In acest material voi prezenta modul de functionare al unui pistol semiautomat, cum se alimenteaza cu munitie, cum se incarca primul cartus si cum se auto-incarca urmatoarele cartuse. Acesta este episodul #2 din seria intro pistol dedicata incepatorilor, iar daca unii termeni nu iti sunt familiari iti sugerez o scurta privire peste primul episod: Intro Pistol | 1 – Partile componente ale unui pistol semiautomat.
Atentie, acesta nu reprezinta un ghid cum se foloseste un pistol si nici a regulilor de siguranta ci doar prezinta cum functioneaza un pistol enumerand etapele tehnice ale unui ciclu complet de tragere. Pentru regulile de siguranta si cum sa il folosesti te vor indruma instructorii din poligoane.
Pe scurt funtionarea unui pistol urmareste urmatoarele etape:
- alimentarea manuala cu cartuse a incarcatorului
- introducerea incarcatorului in pistol
- armarea pistolului (“cartus pe teava“)
- dezactivarea piedicii de siguranta (in caz ca exista)
- executarea primului foc
- extragerea si ejectarea automata a tubului gol
- preluarea automata a urmatorului cartus si introducerea lui “pe teava”
- astfel se pregateste automat urmatoarea tragere
1. Alimentarea incarcatorului
Facand o analogie cu o masina cu motor pe combustie si cutie manuala, incarcatorul pistolului este ca rezervorul masinii. Prima data trebuie sa pui benzina in el, adica sa alimentezi incarcatorul cu munitie. Aceasta se face introducand pe rand cate un cartus in incarcator, impingand in jos si inspre in spate. Arcul din interiorul incarcatorului va impinge in sus cartusele facand ca acestea sa stea fixe, nemiscate in incarcator. Dupa ce primul cartus va fi preluat din incarcator si introdus pe teava (tehnic vorbind defapt se introduce in camera de explozie care se afla in prelungirea din spate a tevii cu care face corp comun) arcul va impinge restul cartuselor in sus si astfel urmatorul cartus ii va lua locul celui preluat.
2. Introducerea incarcatorului in pistol
Dupa ce l-am alimentat cu munitie, trebuie sa introducem incarcatorul in pistol, de obicei prin partea de jos a manerului. Astfel primul cartus din incarcator (cel mai de sus) va fi pe pozitie pentru a fi preluat si introdus pe teava (tehnic vorbind defapt se introduce in camera de explozie). In analogia noastra am pornit motorul.
3. Armarea pistolului (“cartus pe teava”)
Continuand analogia, urmatorul pas este introducerea in viteza I, si anume sa introducem glont pe teava. Acest lucru se poate face in doua moduri, dar ambele sunt practic acelasi lucru, doar ca starea initiala, punctul de pornire este diferit.
3.1 Cand mansonul este blocat in spate: tot ce trebuie sa facem este sa eliberam mansonul fie prin dezactivarea parghiei de blocare fie prin tragerea lui in spate si eliberarea lui. In ambele situatii, datorita arcului de recul (cel ce se afla de obicei pozitionat sub teava sau din jurul tevii) acesta va reveni cu putere, chiar violent in pozitia lui de repaus din fata. In drumul lui de la pozitia din spate pana in pozitia din fata, mansonul va agata si va prelua din incarcator un cartus si il va introduce in camera de explozie.
3.2 Cand mansonul este in pozitia din fata: in acest caz trebuie sa prindem de manson si sa il tragem in spate pana in capat. In acest moment suntem in exact aceeasi situatie cu cea de la inceputul cazului de mai sus. Tot ce trebuie sa facem este sa ii dam drumul, iar el sub actiunea arcului de recul va reveni in pozitia din fata, iar in drumul lui va prelua un cartus si il va introduce in camera de explozie.
In ambele cazuri, cocosul (sau percutorul/strikerul) va ramane armat, gata de tragere.
ATENTIE: daca arma nu are o piedica de siguranta manuala (manual safety) din acest moment arma este in conditia 1, adica la activarea tragaciului se va executa tragerea.
4. Dezactivarea piedicii de siguranta (in caz ca exista)
In caz ca pistolul are o piedica de siguranta (nu toate au) si daca ea este deja activata (safety ON), ea trebuie dezactivata (safety OFF), pentru a putea sa efectuezi o tragere. Este similar cu coborarea (dezactivarea) franei de mana de la o mansina.
ATENTIE: Dupa dezactivarea piedicii de siguranta, arma se va afla in conditia 1, adica la activarea tragaciului se va executa tragerea.
5. Executarea tragerii
La actionarea tragaciului, prin intermediul unor parghii si componente interne se va elibera cocosul sau strikerul care era armat, era sub tensiune. Acesta odata eliberat va lovi violent cuiul percutor, care la randul lui va transfera acea enegie mai departe si va lovi capsa de initiere a cartusului din camera de explozie. Capsa de initiere va activa praful de pusca, care prin ardere va degaja multe gaze intr-un timp foarte scurt, iar acestea prin expansiunea rapida vor impinge glontul pe teava si in acelasi timp vor actiona cu aceeasi forta dar in sens invers asupra inchizatorului. Inchizatorul face parte comuna cu mansonul, astfel mansonul fiind si el impins violent in spate. Putem compara acest pas cu scanteia data de bujie si explozia ce se produce in interiorul motoarelor cu combustie de la automibile.
6. Extragere si ejectare automata a tubului gol
In timp ce mansonul se misca inspre in spate extractorul (care este prins de manson) va agata tubul din camera de explozie si il va extrage de acolo. Dupa cateva milisecunde partea din spate a tubului se va lovi de ejector, dar datorita miscarii de forfecare acesta va fi ejectat afara din pistol. Acesti doi pasi ii putem compara cu extragerea gazelor arse de la un motor cu combustie interna si evacuarea lor prin teava de esapament. Mai multe detalii despre functionarea extractorului si a ejectorului gasiti in Pistol Extra| 1 – Rolul si Actiunea componentelor: Extractor si Ejector.
7. Reincarcare si rearmare automata
Odata ajuns in pozitia cea mai din spate ne vom afla exact in aceeasi situatie in care eram in pasul 3.1 sau la mijlocul pasului 3.2, cu diferenta ca mansonul a ajuns acum acolo datorita fortei generate de explozia cartusului si nu a fost dus acolo cu mana cum era la 3.2. Evident, daca mansonul este in spate inseamna ca cocosul/percutorul este armat. Odata ce mansonul a ajuns in spate, el nu mai are unde sa se duca, iar toata energia generata de recul se va fi degajat deja. Astfel sub actiunea arcului recuperator care acum este comprimat la maxim si incarcat cu energie mecanica mansonul va fi readus inspre in fata. In drumul lui dinspre spate in fata el va prelua automat urmatorul cartus din incarcator si il va introduce in camera de explozie. Si astfel s-a executat un ciclu complet de tragere, in acest moment suntem din nou la faza in care (ATENTIE) daca am actiona tragaciul s-ar executa din nou o urmatoare tragere. Si tot asa pana cand vom trage ultimul cartus
8. Tragerea ultimului cartus
La aproapte toate pistoalele moderne (cu foarte putine exceptii) dupa executarea tragerii ultimului cartus, mansonul va ramane blocat in spate pentru a avertiza utilizatorul ca s-au terminat cartusele. Blocarea lui se realizeaza datorita faptului ca liftul din interiorul incarcatorului va ajunge in pozitia de sus si se va lovi de o piesa interna si astfel va bloca revenirea mansonului spre fata. Spre deosebire de automobile care ne avertizeaza cu mult inainte sa ramanem fara combustibil, pistoalele ne avertizeaza doar dupa ce am ramas fara cartuse.
9. Eliberarea incarcatorului
In acest caz, pentru a continua tragerea, se apasa butonul (sau maneta) de eliberare a incarcatorului si se scoate din pistol. Astfel am pregatit terenul pentru a insera un incarcator nou, plin cu munitie. Putem compara acest pas cu deschiderea busonului de la rezervorul unui automobil pregatind astfel realimentarea.
Din aceeasi serie:
– Intro Pistol | 1 – Partile componente ale unui pistol semiautomat
– Intro Pistol | 3 – Diferenta dintre reincarcare manuala, cu repetitie si (semi-)automata
– Intro Pistol | 4 – Principii functionare: Straight Blowback vs. Short Recoil
– Intro Pistol | 5 – Incarcatoare pistol Single Stack vs. Double Stack
– Intro Pistol | 6 – Diferenta dintre Manual Safety, Decocker Only si Safety Decocker
Articole similare:
– Calibre si cartuse (introducere)
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
Leave a Reply