Campionatul National de Tir: descriere si tipuri de probe

In Romania, federatia romana de tir sportiv (FRTS) organizeaza campionatul national de tir. Organizarea se face conform regulilor federatie internationale de tir ISSF.

Campionatul este impartit in doua sezoane: iarna si vara. Sezonul de toamna iarna este dedicat exclusiv probelor cu aer comprimat care se trag in poligoane acoperite.

Acest sezon este compus din 6 etape, iar apoi finala campionatului national. Etapele se desfasoara in diferite orase din tara si sunt organizate de cluburile de tir gazda. Finala campionatului se desfasoara la Bucuresti si pentru a putea participa la ea, un sportiv trebuie sa acumuleze 4 puncte – unde 1 punct se acorda pentru o participare la o etapa si 2 puncte pentru o clasare pe podium.

Sezonul de primavara-vara este mai bogat in competitii, avand in componenta probe de aer comprimat, glont ,talere si PPC. Probele de glont si PPC se trag in poligoane partial in aer liber iar cele de talere in poligoane complet in aer liber. Din cauza diferentelor intre poligoane, in general etapele de glont si aer comprimat se desfasoara impreuna, iar cele de talere separat. Din nou sunt organizate mai multe etape (5 sau 6 – depinde de an) cu o finala la sfarsit.

Pe langa campionatul standard, in timpul verii se organizeaza o competitie separata pentru toti sportivi romani, dar si straini. Trofeul Carpati pentru probele de talere si Cupa Romaniei pentru glont si aer comprimat.

Pentru fiecare proba exista mai multe categorii: in primul rand dupa sex: barbati, femei si mixt.

Apoi dupa varsta: seniori (peste 21 ani inclusiv), tineret (sub 23 ani inclusiv), juniori 1 (sub 21 ani), juniori 2 (sub 19 ani) si juniori 3 (sub 17 ani)

Fiecare categorie de sex si varsta are propriul clasament si medaliati.

Probele de talere sunt: skeet, trap si sporting.

Probele de aer comprimat sunt: pistol aer comprimat 10 metri si pusca aer comprimat 10 metri

Probele de glont pistol sunt: standard, viteza, calibru mare, liber si sport

Probele de glont pusca sunt: culcat si 3 pozitii

Probele de PPC sunt: 48 focuri, 60 focuri, P 1500, R 1500

Nu toate probele sunt trase de toate categoriile de sportivi.


La Arad, intre 17 si 20 octombrie 2019, s-a desfasurat in poligonul “Sorin Babii” prima etapa a sezonului de iarna – adica etapa 1 aer comprimat.

Au luat parte sportivi din cluburile din Bucuresti, Brasov, Cluj, Oradea si Arad. 8 sportivi au participant la proba de pusca aer comprimat si 19 sportivi la proba de pistol aer comprimat. Numerele sunt per total, adica includ barbatii si femeile, seniori si juniorii.

In prima zi – 17 octombrie – s-a desfasurat antrenamentul oficial si sedinta tehnica.

In a doua zi – 18 octombrie – s-a desfasurat competitia de pusca. Mai intai 60 focuri pentru seniori si tineret iar apoi 40 focuri pentru juniori, urmate de festivitatea de premiere.

In a treia zi – 19 octombrie – s-a desfasurat competitia de pistol. Din nou, mai intai 60 focuri pentru seniori si tineret iar apoi 40 focuri pentru juniori. Ulterior au fost organizate 2 finale pentru barbati si femei. In finale au intrat primi 8 sportivi dupa punctajul din calificari, indiferent de categoria de varsta. La final a fost festivitatea de premiere.

In a patra zi – 20 octombrie – s-au desfasurat competitiile de pusca  si pistol mixt.

Poligonul din Arad este la cele mai inalte standarde internationale in materie de organizare, baza materiala si personal. Toate tintele din poligon au fost electronice astfel incat sportivi nu mai pierd timpul cu schimbatul cartonului. Au fost urmate toate practicile ISSF pentru organizarea si desfasurarea competitiilor. Personalul este foarte prietenos si cordial cu toti sportivi si se vede o pasiune pentru acest sport, de la ce mai tineri la cei mai in varsta.


Din aceeasi categorie:
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
– Cum devin “Sportiv Categoria I”
– Competitia PPC/WA1500: descriere, arme folosite, tipuri de meciuri
– Pasi legitimare la Federatia Romana de Tir Sportiv (FRTS)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: