Intro Revolver |1 – Partile componente ale unui revolver

Acest material este primul dintr-o noua serie dedicata incepatorilor, dar de data aceasta axata pe revolvere. Ea va rula in paralel seriei introductive dedicata pistoalelor si celei dedicate calibrelor pentru pistoale si revolvere. Seria va arata cam asa:

  1. Partile componente ale unui revolver (acest material)
  2. Cum functioneaza un revolver SA/DA
  3. Diferenta dintre reincarcare manuala, cu repetitie, semi-automata si automata
  4. Accesorii reincarcat revolverul: speedstrips, speedloaders, moonclips
  5. Tehnici de reincarcare a revolverelor (strong hand, weak hand)
  6. Ghid marimi freme standard (exemplu Smith & Wesson)
  7. Tragaci in Simpla Actiune vs. Dubla Actiune (SA/DA)

Dar ce este un revolver? Revolverul este o arma cu repetitie care are cel putin o teava si foloseste un cilindru care se roteste. Cilindrul are mai multe camere in care se introduc cartuse (cate un cartus in fiecare camera), iar cartusele sunt trase pe rand direct din acea camera.

Principalele componente sunt urmatoarele (+ termeni in engleza):

A. Componente comune Revolver – Pistol:

Corpul armei (include si manerul) / Frame

Este piesa principala, de baza, de obicei cea mai mare, pe care sunt fixate celelalte componente. Manerul (grip) face de obicei parte comuna cu el. Este realizat de obicei din otel, aliaj sau mai nou si din polimer (plastic).

Teava / Barrel

Este piesa din otel de forma cilindrica si goala in interior, cu lungimea mai mare in raport cu diametrul ei exterior, prin care iese glontul si care imprima acestuia directia de miscare. Partea interioară a tevii poarta denumirea de canalul tevii. Teava poate sa fie neteda pe interior, cum este la armele de autoaparare si la pustile lise sau cu ghinturi (canaluri) cum este la revolverele cu glont sau la majoritatea armelor lungi. La un capat al ei gasim gura tevii, iar la celalt gasim conul de fortare care face legatura dintre cilindru si teava. Teava la revolvere este fixa, este prinsa de cadru, nu este mobila ca la majoritatea pistoalelor moderne.

Tragaciul / Trigger

Este o parghie pe care tragatorul o actioneaza cu degetul (de obicei cu aratatorul) si care odata actionata ea va elibera cocosul, ceea ce va duce la detonarea incarcaturii cartusului si plecarea glontului pe teava.

Garda tragaciului / Trigger guard

Este o piesa care inconjoara tragaciul pentru ca acesta sa nu fie actionat din gresala in cursul manevrarii armei sau la scoaterea sau introducerea ei in toc.

Sistemul de ochire: catare + inaltator / Front & Rear sight

Sistemul de ochire este format din doua piese: in partea din fata a tevii gasim cuiul catare sau catarea (front sight), care vazut de tragator in plan arata ca litera “I”. In partea din spate a mansonului gasim inaltatorul (telul) care de obicei vazut dinspre tragator este in forma de “U”. Tintirea se realizeaza prin pozitionarea “I”-ului in partea goala din mijlocul lui “U”.

Cocos / Hammer

Este mecanismul de dare a focului prin care piesa metalica este trasa in spate (intr-o mișcare pivotanta) contra unui arc si oprita cu o piedica, apoi la ridicarea piedicii, revine cu viteza inainte. Cocosul poate sa fie vizibil si care se poate actiona si cu degetul (single action) sau ascuns si atunci se poate folosi doar in actiune dubla (double action). 

Cui percutor / Firing pin

Dupa cum sugereaza si numele, e o componenta in forma de cui, care este lovita de cocos/hammer (hammer = ciocan) si care loveste capsa cartusului, astfel detonand incarcatura azvarlitoare. La revolvere mai exista si optiunea in care cuiul percutor este atasat direct de cocos si cand cocosul cade, cuiul percutor loveste direct capsa.

B. Componente specifice Revolverelor:

Componentele prezentate mai sus exista atat la revolver cat si la pistol, dar pot sa difere putin la detalii, dar in mare exista la ambele tipuri de arme scurte. In shimb urmatoarele componente exista exclusiv la revolvere:

Cilindrul / Cylinder 

Cilindrul este componenta in care se amplaseaza cartusele pentru ca ulterior acesta sa se roteasca si sa alinieze cartusele unul cate unul in dreptul cuiului percutor si al tevii. Fiecare lacas (gaura) in care se amplaseaza munitia este practic o camera de explozie separata si de aceea peretii din jurul fiecarei camere trebuie sa fie destul de puternici pentru ca explozia sa nu distruga cilindrul si ca energia sa se poata elibera doar impingand glontul pe teava. La unii producatori cilindrul se invarte in sensul acelor de ceasornic, iar la alti producatori in sens invers.

Tija ejectoare / Ejector rod

Tija ejectoare si steaua din capatul ei sunt folosite pentru a impinge afara din camerele de explozie tuburile goale sau cartusele netrase.

Piedica de eliberare a cilindrului / Cylinder release latch

Piedica de eliberare a cilindrului se activeaza atunci cand se doreste bascularea cilindrului pentru a avea acces la camerele de explozie si eventual la tuburile goale sau cartusele netrase din acestea. La unii producatori trebuie sa impingi in fata pe aceasta piedica, la altii trebuie sa tragi in spate, iar la unii trebuie sa apesi pe ea dinspre lateral.

Scutul cilindrului / Recoil shield

Aceasta piesa are rolul de a mentine cartusele sau tuburile goale in cilindru, mai ales atunci cand revolverul se misca violent datorita reculului sau cand este intors cu teava in sus.

C. Componente lipsa fata de Pistol:

Putem observa ca exista cateva componente care existau la pistol, dar lipsesc de la revolver (video prezentare componente pistol):

Mansonul – nu exista manson deoarece acesta este folosit la pistoale in ciclul de armare (semi)automata dupa tragerea unui cartus. Cum revolverele nu sunt (semi)automate, ele nu au nevoie de aceasta componenta.

Arcul recuperator – similar cu mansonul, arcul recuperator este esential in ciclul de autoarmare, deci el nu exista la revolver.

Incarcatorul / magazia – datorita principiului diferit de functionare, revolverul nu are incarcator celelalte cartuse fiind amplasate in cilindru in diferite camere de explozie (ex: 6 camere).

Piedica de siguranta – pentru armarea revolverelor este nevoie ori de o armare manuala a cocosului (single action) ori de o armare prin tragerea tragaciului, dar in acest al doilea caz puterea cu care trebuie tras de tragaci este asa de mare (peste 5-7 kg). Incat arma este considerata “sigura” in ambele cazuri majoritatea, daca nu chiar toate revolverele, nu au o piedica de siguranta.


Articole similare:
Intro Revolver |2 – Cum functioneaza un revolver
– Intro Revolver |3 – Diferente: reincarcare manuala, cu repetitie, semi-automata si automata
Revolver vs. pistol semi-automat: avantaje si dezavantaje
Intro Pistol | 1 – Partile componente ale unui pistol semiautomat
Prezentare revolver: Colt Detective Special (model 1973)
Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: