In acest material voi prezenta modul de functionare al unui revolver modern. Acesta este episodul #2 din seria intro revolver dedicata incepatorilor, iar daca unii termeni nu iti sunt familiari iti sugerez o scurta privire peste primul episod: Intro Revolver |1 – Partile componente ale unui revolver.
Atentie, acesta nu reprezinta un ghid cum se foloseste un revolver si nici nu prezinta regulile de siguranta in folosirea lui ci doar prezinta cum functioneaza un revolver enumerand etapele tehnice ale unui ciclu complet de alimentare cu munitie si de tragere. Pentru regulile de siguranta si cum sa il folosesti te vor indruma instructorii din poligoane.
Principiul de functionare al unui revolver este urmatorul: cartusele sunt pozitionate in camerele cilindrului revolverului, cate unul in fiecare camera. Cilindrul este blocat in pozitia in care prin rotire aduce pe rand fiecare camera in drept cu teava, cu cuiul percutor si cu cocosul. La armarea cocosului (in simpla actiune sau in dubla actiune) acesta se va arma in pozitia din spate inmagazinand energie. In acelasi timp cilindrul se roteste si pozitioneaza un cartus nou in drept cu cuiul percutor si cu teava. La eliberarea cocosului (in simpla actiune sau in a doua parte a miscarii in dubla actiune) acesta va lovi prin intermediul cuiului percutor capsa cartusului detonand pulberea din cartus si astfel glontul este impins pe teava. Pentru executia unui nou foc trebuie pozitionata urmatoarea camera cu cartus proaspat in dreptul tevii si a cocosului.
Pe scurt functionarea unui revolver urmareste urmatoarele etape:
- eliberarea cilindrului si bascularea lui in lateral
- alimentarea manuala a cartuselor in camerele cilindrului
- inchiderea cilindrului si blocarea cilindrului
- armarea revolverului in simpla actiune si mai apoi efectuarea tragerii in simpla actiune, sau
- executarea focului in dubla actiune
- repetare pana se termina munitia
- eliberarea cilindrului si bascularea lui in lateral
- ejectarea tuburilor goale folosind tija ejectoare
- inchiderea cilindrului


1. Eliberarea cilindrului si bascularea lui in lateral
Primul pas pentru alimentarea revolverului este deblocarea cilindrului si bascularea lui in lateral, deoarece cartusele se vor introduce in camerele din cilindru, urmand ca ulterior sa fie trase de acolo prin rotirea cilindrului. Deblocarea se face prin activarea butonului/manetei de deblocare si impingerea cilindrului inspre partea stanga. Modul de activare a butonului de deblocare difera de la un producator la altul: impingere la Smith & Wesson, apasare la Ruger si Kimber si tragere la Colt, dar bascularea cilindrului se face la toate la fel, adica in partea din stanga a revolverului. Butonul de deblocare dezactiveaza doua sau trei puncte de blocare a cilindrului (in functie de model), unul in spatele cilindrului, unul langa bratul basculant si unul in capul tijei ejectoare.
2. Alimentare cu cartuse
Odata basculat, cilindrul va prezenta camerele de explozie, care de obicei sunt in numar de 5, 6 sau 7, dar nu neaparat (sunt si cu 4 la calibrele foarte mari, dar si cu 8, 9 sau 10 la calibrele mai mici). Cartusele se introduc dinspre spatele revolverului cu glontul inainte inspre in fata. Alimentarea se poate face manual, unul cate unul, doua cate doua sau cu ajutorul speedloaderelor sau speedstripurilor. Voi face un material separat despre alimentarea cu astfel de echipamente ajutatoare.
3. Inchiderea cilindrului
Dupa alimentare, cilindrul se inchide prin impingerea lui la locul initial. Atentie, nu faceti ca in filme sa il trantiti sau si mai rau sa il rotiti si sa il trantiti in acelasi timp pentru ca astfel il veti deteriora cu siguranta, depinde doar numarul de repetitii dupa care veti observa defectiuni. Dupa ajungerea in locul lui initial rotiti usor de el ca sa blocheze si sa ramana pe pozitie fixa. Atentie, la unele revolvere cilindrul se roteste in sensul acelor de ceasornic (Colt), iar altele se invart in sens invers (Smith & Wesson). Daca il alimentati incomplet, trebuie tinut cont de directie pentru a pozitiona cartus in partea din stanga (Colt) sau dreapta (Smith & Wesson), altfel la prima incercare revolverul nu va trage, fiindca urmeaza o camera goala.
4.1 Armare in actiune simpla si executie foc SA
Tragerea se poat executa in doua feluri: in simpla actiune si in dubla actiune. Simpla actiune inseamna ca tragaciul executa o singura actiune, si anume eliberarea cocosului. Asta inseamna ca el trebuie sa fie pre-armat de dinainte, iar aceasta se realizeaza manual, prin tragerea lui cu degetul in spate.
Prin armarea manuala a cocosului, se pozitioneaza urmatoarea camera in dreptul tevii si al cuiului percutor. Aici intervine modelul revolverului, pentru ca dupa cum am vazut diferiti producatori au dezvoltat revolvere la care cilindrul se invarte intr-o anumita directie, si este important sa stii care este aceea, mai ales in cazul in care ai alimentat doar partial cilindrul.
Odata armat, cocosul se poate elibera printr-o apasare usoara a tragaciului. De ce zic usoara? Pentru ca necesita o forta destul de mica pentru ca cocosul sa fie eliberat, undeva pe la 4-5 pounds, adica sub 2,5 kg.

4.2 Executie foc in actiune duble (DA)
Tragerea in dubla actiune presupune o miscare continua a tragaciului inspre in spate, timp in care se intampla ambele actiuni descrise la punctul anterior. In timpul acestei miscari, in prima parte a cursei (primii ~85%) se realizeaza armarea cocosului, iar la capatul cursei (ultimii ~15%) se realizeaza eliberarea lui ceea ce duce la lovirea cuiului percutor si detonarea capsei cartusului.
Tragerea in dubla actiune este mai greu de stapanit decat cea in simpla actiune, deoarece in timpul in care tragaciul este tras in spate, trebuie sa ne asiguram ca pastram alinierea catarilor cu tinta unde vrem sa tragem. Am explicat in detaliu provocarea de a trage in dubla actiune intr-un material precedent.
Forta necesara pentru a executa foc in dubla actiune este mult mai mare comparativ cu cea in simpla actiune, ea invartindu-se undeva pe la 10-14 punds, adica 5-7 kg.
5.Eliberarea cilindrului si bascularea lui in lateral
Dupa tragerea ultimului cartus este nevoie de alimentarea cu cartuse noi. Pentru a realiza acest lucru, primul pas il reprezinta eliberarea cilindrului (care momentan este blocat in pozitia aceasta, el doar se poate roti “pe loc”) si bascularea bratului ce il sustine pe partea stanga. Astefel vom avea acces la tuburile goale din camerele de explozie.
6. Ejectarea tuburilor goale
Inainte de a introduce cartuse noi, trebuie sa ejectam tuburile goale. Pentru a realiza acest lucru, este suficient daca apasam lung si viguros pe tija de ejectare (eng: ejector rod). La capatul acestei tije se afla steaua (eng: star) care prinde de rama cartuselor si le scoate din camere, ejectandu-le afara. La revolverele mai mari, tija este mai lunga si deci si ejectarea este mai usoara. La revolverele foarte mici, cu teava pana in 2.5 inch tija nu este destul de lunga incat sa scoate pe deplin tuburile din camere si aici este SI MAI important sa apasam viguros si sa tinem revolverul inclinat pentru ca forta de gravitatie sa joace de partea noastra, nu contra noastra.
7. Inchiderea cilindrului
Cu sau faca cartuse noi introduse in camere, cilindrul se poate inchide si bloca la locul lui, iar revolverul revine la starea lui initiala.
Articole similare:
– Intro Revolver |1 – Partile componente ale unui revolver
– Intro Revolver |3 – Diferente: reincarcare manuala, cu repetitie, semi-automata si automata
– Intro Revolver |4 – Accesorii reincarcat revolverul: speedstrips, speedloaders, moonclips
– Calibre si cartuse (introducere)
– Intro Pistol | 1 – Partile componente ale unui pistol semiautomat
– Intro Pistol | 2 – Cum functioneaza un pistol semiautomat
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
Leave a Reply