Intro Pistol | 4 – Principii functionare: Straight Blowback vs. Short Recoil

Continuam seria Intro Pistol cu episodul patru, si anume prezentarea primelor doua dintre cele mai folosite principii de functionare la pistoale si anume Straight Blowback si Short Recoil. Mai jos gasiti terminologia in limba romana folosita in cartile de specialitate si la cursul introductiv de arme si munitii, dar in mod uzual chiar si la noi se folosesc mai des termenii din engleza:

 • Straight Blowback = reculul liber al inchizatorului
 • Short Recoil Operated = reculul scurt al tevii si lung al inchizatorului

Dar inainte sa intram in detalii sa vedem ce problema incearca sa rezolve aceste doua sisteme si care sunt provocarile tehnice in a rezolva acea problema.

 • problema: sistemele incearca sa rezolve incarcarea (semi)automata dupa fiecare foc prin culisarea mansonului in spate folosind forta de recul exercitata de arderea pulberei din cartus
 • provocarea: consta in (1) mentinerea camerei de explozie inchise (pentru a nu se risipi energie) destul de mult timp incat glontul sa paraseasca teava, dupa care (2) sa permita mansonului sa culiseze in spate pentru a incarca urmatorul cartus din incarcator. Aceste doua aspecte sunt cumva in contradictoriu deoarece prima ar insemna o inchidere a camerei de explozie in partea din spate (inchizator inchis), dar a doua ar insemna ca inchizatorul sa fie deschis pentru a permite culisarea mansonului (inchizator deschis).
 • solutiile: sunt usor diferite, haideti sa le vedem in detaliu:

Straight Blowback:

Straight Blowback sau Simple Blowback este un sistem de operare simplist care foloseste doar greutatea inchizatorului (si a mansonului) impreuna cu puterea arcului de recul pentru a mentine inchisa camera de explozie destul de mult timp incat glontul sa aiba timp sa paraseasca teava. Mecanismul cu arcul recuperator pozitionat in jurul tevii folosit la CZ 83, Walther PP, Carpati sau la Makarov a fost patentat de John Browning la pistolul FN 1910

Denumit in limba romana ca reculul liber al inchizatorului, principiul de baza consta dupa cum ne sugereaza si traducerea in limba romana in faptul ca inchizatorul nu este zavorat, nu este blocat. Camera cartusului este intr-adevar inchisa in partea ei din spate de catre inchizator, dar acesta nu este zavorat. Ceea ce tine inchizatorul in pozitia inchis este puterea arcului de recul impreuna cu greutatea mansonului, intre manson/inchizator si teava neexistand un sistem de blocare a lor care sa faca din ele sa se comporte ca o singura piesa. Daca din diferite motive (proiectare gresita, arc slabit, manson mai usor, cartus mai puternic) forta exercitata in timpul arderii este prea mare si deci extractia tubului gol se realizeaza prea repede exista posibilitatea ca presiunea inca prea mare din interiorul tevii sa rupa peretii laterali ai tubului pe jumatate extras.

Avantaje:

 • sistem mai simplu de realizat si mai ieftin decat sistemul Short Recoil Operated. Ca dovada, toate sau aproape toate modelele de arme cu bile de cauciuc sunt realizate pe acest principiu, pentru a reduce costul de productie
 • sistemul este precis (mai ales varianta in care teava este prinsa de cadru) datorita faptului ca teava nu se misca deloc
 • nota: potrivit pentru calibrele mici: 22LR, 25 ACP, 32 ACP (prezentate aici), 380 ACP, 9x18mm Makarov (prezentate aici)

Dezavantaje:

 • nu face fata presiunilor si a reculului dezvoltat de cartusele mai puternice decat 9x19mm fara a avea un manson masiv si foarte greu, ceea ce ar face ca arma sa fie prea mare pentru port si neplacut de folosit. Hi-Point 9mm este o arma la care se poate observa atat avantajul pretului mic de productie al acestui sistem (arma este foarte ieftina – 200 dolari) cat si dezavantajul necesitatii unui manson mare si greu (vezi poza).

Short Recoil Operated (locked breech):

Shor Recoil sau Locked Breech este un mecanism de operare al armelor patentat tot de catre John Browning. In limba romana se numeste reculul scurt al tevii si lung al inchizatorului.

Ideea principala este ca inchizatorul, care la pistoale este prins de manson, si teava se misca impreuna ca un tot unitar pe o distanta foarte scurta de doar cativa milimetri si pentru o perioada foarte scurta de timp, dupa care cele doua piese se detaseaza una de celalalta. Dupa o perioada de timp inchizatorul se desprinde de teava si isi continua miscarea inspre in spate (deci inchizatorul are recul lung) pe cand teava se va opri (deci teava are recul scurt). La unele mecanisme teava se va opri fara a face in plus si o alta miscare pe celelalte axe dimensionale (de exemplu cum este la Beretta 92) si la alte mecanisme va cobora partea ei din spate unde este camera de explozie si evident varful tevii se va ridica putin (de exemplu cum este la modelele Browning, M1911 – tilting barrel), sau teava se va roti (cum este la Grand Power si la Beretta PX4 Storm). Cel mai folosit sistem este tilting barrel dezvoltat de John Browning la Model 1911 si se poate observa cu ochiul liber prin faptul ca teava este usor ridicata si se misca, ea chiar este ridicata, nu este o iluzie optica sau un defect.

Avantaje:

 • sistem mai robust decat Straigh Blowback, in ideea ca face fata energiei dezvoltate de cartusele mai puternice decat 9x17mm (9mm scurt) sau decat 9x18mm Makarov, si anume este compatibil cu 9x19mm, .45 ACP, .40 S&W, 10mm
 • mai simplu decat sistemul cu imprumut de gaz (folosit la AK47, AR15) si se poate aplica la pistoale, facand ca in ultimele decenii majoritatea pistoalelor sa fie fabricate pe acest principiu

Dezavantaje:

 • mai complex si mai scump de fabricat decat sistemul Straigh Blowback
 • datorita faptului ca sunt multe piese in miscare, mai ales teava, sistemul este considerat a fi unul cu o precizie mai slaba si de aceea este folosit preponderent la pistoale si mitraliere (inainte ca acestea din urma sa treaca la sistemele cu imprumut de gaz), pe cand la pustile de precizie se foloseste alt tip de mecanism. Totusi odata cu cresterea preciziei proiectarii si mai ales a realizarii pistoalelor in zilele noastre acest aspect devine de neglijat, atata timp cat vorbim de arme produse de catre producatorii principali, traditionali, iar acuratetea scazuta a acestui sistem devine mai mult teoretica decat practica.
Reculul liber al inchizatorului (stanga), Reculul scurt al tevii si lung al inchizatorului (dreapta)


Alte resurse:

Short Recoil Operation – How does it work – Forgotten Weapons
Blowback vs. Recoil operated pistols – Lucky Gunner
Locked Breech / Blowback – Real Guys Reviews
Blowback vs Recoil Pistol Operation – Gun Torture Tests


Din aceeasi serie:
– Intro Pistol | 1 – Partile componente ale unui pistol semiautomat
– Intro Pistol | 2 – Cum functioneaza un pistol semiautomat
– Intro Pistol | 3 – Diferenta dintre reincarcare manuala, cu repetitie si (semi-)automata
Intro Pistol | 5 – Incarcatoare pistol Single Stack vs. Double Stack
Intro Pistol | 6 – Diferenta dintre Manual Safety, Decocker Only si Safety Decocker

Articole similare:
Calibre si cartuse (introducere)
Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: