
Cateva cuvinte introductive
Acesta este un articol pentru cei ce vor sa participe la o competitie de tir in campionatul national de tir. Pe langa trasul la tinta efectiv, mai exista alte aspecte organizatorice pe care sportivul ar trebui sa le stie.
In primul rand sunt doua tipuri de sportivi de tir: cei care detin arma proprie si o folosesc in proba de tir, si cei care nu au arma proprie. Prima categorie trebuie sa planuiasca transportul armei in conditiile specifice categoriei de arme detinute:
- daca e pe aparare si paza, in toc la brau;
- daca e pe tir sportiv sau vanatoare, in valiza sau cutie si asigurate
- daca e pe colectie, trebuie procurata din timp autorizatia de iesire in poligon de la politie, si apoi valiza/cutia de transport
A doua categorie are in general doua optiuni: prima e sa inchirieze arma de la organizatorul competitiei si a doua e sa vina cu arma de la club. Arma de la club este in custodia antrenorului sportivului si trebuie transportata in conditiile legii de catre acesta (fie ca e minor sau major).
In Romania, Federatia Romana de Tir Sportiv (FRTS) organizeaza mai mult campionate de tir: Campionatul de glont si aer comprimat, Campionatul de talere si Campionatul WA1500. In acest articol vom face referire la primul si la al treilea campionat. La talere nu am nici o experienta, dar organizarea ar trebui sa fie asemanatoare cu campionatul de glont/aer comprimat.
Primul lucru pe care un sportiv de tir trebuie sa cunoasca sunt regulile fiecarei probe la care doreste sa participe, inclusiv regulile de siguranta. Problele campionatelor de glont/aer comprimat si talere sunt organizate dupa regulile Federatiei Internationale de Tir (ISSF) si astfel regulile se gasesc pe site-ul ISSF:
Probele campionatului de WA1500 se desfasoara dupa regulile organizatiei WA1500 si se gasesc pe site-ul acesteia.
Urmatorul lucru pe care fiecare sportiv trebuie sa cunoasca este programul competitional al campionatului national de tir, realizat de FRTS si publicat la inceputul fiecarui an pe site-ul acesteia. In acest document se gasesc datele si locurile unde se organizeaza fiecare etapa din fiecare campionat. Sportivul trebuie sa isi noteze etapele la care doreste sa participe si sa isi planifice antrenamentul in consecinta.
Pentru mai mai multe detalii despre campionatul nationat de tir, urmariti acest material:
WA1500



Incepem cu campionatul de WA1500. In cadrul acestui campionat se trag probele de pistol PPC150, PPC60 si PPC48. Descrierea pentru aceste probe de 150 focuri, 60 focuri si 48 de focuri este deja facuta in materialul acesta (text si video):
Acest campionat a intrat recent sub egida FRTS, si este promovat in principal de clubul CTS Tunari cu sediul la poligonul „Anatolie Salceanu” din Joita, judetul Giurgiu. Astfel un sportiv de tir care doreste sa participe la etapele acestui campionat trebuie sa stie ca majoritatea etapelor se desfasoara la Joita, care este foarte aproape de Bucuresti.
Inainte cam cu doua saptamani de data urmatoarei etape, pe pagina de Facebook a domnului Eugen Dima, presedintele comisiei FRTS WA 1500 PPC, si/sau pe grupul de Facebook „PPC Romania” se publica evenimentul pentru etapa ce urmeaza, impreuna cu detaliile de organizare.
In general procedeul de inscriere este urmatorul:
- se achita taxa de inscriere pentru fiecare proba la care se doreste participarea (150 lei pentru probele de 150 focuri si 100 lei pentru celelalte probe) precum si taxa pentru antrenamentul oficial, care este optional (100 lei pentru probele de 150 focuri si 50 lei pentru celelalte probe). Achitara taxei se face fie prin transfer bancar in contul publicat in anunt , fie prin plata personala la sediul organizatorului
- se trimite recipisa platii / dovada de plata pe emailul organizatorului care este publicat in anunt
- se face inscrierea sportivului pe site-ul https://shootnscoreit.com – trebuie creat cont pe aceasta platforma. Trebuie cate o inscriere pentru fiecare proba la care participa.
- dupa validarea platii, sportivul este marcat ca „Approved” pe platforma shootnscoreit pentru fiecare proba.
- Se ia la cunostinta restul detaliilor din anunt, inclusiv orele de desfasurare a antrenametului oficial si a concursului.
In general proba se trage sambata, iar antrenamentul oficial este joi sau vineri. Miercuri inainte de concurs, dupa incheierea inscrierilor, va fi publicata, din nou pe aceleasi pagini de Facebook, programarea seriilor de concurs. Astfel fiecare sportiv va vedea in ce serie este si de la ce ora trage respectiva serie in ziua de concurs.
Deplasarea fiecarui sportiv la locatia etapei depinde de distanta fata de localitatea unde se desfasoara. Multi prefera sa place dis-de-dimineata, sa ajunga la poligon chiar inainte de ora tragerii, si apoi sa plece spre casa. Dar sunt unii care vor sa nu traga obositi dupa ore de drum si se cazeaza in oras cu o zi inainte. Important e ca sportivul sa fie prezent la poligonul unde se trage etapa cu minim 30 minute inainte de ora programata pentru seria lui. Eu as zice chiar 45 minute inainte.
Dupa sosirea la poligon – atentie, va fi prezenta multa lume si locurile de parcare sunt limitate, deci daca veniti cu masina, luati-va o marja de timp pentru parcat – primul lucru este inscrierea. Fiecare trebuie sa mearga cu actul de identitate la personalul de la registru ca sa se inregistreze, sa se valideze inscrierea de pe site si sa primeasca o banderola de „validare”. Posesorii de arma proprie se noteaza in registrul de poligon cu ea cu aceasta ocazie. Cei ce vor sa inchirieze o arma de la poligon, tot cu aceasta ocazie a inscrieri o fac.
Urmatorul pas, cam cu 15-20 minute inainte de ora de incepere a seriei proprii, sportivul trebuie sa mearga in „zona cu tinte”, sa isi ia 2 sau cate tinte are nevoie pentru proba lui, sa isi scrie numele pe fiecare tinta in zona indicata, si sa intre in poligonul de tragere. Acolo se echipeaza cu hosterul, ochelarii, castile si ce alt echipament mai are si in „safe area” poate face incalzire cu sau fara arma, eventual dry-fire.
La ora de incepere a seriei, instructorul din poligon care supravegheaza proba va striga numele tuturor sportivilor din seria ce urmeaza si le va indica pe care linie de tragere vor fi. Apoi toti sportivi se indreapta spre capatul liniilor de tragere ca sa isi fixeze prima tinta in suport (si celelalte tinte pe jos).
Urmeaza apoi alinierea pe linia de tragere si proba incepe cu prima comanda „LOAD AND MAKE READY”. Fiecare isi introduce munitia in incarcatoare/speedloadere si are 1-2 minute pentru face cateva exercitii de dry-fire asupra tintei. Dupa ce se introduce incarcatorul in arma, aceasta nu mai are voie sa paraseasca tocul. Urmeaza comanda „IS THE LINE READY” si „THE LINE IS READY” si dupa cateva secunde semnalul sonor de incepere a focului.
Apoi proba continua dupa cum a fost prezentat in acest material (video si text).
Dupa terminarea tuturor stagiilor, urmeaza asigurarea armei si dezechiparea. Iar apoi se iese din poligonul de tragere si se merge din nou in „zona cu tinte” (e chiar la iesirea din poligon). Aici se fixeaza tintele pe stativ si un arbitru va veni la fiecare sportiv si, impreuna cu el, se face notarea fiecarei tinte. Adica se numara toate gaurile din tinta si se noteaza punctajul pentru fiecare pe foaia de arbitraj. Dupa ce au fost numarate si notate toate gaurile, sportivul semneaza foaia de arbitraj si .. este liber.
Exista la poligonul Joita o zona de terasa, unde se poate lua si masa, sau doar povesti cu colegii sau alti sportivi veniti la concurs pana la festivitatea de premiere. Sportivi sunt incurajati sa ramana cu totii la aceasta festivitate, mai ales daca sunt din zona si nu trebuie sa calatoreasca drum lung pentru a se intoarce acasa.
Rezultatele finale vor fi afisate, din nou, pe paginile de Facebook amintite (exemplu rezultate etapa I, 2021) si pe platforma shootandscoreit (dar un pic mai tarziu). Cu aceasta etapa de campionat WA1500 a luat sfarsit si sportivul poate lua o mica pauza inainte de a incepe pregatirea pentru urmatoarea etapa.
GLONT / AER COMPRIMAT



Campionatul de glont / aer comprimat este organizat de FRTS si cuprinde 2 sezoane: sezonul de vara, numit si campionatul de glont, din martie pana in septembrie, cand se trag probele de pusca si pistol de glont, dar si aer comprimat, si sezonul de iarna, numit si campionatul de aer comprimat, din octombrie pana in februarie cand se trag doar probele de aer comprimat pentru pusca si pistol.
Inainte de fiecare etapa cam cu doua saptamani, federatia va trimite prin email la reprezentatii fiecarui club un document cu programul detaliat pe zile si probe a etapei ce urmeaza. In acest document se precizeaza si datele pana la care se poate face inscrierea. Fiecare club is face un centralizator cu toti sportivi care vor participa la ce probe, iar apoi se trimit documentele de inscriere inapoi la federatie (email sau fax). Sunt doua formulare PDF pe site-ul federatiei pentru pusca si pentru pistol care trebuie completate si semnate de antrenori precum si de reprezentatii clubului.
Dupa inscriere, se organizeaza deplasarea la locatia etapei. Pentru sezonul de glont de vara, in general toate etapele se tin la poligonul „Iosif Sarbu” din Bucuresti – zona Baneasa. Pentru sezonul de aer comprimat de iarna, etapele se tin in mai multe orase din tara (Arad, Oradea, Iasi, Focsani, Bucuresti). Fiecare sportiv si club isi are propriile proceduri pentru deplasare si decont. Pentru ca fiecare etapa se desfasoara pe mai multe zile, in general toti antrenorii si sportivii se cazeaza in orasul de desfasurare in aproprierea poligonului. Trebuie avut grija pentru sportivii juniori sa se anunte scoala pe perioada cat vor lipsi de la cursuri.
Etapele au probele programate pe mai multe zile, iar ordinea lor se stabileste in prima zi a etapei, cand se desfasoara si antrenametul oficial si sedinta tehnica. La aceasta sedinta antrenorii de la fiecare club impreuna cu comisia de arbitri stabilesc cand ce proba se trage, orele de incepere, care sunt seriile, alocarea pe liniile de tragere, orele de incepere a finalelor si cand sunt festivitatile de premiere. Dupa incheierea sedintei tehnice toate aceste informatii se afiseaza pe avizierul poligonului.
In ziua probei, sportivul este bine sa se prezinte la poligon cu minim o ora inainte de incepere. Are timp sa isi pregateaza echipamentul si sa faca incalzire in „safe area” a poligonului. In acest interval, pentru probele relevante, se efectueaza si controlul echipamentului de catre comisia de arbitri.
Cu 15 min inainte de inceperea probei, se poate pune echipamentul pe linia de tragere si efectua trageri in sec (dry-fire). La ora de incepere a probei, arbitrul principal anunta inceperea perioadei de incalzire in care sportivi au voie sa execute foc asupra tintelor. Dupa perioada de incalzire (sighters) arbitrul anunta inceperea meciului precum si ora de terminare. De aici fiecare sportiv isi gestioneaza timpul si trage focurile de concurs conform specificului probei. Pentru o prezentare a probei de pistol 10m aer comprimat, puteti citi acest material. In unele probe exista comenzi ulterioare din partea arbitrilor, iar in alte probe sportivul trebuie sa isi schimbe singur tintele.
Se poate intampla ca sportivul sa termine de tras numarul de focuri necesare probei inainte de terminarea timpului alocat. In acest caz se lasa echipamentul asigurat (fir de siguranta pe teava armei) pe linia de tragere si se paraseste zona. Dupa terminarea timpului arbitrul anunta incheierea meciului si toti sportivi isi recupereaza echipamentul. La unele probe se poate efectua un nou control al echipamentului si la final.
Rezultatele sunt afisate, in general, in timp real pe un retroproiector din poligon. Dupa terminarea timpului, rezultatele oficiale sunt afisate si la avizier.
Daca sportivul nu s-a calificat in finala sau proba nu are finala, este liber sa plece. Daca s-a calificat in finala, sportivul trebuie sa se intoarca in zona de desfasurare a probei cu 30 minute inainte de ora de incepere a finalei cand se face prezenta oficiala. Apoi are timp pentru o noua incalzire iar la ora stabilita incepe finala, dupa regulile specifice.
Dupa terminarea finalei, daca sportivul a terminat pe primele 3 locuri, urmeaza festivitatea de premiere unde va primi o medalie si o diploma. Aceasta poate fi imediat dupa terminarea finalei, sau dupa terminarea tuturor finalelor care sunt organizate in acea zi. Din nou, toti sportivii sunt incurajati sa ramana la festivitatea de premiere.
Acestea au fost cele prezentate. Sper sa ne vedem cat mai multi pe linia de tragere. Spor la antrenament!


Din aceeasi categorie:
– Competitia PPC/WA1500: descriere, arme folosite, tipuri de meciuri
– Competitia PPC: calcule pt. punctaj Sportiv Categoria I
– Competitia PPC: se poate face punctajul pentru Sportiv Categoria I cu pistol compact?
– Cum devin “Sportiv Categoria I”
– Pasi legitimare la Federatia Romana de Tir Sportiv (FRTS)
– Proba: 10M Pistol Aer Comprimat
Leave a Reply