Pistoale CZ: diferentele pistoalelor compacte in 9×19 mm de la CZ

Compania CZ este una dintre cele mai apreciate atat in SUA cat si in Europa mai ales daca vorbim despre pistoale de tir sportiv sau pistoale compacte proiectate special pentru a putea fi purtate zi de zi si care de asemenea se preteaza pentru divizia CCP – Conceal Carry Pistol din cadrul competitiei IDPA. Compania a realizat de-a lungul anilor cateva modele compacte, iar in acest material voi face o scurta sinteza a lor.

Astazi cele mai cautate sunt modelele P01, P07 si P10C.

Corp din polimer

CZ P07 Duty introdus in 2009 este un pistol compact de tip SA/DA (cu cocos) cu corpul din polimer, si este varianta mai veche (inainte de 2014) a lui CZ P07. Este o varianta a lui CZ 75 la care i-a fost reproiectat mecanismul tragaciului, acum avand mai putine componente si avand un trigger pull mai bun. Siguranta si decockerul sunt interschimbabile. Productia acestei variante a fost oprita in paralel cu pornirea productiei variantei mai noi, CZ P07. Diferentele dintre cele doua modele P07 le puteti vedea in acest material video.

CZ P07 introdus in 2014 este modelul compact de tip SA/DA (cu cocos) cu corpul din polimer. Este varianta noua, imbunatatita a lui CZ P07 Duty, si anume: are colturile rotunjite, catarile de metal (nu de plastic), are partea din spatele manerului ajustabila (vine cu trei variante: mic, mediu si mare), forma tragaciului este diferita, mai dreapta, si finisul este diferit. De asemenea acest pistol a fost prezentat pe larg aici pe Arme Vechi, in acest material text si video.

CZ P10-C introdus in 2017 este modelul compact de tip striker, cu corpul din polimer si este un concurent direct al lui Glock 19, iar unele tocuri de la Glock 19se potrivesc si la CZ P10 C. Incarcatoarele lui P10 C sunt compatibile si cu CZ P07, dar nu si invers. Diferenta principala dintre P10 C si P07 este sistemul de tragere: striker prearmat vs. SA/DA. O comparatie cu CZ P07 gasiti aici.

Corp din metal

CZ 75 Compact este varianta compacta a lui CZ 75, cu manerul si teava scurtate, iar corpul este tot din otel ca si la fratele lui mai mare. Facand parte din familia CZ 75, este un pistol cu cocos, in simpla actiune – dubla actiuna (SA/DA). Aceasta versiune are doar siguranta, nu si decocker, iar aceasta este amplasata deasupra manerului. Un material video despre aceasta versiune gasiti aici.

CZ 75 D Compact / PCR este versiunea compacta a lui CZ 75, tot SA/DA care are decocker (de aici vine acel D) in loc de siguranta. Acesta este amplasat deasupra manerului, dar mai in spate. Unele modele sunt marcate cu PCR, care vine de la Police Czech Republic. Corpul pistolului este realizat din aluminiu pentru a reduce greutatea armei si pentru a o face mai usor de purtat. Aici gasiti un articol dedicat aceste arme in revista American Rifleman.

CZ P01 este urmasul lui CZ 75 D Compact, deci tot SA/DA si care are doar doua diferente fata de inaintasul lui: partea de sub teava, la P01 este mai patratoasa si are sina pentru accesorii, pe cand la D Compact este similara cu cea de la CZ 75. De asemenea maneta de eliberare a mansonului este usor diferita. In rest sunt identice. Corpul este de asemenea de aluminiu, dar sunt unele versiusi si cu corpul din otel. Un video in care se prezinta diferenta dintre cele doua gasiti aici. A devenit arma principala a Politiei Nationale din Cehia, si a fost certificata NATO. Despre testele prin care a trecut acest pistol inainte ca sa fie folosit de catre politia ceha, puteti citi in revista American Rifleman aici .

CZ P01 Omega Convertible este o varianta tot SA/DA mai noua a lui P01 cu corpul tot din aluminiu, si care are mecanismul intern usor modificat. Datorita acestei modificari, utilizatorul poate sa schimbe in 5-10 minute din decocker in siguranta (sau invers), la fel cum poate si la CZ P07. O comparatie intre P01 si P01 Omega gasiti aici, iar o comparatie intre P01 si P07 gasiti aici.

Alte modele:

Pe langa modelele de mai sus, CZ a mai produs si alte modele compacte, dar care astazi nu mai sunt competitive pe piata armelor de tir sportiv (IDPA in principiu) sau ca arme de serviciu, ca arme militare:

CZ 100/110 – primul pistol cu corp din polimer realizat de CZ a fost modelul CZ 100, iar imediat dupa aceea a fost realizat si modelul CZ 110. Modelul 100 este de tip DAO (wiki), iar modelul CZ 110 este varianta cu striker si decocker (wiki).

CZ 82/83 (wiki) – sunt doua pistoale de tip blowback cu corpul din otel, iar calibrul este de 9×18 Makarov (pt CZ 82) si 9×17 Short (pt CZ 83). Varianta cu bile de cauciuc in calibrul 9×22 Rubber a fost prezentata pe larg aici.

Alte articole similare:
Prezentare pistol: CZ P-07
Prezentare pistol: CZ 75 SP-01 Shadow
Prezentare pistol: CZ Shadow 2
– Prezentare pistol: CZ 83 9mm Rubber – pistol neletal cu bile de cauciuc
PPC: se poate face punctajul pentru Sportiv Categoria I cu pistol compact?
F.B.I. Qualification Exam – test poligon (cu CZ P07)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: