Tipuri alimentare cu cartus a unei arme

Acest material este o scurta discutie despre tipurile de alimentare a unei arme. Alimentarea (feeding in engleza) este actiunea prin care inchizatorul preia un cartus din magazie si il introduce in camera de explozie, precum si extragerea tubului din camera. Nu conteaza daca magazia e interna/fixa in arma (cum e la pusca ZB) sau detasabila tip incarcator (cum e la AKM).

Alimentarea nu e un proces prea discutat pe la noi. Si e adevarat ca in zilele noastre, la armele semi-automate, procesul nu mai e asa de important. Dar mai demult, pe timpul armelor bolt-action, era mai evident si deci mai relevant.

Exista doua tipuri de alimetare: alimentare controlata si alimentare prin impingere

Alimentarea controlata a cartusului presupune agatarea bazei cartusului cu gheara extractoare chiar de la inceput, cum acesta iese din buzele magaziei.

Iar la alimentarea prin impingere, inchizatorul doar impinge in spate cartusul, iar gheara extractoare sare peste buza bazei cartusului doar dupa ce acesta e introdus complet in camera de explozie, prin impingere.

Deci diferenta majora intre cele doua sisteme este ca la alimentarea controlata cartusul poate fi extras inainte ca el sa fie complet introdus in camera de explozie, pe cand la alimentarea prin impingere, cartusul trebuie sa fie complet introdus in camera ca sa poata fi extras.

La armele moderne semiautomate, unde inchizatorul e impins in fata de arcul de recul si se inzavoraste automat, nu e o problema. Dar la pustile bolt-action, unde inchizatorul este impins in fata manual iar inzavorarea se face prin apasarea separata a manetei de inchidere, au aparut probleme cu alimentarea prin impingere. 

Un exemplu este pusca Gewehr 1888. Daca dintr-un motiv oarecare nu se putea introduce cartusul complet in camera – din cauza de murdarie, sau cartus deformat sau altceva – acesta nu mai putea fi extras pentru ca gheara trecea peste buza bazei cartusului doar cand se inchidea inchizatorul prin rotirea manetei.

Gewehr 1888

Tot asa, in conditii de stres de lupta, se putea introduce un cartus in camera, fara a se impinge in jos maneta inchizatorului, apoi tras in spate inchizatorul – cu un cartus inca in camera – si se putea  incerca introducerea unui al doilea cartus, care loveste cu varful capsa primului cartus. Incident de dubla alimentare.

Toate acestea au facut ca urmatoarea arma adoptata de armata germana, Gewehr 1898 proiectata de Mauser, sa aiba alimentare controlata. Pusca ZB e in sistem Mauser 98.

Totusi, nici un sistem nu e clar mai bun decat celalalt, si dezbaterea care e mai bun continua de peste 50 de ani. Fiecare sistem are parti bune si parti rele.

Pusca ZB si Pusca semiautomata Sadu (tip AKM)

Un dezavantaj al alimentarii controlate este ca nu se poate alimenta un cartus direct in camera de explozie si apoi inchis inchizatorul. Gheara de extragere nu sare, sau nu sare usor, peste buza bazei cartusului si deci nu se poate inchide camera de explozie. Pentru a introduce un cartus pe teava, aceste trebuie neaparat preluat din magazie. 

 

Pistoalele semi-automate in sistem Browning, adica aproape toate pistoalele moderne, folosesc alimentare controlata. De aceea nu e bine sa se introduca cartus pe teava manual si apoi trantit mansonul peste el – se poate rupe extractorul.

 

Pe de alta parte, majoritatea pustilor moderne (cum este si AKMul) folosesc sistemul de alimentare prin impingere.


Articole similare:
Actiunile armelor – prezentare
Istoria armelor de foc
Prezentare pusca semiautomana Sadu (cunoscuta si sub numele de WUM)
Intro Pistol | 4 – Principii functionare: Straight Blowback vs. Short Recoil
Pistol Extra | 1 – Rolul si Actiunea componentelor: Extractor si Ejector
Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: