Produs in Cehoslovacia (astazi Cehia) de catre firma CZ (Česká zbrojovka) CZ 83 9mm P.A. Rubber este o copie unu la unu dupa pistolul original CZ 83, care la randul lui este versiunea civila a pistolului militar VZ 82 (CZ 82). Acesta din urma a inlocuit pentru armata cehoslovaca pistolul VZ. 52 in calibrul 7.62x25mm Tokarev (despre acest cartus am vorbit deja in acest material).
CZ 82, CZ 83 si CZ 83 rubber sunt pistoale compacte in simpla/dubla actiune si au o functionare de tip reculul liber al inchizatorului (eng: simple blowback). Acest principiu permite ca teava sa fie fixata de cadru (comparativ cu pistoalele realizate pe principiul reculul scurt al tevii si lung al inchizatorului (eng: short recoil operated, pivoting barrel) la care teava nu este prinsa de cadru), iar aceasta a dus la o acuratete marita si la costuri de productie mai mici.
Comenzi ambidextre & incarcator double stack
Sistemul de eliberare a incarcatorului este ambidextru, sunt doua butoane, cate unul pe fiecare parte a pistolului, dar se ajunge destul de greu la ele. De asemenea si siguranta este ambidextra. Pistolul are o siguranta clasica (doar piedica), care nu si dezarmeaza cocosul (nu este un decocker), si teoretic se poate purta ca un pistol M1911, adica armat si asigurat (eng: cocked and locked), dar siguranta este mult mai mica decat la un M1911 si s-ar putea sa ratezi sa o dezangajezi. Acest model se poate purta si in actiune dubla (double action). Oricum la noi legea nu iti permite sa porti pistolul cu cartus pe teava, cu atat mai putin si cu cocosul armat, deci pentru Romania discutia aceasta este mai mult teoretica decat practica, nici una dintre cele doua variante nu este viabila.
CZ 83 Rubber CZ 83 Rubber
Pistolul seamana din foarte multe puncte de vedere cu pistolul Walther PP (prezentat aici), cu pistolul Makarov sau cu pistolul romanesc Carpati, dar si cu pistolul cu bile de cauciuc Mauser HSc 90T sau Rohm Rg88, dar ceea ce il diferentiaza fata de acestea este faptul ca este (eng) double stacked, adica in incarcator cartusele stau pe doua randuri si astfel creste capacitatea pistolului. Celelalte modele au capacitatea de 6-7-8 cartuse pe cand CZ 82/83 au capacitatea de 12 cartuse pentru calibrul 9×18 Makarov si pentru calibrul 9×17 Scurt (380 ACP) – despre ambele am vorbit in acest material – si de 15 cartuse pentru calibrul 7.65 Browning (32 ACP) – despre care am vorbit aici. Copia rubber pe care o vedeti aici este conform legii romane o arma neletala cu potential letal, o arma de autoaparare in calibrul 9mm P.A. Rubber. Capacitatea incarcatorului este de 12 cartuse cu bile de cauciuc calibrul 9mm.
Sistemul de ochire este unul de tip 3 dots (3 puncte), partea din spate fiind ajustabila stanga-dreapta. Atat partea din fata cat si cea din spate se pot schimba.
Interesant este ca pistoalele CZ 82 si CZ 83 aveau ghintuirea tevii de tip poligonal (adica asa, cum au si pistoalele Glock), dar copia Rubber nu are nici ghintuire clasica nici poligonala pentru ca bilei de cauciuc nu i se poate imprima rotatie datorita faptului ca … este de cauciuc.
Compania CZ este una foarte apreciata chiar si in SUA, iar modelele VZ82 si CZ 83 sunt de asemenea apreciate: armele au fost prezentate atat de catre Hickok45, Sootch00, dar si Military Arms Channel, iar Classic Firearms au adus si vandut la greu astfel de pistoale. Mai aproape de noi, in Germania pe e-gun am gasit o licitatie pt un CZ83 care incepe de la 160 euro, iar la prima strigare nu a oferit nimeni suma (mai adaugati inca 200-300 euro importul in Romania).
CZ 83 Rubber CZ 83 Rubber CZ 83 Rubber
Dezasamblare CZ 83
Dezasamblarea pistolului CZ 83 Rubber se face pe acelasi principiu cu cel de la toate pistoalele simple blow back, copii ale designului Walther PP, si anume dupa scoaterea incarcatorului se trage in jos garda tragaciului. Ce este diferit la CZ 83 este ca odata trasa in jos, garda tragaciului ramane in aceasta pozitie, ea nu trebuie sa fie trasa si intr-o parte sau tinuta cu degetul in jos, ea ramane asa. In plus, daca garda este deschisa, nu se poate insera incarcatorul in pistol, astfel se elimina (chiar daca nu de tot) posibilitatea de a executa tragere cu garda deschisa.
Dupa ce garda este deschisa se poate trage mansonul in spate mai mult ca de obicei si odata ajuns la capat, acum se poate ridica partea din spate a mansonului. Dupa ce este ridicat, el se impinge in fata si se desface de pe corpul pistolui.
Asamblare CZ 83
Asamblarea este de asemenea similara cu cea de la orice copie Walther PP, si anume prin culisarea mansonului dinspre in fata spre spate pana la capat, impingerea lui in jos, dupa care la actionarea arcului de recul va culisa in fata la locul lui. Acum se poate ridica garda tragaciului, se insereaza magazia si asamblara este finala.
Obturator teava / gaura in peretele camerei
Spre deosebire de alte pistoale de autoaparare care au obturatoare pe teava (exceptie Fort si Grand Power), CZ 83 Rubber nu are nici un obturator pe teava. De exemplu la Mauser HSc 90T obturatorul este format din trei sicane care impreuna fac ca fanta de lumina sa fie foarte mica, in forma siglei de la Mercedes. La Walther PP 10x22T obturatorul este ca un cui ce iese din peretele tevii. Aceste obturatoare au rolul de a impiedica folosirea proiectilelor metalice, dar creeaza probleme de acuratete, bila de cauciuc fiind deformata. Despre problemele de acuratete de la Mauser si Walther voi vorbi “in episolul urmator” [insert Teleenciclopedia joke here].
Totusi, cei de la CZ au realizat o gaura in peretele exterior al camerei de explozie pentru a se asigura ca nu se pot folosi cartuse ce exercita o presiune mai mare decat cea a cartuselor 9mm P.A. Rubber. De asemenea diametrul interior al tevii este mai mic, si nu se poate trage cu 9×17 Browning Short (380 ACP), sau cu 9×18 Makarov.
Obturatoare Mauser & Walther CZ 83 – fara obturator CZ 83 – gaura camera
Concluzie
CZ83 Rubber 9mm P.A. Rubber este o arma de autoaparare de o calitate net superioara fata de armele uzuale in 10x22T si anume Mauser, Walther, Rohm, Rekord, etc. Este o arma construita in intregime din metal (nu zamac), magnetul prinde peste tot. Lipsa obturatiilor de pe teava este un plus net pentru acuratete, acest aspect fiind chiar mai important decat materialul din ce este facut pistolul. Sistemul de ochire este de asemenea superior, fiind unul de tip “3 dots” cu elementele interschimbabile care se pot alinia foarte usor, iar capacitatea incarcatorului este dubla.
De asemenea faptul ca este o copie fidela a originalului CZ 83 in 9×18 Makarov sau 380 ACP ii da si o valoare de colectie (motivul principal pentru care l-am achizitionat) in plus fata de Mauser si fata de Rohm, comparandu-se din acest punct de vedere cu Walther PP 10x22T care la randul lui este o copie a lui Walther PP.
Alte articole similare:
– Walther PP 10x22T – pistol neletal cu bile de cauciuc
– Calibre si Arme cu bile de cauciuc (arme cu potential letal, autoaparare)
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Libra 10x22T: partial incompatibila cu pistoalele Mauser, Rohm, Walther PP
– Intro Pistol | 1 – Partile componente ale unui pistol semiautomat
– Intro Pistol | 2 – Cum functioneaza un pistol semiautomat
Leave a Reply