PPC: particularitati proba 48 focuri cu revolverul (proba SSR)

La inceputul anului mi-am setat ca obiectiv sa particip si la proba Stock Service Revolver din cadrul competitiei PPC / WA1500. Cum eram fan revolvere si un revolver era deja pe drum venind din Germania, imi mai lipsea echipamentul si experienta practica. Cu echipamentul am rezolvat pana la urma de pe ebay si egun (detalii in materialul precedent), mai ramanea doar sa exersez practic in poligon ca sa pot obtine cel putin punctajul pentru categoria I (441).

In timpul antrenamentelor am descoperit singur care sunt particularitatile practice ale tragerii cu revolverul in cadrul PPC, comparativ tragerii cu un pistol semiautomat. In acest material voi incerca sa prezint aceste particularitati:

Tragere in dubla actiune (DA)

Prima si cea mai importanta diferenta fata de tragerea cu pistol semiautomat este ca la revolvere se trage in dubla actiune la toate stagiile probei de 48 de focuri. Singurele stagii unde se poate trage in simpla actiune (SA) sunt cele de la distanta de 50 metri, dar la proba de 48 de focuri se trage doar pana la 25 metri, deci toate focurile sunt in dubla actiune.

Diferenta intre simpla actiune la pistol (fie el pistol SA/DA sau SAO sau cu striker) si dubla actiune de la revolvere este destul de mare, mai ales daca vorbim de competitie de precizie cum este competitia PPC. La tragerea de distractie in poligon si poate chiar si la autoaparare la o distanta de pana in 3-5 metri diferenta nu este asa de notabila, nu este asa de importanta, daca vorbim de precizie atunci tragerea in dubla aciune devine mai problematica, mai ales cu revolvere standard, netunate la sistemul de tragere.

Diferentele vin pe doua dimensiuni:

  • puterea cu care trebuie sa apesi pe tragaci: ea este cel putin dubla daca nu tripla fata de tragerea in simpla actiune (~12 pounds vs ~4 pounds)
  • distanta pe care tragaciul trebuie sa o parcurga si traseul tragaciului: distanta este de ~5-7 ori mai lunga decat la tragerea in simpla actiune si unghiul si traseul degetului vine in forma de arc de cerc.

Ambele dimensiuni introduc probleme noi pentru tragator:

  • puterea: o putere marita duce la o “smucire / sfortare” mai mare si deci un risc mai mare de dezaliniere a catarilor cu tinta
  • distanta si traseul: o distanta mai mare si un traseu mai arcuit, ambele cresc riscul de a dezalinia catarile de pe tinta

Toate aceste elemente fac din tragerea DE PRECIZIE in dubla actiune sa fie mai complicata si mai greu de stapanit. Nu este imposibil, nu este o actiune imposibil de stapanit, dar necesita antrenament special fata de tragerea clasica in simpla actiune. Un rol si mai important decat la pistol (SA) il va juca mana slaba care va trebui sa stranga si mai tare de arma pentru a corecta o parte din eroarea de precizie cauzata de cele doua probleme prezentate mai sus. Cu toate acestea cel putin la inceput veti avea o deviere spre mana principala (spre dreapta pt. dreptaci).

Tragere in dubla actiune (DA) cu o singura mana

Daca tragerea DA cu doua maini este mai grea dar oarecum realizabila, cea cu o singura mana este si mai problematica. Datorita faptului ca mana slaba nu va mai corecta o parte din dezalinierea catarilor, cursa lunga si arcuita a tragaciului precum si forta cu care trebuie tras de el duc la o dezaliniere si mai pronuntata, mai ales la cadenta de tragere ridicata. Spre deosebire de pistol acum vom avea de obicei (la dreptaci) o devierea spre dreapta.

Reincarcarea folosind speedloadere

Reincarcarea la revolvere este mai complicata decat la pistoale, acesta fiind unul dintre avantajele pistolului in fata revolverului. O sa realizez un material separat cu toate tehnicile de reincarcare si diferitele tipuri de accesorii cu care se poate face reincarcarea. La PPC singura metoda viabila este cu speedloader, cat despre tehnica, ramane la latitudinea fiecarui tragator (reincarcare cu mana stanga sau cu mana dreapta – ambele au avantaje si dezavantaje).

Problema principala este ca tehnic o reincarcare cu speedloadere (atentie la PPC nu sunt permise moonclips) dureaza de la ultimul foc pana la urmatorul cam 4 – 5 secunde pe cand la pistol acelasi tragator probabil o poate face sub 3 secunde. De aici intervine o problema de 1,5 – 2 secunde pierdute, care s-ar putea sa conteze la stagiul III, cel de la 15 metri unde ai nevoie de toate cele 20 de secunde pentru a tinti la precizie fiecare foc.

Chiar si dupa ce stii ce ai de facut si ai exersat dryfire si livefire in poligon, tot mai sunt situatii cand reincarcarea nu merge exact cum ar trebui (vezi video), si atunci esti obligat sa grabesti ultimele 6 focuri de la 15 metri, ceea ce s-ar putea sa duca la o scadere a punctajului total.

De asemenea o alta problema ce poate sa apara este ejectarea incompleta a tuburilor goale. Pentru a preintimpina ejectarea incompleta (tub ramas partial in camera) se recomanda ca inainte de competitie sa fie curatate foarte bine camerele cilindrului. Astfel scad sansele ca resturile de pulbere nearse sa impiedice tubul sa alunece usor din camera si sa fie ejectat complet. De asemenea este recomandata apasarea completa si viguroasa a tijei ejectoare pentru o ejectare completa a tuturor tuburilor.

Glont pe teava

Un element care nu are un impact asupra scorului sau asupra competitiei in sine, dar totusi care conteaza este faptul ca la revolvere vei avea tot timpul “glont pe teava” si ca atare va trebui sa ai si mai mare atentie la dimensiunea siguranta. Dupa alimentarea revolverului trebuie avuta foarte mare atentie la introducerea revolverului in toc, dar si la scoaterea din toc.

Evident ca este crucial ca teava sa nu fie indreptata spre propriul picior sau spre corp si sa te asiguri ca tragaciul nu se agata de toc sau de haine. O masura in plus de siguranta pe care eu o folosesc este ca la introducerea in toc tin degetul mare pe cocos si aplic o presiune mica spre moderata. Astfel este foarte putin probabil (spre cvasi-imposibil) ca tragaciul sa fie actionat deoarece presiunea pe care o exercit asupra cocosului va nega orice forta ce ar actiona asupra tragaciului. Mare atentie, consultati un instructor autorizat care se pricepe la revolvere, scopul meu aici este de a atrage atentia asupare acestui aspect, nu neaparat de a oferit o solutie (nu sunt in masura, nu sunt instructor).

Priza si pozitionarea degetelor mari

Un alt element care va fi usor diferit fata de pistoale este priza pe arma, dar mai ales pozitionarea degetelor mari. Datorita formei diferite a armei si datorita existentei cilindrului, priza pe un revolver este usor diferita. De asemenea faptul ca revolverele nu au acel “beaver tail” care sa vina si sa te indrume pana unde sa iti ridici mana principala pe arma, face ca priza sa fie usor diferita, sau cel putin perceptia sa fie diferita (daca deja esti obisnuit cu priza pe un pistol, cel mai probabil priza pe un revolver o sa ti se para ca este ciudata).

De asemenea datorita existentei cilindrului degetul mare al mainii suport o sa fie pozitionat diferit fata de pozitia pe un pistol semiautomat. Am vazut variante in care degetul mare al mainii suport vine si imbraca incheietura mainii principale, dar eu personal fiind invatat cu priza moderna de la pistol nu agreez acest mod si folosesc o pozitie oarecum asemanatoare cu cea pe care o folosesc si la pistol. Chiar si cand am impins degetul mare foarte in fata si a ajuns sub conul de fortare, nu am simtit nici o neplacere (si nici durere) datorita gazelor care scapa prin locul dintre cilindru si conul de fortare. Poate la un .357 Magnum sau .44 Magnum sau .460 Magnum sau la .500 Magnum da, dar la .38 Special eu nu am avut nici o problema.

Unghiul manerului

Alt aspect similar celui de mai sus este unghiul manerului. La revolvere este usor diferit fata de pistoale si prin urmare biomecanica scoaterii armei din toc si ducerea ei pe tinta va putea sa dea rezultate diferite pe un revolver fata de un pistol. In functie de cu care esti obisnuit cand il folosesti pe celalalt s-ar putea sa ai un punct de ochire natural mai sus sau mai jos datorita unghiurilor diferite intre maner si teava.

Revenirea la tragerea in simpla actiune (SA)

O provocare suplimentara este ca dupa ce te obisnuiesti sa tragi in DA, cand vei reveni prima data sa tragi din nou cu pistol in SA o sa ai o perioada de reajustare. Cat de lunga este perioada si cat de grea este reajustarea probabil difera de la om la om si de nivelul de pregatire. De asemenea si dupa aceea daca tragi mai mult timp cu pistolul in SA cand vei reveni din nou la revolver vei avea din nou o mica perioada de ajustare la tragerea DA. 

Ca exemplu real, prima poza din articol, tinta din dreapta… are un foc in zero. Este singurul zero pe care l-am dat intr-o simulare de proba completa. Acesta a venit dupa un weekend de IDPA cu pistolul CZ P07, 150 cartuse trase. Nu am facut nici macar dry fire cu revolverul si am tras o proba SSR cu revolverul, luni seara. Rezultatul… primul foc in zero si majoritatea focurilor deviate spre dreapta. Doar dupa proba mi-am dat seama ce se intampla si de ce, si am corectat.

Acelasi efect il are si priza pe arma dar si unghiul manerului la trecerea de la pistol la revolver sau invers de la revolver la pistol – are nevoie de o perioada de ajustare, mai ales daca vorbim de tragerile de precizie. Cu cat esti mai la inceput cu atat vei simti diferenta dintre cele doua platforme si te vei ajusta mai greu la a doua platforma. Cu cat vei exersa mai mult si vei face mai multe tranzitii de acest fel, cu atat le vei face mai usor si nu vei mai constientiza aceste diferente pentru ca te vei acomoda automat la noul mod de tragere.

De aceea din experienta recomand cel putin pentru inceput pana te obisnuiesti cu ambele platforme de tragere si dupa ce te obisnuiesti cu trecerea de la un una la celalalta sa ramai concentrat pe doar una dintre ele. Drept urmare mi-am urmarit propriul sfat si in 2021 in principiu am participat si la PPC si la IDPA aproape exclusiv cu revolverul (DA) si doar ocazional am mai tras cu pistolul (SA).


PS: in caz ca nu a fost clar pana acum, eu nu sugerez nimanui sa inceapa direct sa participe la PPC cu revolver ca sa obtina calitatea de sportiv categoria I, ci sa faca acest lucru doar DUPA ce si-a obtinut categoria la proba SSA si dupa ce are o oareceare experienta, pentru ca este mult mai greu sa o faci cu un revolver.


Din aceeasi categorie:
PPC: arma si echipamentul necesar pentru proba revolver 48 focuri (SSR)
– Competitia PPC: calcule pt. punctaj Sportiv Categoria I
– Competitia PPC/WA1500: descriere, arme folosite, tipuri de meciuri
PPC: se poate face punctajul pentru Sportiv Categoria I cu pistol compact?
– Cum devin “Sportiv Categoria I”
Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: