Colt: Evolutia revolverelor cu percutie, de la Paterson 1836 la Navy 1861

Scurta incursiune in lumea revolverelor cu percutie (cap and ball) produse de catre COLT. Cronologia urmeaza modelele de la Paterson din anul 1836, la Walker 1847, la Dragoon 1848, la Navy 1851, la Army 1860, la Navy 1861, si se opreste inainte revolverele cu cartuse metalice Open Top din anii 1871-1872, si de Colt Single Action Army din anul 1873. Fiecare revolver va fi tratat pe scurt fara a intra in detalii, dar pentru cei care doresc mai multe informatii, exista la fiecare revolver linkuri catre materiale care trataza acel revolver in detaliu. Ca informatie generala, daca vorbim despre Pocket model, vorbim de calibrul .31, daca vorbim despre Navy atunci vorbim despre calibrul .36, iar daca vorbim despre Army model vorbim despre calibrul .44. Modelele Pocket nu vor fi tratate in acest material.

Colt Paterson 1836

Au mai existat si alte modele de revolvere inaintea modelului Colt Paterson, dar acesta a fost primul revolver care a fost si practic si la care rotirea cilindrului se facea automat cand se arma cocosul. Fabricat intre anii 1836 si 1842 revolverul avea cinci incarcaturi in calibrele .28, .31 sau .36, iar modelele aveau diferite lungimi ale tevii. Nu a existat doar un model de Colt Paterson, ci patru modele (model 1, model 2, model 3 si model 5 – este neclar de ce s-a sarit peste numarul 4). Toate aceste modele impreuna sunt azi cunoscute sub numele de Colt Paterson, dupa numele fabricii unde au fost produse. Revolverul a fost folosit de catre Texas Rangers impotriva indienilor Comanche si in timpul rebeliunii din Texas impotriva guvernului mexican. In total au fost produse aproximativ 2800 de bucati.

Particularitati: Paterson se diferentiaza fata de restul armelor avand un tragaci ascuns, care apare doar dupa ce cocosul este armat. De asemenea nu are maneta de incarcat bilele de plumb, reincarcarea revolverului efectuandu-se printr-o dezasamblare partiala si incarcarea cilindrului separat. Pentru a intampina acest neajuns, in 1839 s-a introdus o maneta de incarcare. O alta particularitate este ca la unele dintre modele cilindrul nu este rotunjit in spate si asta face ca uneori capsele de percutie deja folosite sa blocheze invartirea cilindrului.

Mai multe informatii despre revolverul Paterson gasiti in acest video de la C&Rsenal.

Colt Walker 1847

Desi compania ce a produs Colt Paterson a dat faliment in 1842, Colt si-a continuat munca si a revenit in 1847 cu un nou model, Colt Walker. Capitanul Samuel Walker din Texas Rangers avusese in trecut contact cu revolverele Paterson si a inteles potentialul lor chiar daca modelul acela nu a fost exact de ce avea nevoie armata in acel moment. Walker a inceput o colaborare cu Colt si plecand e la modelul Paterson, el i-a trasat cateva specificatii pentru un nou model de revolver, specificatii pe care Colt le-a pus in practica.

Astfel Colt a ajuns sa proiecteze si sa produca pana la urma un revolver imens, capabil sa doboare un cal. Revolverul cu teava de noua inci, si cu un cilindru imes cu sase incarcaturi in calibrul .44 era asa de mare si greu incat trebuia purtat prins pe cal, nu la braul calaretului. Cu o comanda de 1000 de bucati si inca 100 de bucati realizate pentru uz civil Colt si-a revenit dpdv financiar si s-a remarcat pe piata producatorilor de revolvere. 

Particularitati: Walker se diferentiaza fata de restul revolverelor in primul rand prin marimea si greutatea lui, cantarind peste 2 kg si avand o lungime de ~38 cm. De asemenea o alta particularitate este ca maneta de incarcare pozitionata sub teava avea un arc de prindere nu tocmai adecvat, iar dupa o perioada de folosire la fiecare tragere maneta se desprindea. O alta particularitate a fost faptul ca datorita metalurgiei incipiende din acea perioada si datorita folosirii improprii revolverele Walker cam explodau si trebuiau sa fie trimise inapoi la fabrica Colt pentru reparatii.

Informatii despre revolverul Walker gasiti in acest clip de la Forgotten Weapons.

Colt Dragoon 1848

Colt Dragoon a fost dezvoltat ca o imbunatatire a lui Walker si a corectat neajunsurile acestuia. Dragoon a fost realizat foarte rapid dupa modelul Walker, prima iteratie la doar un an diferenta si anume in 1848, ambele folosind aceeasi tip de actiune. In total pana in 1860 au fost produse aproximativ 18.500 de revolvere Dragoon in calibrul .44. Dragoon este putin mai scurt decat Walker si are un cilindru mai scurt, pentru a acomoda mai putina pulbere pentru a evita exploziile, in rest prima iteratie a pastrat aceeasi linie ca si Walker. Desi nu chiar asa de mare sau de greu ca si Walker, Dragoon se purta de obicei tot pe saua calului, fiind prea greu pentru a fi purtat la sold, pe curea. O alta imbunatatire a fost schimbarea modului de prindere al manetei de incarcare, acum net superior celui de la Walker. In paralel cu Dragoon a fost fabricat si modelul Baby Dragoon, o varianta de buzunar in calibrul .31, dar despre acesta si alte modele Pocket intr-un material viitor.

Particularitati prima iteratie: santurile de pe cilindru (cilinder stop notches) folosite la sincronizarea acestuia cu teava sunt de forma ovala. Garda tragaciului este dreapta in partea din spate.

Particularitati a doua iteratie: santurile de pe cilindru folosite la sincronizarea acestuia cu teava sunt de forma dreptunghiulara, similar cum gasim chiar si azi la revolverele contemporane. Garda tragaciului este dreapta in partea din spate.

Particularitati a treia iteratie: santurile de pe cilindru folosite la sincronizarea acestuia cu teava sunt de forma dreptunghiulara. Garda tragaciului este rotunjita si modul de prindere al manetei de incarcare a fost imbunatatit (acum trebuie prinsa din lateral pentru a elibera maneta).

Informatii despre cele trei generatii de Dragoon gasiti in acest clip de la Forgotten Weapons.

Colt Navy 1851

Proiectat intre anii 1847 si 1850 Colt Navy 1851 a fost produs pana in anul 1873 cand s-a trecut la revolverul Colt Single Action Army care tragea cu cartuse metalice cu percutie centrala. Navy avea calibrul .36 cu diametrul bilei de plumb de aproximativ 0.357-0.380 inch. Revolverul Navy a fost dezvoltat pe baza lui Baby Dragoon si indirect a lui Paterson si produs in paralel cu fratii sai mai mari Walker si Dragoon, dar a avut un succes si mai mare, el fiind produs pentru 22 de ani in aproximativ 272.000 unitati. Modelul 1851 este cunoscut sub numele de Navy datorita scenei bataliei navale de la Campeche gravata pe cilindru. El a fost adoptat defapt de armata SUA, nu de marina si cumparat masiv si de catre civili datorita dimensiunii lui medii ce il facea sa poata fi purtat pe curea.

De observat faptul ca acest calibru .36 s-a dovedit a fi unul popular si de succes avand in vedere ca pana la urma si .38 Special si .380 ACP si 9x19mm au pastrat acelasi calibru. De asemenea dupa expirarea patentului pentru cartusul metalic, Colt a produs (si modificat armele Navy mai vechi) variante cu cartus metalic in .38 rimfire si .38 centerfire.

Particularitati: este in calibrul .36 si are este de marime medie astfel incat se poate purta pe curea.

Revolverul 1851 a fost copiat de foarte multi armurieri, mai ales in sud in timpul razboiului de secesiune. Una dintre cele mai bune copii este cea a lui Griswold and Gunnison. Detalii despre revolverul Griswold and Gunnison in acest material video aici pe siteul Arme Vechi.

Articol dedicat despre Colt Navy 1851 si clip video gasiti la noi pe site aici, iar un material despre dezasamblare completa si curatarea lui gasiti aici.

Colt Army 1860

Colt Army 1860 a fost proiectat sa aiba puterea lui Dragoon si anume calibrul .44, dar sa aiba marimea si greutatea lui 1851 Navy astfel incat sa poate fi purtat pe curea, nu doar pe saua calului. Produs in peste 200.000 de unitati din 1860 si pana in anul 1873 a fost inlocuit de Colt Single Action Army. Modelul este bazat pe 1851 Navy, corpul celor doua revolvere fiind similare, o diferenta fiind manerul mai lung la Army si mai important o diferenta notabila fiind corpul lui Army care are o taietura in partea din fata pentru a acomoda un cilindru mai mare. Modelul Army are piesele semi interschimbabile cu Navy 1851 si anume ca se poate folosi teava si cilindrul de la Navy pe corpul lui Army. S-ar putea si invers, doar ca trebuie taiat putin din corpul lui Navy pentru a acomoda partea din fata a cilindrului Army. De asemenea cilindrul la Army este si mai lung, dar conul de fortare este mai scurt si astfel per total spatiul dintre teava si cocos este identic, astfel ansamblul cilindru – con de fortare ocupand acelasi spatiu. Teava la Army este de 8 inch, nu de 7.5 cum era la Navy.

Particularitati: maneta de incarcare bile plumb are niste zimti (creeping lever) ceea ce o face mai eficienta in a incarca bilele de plumb. Are teava rontunjita la exterior, si de asemenea ansamblul de sub teava are colturile rotunjite. Catarea de la Army este de tip lamela (blade) pe cand la Navy era de tip cui/boaba (beed).

Comparatie intre 1851 Navy si 1860 Army gasiti in acest material de la Guns of the West.
Detalii despre cele trei generatii ale lui 1860 Army gasiti in acest material de la Duelist1954.
Detalii despre conversie cu cartuse metalice intregi gasiti in aceast clip de la Forgotten Weapons.

Colt Navy 1861

Colt Navy 1861 a fost produs incepand cu 1861 si pana in 1873 in aproximativ 38.000 de exemplare in calibrul .36. Modelul urmareste linia rotunjita a lui Army 1860, dar este in calibrul mai mic .36 la fel ca si Navy 1851,  nu .44 cum era modelul Army 1860. A incorporat maneta cu zimti de la Army si are o teava putin mai mica la 7.5 inch. Practic este o combinatie intre Navy 1851 (de la care pastreaza lungimea tevii, cilindrul si gravura de pe cilindru, dar si calibrul) si Army 1860 (de la care pastreaza maneta cu zimti, catarea si forma rotunjita a tevii si a componentelor de sub teava).

Desi se putea folosi si clasic cu bile de plumb, deja in acea perioada s-a popularizat cartusul de hartie (paper cartridge), ce incorpora atat bila de plumb (de obicei sub o forma conica, mai apropiata de gloantele de azi) cat si pulberea inglobata intr-o bucata de hartie nitrata. Totusi acestea se introduceau tot prin fata cilindrului, iar capsa se punea tot in exterior, in spatele cilindrului, astfel ca a fost doar un pas evolutiv intre incarcarea fiecarui element separat si inglobarea tuturor elementelor intr-un singur element (tub, capsa, pulbere, glont).

Particularitati: vizual arata ca o combinatie intre Navy 1851 si Army 1860, avand marimea lui Navy 1851, dar forma rontunjita a lui Army 1860.

Detalii despre Navy 1861 si cartuse de hartie in acest clip de la Cap & Ball.


In 1871-1872 Colt a dezvoltat primele lui revolvere proiectate pentru a fi folosite cu cartuse metalice incarcate prin partea din spate (breech loading). Modelele sunt inspirate din modelele precedente, Army 1860 si Navy 1861 si arata aproape ca acestea cu diferenta evidenta a incarcarii cu cartuse metalice si a tijei ejectoare. Dar despre acestea vom vorbi probabil cu alta ocazie.

In 1873 Colt a schimbat total designul indepartandu-se de la modelul Open Top si a dezvoltat primul lui revolver cu cartuse metalice cu percutie centrala cu frame inchis (closed top) similar modelelor de la Remington, si anume Colt Single Action Army (SAA). Despre istoria lui SAA s-a vorbit deja pe Arme Vechi in acest material.

Bibliografie:
Percussion Pistols and Revolvers – by Johnny Bates & Mike Cumpston
Wikipedia – Black Powder Pistols Category
Uberti black powder firearms replicas
Pietta black powder firearms replicas


Alte articole din aceeasi categorie:
Revolvere Ruger in Single Action: Blackhawk, Vaquero, Old Army, Single-Six, Bearcat, Wrangler
Colt 1851 Navy: istoric si descriere
Revolverul Griswold & Gunnison (replica Denix)
Platformele revolverelor Smith & Wesson (m, i, J, K, L, N, x, z)
Ghid numerotare modele revolvere Smith & Wesson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: