Intro Revolver |4 – Accesorii reincarcat revolverul: speedstrips, speedloaders, moonclips

In acest material voi prezenta cele mai folosite accesorii pt. reincarcat revolverele. Acesta este episodul #4 din seria intro revolver dedicata incepatorilor, iar daca unii termeni nu iti sunt familiari iti sugerez o scurta privire peste primul episod: Partile componente ale unui revolver si/sau peste episodul al doilea: Cum functioneaza un revolver.

Reincarcarea manuala

Inainte de a prezenta cele trei accesorii ajutatoare sa vedem de ce incarcarea manuala este problematica intr-un scenariu de tir sportiv (IDPA, PPC) sau de autoaparare si de ce aceste accesorii sunt necesare. Unul dintre cele mai importante dezavantaje ale revolverelor fata de pistoalele semiautomate este timpul de reincarcare mai ales daca il corelam cu capacitatea scazuta a revolverelor (de obicei 6 cartuse). Spre deosebire de pistoalele semiautomate care au cartusele de rezerva intr-un incarcator separat ce se poate schimba rapid (1-2-3 secunde sau exemplu extrem 0.5s) revolverele nu au o componenta similara, ci a trebuit sa fie proiectat ulterior un astfel de accesoriu pentru a face reincarcarea mai rapida. 

Incarcarea manuala are cateva dezavantaje majore: este foarte lenta si predispusa la erori, mai ales daca se realizeaza sub presiunea timpului.

Exista cateva metode de a o face putin mai rapida, dar in general incarcarea manuala ramane una foarte lenta chiar daca esti antrenat – un exemplu de reincarcare manuala (Paul Harrell).

Un avantaj al reincarcarii manuale este ca este o operatiune care se poate realiza complet (reicarcate toate camerele goale) sau partial (reincarcat doar 1-2-3-etc) in functie de situatia “tactica” din teren. Alt avantaj este ca oricine o are la indemana, chiar si cei care au un revolver mai atipic, de exemplu cu gaze sau cu bile de cauciuc si pentru care nu se potriveste nici un speedloader de pe piata.

Speed Strips

Speed Strips (wiki) sunt niste benzi din cauciuc in care se amplaseaza cartusele de revolver. Cu ajutorul acestora se alimenteaza cilindrul revolverelor, de obicei cu cate doua cartuse odata.

Avantajul lor este ca ele mentin in buzunar cartusele in aceeasi pozitie, ca le scoti pe toate deodata din buzunar, si ca te ajuta sa incarci cate doua odata. Tot ca avantaj putem contoriza si faptul ca ele sunt destul de subtiri incat se pot tine in buzunar fara sa se vada din exterior, sunt usor de ascuns. Un alt avantaj este ca din ele se pot incarca revolverele si doar partial, adica sa incarci doar cateva cartuse si sa continui sa tragi.

Dezavantajul lor fata de speed loadere si moon clips este ca sunt mai lente la reincarcat.


Speed Loaders

Speed Loaders (wiki) sunt niste accesorii care ajuta la reincarcarea rapida a revolverelor. Ele sunt ca niste butoiase de plastic in care sunt amplasate cartusele si din care cartusele cad sau sunt impinse de catre un arc intern in cilindrul revolverului pentru o reincarcare completa si rapida.

Avantajul lor este ca sunt foarte rapide la reincarcat intreg cilindrul.

Dezavantajul principal este ca nu poti face completare cu speedloader, ori incepi cu cilindrul complet gol, ori nu vei putea sa reincarci nici un cartus. De asemenea sunt destul de mari, si nu pot fi ascunse prea usor.

Despre Speed Loaders voi vorbi in detaliu in materialul urmator al acestei serii.

Moon Clips

Moon Clips (wiki) sunt niste accesorii in forma de stea, de obicei din metal, ce tin impreuna munitia si cu ajutorul carora se poate reincarca rapid un revolver. Ele functioneaza si cu, sau mai ales cu cartuse de pistol, cartuse ce nu au rama.

Avantajul principal este ca datorita folosiri lor, in anumite revolvere se poate folosi in mod practic munitie de pistol ce nu are rama la baza tubului, si anume 9x19mm, .40 S&W, .45 ACP, etc. Fara acest accesoriu, tuburile munitiei de pistol nu ar putea fi extrase de catre extractor, pentru ca acesta nu are de ce sa agate si sa extraga tubul gol sau munitia netrasa.

Dezavantajul principal ar fi ca se deterioreaza foarte usor. Odata indoite moon clip-urile nu se mai pot folosi, ori nu se mai inchide cilindrul ori se inchide dar nu se mai invarte. Pentru a mitiga acest dezavantaj ele trebuie tinute intr-un accesoriu care sa le protejeze, accesoriu care le face in scenariul de autoaparare mai voluminoase si mai greu de ascuns.

Exista moon clips complete (incarca tot cilindrul), jumatati de moon clips (incarca jumatate din capacitatea revolverului), dar exista si altele mai mici care incarca doar doua cartuse. Mai multe informatii despre moon clips gasiti la zeul revolverelor, Jerry Miculek aici. Cine dreq e Jerry Miculek? “He did 6 shots, a reload, then 6 more shots, all in 2.99 seconds”.

Bonus: Dump Pouches

Dump Pouches sunt niste “buzunare” speciale in forma de plic de scrisoare ce se prind pe centura si in care poti sa depozitezi ~6 cartuse de revolver. Avantajul lor este ca ai un loc dedicat de stocare a munitiei indiferent de imbracamintea folosita. Dezavantajul lor este ca daca sunt purtate cu partea care se desface in sus sunt greu de folosit, iar daca sunt purtate cu capul in jos exista riscul sa se deschida accidental si sa iti cada cartusele pe jos. Oricum acest accesoriu este mai mult un accesoriu de depozitat munitia aditionala care se va folosi la reincarcarea manuala, decat un accesoriu de reincarcat (detalii).


Din aceeasi serie:
Intro Revolver |1 – Partile componente ale unui revolver 
Intro Revolver |2 – Cum functioneaza un revolver
Intro Pistol & Revolver |3 – Diferenta dintre reincarcare manuala, cu repetitie, semi-automata si automata
Intro Pistol & Revolver |7 – Tragaci in Simpla Actiune vs. Dubla Actiune (SA/DA) vs. Percutor Lansat (Striker)

Articole similare:
Revolver vs. pistol semi-automat: avantaje si dezavantaje
– Intro Pistol | 2 – Cum functioneaza un pistol semiautomat
– Intro Pistol | 1 – Partile componente ale unui pistol semiautomat

Calibre si cartuse (introducere)
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: