Pistol Extra | 2 – Rolul si Actiunea componentei: Firing Pin Block

Una dintre componentele interne care aduce un nivel in plus de siguranta este componenta numita “firing pin block“. In traducere directa ar fi “blocatorul cuiului percutor” si intr-o traducere mai libera “piedica cuiului percutor“.

Foarte pe scurt, piedica cuiului percutor (firing pin block) este o piesa metalica ce in pozitia ei de repaos obstructioneaza miscarea inspre in fata a cuiului percutor, facand lovirea capsei cartusului imposibila. Aceasta piedica este interconectata indirect cu tragaciul si se ridica din fata cuiului percutor doar prin apasarea tragaciului. Rolul acestei componente este ca in cazul in care pistolul este scapat pe jos sau cocosul este lovit de un obiect extern, sau pur si simplu cocosul este eliberat din alte motive involuntare (fara a se apasa pe tragaci), percutia sa fie blocata. 

Revolvere

Sisteme care sa aiba acelasi efect, dar cu un proiect diferit exista si la revolvere. Doar ca la revolvere nu se opreste inaintarea cuiului percutor, ci se opreste cocosul sa nu loveasca cuiul percutor sau unde cuiul percutor face parte comuna cu cocosul, ambele sunt impiedicate sa inainte si sa loveasca capsa. Implementarea este diferita, dar scopul este acelasi si anume de a evita o descarcare involuntara la scaparea armei pe jos sau la lovirea cocosului de catre un obiect extern. Colt Detective Special (prezentat aici) de exemplu are un sistem cu rezultate similare inca din 1926 prin acel mecanism numit positive safety lock aparut in 1907 la Colt Police Positive. Smith & Wesson a introdus ceva similar in 1943 la revolverele lor. Charter Arms a folosit la revolverele lor systemul transfer bar inca din anii 1960, iar revolverele Ruger au si ele acel transfer bar din anul 1973 (vezi aici). Probabil vom intra in detalii si despre revolvere in alt material.

Pistoale semiautomate

La pistoalele semiautomate Colt a introdus temporar in 1937 la modelul 1911 un mecanism oarecum similar numit Swarts Firing Pin Block, dar care era actionat de catre siguranta de priza, nu de catre tragaci. Dar majoritatea firing pin blocks la pistoalele semiautomate cum le cunoastem noi astazi au fost introduse in productia de masa in anii 80.

Sa vedem cateva exemple:

Beretta 92

La seria pistoalelor Beretta 92 (wiki) acest mecanism de siguranta a fost introdus odata cu modelul Beretta 92 SB (litera “B” vine de la firing pin Block), undeva in jurul anului 1981.

La Beretta 92 acest mecanism este usor diferit fata de cel de la M1911 si CZ 75, si anume ca aceasta piedica iese din manson in partea lui de sus. De aceea pe un pistol Beretta 92 se poate exemplifica mai usor, fara a fi necesara dezmembrarea partiala a pistolului. Beretta 92 SB a evoluat in 92 F si mai apoi in 92 FS, pistolul de baza pe care il vedem in filme ca Lethal Weapon (Mel Gibson), Die Hard (Bruce Willis), etc si din care s-au produs cele mai multe exemplare. Pe viitor voi realiza un articol dedicat despre toate variantele modelului Beretta 92.

M1911

La Colt M1911 aceasta siguranta a fost adoptata incepand cu anul 1983, si mecanismul de deblocare este actionat tot de catre tragaci. A mai existat o tentativa in anul 1937 cu asa numitul Swartz Firing Pin Block care era actionat de catre siguranta de priza (grip safety) nu de catre tragaci. Dar despre acest mecanism o sa vorbim intr-un material special despre mecanismele de siguranta ale lui M1911. Toate pistoalele 1911 produse inainte de 1983 care nu sunt cu Swarts Firing Pin Block (si acestea sunt putine, cateva mii) toate au lipsa acest mecanism. Dupa anul 1983 majoritatea au acest mecanism, mai putin la cele unde este mentionat ca este construi pe platforma 70’s, platforma ce nu are acest mecanism de protectie.

CZ 75

La pistoalele CZ 75 (wiki) incepand cu 1993 se produce a doua generatie numita CZ 75 B (“B” vine de la Firing Pin Block) care are incorporat acest mecanism intern de piedica a cuiului percutor. Sistemul este foarte asemanator cu cel de la M1911.

Eu nu detin CZ 75, dar detin un CZ P07, un var indepartat al lui CZ 75 Compact, dar care are corpul din polimer in loc de aluminiu sau otel. Sistemul piedicii interne a cuiului percutor este similara si la P07.


Avantaje 

  • siguranta in plus la descarcari accidentale – important mai ales la portul de arma (coceal carry, sau open carry)
  • procese in instanta mai putine pentru producatorii de arme si pentru structurile din armata, politie, etc ce cumpara arme cu acest mecanism

Dezavantaje

  • complexitate mecanica in plus
  • cost usor mai ridicat (ce ii drept nu cu mult)
  • trigger pull de o calitate mai scazuta – important mai ales pt. sportul de precizie. Majoritatea armelor de tir nu au acest mecanism: CZ Shadow 1 (vedeti aici), CZ Shadow 2 (vedeti aici), CZ Tactical Sport, majoritatea modelelor M1911 realizate pentru tir sunt realizate pe platoforma 70’s series. Ce este interesant este ca Beretta 92x Performance totusi o are. In acelasi timp multi spun ca CZ Tactical Sport are un tragaci mai bun decat Beretta – posibil ca acest mecanism in plus la Beretta sa ajute (determinant sau nu???) la aceasta clasificare.
In acest video se observa cum chiar inainte de caderea cocosului, blocul cilindric se ridica

Din aceeasi serie:
Pistol Extra | 1 – Rolul si Actiunea componentelor: Extractor si Ejector
Serie similara:

– Intro Pistol | 1 – Partile componente ale unui pistol semiautomat
– Intro Pistol | 2 – Cum functioneaza un pistol semiautomat
– Intro Pistol | 3 – Diferenta dintre reincarcare manuala, cu repetitie si (semi-)automata
– Intro Pistol | 4 – Principii functionare: Straight Blowback vs. Short Recoil
– Intro Pistol | 5 – Incarcatoare pistol Single Stack vs. Double Stack
Intro Pistol | 6 – Diferenta dintre Manual Safety, Decocker Only si Safety Decocker
Articole similare:
Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: