Prezentare pistol: CZ Shadow 2

Acesta este un material de prezentare a pistolului CZ Shadow 2, o arma letala de competitie.

Dar mai intai un pic de istorie. 

Shadow 2, ca si majoritatea pistoalelor de pe piata din ziua de azi, folosesc sistemul de actionare cu recul scurt si teava care se inclina. In engleza: short recoil tilting barrel. Acest sistem a fost inventat de genialul proiectant de arme John Moses Browning – despre el si inventiile lui vom vorbi pe larg intr-un material viitor. Prima arma cu acest sistem a fost Colt 1911 si modelele premergatoare. 

Pe langa colaborarea cu Colt, Browning avea si o alta colaborare cu firma FN din Belgia, care se adresa pietei europene. Patentele pentru 1911 erau detinute de Colt, astfel Browning impreuna cu inginerul de la FN, Dieudonné Saive, au creat pentru FN pistolul Hi-Power. Principiul de functionare era acelasi ca la 1911 cu cateva imbunatatiri. Principala diferenta este capacitatea incarcatorului care este bifilar – double stack, si calibrul de 9mm. Hi-Power a fost o arma de real succes, fiind adoptata de foarte multe tari. A fost folosit de ambele tabere in al doilea razboi mondial si a fost fabricat de FN pana in 2018.

Dar sa revenim la CZ. CZ vine de la Česká zbrojovka, adica Armureria Ceha sau Arsenalul Ceh. Fabrica a fost fondata in 1936 in Uherský Brod. Dupa al doilea razboi mondial, odata cu trecerea la sistemul comunist, fabrica a fost nationalizata, iar dupa revolutia anticomunista a redevenit o societate pe actiuni in 1992. 

CZ a fabricat de-a lungul timpului o multime de tipuri de arme, dar pe noi ne intereseaza modelul CZ 75. Acesta a fost proiectat de inginerul František Koucký din 1968 pana in 1975, avand la baza pistolul Hi-Power. De altfel, CZ 75 seamana la exterior foarte mult cu Hi-Power. Dar in interior sunt numeroase imbunatatiri.

CZ 75 a fost gandit si proiectat ca si un model de export. Astfel a fost ales calibrul 9×19 Luger, predominant in vest, dar nefolosit in blocul estic, unde calibrul standard de pistol al armatelor pactului de la Varsovia era 9×18 Makarov. Proiectul pistolului a fost patentat in secret doar in Cehoslovacia, astfel ca dincolo de cortina de fier modelul nu era protejat de nici un fel de proprietate intelectuala. De aceea au aparut rapid o multime de clone CZ 75, cele mai cunoscute fiind Tangfolio, Jericho si Sphinx.

In cehoslovacia CZ 75 nu a fost vandut pana in 1985, si a fost adoptat de armata ceheasca doar dupa revolutia din 1989. Totusi a devenit foarte popular in multe armate din lume, si totodata printre sportivii de tir. 

Dupa privatizare, CZ a inceput sa isi diversifice oferta. Astfel au aparut mai multe modele din care amintim:

  • CZ 75 B: aproape identic cu cel original, doar ca are un blocator de cui percutor – firing pin block, pentru siguranta marita. 
  • CZ 75 Compact: la care a fost scurtata teava pentru o mai usoara purtare ascunsa
  • CZ 75 P-01: o modificare ulterioara a CZ 75 Compact pentru fortele de ordine si armate. Are corpul din aluminiu si sub teava s-a adaugat o sina tactica.
  • CZ 75 SP-01: in acelasi stil ca si P-01, s-a adaugat modelului standard CZ 75 B o sina tactica sub teava

Acest SP-01 a avut la randul lui mai multe subvariante: SP-01 Tactical – cu aparate de ochire imbunatatite, SP-01 – Phantom cu corpul din polimer, si SP-01 Shadow – cu aparate de ochire imbunatatie si fara firing pin block.

Datorita eliminarii blocatorului de cui percutor, care a facut ca tragaciul sa fie mult mai fin, usor si consistent decat in modelul standard, si cumulat cu greutatea marita sub teava a sinei tactice, a facut ca Shadow sa devina foarte repede pistolul cel mai popular in tirul dinamic. Atat in IPSC cat si in IDPA – despre aceste discipline intr-un material viitor – CZ 75 SP-01 Shadow a ajuns sa domine diviziile de pistol productie, fiind un pistol solid, greu, robust, precis si ieftin.

Totusi, proiectul modelului SP-01 nu a fost gandit de la inceput pentru competitie. Cum existau modele special concepute pentru tir dinamic de la Tangfolio si Sphnix, CZ a lucrat impreuna cu echipa proprie de tir la crearea unui pistol gandit de la inceput pentru competitie. Astfel a luat nastere in 2016 pistolul CZ Shadow 2.

La baza, Shadow 2 este tot un CZ 75. Multe din piese fiind aceleasi ca si la Shadow 1 sau chiar CZ 75 B. Diferentele fata de Shadow 1 sunt mai mult la geometria mansonului si a fremei, pentru a da o mai mare ergonomie, dar mai sunt diferente si in alte parti. 

Shadow 2 este un pistol single action – double action cu cocos extern. Are o siguranta pe cadru ambidextra care se poate angaja doar cand cocosul e in spate. Astfel se poate purta cu cartus pe teava si cu cocosul lasat – cand siguranta e data de tragaciul greu double action, sau cu cocosul in spate si siguranta manuala angajata – cand trebuie prima data actionata siguranta iar apoi actionat tragaciul usor in single action.

Siguranta din fabrica este plata pe ambele parti, dar se poate schimba cu o siguranta elongata intr-o parte pentru a putea sprijini degetul mare in timpul tragerii. Este o chestiune de preferinta personala.

O alta caracteristica importanta a Shadow 2, dar si a celorlalte pistoale din familia CZ 75, este montarea mansonului in interiorul fremei. Aceasta face ca mansonul sa fie mai mic si deci mai usor, ceea ce reduce reculul. Alt avantaj e ca sina pe care culiseaza mansonul este intinsa pe toata lungimea cadrului ceea ce face ca miscarea inainte inapoi a mansonului sa fie foarte lina. Totusi, aceasta micsorare a mansonului are si un dezavantaj, si anume lateralele sunt destul de mici si greu de apucat pentru armare.

Alta consecinta a montarii mansonului in frema este ca teava a putut fi montata mai jos fata de axa tragaci cocos. Asa numitul low bore axis. Asta face ca mana sa prinda pistolul foarte aproape de linia tevii, care duce la un recul mai mult in spate decat in sus. Asa numitul reduced muzzle flip sau reduced muzzle climb. In plus, linia de ochire este mai jos, mai apropiata de mana. Ajuta si taieturile mai adanci de sub garda tragaciului si de sub beaver tail la aducerea mainii cat mai sus.

Cocosul are o forma interesanta care e mai mult de design placut, decat strict functionala. Totusi, gaura mare face ca sa fie relativ usor si deci sa nu induca vibratii excesive atunci cand cade. Un lucru de remarcat la cocos este ca are o pozitie de siguranta “la jumatate”, sau half-cock. Din aceasta pozitie se poate angaza siguranta manuala, si totodata tragaciul trebuie actionat in double-action, dar in acelasi timp nu atinge capatul din spate a cuiului percutor, si deci in cazul unei caderi in care cocosul loveste podeaua, nu se declanseaza foc.

Tragaciul este una din partile imbunatatite la modelul Shadow2. In single action tragaciul este in jur de 3 pounds, adica 1,35 kg, iar in double action tragaciul este in jur de 7,5-8 pounds adica in jur de 3,5 kg. S-au adus imbunatatiri si la cursa tragaciului, la declansare ca sa fie cat mai curata, si la cursa de reset ca sa fie cat mai scurta.

Shadow 2 vine din fabrica cu aparate de ochire de competitie. Catarea e foarte subtire si are in mijloc o fibra optica de 1mm. Iar inaltatorul este reglabil pe inaltime, si ofera doar un plan negru cu striatii si cu colturile taiate, pentru a ajuta la luarea liniei de ochire cat mai repede si pentru focusarea cat mai usoara pe catare. Distanta mare intre catare si inaltator este benefica pentru tragerile de precizie, si este facilitata si de lungimea destul de mare a tevii, de 120mm.

Mansonul este relativ usor. Mai usor decat al modelului Shadow1, desi este mai lung. Aceasta reducere in greutate vine de la taierea marginilor care acum au o inclinare spre interior. Striatiile de armare sunt prezente si in partea din fata cat si in partea din spate, si sunt foarte agresive. Combinat cu arcul de recul destul de puternic, daca nu se strange bine mansonul in momentul actionarii, exista riscul de zdrelire a pielii. 

Aceasta greutate in a arma, impreuna cu zona relativ mica de unde se poate apuca mansonul, este, dupa parerea mea, unul din putinele dezavantaje a pistolului Shadow 2.

Garda tragaciului este generoasa si are toate marginile rotunjite, astfel incat sa nu apara prea repede bataturi sau alte leziuni la degete. Partea din fata e dreapta si are striatii pentru cei care prefera sa sa faca priza pe arma cu degetul aratator mainii slabe in acest loc.

Partea din fata si din spate a manerului pistolului are striatii de prindere, checkering, foarte agresive. Daca mana e mai moale si nu e obishnuita, pot chiar sa doara. Dar acest mic neajuns este compensat de aderenta foarte buna pe care le ofera, chiar si atunci cand mana e transpirata.

Butonul de eliberare incarcator este foarte mare, foarte inalt si pozitionat bine pentru a fi usor de ajuns la el. In plus, la modelul Shadow 2, butonul are o limba suplimentara care poate fi rotita in 3 pozitii, pentru a face cat mai facila si mai rapida apasarea fara a modifica priza pe arma.

Pistolul are 2 tipuri de finisare. Pe manson este aplicat un tip de brunaj numit nitride, care este si frumos si extrem de rezistent. Pe cadru in schimb este aplicat un finisaj numit polycoat, care este ca un fel de vopsea din plastic. Este de un negru frumos mat, si este gandita sa ascunda imperfectiunile de la turnare, dar nu este la fel de rezistenta ca si brunajul. Se poate vedea ca in punctele de contact cu tocul se uzeaza. 

Exista is un alt model de finisaj pentru Shadow 2, numit Urban Grey, unde cadrul este de o culoare gri. Din cate am vazut pe net, acel finisaj se duce si mai usor decat acesta negru.

La fel ca toate pistoalele din familia CZ 75, Shadow 2 este fabricat complet din otel. Cadrul armei este turnat din otel, pe cand mansonul este frezat din otel. Deci greutatea armei este considerabila la 1320 grame, dar aceasta greutate mare este cautata de sportivii de tir pentru ca imbunatateste stabilitatea armei si reduce mult reculul.

Din fabrica, Shadow 2 vine cu aceste plasele albastre din aluminiu. Trebuie sa recunosc ca arata bine, dar sunt subtiri. Expertii de pe net spun ca primu lucru cand cumperi un Shadow 2 e sa inlocuiesti plaselele. Plaselele de Shadow 1 care sunt mai groase si se simt mai bine in mana. Cu cele originale albastre, simt un spatiu sub palma dreapta. Pe de alta parte, cu plaselele negre, nu ajung la butonul de eliberare incarcator, pe cand cu cele albastre ajung. Deci…e pe incercate. Fiecare trebuie sa-si procure plasele dupa marimea maini proprii.

Cum am mai spus, sub teava se gaseste sina pentru accesorii. Se pot monta aici lanterne, dispozitive laser sau chiar sisteme optice de ochire. Dar celalalt scop al sinei este sa existe aici greutate ca sa traga in jos teava cat mai repede dupa recul.

Shadow 2 vine din fabrica cu 3 incarcatoare nichelate de 19 cartuse. Defapt, sunt incarcatoare standard de CZ 75 de 17 cartuse, care se potrivesc la toate pistoalele din familie, dar au montate din fabrica o extensie de baza pentru inca 2 cartuse. 

Cele 3 incarcatoare cu care vine pistolul nu sunt fabricate de CZ, ci de Mec-Gar – o companie specializata in constructia de incarcatoare pentru foarte multe marci.

Cutia originala standard CZ este neagra cu clapete aurii. In cutie, pe langa pistol si cele 2 incarcatoare extra, se mai gasesc 2 tije de curatat teava, si cateva amortizoare de recul de schimb.

Gura de introducere a incarcatorului in manerul pistolului, asa numitul magwell, este si ea marita. Are marginile tesite pentru a marii cat mai mult zona de intrare si astfel sa se poata nimeri cat mai usor si repede in competitie.

Pistolul de fata este cumparat second hand dar arata aproape ca nou. Detinatorul precedent a lipit pe partea stanga o bucata de banda de skateboard, din care a trebuit sa dau jos jumatate pentru ca freca in toc. Dar banda nu e o idee rea. Ajuta la pozitionarea rapida a maini stangi pe arma, si face ca degetul mare sa nu alunece si astfel se poate controla mai bine reculul.

Shadow 2, dupa cum se poate ghici si din sloganul pe care CZ l-a dat pistolui: “Competition ready”, a fost gandit pentru tirul dinamic, si in primul rand pentru IPSC – production division. Cea mai populara disciplina de tir de pe planeta la ora actuala. Dar in Romania, IPSC nu prea se practica. Pentru IDPA este prea greu, depasind limita de 1,2 kg. Ramane disciplina PPC, divizia standard semi-auto sau divizia 1500, unde intentionez sa-l folosesc si eu.


Din aceeasi categorie:
Prezentare pistol: CZ P-07
CZ 83 cal. 9 mm P.A. Rubber – pistol neletal cu bile de cauciuc
Walther PP 10x22T – pistol neletal cu bile de cauciuc
Prezentare pistol: Luger / Parabellum / P.08
Colt: 1851 Navy – istoric si descriere

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: