Desi aceasta arma este cunoscuta in Romania ca WUM acesta nu este numele corect. In acest material vom incerca sa vedem istoria acestui tip arme si de ce sunt in aceasta configuratie. Nu voi intra in istoria AK47 sau variantele de AK fabricare in lume sau in Romania. Sunt destule materiale despre asta pe internet. Acum discutam strict despre arma de fata.
Tipuri de AK
In primul rand, ceea ce este evident de la prima vedere, este ca aceasta arma seamana cu AK47. Am zis seamana, pentru ca nu este un AK47. Asa ca sa vedem mai intai ce inseamna AK47.
Pe scurt, AK47 inseamna Automat Kalasnikov 1947. De aici retinem ca este vorba de o arma automata, proiectata de Mihail Kalasnikov in 1947. Cum a ajuns Kalasnikov la acest design si de unde s-a inspirat e poveste lunga. Exista si un film. Idea e ca AK47 este o arma automata, desi este capabila de tragere foc cu foc si a fost gandita sa inlocuiasca pistolul mitraliera PPSh-41, folosind nou introdusul cartus intermediar 7,62×39.
Acest prim design, numit Tip 1 (Type 1), era din tabla ambutisata (stamped steel). Problema a fost ca masinile unelte din acea perioada nu erau suficient de performante pentru acest proiect. A urmat in 1951, deci la doar cativa ani, design-ul Tip 2 care era frezat – adica o bucata de otel era scobita cu o freza. Un procedeu mai scump care rezulta o arma mai grea dar mai rezistenta. A urmat o imbunatatire in 1955 numita Tip 3, tot frezat. Iar abea in 1959 a aparut design-ul Tip 4 care a revenit la procedeul de ambutisare. Acest ultim proiect se numeste si AKM si este cel care s-a raspandit in lumea intreaga.
Acum trebuie sa explicam si ce inseamna “sistem” si ce inseamna “platforma”. Un sistem e un design, adica idea cum ar trebui sa functioneze un lucru. Sistemul AK este foarte larg raspandit. Pe langa AK47, sistemul AK este folosit si de AK74, AK102, AK12 si de Valmet RK62 finlandez, de Galil-ul israelean si Zastava M70 sarbeasca. Toate folosesc acelasi principiu de functionare, dar nu sunt identice.
O plaforma este un proiect bine definit cu toate masurile, cotele si tolerantele specificate. Astfel orice arma construita pe o platforma este compabilita cu o alta arma din aceeasi plaforma fabricata de altcineva.
AKM este o platforma. Fie ca a fost construit in URSS, Romania, Bulgaria, Polonia sau RDG, piesele sunt interschimbabile. La fel, un producator tertz poate fabrica piese after-market pentru platforma AKM care se pot monta pe orice arma AKM indiferent unde a fost construita.
Si acum sa revenim la arma de fata. Ea este in sistem AK si e produsa pe platforma AKM, dar nu e un AK Tip 4. Asta pentru ca este o arma doar semi-automata. Ea are modificari la piesele interioare precum si la unele cote alte corpului pentru a nu permite instalarea pieselor pentru focul automat. In rest, este conforma cu platforma AKM.
Istoria pustii Sadu
Acum ca am vazut ce este, sa vedem care e istoria acestei arme. Cum ziceam la inceput, la noi aceasta arma este cunoscuta cu denumirea de WUM. Dar daca ne uitam la inscriptionarile de pe arma, acest acronim nu apare nicaieri. Vedem pe partea dreapta numele oficial “INTRAC MK 1” si calibrul 7.62×39.
Iar pe partea stanga e inscriptionat pe prima linie: “INTRAC ARMS KNOX TN”. Aceasta e, sau mai bine zis a fost, denumirea unei firme in statele unite: Intrac Arms, din orasul Knoxville, statul Tennessee.
Dedesubt, pe a doua linie, scrie “RATMIL / SADU”. Ratmil inseamna “Regia Autonoma pentru Productia de Tehnica Militara” si Sadu e Uzina Mecanica Sadu din orasul Bumbesti, judetul Gorj.
Iar pe a treia linie scrie “MADE IN ROMANIA”. Adica fabricat in Romania.
Tot pe partea stanga mai vedem niste numere: 1997-9783 care e anul de productie si numarul de serie al armei si mai deasupra, fara vopsea alba, apare scris RNP. RNP inseamna “Regia Nationala a Padurilor”.
Acest tip de arma a fost produsa la UM Sadu intre 1993 si 1997 pe cand facea parte din RATMIL. Intre timp, in anul 1998, conform HG705/1998, RATMIL s-a reorganizat sub noua denumire de ROMARM – companie care exista si astazi si reprezinta industria romaneasca de aparare.
Toate armele produse de UM Sadu au fost produse noi, nu modificari de arme deja existente militare.
Arma a fost destinata exportului in cadrul contractului pe care Ratmil l-a avut cu firma americana Intrac Arms din Knoxville,Tennessee – unul din primele contracte de export pentru piata din state. Arma a fost confectionata conform indicatiilor firmei americane si inscriptionata cu numele importatorului american conform legii de acolo. Din ceva motive un lot foarte mare (peste 1000) din aceste arme nu au mai fost exportate, si ca sa nu fie o pierdere totala care sa bage UM Sadu in faliment, armele au fost vandute la Romsilva (probabil printr-o decizie politica) si distribuite directiilor silvice din toata tara.
Ele au fost destinate paznicilor de pe fondurile de vanatoare, dar nu prea au fost folosite. Odata cu ordinul 305 din 2002 al ‘ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor’ (Petre Daea la acea vreme) armele semiautomate tip AKM si SKS fabricate la Cugir si Sadu au fost interzise la vanatoare.
Deci aceste arme fabricate la Sadu pentru americani si ajunse la padurari au fost urmarite de ghinion inca odata si nu mai puteau fi folosite. Astfel directiile silvice au inceput sa scape de ele prin vanzare la armurieri la preturi modice care la randul lor le-au vandut populatiei. Din acest motiv, pe piata romaneasca a detinatorilor de arme, aceasta arma este foarte intalnita.
In Romania, fabricantul principal de arme tip AK este Cugir-ul, care fabrica sau a fabricat atat varianta militara automata pentru armata romana, cat si variante semi-automate civile. Dar Cugir nu a vandut niciodata arme semi-automate direct pe piata romaneasca, toate fiind destinate exportului. De aceea armele fabricate de Cugir sunt foarte rare in Romania.
Sadu a mai fabricat arme de tip AK si inafara contractului cu Intrac Arms. Se mai gasesc arme in tara marcate cu S.A.R. sau C.U.R. care sunt fabricate tot la Sadu. In ziua de azi Sadu nu mai fabrica arme, doar munitie.
De cativa ani a mai aparut un fabricant de arme tip AK: Nova Modul. Aceasta este o firma privata din Cugir si, desi marea majoritate a productiei merge tot spre america, de foarte curand a inceput sa vanda si pe piata interna.
WUM si povestea exporturilor
Si totusi, de unde denumirea de WUM daca toate aceste arme nu au acest acronim pe ele? Din acest punct trebuie sa mentionez ca cele relatate in continuare sunt doar speculatii si banuieli ale mele. Nu am gasit informatii oficiale in cautarile mele.
Cel mai probabil WUM vine de la o firma din Erfurt, Germania care se numea Waffen Und Munition, care in 1992 a deschis drumul exportului de arme din Romania catre occident. Aceste arme, si toate de atunci incolo, au fost fabricate de Cugir sau Sadu special pentru contractele firmelor externe importatoare. Ele erau doar semi-automate si erau configurate astfel incat sa se conformeze legilor de import a armelor in tara de destinatie.
In cazul WUM, au existat 2 variante: WUM1 in calibru 7.62×39 si WUM2 in calibru 5.45×39, fabricate la Cugir. Ambele trebuiau sa fie conforme cu legislatia germana de la acea vreme care impunea un pat “vanatoresc”, adica fara maner pistolet. Astfel, armele pentru contractul cu WUM au corpul taiat in forma de semiluna ca la PSL (pentru a nu se putea instala maner pistolet) si au pat de PSL.
Alta modificare pentru a se confroma legislatiei, a fost sudarea unei piulite pe filetul de la gura tevii.
Aceasta configuratie de arma a fost apoi ceruta si pe piata americana, unde legile de import erau asemanatoare. De exemplu manerul pistolet marcheaza o arma ca fiind de asalt . Desi armele destinate pietei americate s-au numit WASR, ROMAK, SAR, CUR, si altele, tipologia configuratiei (adica arma tip AK semiautomata cu pat cu gaura pentru degetul mare) a ramas in comunitatea romaneasca sub denumirea originala de WUM, pana in ziua de azi.
Intre timp, legile americane de import s-au schimbat si astazi armele exportate din Romania trebuie modificate de importatorul din state inainte de a putea fi puse pe piata americana, deci configuratia de export nu mai conteaza.
Prezentarea armei
Arma aceasta fabricata la Sadu, nu mai are taietura in forma de semiluna dar pastreaza patul de PSL. Probabil linia de fabricatie a paturilor exista deja, si era mai usor si ieftin sa le foloseasca in continuare in loc sa creeze altele. Se vede urma taierii in lemn unde s-a facut loc pentru corpul netaiat al armei. Deci arma e compatibila cu mobilerul AKM, spre diferenta de WUM.
O diferenta fata de patul de PSL/WUM este inelul de prindere a chingii. La PSL/WUM e in interiorul patului in partea din spate, pe cand la Sadu este dedesubt.
Fata de un AKM standard mai are doua schimbari exterioare: prima e filetul de la gura tevii – din cauza reglementarilor din state, a fost sudata o simpla piulita. Iar a doua, suportul pentru baioneta nu are cele doua taieturi laterale, astfel incat pe aceasta arma nu se poate monta baioneta standard de AK47. Si, bineinteles, selectorul de foc nu are pozitia din mijloc pentru foc automat.
In rest arma urmeaza standardul AKM – incepand din fata:
- Catarea in care cuiul catarii este ajustabil in deriva prin apasarea acestui pin gros cu o menghina speciala, si e ajustabil pe inaltime prin infiletarea sau dezfiletarea tot cu o cheie speciala
- Sub teava se gaseste vergeaua de curatare
- Teava de 415mm cromata pe interior pentru o durabilitate mai mare, ghintuita cu 4 ghinturi infasurare spre dreapta.
- Recuperatorul de gaze unde este o mica gaura in teava pe unde ies gazele care imping pistonul
- Tubul de gaze cu aparatoarea mainii care se afla deasupra tevii
- Ulucul care se afla sub teava
- Inaltatorul, care se afla la capatul din spate al tevii, dar in fata cutiei inchizatorului. Acesta are o pozitie P care e “setarea de lupta” si corespunde la 200m, si apoi pozitii de la 100 la 1000 metri. Crestatura inaltatorului este in forma de U
- Capacul cutiei inchizatorului
- Incarcatorul de 5 cartuse
- Clapeta de eliberare a incarcatorului
- Tragaciul
- Maneta de siguranta
- Manerul de armare care face parte din portinchizator
- Patul cu gaura pentru degetul mare (thumbhole stock)
- Sub pat si pe partea stanga a ulucului avem cele doua inele pentru chinga
- Pe partea stanga este o sina pentru luneta unde se potriveste perfect luneta de PSL
Lungimea totala a armei este de 86 cm si greutatea este de 3,5 kilograme. Am fost surpins cat de usoara si mica este in comparatie cu Pusca ZB (pe care am prezentat-o aici), predecesoarea in dotarea armatei romane.
Din cauza lipsei taieturii semiluna, patul este montat mai in spate decat este pe PSL ceea ce mareste mult distanta de la maner la tragaci. Din acest motiv este destul de greu de actionat tragaciul avand o prindere solida cu degetul mare in jurul manerului – degetul aratator nu este destul de lung.
Am facut o tragere de proba si, pentru a actiona corect tragaciul, a trebuit sa nu folosesc degetul mare.
Demontarea se face ca la orice AK47:
- Se apasa butonul din spatele capacului
- Se ridica capacul
- Se apasa din nou butonul pentru a comprima si scoate arcul recuperator
- Se trage de manerul de armare pentru a aduce portinchizatorul in spate
- Se ridica portinchizatorul, care are pistonul de gaze pe el
- Se scoate inchizatorul din portinchizator
Aceasta e arma demontata. Se poate vedea ca are numarul de serie stantat pe mai multe componente.
Principul de functionare e simplu:
- La apasarea tragaciului, cocosul cade peste spatele inchizatorului unde este baza cuiului percutor. Inchizatorul este inzavorat in teava cu urechile de blocare
- Varful cuiului percutor iese din inchizator si loveste capsa de la baza cartusului
- Pulberea explodeaza in tubul cartusului si impinge glontul pe teava
- In urma glontului sunt gazele rezultate din explozie care au o presiune foarte mare
- Dupa ce glontul trece de gaura din teava, o parte din gaze sunt deviate prin recuperatorul de gaze spre varful pistonului de gaze pe care il imping spre spate
- Forta gazelor pun in miscare portinchizatorul spre spate
- Miscarea spre spate a portinchizatorului obliga inchizatorul sa se roteasca, astfel incat urechile de blocare nu mai sunt inzavorate
- Tot ansamblul portinchizator si inchizator isi continua deplasarea inapoi
- In cursa spre inapoi se intampla mai multe lucruri:
- Baza portinchizatorului impinge cocosul in jos, armandu-l
- Arcul recuperator este comprimat
- Gheara extractoare de pe inchizator extrage tubul ramas in camera de explozie si il aduce inapoi
- La un moment dat in cursa spre inapoi, tubul cartusului intalneste ejectorul care il arunca in afara
- Dupa ce cursa inapoi s-a incheiat, arcul recuperator impinge portinchizatorul inspre inainte
- In cursa spre inainte, baza inchizatorului agata baza urmatorului cartus din incarcator si il impinge. Acesta urca in fata inchizatorului si intra in camera de explozie
- Spre finalul cursei inainte, inchizatorul ajunge in pozitie
- Portinchizatorul mai continua un pic cursa, ceea ce face inchizatorul sa se roteasca si astfel urechile de blocare sa se inzavorasca
Concluzii
O particularitate a armelor in sistem AK este ca, spre deosebire de majoritatea armelor de asalt moderne, au manerul de armare pe dreapta. Aceasta provide de la design-ul armelor armatei sovietice anterioare, Mosin-Nagant, PPSh-41 si SKS, care au manerul inchizatorului pe dreapta si nu au maner pistolet. La aceste modele, arma se tine cu mana stanga de uluc si se sprijina in umar, iar armarea se face cu mana dreapta. AK47 este mai usoara si are maner pistolet si deci se poate tine doar cu mana dreapta, dar a ramas pozitionarea manerului de incarcare pe dreapta sau ca o ramasita a design-ului vechi sau ca sa nu bulverseze soldatul rus obisnuit cu armele precedente.
Pentru detinatorii din Romania, acest tip de arma este cea mai facila modalitate de a avea in posesie o arma fabricata in Romania si o arma iconica pentru toti cei ce au facut armata. Multi din cei ce o achizitioneaza modifica mobilierul, sau cu unul clasic de PM63, sau cu unul modern-tactic.
Precizia armei nu este ceva deosebit. Genul aceasta de arma a fost conceputa pentru distante scurte – pana in 200-300 metri.
Aceasta a fost prezentarea armei fabricate la Sadu, tip Kalashnikov, care nu are un nume clar. Din cele expuse, e clar ca numele de WUM nu e potrivit. Nici numele de Intrac nu e corect, pentru ca acelasi model are alte nume inscriptionate in functie de contractul de export. Nici AK47 sau AKM nu e corect pentru ca nu e un automat Kalashnikov. Deci eu zic ca cel mai corect ar fi “Pusca Semiautomata Sadu” sau PSS.
Articole similare:
– Prezentare Pusca ZB, model 1924
– Prezentare pusca: UMC cal. .22 LR
– Tipuri alimentare cu cartus a unei arme
– Calibre si cartuse (introducere)
– Istoria armelor de foc
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
Buna ziua! Am si eu niste nelamuriri legate de armele semiautomate tip AKM si SKS produse de Sadu si Cugir.
– din punct de vedere tehnic, se pot modifica astfel incat sa li se ataseze incarcatoare mai mari?
– pot fi folosite cu munitie de razboi?
– pot fi transformate in arme automate?
LikeLike
1) nu trebuie modificate. incarcatoarele mici si mari se ataseaza la fel
2) nu stiu ce inseamna munitie de razboi. ele functioneaza cu cartuse 7,62×39 care pot fi trase si pe timp de pace si de razboi
3) nu. este explicat f clar in film ca arma Sadu este special construita sa nu poata fi modificata cu piese de la arma militara ca sa devina automata
LikeLike