Intro Pistol | 5 – Incarcatoare pistol Single Stack vs. Double Stack

Continuam seria Intro Pistol cu episodul cinci, si anume prezentarea diferentelor dintre incarcatoarele de tip single stack (un singur rand, monofilare) si double stack (pe doua randuri, bifilare).

In caz ca v-au scapat episoadele precedente aveti linkuri aici:
– Intro Pistol | 1 – Partile componente ale unui pistol semiautomat
– Intro Pistol | 2 – Cum functioneaza un pistol semiautomat
– Intro Pistol | 3 – Diferenta intre reincarcare manuala, cu repetitie si (semi-)automata
Intro Pistol | 4 – principii functionare: Straight Blowback vs. Short Recoil

Incarcatoarele de tip single stack (numite monofilare) au cartusele asezate pe un singur rand, pe cand cele de tip double stack (numite bifilare) au cartusele organizate pe doua randuri. In general porturile de vizionare a cartuselor sunt pe partea laterala la single stack, pe cand la double stack se afla pe partea din spate a incarcatorului.

Single Stack / Monofilar

Istoric vorbind primul mod de a aranja cartusele in incarcator a fost unul peste celalalt pe un singur rand (single stack in engleza). Inca de la inceputul anilor 1900 pistoalele aveau incarcatorul de acest fel, de obicei cu 6, cu 7 si uneori chiar cu 8 cartuse. Astazi ni se pare putin, dar trebuie tinut cont ca in acea perioada se facea trecerea de la revolvere, care aveau cilindrul cu 5 sau 6 cartuse. Deci pistoalele veneau cu aceeasi capacitate sau usor crescuta. Cateva exemple de pistoale din acea era: FN 1900 (proiectat in 1896), FN 1903, Colt 1903/1908, Luger P08 (din 1908 prezentat aici) si evident si Colt 1911. Incarcatoare pentru Model 1911 puteti vedea si in pozele din acest articol. Pistoalele din perioada interbelica inca aveau cartusele asezate pe un singur rand: Walther PP (prezentat aici), Tokarev TT, Walther P38. Chiar si imediat dupa al doilea razboi mondial pistoalele erau proiectate tot cu incarcatoare pe un singur rand: Makarov PM, Smith & Wesson 39, Sig Sauer 220. Epoca pistoalelor single stack a tinut pana prin anii 1970 cand companiile au inceput sa proiecteze si sa produca noile modele preponderent cu incarcatoare de tip double stack.

Si totusi, astazi de ce se mai produc pistoale cu incarcatoare ce au cartusele asezate pe un singur rand, si deci capacitate mai mica?

Cel mai bun motiv pentru a se folosi single este este pentru a obtine o arma cat mai mica, cat mai ingusta, si deci care se poate ascunde sub haine (sau chiar in buzunar) foarte usor. Exista cel putin doua categorii de arme care sunt proiectate exact pentru acest scop: 9x19mm single stack si .380 ACP (9mm scurt) single stack. Mai exista pistoale single stack si in calibre mai mici .32 ACP, .25 ACP si chiar .22 LR dar pentru a pastra comparatia cu double stack relevanta ne vom opri doar la primele doua mentionate:

 • 9x19mm single stack: S&W Shield, Glock 43, CZ P10-M, Ruger LC9s, Walther PPS, Sig Sauer 938, Springfield XDS
 • .380 ACP single stack: S&W Bodyguard, Glock 42, Ruger LCP I, Ruger LCP II, Sig Sauer 238, Springfield 911

La armele de autoaparare cu bile de cauciuc gasim single stack la Fort 10R si Fort 9R, dar si modelele mai mari care imita si copiaza arme mai vechi: Walther PP, Mauser HSc.

Avantaje single stack:

 • sunt mai usor de proiectat si de realizat datorita simplitatii lor si deci au un cost mai redus
 • sunt mai inguste, ceea ce duce la un posibil profil lateral al manerului mult mai ingust. Acest aspect poate sa duca la realizarea unui pistol cu profil foarte ingust ce poate fi ascuns foarte usor sub haine, sau chiar in buzunar.
 • un aspect de mentionat mai este si acela ca profilului mai ingust duce la un profil mai mic al manerului si deci la un pistol ce poate fi utilizat cu usurinta si de catre persoane care au mainile mai mici

Dezavantaje single stack:

 • capacitate redusa datorita spatiului fizic mai mic
 • sub presiunea timpului este mai greu de introdus in pistol datorita faptului ca nu este “ascutit” spre varf si deci trebuie aliniat perfect cu gaura lacasului din maner.

Double Stack / Bifilar

Pistoalele cu incarcatoare de tip double stack au fost dezvoltate pentru prima data in 1927, dar au inceput sa intre puternic pe piata modelelor noi in anii 1970 si 1980 cam in aceeasi perioada cu aparitia modelelor ce au ajuns pana la urma sa fie cunoscute sub numele de wonder nine (printre care si Beretta 92, CZ 75, Sig Sauer 226, Walther P88, S&W 59). De asemenea in aceeasi perioada au fost dezvoltate si pistoalele cu corpul din polimer Glock 17 si Glock 19.

In aceeasi perioada pistoalele semiautoamte cu incarcatoare cu cartuse pe doua randuri au inceput sa intre si in dotarea armatei americane si nu numai, dar si in dotarea multor departamente de politie sau altor forte de securitate, mai ales din SUA. Astfel ca prin anii 1990 se facea masiv trecerea de la vechile arme la pistoale “de mare capacitate” (high capacity pistols). Acest aspect se poate observa si in cinematografie, in filmele din anii 1980-1990 politistii veterani sunt dotati de obicei cu revolvere, pe cand mai tinerii lor colegi sunt dotati cu pistoale de capatitate marita: ca exemplu as mentiona seria Lethal Weapon (revolver S&W 19 vs. pistol Beretta 92) si serialul NYPD Blue (revolver S&W 36 vs. pistol Glock 17).

Avantaje double stack:

 • avantajul principal al incarcatoarelor de tip double stack este capacitatea. Acesta este de obicei aproximativ dubla.
 • un alt avantaj este ca datorita faptului ca cele doua randuri de cartuse devin doar unul singur spre varf, face ca incarcatoarele de acest tip sa fie ascutite spre varf. Acest lucru face o introducerea mai usoara a lor in lacasul din maner.

Dezavantaje double stack:

 • dezavantajul principal este ca incarcatorul este mai lat si prin urmare si manerul pistolului va fi mai lat. Acest lucru poate sa fie o problema atunci cand incerci sa ascunzi arma sub haine (conceal carry). 
 • un alt dezavantaj este ca datorita amplasarii pe doua randuri si ca se trece la un rand spre capatul de sus al incarcatorului pot sa apara probleme la incarcarea urmatorului cartus (feeding reliability). Totusi acest aspect este aproape de neglijat daca vorbim despre incarcatoare si arme realizate de catre companiile serioase din domeniu.
 • au profil mai mare, ceea ce duce la un maner mai mare, fapt ce poate sa cauzeze probleme pentru tragtorii cu maini mici
 • sunt putin mai greu de proiectat astfel incat sa functioneze corect

Din aceeasi serie:
– Intro Pistol | 1 – Partile componente ale unui pistol semiautomat
– Intro Pistol | 2 – Cum functioneaza un pistol semiautomat
– Intro Pistol | 3 – Diferenta dintre reincarcare manuala, cu repetitie si (semi-)automata
– Intro Pistol | 4 – Principii functionare: Straight Blowback vs. Short Recoil
Intro Pistol | 6 – Diferenta dintre Manual Safety, Decocker Only si Safety Decocker

Articole similare:
Calibre si cartuse (introducere)
Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: