Primul si cel mai important element intr-o competitie de tir sportiv, mai ales de tir sportiv dinamic este SIGURANTA. Acum ca am clarificat in primele doua materiale ale acestei serii, care sunt diviziile si care sunt clasele si cum se realizeaza clasificarea in cadrul competitiei IDPA, cred ca este momentul sa prezentam cateva dintre regulile de siguranta de baza pe care trebuie sa le urmam in cadrul antrenamentelor si competitiilor IDPA. In fond, cel mai important cand participi la o competitie de tir sportiv este sa nu impusti pe cineva, sau ca cineva sa nu te impuste pe tine. In a doilea rand este de preferat sa nu iti iei DQ (descalificare) din motive de siguranta. Restul … e sport si distractie si conteaza si aceste aspecte… dar mai putin.
Cateva reguli de baza:
Arma in toc
Arma se poarta tot timpul in toc si nu se scoate din toc decat la indicatiile unui arbitru / range officer – “load and make ready“. Ca arma sa ajunga din cutia in care a fost transportata in toc (si invers din toc in cutia de transport), acest lucru se poate face doar la Safe Area:
Safe Area
Orice actiune ce implica scoaterea armei din cutia de transport sau scoaterea din toc (in afara cazurilor cand sportivul este la linia de start si a primit comanda load and make ready) se realizeaza doar intr-o zona specifica, si anume la Safe Area. In cadrul oricarei competitii IDPA (la fel este si la PPC) exista o zona unde se pot manipula armele, dar atentie, fara munitie – zona Safe Area. Aceasta zona este marcata de obicei printr-o foate A4 cu textul “Safe Area” scris pe ea si optional este incercuita cu banda alb-rosie. In cadrul zonei Safe Area arma se tine tot timpul orientata spre zona sigura a zonei (un perete solid, o berna, de pamant, etc).
Orientarea armei in directie sigura
Unul dintre cele mai importante aspecte de siguranta este indreptarea armei intotdeauna spre o zona sigura. Fara nici o exceptie, arma nu trebuie indreptata niciodata spre o alta persoana sau spre propria persoana.
La Safe Area se orienteaza doar spre zona sigura a safe area, in timpul probei se orienteaza tot timpul “down range” – pe directia de tragere a poligonului/stagiului, iar in restul timpului arma se tine in toc.
Siguranta tevii
Pe langa regula de mai sus care se refera specific la indreptarea armei spre o persoana, regula aceasta vine cu o restrictie in plus, o restrictie zonala daca vreti. Regula de baza a celor 180 de grade spune ca de la orientarea teoretica spre “down range” nu ai voie sa indrepti arma inspre in spate, doar 90 de grade inspre stanga si 90 de grade inspre dreapta, deci in total 180 de grade (la fel si pe verticala). Celelalte 180 (inspre in spate) sunt interzise.
Aditional fata de regula de mai sus care se aplica intotdeauna, la anumite stagii pot sa existe restrictii aditionale, si mai stricte, unghiul de siguranta. Acestea sunt marcate prin niste popice/jaloane si pot sa restrictioneze zona in care ai voie sa indrepti teava la mai putin de 180 de grade. In exemplul de mai jos am editat eu un stagiu real din cadrul competitiei “Romanian IDPA National 2021” si i-am limitat orientarea armei in total la ~75 grade.
Mai exista si anumite reguli de excludere a tevii, zone specifice, realizate in principiu pentru a elimina riscul de a trece cu directia tevii peste propria mana secundara. Aceste zone sunt de obicei clanta unei usi, sau la dechiderea unui oblon de la un geam.
Pe verticala exista reguli speciale si in mare interzic ridicarea orientarii tevii peste nivelul biutei de pamant.


Degetul – afara din garda
Degetul care actioneaza tragaciul (trigger finger) trebuie sa stea intotdeauna in afara garzii tragaciului, si anume de-a lungul mansonului, pe corpul pistolului… mai putin in momentul cand tragi catre o tinta. In rest degetul sta in afara garzii tragaciului:
- in timpul ridicarii armei dinspre toc spre tinta,
- in timpul deplasarii in cadrul stagiului (deplasare laterala, spre in fata, spre inapoi, etc)
- in timpul schimbarii incarcatorului
- in timpul introducerii armei in toc
- etc
Degetul trebuie sa fie vizibil in afara garzii tragaciului, nu doar “nu in garda tragaciului” pentru ca arbitrul (safety officer) sa il poata observa usor ca este in afara garzii.
Logica acestei reguli este destul de simplu de intuit: in caz ca te impiedici, aluneci, sau iti lovesti mana de o baricada sa nu actionezi involuntar tragaciul. De aceea degetul trebuie sa stea ferm pe corpul pistolului, pentru ca la un incident sa nu alunece pe tragaci si involuntar sa strangi de el.
Pe langa aplicarea obligatorie a regulilor de mai sus, mai sunt si cateva principii de baza care merita luate in calcul pentru a fi urmate:
Principii generale de urmat:
- nu te grabi, mai ales in primele meciuri
- la primele meciuri in special, scopul tau ar trebui sa fie sa nu faci o prostie pe linie de siguranta
- atentie marita la deplasare, mai ales la deplasarile laterale si cu siguranta la deplasarea inspre inapoi
- inainte de a incepe deplasarea asigura-te ca ai scos degetul din garda tragaciului
- deplaseaza-te in siguranta, nu neaparat rapid
- nu te apropia prea tare de baricade
- pastreaza o distanta rezonabila fata de baricade (~ o lungime de brat), nu te lipi de ele
- tine teava inspre inainte si cand esti langa o baricada – nu o orienta inspre in sus sau in jos deoarece la o eventuala lovire a armei de baricada exista riscul de a te impusca in barbie sau in picior
- tine cont de cele patru reguli fundamentale de siguranta:
- Trateaza toate armele ca fiind intotdeauna incarcate
- Nicioadata nu indrepta arma spre ceva ce nu vrei sa impusti
- Tine degetul in afara garzii tragaciului pana in momentul cand vrei sa tragi
- Fii tot timpul constient de ce exista intre tine si tinta, si ce este in fundalul tintei

Acest material reprezinta doar o sinteza a regulilor de siguranta. Pentru a le descoperi pe toate, cititi regulamentul oficial IDPA.
Din aceeasi categorie:
– IDPA |1 – Diviziile competitiei IDPA
– IDPA |2 – Clasele competitiei, Testul de clasificare (5×5) si Nivelele meciurilor
– F.B.I. Qualification Exam – test poligon
– Prezentare pistol: CZ 75 SP-01 Shadow
– Competitia PPC/WA1500: descriere, arme folosite, tipuri de meciuri
– Cum devin “Sportiv Categoria I”
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
Leave a Reply