarea cocosului pregatind tragaciul in actiune simple (single action). Astfel, mintr-o miscare manuala a tragaciului (DA) sau a cocosului (SA) practic arma se “reincarca” si este pregatita din nou de tragere prin pozitionarea urmatoarei camere in dreptul tevii.

Avantaje: au capacitate mai mare decat la armele cu o lovitura (de 5, 6 sau chiar 10 ori mai mare). Simplitate prin comparatie cu armele semi-automate si teoretic mai robuste decat acestea.

Dezavantaje: sunt mai complicate decat armele cu o singura lovitura. Au capacitate inferioara armelor semiautomate si la terminarea munitiei din arma, se reincarca mai greu decat un pistol semiautomat. Exista deja pe site o comparatie intre pistol semiautomat si revolver.

Reincarcare semi-automata

Pistoalele semiautomate au un incarcator (magazie) unde sunt amplasate cartusele. De acolo ele vor intra unul cate unul in camera de explozie (pe teava) si vor fi trase unul cate unul. Reincarcare semiautomata inseamna ca dupa un foc tras, pistolul va extrage si va ejecta tubul gol si se va reincarca automat cu urmatorul cartus din incarcator fara ca utilizatorul sa faca nimic. De asemenea cocosul sau strikerul vor ramane armate si pregatite de tragere. Tot ce trebuie sa faca utilizatorul pentru a trage urmatorul cartus este sa apese din nou pe tragaci (vezi descriere detaliata in Intro Pistol | 2 – Cum functioneaza un pistol semiautomat). Detalii despre cele mai folosite sisteme la pistoale gasiti in Intro Pistol | 4 – Principii functionare: Straight Blowback vs. Short Recoil.

Avantaje: are capacitate mai mare ca la revolver, uzual de la 15 pana la 18 sau chiar 20 de cartuse. Timpii de schimbare a incarcatorului sunt mai mici decat la reincarcarea unui revolver.

Dezavantaje: mai complicat de realizat si initial erau mai scumpe. In ultima perioada de cand pistoalele semiautomate s-au mai perfectionat, pretul a scazut si acest aspect nu mai reprezinta un dezavantaj. Si fiabilitatea este mai scazuta fata de revolvere, desi in ultima perioada fiabilitatea pistoalelor noi a crescut constant si semnificativ fata de acum 50-80 de ani reducant mult din decalajul fata de nivelul de fiabilitate al revolverelor.

Reincarcare automata (full auto)

Reincarcarea automata este similara cu cea semi-automata. Singura diferenta este ca pentru a trage urmatorul cartus (sau chiar urmatoarele) utilizatorul trebuie doar sa mentina apasat tragaciul dupa ce a tras primul cartus. Daca tine tragaciul apasat, restul cartuselor se vor reincarca si trage automat, pe cand la pistolul semi-automat utilizatorul trebuie sa activeze tragaciul la fiecare cartus tras. Un pistol care are si optiunea full auto este Glock 18C, iar in clipul de mai jos se poate observa la viteza redusa de filmare (slow motion) cum se reincarca si trage automat. Pistolul are un selector, iar utilizatorul poate sa selecteze intre modul de tragere semi-automatic si module full automatic.

Avantaje: are frecventa de tragere mult mai ridicata. De obicei armele automate au selector si se pot trece in mod semiautomat.

Dezavantaje: armele scurte sunt foarte greu de controlat in modul full automat. Incarcatorul se termina foarte repede comparativ cu tragerea semiautomata la o cadenta mai mica.

Definitii legea 295/2004

Articolul 2: Definitii;
Subcapitolul IV – Clasificarea armelor din punct de vedere constructiv


4. arme de foc automate – arme de foc care, după fiecare cartuş tras, se reîncarcă automat şi trag o serie de mai multe cartuşe prin apăsarea continuă pe trăgaci;
5. arme de foc semiautomate – arme de foc care, după fiecare cartuş tras, se reîncarcă automat, dar nu pot trage o serie de mai multe cartuşe prin apăsarea continuă pe trăgaci;
6. arme de foc cu repetiţie – arme de foc care, după fiecare foc tras, se reîncarcă manual, prin introducerea pe ţeavă a unui cartuş preluat din încărcător prin intermediul unui mecanism;
7. arme de foc cu o singură lovitură – armă de foc fără încărcător, care este încărcată după fiecare tragere prin introducerea manuală a cartuşului în camera de încărcare sau într-un lăcaş special prevăzut la intrarea în ţeavă;


Din aceeasi serie:
– Intro Pistol | 1 – Partile componente ale unui pistol semiautomat
– Intro Pistol | 2 – Cum functioneaza un pistol semiautomat
Intro Pistol | 4 – Principii functionare: Straight Blowback vs. Short Recoil
– Intro Pistol | 5 – Incarcatoare pistol Single Stack vs. Double Stack
Intro Pistol | 6 – Diferenta dintre Manual Safety, Decocker Only si Safety Decocker
Intro Pistol & Revolver |7 – Tragaci in Simpla Actiune vs. Dubla Actiune (SA/DA) vs. Percutor Lansat (Striker)

Intro Revolver |1 – Partile componente ale unui revolver
Intro Revolver |2 – Cum functioneaza un revolver
Intro Revolver |4 – Accesorii reincarcat revolverul: speedstrips, speedloaders, moonclips

Articole similare:
Calibre si cartuse (introducere)
Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: