Intro Pistol & Revolver |7 – Tragaci in Simpla Actiune vs. Dubla Actiune (SA/DA) vs. Percutor Lansat (Striker)

Desi am folosit termenii acestia in aproape toate materialele, doar acum mi-am dat seama ca cei care sunt la inceput de drum nu stiu care ii treaba cu tragaci in Simpla Aciune, in Dubla Actiune sau ce e ala Striker. Asa ca s-a nascut episodul 7 din seria Intro Pistol, si din seria Intro Revolver serii dedicata incepatorilor (urmeaza lincurile pentru mai multe detalii).

Termenii se refera la modul de functionare al tragaciului si la modul prin care ajunge sa fie lovit cuiul percutor si detonata pulberea cartusului. 

  • Simpla Actiune (eng: Single Action, SA)
  • Doar Simpla Actiune (Single Action OnlySAO)
  • Dubla Actiune (Double Action, DA)
  • Doar Dubla Actiune (Double Action OnlyDAO)
  • Simpla Actiune / Dubla Actiune (Single Action / Double Action, SA/DA)
  • cu Percutor Lansat (Striker Fired, SF)

SA / SAO

Simpla Actiune inseamna ca atunci cand apesi pe tragaci se intampla UN SINGUR lucru, si anume cocosul este eliberat. El va lovi cuiul percutor care la randul lui va lovi capsa cartusului si deci arderea pulberii din cartus. Pentru a putea sa efectuam o tragere in simpla actiune inseamna ca INAINTE de aceasta actiune cocosul trebuie sa fie armat. Acest lucru se poare realiza in doua feluri: ori se armeaza manual cu degetul sau armand mansonul cu mana, ori daca inainte mansonul a culisat automat datorita recului unui foc anterior. La SA/SAO de obicei cursa tragaciului este una foarte scurta pana sa declanseze.

Doar Simpla Actiune inseamna ca pistolul are doar modul de tragere in simpla actiune, cel de dubla actiune nu exista. Un exemplu celebru este platforma pistolul 1911, la care majoritatea armelor (probabil 99.99%) sunt doar in actiune simpla si toate pistoalele Beretta realizata pana in anii 1970 (in curand un articol despre o parte dintre acestea). De asemenea majoritatea pistoalelor “de buzunar” realizata inainte de anii ~1980 sunt SAO. Evident ca si preconditie avem nevoie ca INAINTE de tragere SA cocosul sa fie armat.

La revolvere vorbim in mare parte de modelele proiectate inainte de ~1877 si de foarte putine clone si replici realizate in ultimul secol. Aveti in meniu sectiune speciala dedicata acestor tipuri de revolvere SA, dar as mentiona Colt 1851 Navy, Colt Single Action Army (1873), Remington New Model Army 1858 (1861) sau Smith & Wesson Model 3 (1860).

Avantaje

  • greutatea mica necesara actionarii tragaciului  de ~5 pounds / 2,5 kg sau la un tragaci imbunatatit de 3 pounds / 1,5 kg dar si cursa scurta
    • greutate mica la tragaci inseamna potentiala acuratete mai buna pt. ca utilizatorului ii este mai usor sa apese pe tragaci tinand aliniate catarile pe tinta
      • cautat adesea de sportivi dataorita acestor avantaje
  • tragatorul trebuie sa se invete cu un singur mod de a trage (single action)

Dezavantaje

  • greutatea mica si cursa scurta necesara actionarii tragaciului fac ca o actionare involuntara sa fie mai probabila. De aceea mai nou armele de serviciu (politie, armata) nu se cauta cu acest tip de tragaci.
  • daca lovitura cocosului nu a fost destul de puternica si capsa nu a percutat, trebuie sa armezi manual cocosul si sa mai incerci inca o data sau sa actionezi manual mansonul si sa incarci alt cartus (tap & rack)
  • nu poti purta arma de acest tip “gata de tras” decat daca ai cocosul armat si piedica de siguranta actionata (cocked and locked), iar multi dintre tragatori nu prea sunt confortabili cu acest tip de purtat arma. Totusi acest aspect este irelevant pt. civilii din Romania, pt ca nu avem voie sa purtam arma “cu glont pe teava”.

DA / DAO

Dubla Actiune inseamna ca atunci cand apasam pe tragaci se intampla DOUA lucruri succesive, si anume in prima parte a cursei tragaciului (1) cocosul este armat, iar la finalul cursei (2) cocosul este eliberat. Prima parte a cursei care este mai lunga si mai greu de actionat este cea a armarii cocosului (actiunea degetului invinge arcul ce vrea sa impinga cocosul inspre in fata). A doua parte este identica cu ce stim de la SA/SAO: cocosul cade, loveste cuiul percutor care la randul lui loveste capsa cartusului si astfel se aprinde pulberea din cartus.

Doar Dubla Actiune inseamna ca fiecare cartus trebuie tras in dubla actiune, adica dupa primul foc mansonul chiar daca impinge cocosul inspre in spate acesta nu ramane agatat si pregatit de foc in simpla actiune. De obicei armele foarte mici sunt realizate cu tragaci doar in dubla actiune: Fort 9R, Fort 10R, Smith & Wesson Bodyguard, Ruger LCP, Ruger LCP II, etc.

La revolvere as mentiona seria Centenial de la Smith & Wesson prezentata deja pe site, dar si seria revolverelor Ruger LCR.

Avantaje

  • cursa lunga si grea a tragaciului fac mai putin probabila o declansare accidentala a tragaciului
    • cautat de catre politie si armata datorita acestor avantaje
  • la introducerea in toc, degetul mare poate fi amplasat pe cocos si astfel sa faca imposibila o declansare accidentala datorita agatarii tragaciului de haine, toc, etc

Dezavantaje

  • cursa lunga si grea face ca acuratetea sa aiba de suferit datorita faptului ca tragatorului ii este destul de greu sa tina aliniate catarile pe tinta in timpul cursei lungi si grele

SA / DA

Simpla Actiune / Dubla Actiune inseamna ca un pistol este capabil sa traga in ambele moduri, atat in simpla actiune cat si in dubla actiune (pe finalul secolului al XIX-lea ii mai spunea si tripla actiune, dar termenul nu mai este folosit). Logica este ca primul foc sa fie in dubla actiune, iar urmatoarele in simpla actiune datorita mansonului care culiseaza dupa fiecare foc si rearmeaza cocosul pentru a pregati urmatoarea tragere in simpla actiune. Unul dintre modelele clasice cu acest tip de tragaci este Walther PP, arma a carei istorie si caracteristici a fost prezentata atat de catre Arme Vechi cat si de catre Lucky 9. De asemenea Beretta 92, CZ 75, Sig 226, H&K P30, Smith & Wesson 59, dar si romanescul Carpati si rusescul Makarov au astfel de actiune.

La revolvere gasim majoritatea modelelor in SA/DA realizate dupa anul 1900 (cu foarte putine exceptii), iar dintre acestea as mentiona: S&W model 10, S&W model 19, S&W model 29, Colt Python, Colt Detective Special, Ruger Service Six, Ruger GP100 si multe altele.

Avantaje

  • avantajul primului foc in dubla actiune cu tot ce vine de aici: siguranta sporita impotriva unui incident nedorit
  • avantaj pentru restul focurilor in simpla actiune

Dezavantaje

  • tragatorul trebuie sa invete ambele tipuri de tragere, dubla actiune pentru primul foc si simpla actiune pentru restul
    • acuratete mai scazuta la primul foc datorita cursei lungi si grele a tragaciului

SF

Striker Fired (Percutor Lansat) este diferit fata de celelalte moduri, in ideea ca la tragaci cursa este undeva intre SA si DA. Cursa este mai lunga ca la un SA, dar mai scurta si mai usoara ca un DA. De asemenea mecanismele interne sunt diferite, neexistand un cocos care sa se miste unghiular ci un percutor longitudinal care este la unele modele prearmat, iar la altele se armeaza la cursa tragaciului.

De mentionat ca la Striker Fired exista diferite grade de prearmare a percutorului facand tragaciul sa se simta la unele mai apropiat de single action (cele care au prearmare maxima), iar la altele sa se simta ca o dubla actiune lunga si grea (la cele cu prearmare minima sau deloc).

Revolverele nu folosesc acest sistem de declansare, desi istoric vorbind au fost ceva tentative de exemplu Revolverul Kufahl.

Avantaje

  • cursa tragaciului este un compromis intre SA si DA, nu atat de usoara si scurta ca la un SA, dar nici atat de lunga si grea ca la un DA

Dezavantaje

  • cursa tragaciului este un compromis intre SA si DA, dar de obicei tragaciul SF este mai slab ca un SA si nu asa de fin ca un DA de calitate
  • nu ai siguranta la reintroducerea in toc (prin apasarea cu degetul pe cocos – pentru ca nu exista cocos), decat daca pistoul are o siguranta manuala de exemplu ca si pistoalele SA

Mai jos doua exemple de animatii luate de pe youtube:

exemplu cum functioneaza un SAO
exemplu cum functioneaza un Striker Fired

Din aceeasi serie Intro Pistol:
– Intro Pistol | 1 – Partile componente ale unui pistol semiautomat
– Intro Pistol | 2 – Cum functioneaza un pistol semiautomat
– Intro Pistol & Revolver | 3 – Diferenta dintre reincarcare manuala, cu repetitie si (semi-)automata
– Intro Pistol | 4 – Principii functionare: Straight Blowback vs. Short Recoil
– Intro Pistol | 5 – Incarcatoare pistol Single Stack vs. Double Stack

Intro Pistol | 6 – Diferenta dintre Manual Safety, Decocker Only si Safety Decocker

Din aceeasi serie Intro Revolver:
– Intro Revolver |1 – Partile componente ale unui revolver 
– Intro Revolver |2 – Cum functioneaza un revolver
– Intro Pistol & Revolver |3 – Diferenta dintre reincarcare manuala, cu repetitie, semi-automata si automata

Alte materiale similare:
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: