Acest material video este prezentarea pustii ZB, denumirea cu care este cunoscuta de majoritatea populatiei arma de infanterie a armatei romane in timpul celui de al doilea razboi mondial. Denumirea oficiala este Pusca ZB, model 1924. Dar numele sub care aceasta arma e cunoscuta in lumea intreaga e VZ.24.

Este numele dat de producatorul armei: Zbrojovka Brno – de unde vine ZB. Zbrojovka înseamnă Armurerie sau Arsenal si Brno este un oras din Cehoslovacia, actualmente in Republica Ceha.

Zbrojovka Brno a luat fiinta in 1918 dupa destramarea imperiului austro-ungar, cand atelierele de artilerie din Brno au intrat in proprietatea noului stat Cehoslovacia.
In primi ani, ZB a produs sau a reconditionat arme Gewehr98 ramase dupa razboi. In 1922 incepe un program de dezvoltare a unei arme proprii, incepand cu modelul 1898/22. Apoi au urmat modelele vz.23, vz.23A si apoi vz.24. Vz vine de la vzor, ceea ce inseamna model in limba ceha.
Noua arma este inspirata din Karabiner98AZ, o versiune mai scurta a Gewehr98. S-a observat in timpul razboilui ca armele lungi erau prea grele si dificil de manevrat in transee, astfel ca mai toate armatele lumii cautau sa se doteze cu pusti scurte.
Vz.24 a fost printre primele astfel de arme oferite pe piata, si a avut un mare succes. O multime de state au comandat de la ZB modelul vz.24 pentru a isi dota armatele. Astfel, armata cehoslovaca a cumparat aproximativ 750.000, Romania 445.640, URSS a comandat 40.000 pe care le-a trimis in spania la factiunea republicana, Bolivia 101.000, Brazilia 15.000, Columbia 10.000, Lithuania 15.000, Yugoslavia 40.000 si multe altele. Dupa preluarea fabricii ZB in 1939 la ocuparea Cehoslovaciei de Germania nazista, s-au mai produs peste 250.000 pusti care au fost folosite de wehrmacht sub denumirea G.24t. Dupa 1942, ZB a incetat sa mai fabrice modelul vz.24 si a trecut la fabricarea Kar.98k.
Pustile cehoslovace vz.24 sunt considerate printre cele mai bune arme sistem Mauser. Calitatea productiei a fost ridicata si majoritatea exemplarelor au fost fabricate inainte de razboi, cand controlul calitatii era maxim.
Vz.24 seamana foarte mult cu Karabiner 98 Kurz, arma de infanterie a armatei germane in al doilea razboi mondial. Multa lume crede ca vz.24 este o copie a Kar.98k, dar defapt e invers. Vz.24 a aparut in 1924 pe cand Kar.98k a aparut in 1935 – peste 10 ani mai tarziu. Ele sunt aproape identice ca si funtionare si multe piese sunt interschimbabile intre ele.

De la distanta se pot deosebi cel mai usor dupa cocoasa – la vz24 partea de sus a ulucului se extinde in spate dupa inaltator, pe cand la kar98 lemnul se opreste in fata inaltatorului. De aproape se pot vedea si alte diferente: ulucul superior se exinde doar pana la al doilea inel de prindere la kar98, pe cand la vz.24 este pana la primul inel din fata. Kar98 are o fanta de prindere a curelei in pat, pe cand vz24 nu are. Manerul inchizatorului este indoit in jos la Kar98 pe cand la vz24 este drept. Mai sunt si alte diferente mai subtile.
Vz.24 este o pusca cu repetitie tip bolt-action, adica inchizator culisant rotativ. A fost produsa in mai multe calibre: 7mm Mauser, 8mm Mauser, 7.65 argentinian. Lungimea tevii este de 59cm iar pusca are 1,1m lungime, fara baioneta. Greutatea este de 4,1 kg. Aparatele de ochire sunt mecanice, cu inaltator gradat de la 300 la 2000 metri.
Pusca ZB, adica modelul vz24 fabricat pentru romania, este standard. Adica nu are modificari fata de modelul de baza. Calibrul ales este 7,92×57 IS – la care i se mai spune 8×57 sau 8mm Mauser. IS din numele cartusului, sau JS uneori, vine de la I pentru infanterie si S pentru Spitzer – adica varf ascutit. Exista o alta varianta a acestui cartus: 8×57 IRS , unde R vine de la rimmed – adica cu rama.
Armata romana a dorit la inceputul anilor 30 sa standardizeze arma de infanterie. Astfel a fost ales modelul vz.24, probabil si pentru ca uzinele Copsa Mica-Cugir erau detinute partial de Skoda. Ba chiar exista si un scandal de coruptie in jurul acestei alegeri.
Primele livrari de arme au fost in 1938, iar pana in 1943 au ajuns in romania 445.640 bucati conform unor surse. Alte surse inainteaza o cifra de pana la 700.000 bucati.





Arma a fost folosita de toate unitatile de prima linie a armatei romane pe tot parcursul razboiului – de la stalingrad pana in cehia. Dupa adoptarea automatului kalashnikov ca arma principala de infanterie, pusca ZB a fost folosita de garzile patriotice, de studenti in cadrul activitatilor de pregatirea tineretului pentru apararea patriei PTAP si de catre gardinenii inarmati care pazeau diferite obiective.


Dupa revolutie, majoritatea pustilor ZB din depozitele armatei au luat drumul statelor unite ca surplus militar. Nu stiu daca au mai ramas cateva prin tara. Sunt foarte greu de gasit pe la noi.
Am avut norocul sa gasesc o pusca ZB .. in germania. Aceasta este o pusca vz.24 din contractul romanesc. Pustile destinate armatei romane au un numar de serie particular, cu un prefix de 2 litere, in care a doua litera este intotdeauna R. Prima litera a inceput cu A, si a mers pana la Y. Acest numar de serie este intotdeauna stantat pe partea stanga a inelului camerei. El mai apare pe teava, sub lemnul ulucului, si pe partea stanga a patului.

Un alt marcaj distinctiv a pustilor ZB este poansonul CM – de la Copsa Mica. Aceste se gaseste, in diferite modele grafice, undeva pe inelul camerei cartusului. La aceasta pusca este pe partea dreapta. Mai apare pe teava, sub lemn si pe partea de jos a patului, in spatele grip-ului.

Al 3-lea marcaj distinctiv este cifrul regal de pe mijlocul inelului camerei cartusului. O mare parte a pustilor ZB, dar nu toate, au marcat cifrul regal al regelui Carol al 2-lea, pana in 1940 si al regelui Mihai dupa.

Dar pe majoriteatea pustilor ZB, aceste steme au fost sterse – complet sau partial – de armata romana dupa venirea comunistilor.

Dat fiind litera E din serie – deci in primele serii, si stema lui Carol al 2-lea, aceasta pusca a fost fabricata cel mai probabil in 1939.
Cei 80 de ani sunt vizibili pe arma. Brunajul a disparut complet de pe toate partile metalice vizibile, desi sub lemn e intact. Mobilierul de lemn are o culoare inchisa de la anii de impregnare cu ulei si prezinta numeroase semne de lovituri si zgarieturi.
Ca functionare, este tipica pentru o actiune Mauser98 – o actiune care se fabrica si astazi pentru o multime de arme de vanatoare. Pentru a dezavori inchizatorul, se ridica in sus maneta. Prin ridicare, se face deja armarea – aceasta actiune e cock-on-open. Se vede in spate percutorul cum se armeaza. Apoi se trage de maneta in spate pentru a extrage un eventual cartus de pe teava si al ejecta.
Alimentarea se face pe sus. Fie cartus cu cartuse individuale, fi cu lamela de 5 cartuse. Exista o fanta de ghidaj pentru introducerea lamelei, apoi se apasa cu putere. Magazia interna poate contine maxim 5 cartuse.
La final se impinge inchizatorul in fata pentru a introduce un nou cartus pe teava, si apoi maneta spre dreapta.

Alimentarea este de tip controlat. Este deja un material pe canal despre asta: https://armevechi.com/2022/01/30/tipuri-alimentare-cu-cartus-a-unei-arme/
Siguranta are 3 pozitii. In stanga e pozitia normala, de foc. In sus e prima pozitie de siguranta in care tragaciul este blocat dar inchizatorul poate fi actionat. In dreapta e a doua pozitie de siguranta unde si tragaciul si inchizatorul sunt blocate.
Pentru scoaterea inchizatorului, trebuie doar trasa spre exterior aceasta clapeta laterala. Reintroducerea inchizatorului se face direct, fara alta actiune.
Tragaciul este in doua stagii si e destul de greu. L-am masurat la 2950 grame.
Aparatele de ochire sunt destul de mici. Inaltatorul are crestatura in forma de V, iar catarea e acutita in forma de A. Peste catare este montata o aparatoare. Reglarea catarii se face doar pe orizonata (deriva) cu ajutorul aceastei scule. Reglarea intalnatorului se face apasand aceste doua butoane laterale si impingand in fata.
In partea din fata e umarul pentru montarea baionetei si vergeaua de curatare. Baioneta se poate monta cu vergeaua in pozitie, aceasta intrand intr-o gaura speciala din manerul baionetei. Mai multe despre baioneta intr-un material separat. Vergeaua de curatare se insurubeaza sub teava si este destul de scurta. Pentru a curata teava, 2 sau 3 vergele trebuie infiletate impreuna.

Cureaua se poate monta pe lateral, in stilul cavaleriei, sau dedesubt in stilul infanteriei – cum este montata aici. Pusca are ambele seturi de verigi.
Pusca ZB este iconica pentru istoria armatei romane. Pacat ca in ziua de azi incepe sa fie uitata de generatia tanara. Este aproape imposibil de gasit in tara, nu exista la nici un poligon de tragere, iar documentatia din carti, tratate istorice sau online este inexistenta.
Articole similare:
– Baioneta ZB
– Prezentare pusca semiautomana Sadu (cunoscuta si sub numele de WUM)
– Tipuri alimentare cu cartus a unei arme
– Calibre si cartuse (introducere)
– Istoria armelor de foc
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
Leave a Reply