Pistol Extra | 1 – Rolul si Actiunea componentelor: Extractor si Ejector

La armele semiautomate si la cele automate pe langa incarcarea automata a unui nou cartus la fel de importante sunt si actiunile de extragere si ejectare a tubului gol al cartusului tras. In acest material voi explica cele doua actiuni exemplificand pe cateva pistoale.

Materialul este primul dintr-o noua serie Pistol Extra, dedicata pasionatilor de arme care au trecut de nivelul incepator, au trecut prin seria Intro Pistol si care isi doresc sa intre in mai multe detalii sau sa parcurga niste subiecte care nu sunt de interes pentru incepatori.

Dupa cum prezentam in Intro pistol|2 Cum functioneaza un pistol semiautomat, chiar dupa percutie si dupa plecarea glontului de pe teava “cumva” pistolul trebuie sa extraga din camera de explozie tubul gol, sa il ejecteze afara din arma pentru a face loc urmatorului cartus pe care pistolul il preia din incarcator si il introduce automat in camera de explozie. Astfel aceste doua actiuni devin foarte importante, cruciale, pentru ca daca nu sunt indeplinite corect, complet, si la timp, functionarea automata a armei este blocata si putem avea incidente.

Extractor -> extrage tubul din camera

Prima actiune pe care arma trebuie sa o realizeze automat este sa extraga tubul gol din camera de explozie. Fara acest pas, restul pasilor sunt inutili deoarece camera ramane ocupata si nu este loc pentru a introduce un nou cartus intreg.

Pentru a extrage tubul gol s-a apelat la un element constructiv special construit pentru acest scop, si anume extractorul (sau gheara extractoare). Acesta poate avea forme diferite, cu sau fara arc, dar in mare il putem descrie asa: un carlig atasat de manson, carlig care apuca tubul cartus de baza lui. Cand mansonul se misca in spate datorita fortei de recul, carligul apuca tubul gol si il extrage din camera. De aceea tubul cartus este proiectat cu acea rama in spate, pentru a exista un loc de care sa apuce carligul (gheara) extractorului.

Ejector -> ejecteaza tubul afara din arma

Urmatorul pas care trebuie sa fie facut este ca tubul gol sa fie eliminat de pe traseul noului cartus care ar urma sa intre in camera. Astfel tubul va fi aruncat afara din pistol pentru ca nu prea ai avea altceva ce sa faci cu el, unde sa il amplasezi. Aceasta aruncare, sau ejectare, se realizeaza de catre ejector. Ejectorul este de obicei prins de corpul pistolului, undeva pe partea stanga si este fix. Tubul cartus care este extras de catre extractor si tras in spate de catre acesta se va lovi violent de ejector (datorita miscarii inspre in spate a mansonului impreuna cu extractor si deci si cu tubul extras din camera). Pentru ca tubul nu se loveste central de ejector, ci se loveste cu partea lui stanga, rezulta o aruncare a tubului inspre partea dreapta.

Cele doua piese lucreaza impreuna ca la judo, sau ca la piedica din curtea scolii: unul trage intr-o directie, celalalt se opune, astfel ca dupa ce a fost extras din camera, printro miscare de forfecare tubul este ejectat afara din pistol.

Pistol Extra | 2 – Rolul si Actiunea componentei: Firing Pin Block

Serie similara:
– Intro Pistol | 1 – Partile componente ale unui pistol semiautomat
– Intro Pistol | 2 – Cum functioneaza un pistol semiautomat
– Intro Pistol | 3 – Diferenta dintre reincarcare manuala, cu repetitie si (semi-)automata
– Intro Pistol | 4 – Principii functionare: Straight Blowback vs. Short Recoil
– Intro Pistol | 5 – Incarcatoare pistol Single Stack vs. Double Stack
Intro Pistol | 6 – Diferenta dintre Manual Safety, Decocker Only si Safety Decocker
Articole similare:
Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: