Comparatie acuratete CZ 83 Rubber vs. Mauser HSc 90T (arme cu bile de cauciuc)

In materialul precedent in care am prezentat arma CZ 83 Rubber intuiam cum ca acuratetea de la CZ 83 Rubber ar fi superioara acuratetii pistolului Mauser HSc 90T datorita lipsei obturatoarelor din interiorul tevii la CZ, si se pare ca am intuit corect. In acel material am prezentat diferenta dintre obturatorul din interiorul tevii pistolului Mauser, al celui de la Walther PP si lipsa obturatorului la CZ 83.

Dorind sa testez acuratetea celor doua pistoale, am executat doua sesiuni de trageri cu pistolul Mauser cu munitie Libra 10x22T, in total 23 cartuse si o sesiune de trageri cu CZ 83 cu munitie Libra 9mm P.A. Rubber (9×22 rubber) in care am tras 18 cartuse.

Mauser HSc 90T (10x22T)

Inca din prima sesiune am descoperit ca acuratetea la 4-5 metri este deplorabila. Primele doua focuri au fost trase de la distanta de 5 metri si nu au atins tinta deloc. Urmatoarele au fost trase la 4 metri. Dupa cum se poate observa in pozele de mai jos “grupajul” (daca ii putem spune asa) este mai ales in partea de sus a tintei. Problema nu ar fi asa de mare daca ar trage doar mai sus, ai putea sa corectezi tintind mai jos, problema este ca bila pare ca se deplaseaza aleator si pe axa stanga-dreapta. De asemenea se observa pe tinta ca gaurile nu sunt sub forma unui cerc, ele sunt sub forma conturului cifrei “8”, de unde putem deduce ca bila a fost deformata substantial. Nu este de mirare daca ne uitam la cele TREI obturatoare existente pe teava de la Mauser.

La a doua sesiune primele trei cartuse au fost trase la distanta de fix 5 metri, dar nu au atins tinta, restul fiind trase de la distanta de 4 metri. Din nou majoritatea loviturilor sunt in partea de sus a tintei, doua in zona centrala si doua in partea dreapta (jos). Din pacate nu toate au fost in partea de sus a tintei ca sa poti sa ajungi la concluzia ca este suficient ca sa tinteti mai jos pentru a lovi in partea centrala pe verticala.

CZ 83 (9mm P.A. Rubber / 9×22)

Sesiunea de 18 cartuse 9×22 mm rubber cu CZ 83 a mers mai bine la 4 metri decat cele doua sesiuni cu pistolul Mauser. Aici chiar putem spune ca avem un grupaj, si el chiar este centrat in centrul tintei. Avem doua cartuse trase in partea dreapta a tintei si doua in partea de jos (toate patru in cercul de 7) restul fiind in cercul de 8, iar majoritatea in cel de 9 si de 10. Nu exclud ca cel putin o parte din cele din cercul de 7 sa fie datorita tragatorului, nu neaparat a pistolului sau munitiei. De asemenea s-a putut observa ca gaura lasata de bile pe tinta este in forma de cerc, de unde putem deduce ca bila de cauciuc si-a pastrat forma sferica. Acest rezultat a fost anticipat inca de dinaintea sesiunii din poligon, datorita faptului ca nu exista nici un obturator pe teava.

De asemenea in trecut s-a executat o sesiune de trageri cu Walther PP 10x22T, care atinge tangential si subiectul acuratetii acelui pistol cu bile de cauciuc, sesiune deja prezentata in acest material.

Concluzie

Desi setul de date este oarecum limitat putem totusi trage o concluzie, cum ca sistemul de la pistolul CZ 83, cel fara obturator pe teava (cu gaura in peretele lateral al camerei de explozie), este superior din punctul de vedere al acuratetii fata de sistemul de la Mauser, cu trei obturatoare.

Ca sa facem si o comparatie matematica, eliminand cele 5 cartuse trase de la 5 metri care nu au atins tinta, cele 18 de cartuse de la Mauser ramase in calcul au adunat pe tinta 84 puncte (cu indulgenta am adaugat 3 puncte la cele pe verde si 1 punct la cele pe alb), pe cand cele 18 cartuse de la CZ 83 au adunat pe tinta 154 puncte. Cu toata indulgenta oferita, se observa clar ca CZ 83 este net superior la sectiunea acuratete.


Prezentarea pistolului CZ 83 Rubber o puteti viziona aici:

Articole din aceeasi categorie:
CZ 83 cal. 9 mm P.A. Rubber – pistol neletal cu bile de cauciuc
Walther PP 10x22T – pistol neletal cu bile de cauciuc
Munitie Libra 10x22T: partial incompatibila cu pistoalele Mauser, Rohm, Walther PP
Calibre si Arme cu bile de cauciuc (arme cu potential letal, autoaparare)
Intro Pistol | 1 – Partile componente ale unui pistol semiautomat
Intro Pistol | 2 – Cum functioneaza un pistol semiautomat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: