Prezentare pistol: CZ P-07

CZ P-07 este un pistol compact cu corpul din polimer, care are sistem de tragere cu cocos (hammer fired) si tragaci in SA/DA. Sistemul de siguranta instalat din fabrica este de dip decocker only (dezarmator fara siguranta activa), dar impreuna cu pistolul vin si piese de schimb de tip safety care se pot instala in locul decockerului. Teava este scurta, in mod oficial are 95mm, dar la o masuratoare fizica are 91 mm. Sistemul de ochire are catarea si inaltatorul din metal, iar ambele se pot schimba cu alte modele. Scopul principal al acestui pistol este de a fi purtat pentru aparare (self defense, aparare si paza) si are o siguranta interna ce il face sa nu traga singur daca este scapat pe jos si se loveste cocosul (firing pin block). In acest material voi vorbi doar despre aspecte fizice si practice, istoria CZ si evolutia platoformei CZ 75 a fost deja acoperita in prima parte a prezentarii pistolului CZ Shadow 2.

Marimea

Dupa cum am mentionat si anterior marimea pistolului este una medie, pistolul incadrandu-se in clasa compacta fiind potrivit pentru port atat ascuns (concealed carry) cat si la vedere (open carry). Ca si marime este aproape identic cu Glock 19 si cu Beretta PX4, pistoale folosite si de catre fortele de ordine din Romania. Comparatie marime cu cateva pistoale gasiti in pozele de mai jos, si anume cu: Beretta PX4, Glock 19, HK SFP9, HK P30, CZ Shadow 2, CZ Shadow 1, ultimele doua fiind pistoale full size. De aceeasi marime compacta mai gasim si S&W M&P2.0, CZ P10-C, Walther PPQ, Sig P320 Compact, Sig 229 si CZ P-01, dar momentan nu am ajuns sa fac poze comparative. Dintre cele la care am avut acces pana acum cel mai mult se aseamana cu HK P30. Capacitatea incarcatoarelor standard este de 15 cartuse, dar se potrivesc si incarcatoarele mai mari de 17 sau chiar 19 cartuse de la CZ 75, deci si de la CZ Shadow 1 si 2.

Conform specificatiilor oficiale pistolul se incadreaza la limita in divizia CCP (Compact Carry Pistol) de la competitia IDPA, singura masuratoare care este problematica fiind latimea datorita faptului ca pistolul are comenzile sigurantei/decockerului ambidextre. Dar daca se ajusteaza putin prin pilire partea nefolosita (dreapta de exemplu) si se reduce maneta decockerului de pe dreapta cu ~2 mm, atunci pistolul ar incape in cutia de CCP. Inteleg ca ar exista si piese aftermarket mai inguste, dar eu nu am gasit.

Mansonul & sinele interioare

Sinele pe care culiseaza mansonul sunt similar platformei CZ 75, de la care se si inspira, si anume interiorare. Acest aspect ar duce la o coborare al axului tevii, dar in acelasi timp face ca suprafata de contact de care se prinde cu mana mansonul sa fie mai mica si sa existe pentru anumite persoane probleme la armarea pistolului. Personal dupa primele 15-20 de armari nu am mai avut nici o problema si am la activ peste 100-120 de armari sub presiunea timerului. Trecand de la Glock 19 chiar in prima sesiune de poligon cu CZ P07, am avut o singura ratare a armarii si inca doua la care era sa ratez armarea, dar dupa prima sesiune de poligon nu am mai avut probleme. Personal consider ca dupa ce te obisnuiesti cu acest tip de manson, el nu mai reprezinta un dezavantaj.

Teava

Teava pistolului are conform specificatiilor oficiale 95 mm, dar masuratoarea practica arata o teava de 91 mm (la pistoale se masoara teava impreuna cu camera de explozie). Doar capatul exterior al rampei ajunge la 95 mm. Teava este de tip tilting barrel pe principiul clasic Browning (reculul scurt al tevii si lung al mansonului). Rampa este integrata si face parte comunca cu camera de explozie.

Arcul de recul este captiv, adica face parte comuna cu tija de plastic in jurul careia este pozitionat. Este de tip simplu, lamelar, nu de tip dublu cum este la generatia 5 de la Glock.

Tragaciul DA/SA

Tragaciul este de tip dubla actiune si simpla actiune (DA/SA) cu cocos extern. Daca cocosul este armat, atunci vom trage in simpla actiune, iar daca cocosul nu este armat atunci va trebui sa aplicam o forta mai mare pentru a arma cocosul si de a trage. Pentru a trage in simpla actiune este necesara o forta de 5 pounds, aproximativ 2.26 kg forta. In dubla actiune este necesar de o forta mai mare de 8 pounds cat arata cantarul meu, estimez pe undeva pe la 12 pounds. Pistolul l-am cumparat acum 3 luni de nou si a avut nevoie de cateva sesiuni de poligon si de dryfire pentru “a-si da drumul”, mai ales tragaciul. Acum dupa 765 cartuse trase si 3000 de percutari dryfire plus o curatare intensa a componentelor interne tragaciul este… de vis.

Decocker si Siguranta

Din fabrica pistolul vine cu decocker ambidextru instalat. Asta inseamna ca daca legislatia ar permite, sau mai bine zis in zonele unde legislatia permite, teoretic pistolul se poate purta cu cartus pe teava si cocosul coborat la pozitia half-cocked, coborare realizata in siguranta prin actionarea decockerului. Decockerul este decocker only, fara sa fie in acelasi timp si siguranta de exemplu cum este la pistolul cu bile de cauciuc Mauser HSc 90T.

De asemenea in cutia pistolului P-07se gaseste si un set de piese ce compun o siguranta ambidextra. Utilizatorul poate schimba in 5 minute decockerul cu aceasta siguranta si astfel in teorie ai putea sa il porti ca un M1911 adica cocked and locked. De reamintit ca legislatia din Romania nu permite nici una dintre cele doua variante, armele trebuie purtate nearmate, fara cartus pe teava.

Catarile

Catarile sunt de tip combat, late, de tip 3 dots si atat inaltatorul cat si cuiul catare sunt metalice si se pot schimba cu alte modele. Inaltatorul este ajustabil stanga-dreapta. In practica personal le gasesc usor de aliniat.

Incarcatorul si butonul de eliberare al lui

Incarcatorul standard este de 15 cartuse si are urmaritorul de culoare portocalie pentru o mai usoara verificare a faptului ca incarcatorul este sau nu gol. Butonul de eliberare al incarcatorului este pozitionat pe partea stanga, dar se poate muta pe partea cealalta.

Maneta de eliberare al mansonului

Maneta de eliberare a mansonului este destul de mare si de usor de agatat cu degetul. Totusi mai ales cand pistolul era nou era destul de greu de apasat. Acum s-a mai slabit putin, dar parca tot usor peste medie. Pentru mine pozitia naturala a mainii suport este cu degetul mare pe aceasta maneta, ceea ce imi ofera o amplasare buna ce ma ajuta la priza. Nu am patit niciodata sa nu imi ramana mansonul blocat in spate la ultimul cartus. Singura problema pe care o am este ca dupa ~30 cartuse imi creeaza o rana la deget, dar daca folosec leucoplast medical nu am nici o problema.

Gripul interschimbabil, undercut si beavertail

Manerul are textura destul de agresiva si ofera o priza destul de buna. Venit de pe Glock 19 la inceput mi s-a parut prea ingust, dar nu neaparat inferior. In partea din spate are trei variante, Small, Medium si Large. Eu am ales Large pentru ca asa imi vine mai bine in mana, chiar daca (sau datorita faptului ca) am mana medie, medie spre mica.

Undercutul de sub garda tragaciului taiat destul de sus si beavertailul existent ajuta la o priza destul ridicata, apropiata de axul tevii.

Loc pt degetul aratator (memory pad), si RAILS

Pistolul are sub teava o sina (rail) pe care se pot monta diferite accesorii, de la lanterna la sistem de ochire laser (in Romania este interzis) sau un sistem de analiza gen Mantis (pe care l-am prezentat aici).

De asemenea pentru a te ajuta sa iti amplasezi degetul aratator departe de tragaci, exista pe ambele parti o portiune hasurata, cu textura diferita pentru a tine degetul aratator.

Schema tuturor componentelor

Din aceeasi categorie:
Prezentare pistol: CZ Shadow 2
– Prezentare pistol: CZ 83 9mm Rubber – pistol neletal cu bile de cauciuc
Prezentare pistol: Luger / Parabellum / P.08
Prezentare pistol: Walther PP 10x22T – pistol neletal cu bile de cauciuc
Prezentare revolver: Colt Detective Special (model 1973)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: